Zobacz pełną wersję : obiektyw do ślubów
Witam
chciałbym się szanownych forumowiczów zapytać o kilka spraw
Jaki doradzicie mi obiektyw do pstrykania ślubu plener + reportaż
kumpel mnie poprosił żebym mu zrobił fotki i mam zagwozdkę posiadam mianowicie obiektywy:
18-105 - kit do d90
Stałkę 50 mm f1.8
sigme HSM 18-200mm F3,5- 6,3 - to się zupelnie nie nadaje ( do niczego zresztą)
chciałbym cos dokupić ale zalezy mi, żeby obiektyw ostry jak brzytwa więc prawdopodobnie stałkę no i jasny co doradzicie??
i pytanie bardziej doświadczonych
Czy używać przy tej uroczystości lampy czy lepiej walić fotki jasnym obiektywem
tu troszkę się boję - bo strzelać lampą w kościele - lipa:) ale jak świato zastane będzie do kitu to czy fotki dobre ( ostre) wyjdą bez lampy - jaki mecie tu doświadczenia? Jakiego Iso używacie w kościołach bo tam śeiatlo takie mieszane i różne ....
pozdraiwiam
Slawek Wojtczak
10-02-2010, 22:16
Do kompletu D90 + 50/1.8 dokup se 35/1.8 i lampe SB-800/900.
prooosze Cię, użyj opcji szukaj. A jak nie dasz rady to zapytaj kolegi Uboot (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=131773) on wie wszystko :)
Jeżeli będziesz jedynym fotografem to nie będziesz miał czasu na zabawy...jasny obiektyw + dobra lampa. Lampy wcale nie musisz używać jako głównego źródła światła, możesz np doświetlać cienie. Lampa koniecznie z dyfuzorem, zwłaszcza przy zbliżeniach. Jak lampa to tylko dobra sabinka 800/900 lub metz od 54MZ4i w górę.
...chciałbym cos dokupić ale zalezy mi, żeby obiektyw ostry jak brzytwa więc prawdopodobnie stałkę no i jasny co doradzicie??...
Nikon AF-S Nikkor 24mm f/1,4G IF-ED - tylko musisz dobrze poszukać, bo jest problem z dostępnością :mrgreen:
Kundzior
11-02-2010, 01:48
Nikkor 24-70 f2.8, i sabinka 600/800/900. Poza tym już wiele razy na forum było.
Dla Ciebie ideał - 17-55 2.8 + SB 800... Obcykasz wszystko...
Witam
kumpel mnie poprosił żebym mu zrobił fotki i mam zagwozdkę posiadam mianowicie obiektywy:
18-105 - kit do d90
Stałkę 50 mm f1.8
No i możesz robić zdjęcia moim zdaniem, chociaż zamiast 50/1.8 wolałbym 35/1.8 albo 50/1.4G :-)
chciałbym cos dokupić ale zalezy mi, żeby obiektyw ostry jak brzytwa więc prawdopodobnie stałkę no i jasny co doradzicie??
35/1.8 DX lub 50/1.4G (Twój 50/1.8 też da radę wszakże, ale tamte dadzą radę bardziej)
Zoom 17-55/2.8 tak, ale nie za taką cenę (jak dla mnie - wolę jasną stałkę, a różnicę dać Caritas na przykład).
Ja dawno lampy nie używałem, dwie kurzą się w torbie od roku, ale obawiam się, że bez sprzętu klasy D90/D300(s)/D700/D3(s)(x) może się nie udać (nie wszystko w każdym razie). Jeśli masz któryś z nich, to możesz spróbować.
tu troszkę się boję - bo strzelać lampą w kościele - lipa:) ale jak świato zastane będzie do kitu to czy fotki dobre ( ostre) wyjdą bez lampy - jaki mecie tu doświadczenia? Jakiego Iso używacie w kościołach bo tam śeiatlo takie mieszane i różne ....
ISO 1600 powinno dawać radę, w wymienionych przeze mnie aparatach masz też użyteczne 3200 (a nawet 6400 i więcej w tych bardziej topowych) - nic więcej nie trzeba. A jeśli ktoś chce / musi używać lampy, to odsyłam do źródła wiedzy: http://foto.jasiu.pl/
Uwaga ostatnia - dwa body by się przydały (wygoda + bezpieczeństwo). Jak nie dasz rady kupić, to daj radę pożyczyć od kogoś.
marciing
14-02-2010, 19:47
Uwaga ostatnia - dwa body by się przydały (wygoda + bezpieczeństwo). Jak nie dasz rady kupić, to daj radę pożyczyć od kogoś.
oraz dwie lampy dla bezpieczeństwa.....
Witam
chciałbym się szanownych forumowiczów zapytać o kilka spraw
18-105 - kit do d90
Stałkę 50 mm f1.8
pozdraiwiam
Zestaw który Kol. posiada w zupełności wystarcza do zrobienia prawidłowych zdjęć podczas wspomnianej uroczystości. Dobrym rozwiązaniem byłoby sprzedanie obiektywu o zastosowaniu "do niczego" i zakupienie lampy np:SB800. Ideałem natomiast jest zakup N 17-55 2.8 i wspomnianej lampy.
Pozdrawiam
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
W swoim poście nie dopisałem - posiadam lampkę SB900
ale tak jak kolega wcześniej napisał , nie używa lampy wogóle. Szczerze mówiąc to troche się boję, czy sobie poradze bez lampy w kościele...
Chyba trzeba będzie przećwiczyć na " sucho" , choć kościły są różne i oświetlenie w nich też pewnie nie raz sprawia klopot
Pytanie do karolta
po co 50f 1,4 zamiast 50 f 1,8
przecież f 1,8 przy ślubach raczej nie użyje, a oba obiektywy są w pełni ostre od powiedzmy f 3,2 o co z tym chodzi- lepszy fokus czy ładniej tło rozmazuje ?
Co do sprzedaży Sigmy - to troszkę mi szkoda bo zapłaciłem za nią coś około 1800 pln , a właśnie nie dawno poszedł mi w niej stabilizator
- czyli wszystko pieknie ostrzy bez włączonej stabilizacji , bo jak ją włącze to obraz lata w wizjerze a i warczy strasznie :) Sprzedawać - to ile za nią wezmę ?
A może ktoś wie jak ją zrobić. Wysłać do Sigmy ? Czy jak ? I ile za to biorą? Bo nie chce inwestowac kasy w to szkło bo i tak go b. mało używam
Archibald
15-02-2010, 10:42
...Jaki doradzicie mi obiektyw do pstrykania ślubu plener + reportaż...
...jak świato zastane będzie do kitu to czy fotki dobre ( ostre) wyjdą bez lampy...
...po co 50f 1,4 zamiast 50 f 1,8 przecież f 1,8 przy ślubach raczej nie użyje, a oba obiektywy są w pełni ostre od powiedzmy f 3,2 o co z tym chodzi- lepszy fokus czy ładniej tło rozmazuje ?...
Jezuuu... kiedyś mnie takie wątki bawiły, teraz szczerze chce mi się płakać... :-?
...zamiast kłaść Ci do głowy podstawy zaproponuję, żeby Twój kolega wynajął fotografa, który wie jak zrobić zdjęcia w kościele, a Ty sobie pocykaj z boku i zobacz czy w ogóle dasz radę. W innym przypadku Wasza znajomość może przejść ciężką próbę... chyba, że koledze nie zależy na jakości - wtedy zapnij zooma, lampę na płasko i tryb auto - coś tam na pewno wyjdzie.
piter123789
15-02-2010, 14:28
Jak nie przegapisz czasu na naukę to nie będzie tak źle. Najlepiej by było jeszcze abyś się z Raw-ami zaprzyjaźnił a wtedy to już całkiem dobrze będzie.:) Ja trzymam kciuki i chcę aby Ci się udało to wykonać jak najlepiej. Dasz radę.:)
marciing
15-02-2010, 18:07
nie ma się co denerwować. Po takim tekście jak tu:
Pytanie do karolta
po co 50f 1,4 zamiast 50 f 1,8
przecież f 1,8 przy ślubach raczej nie użyje, a oba obiektywy są w pełni ostre od powiedzmy f 3,2 o co z tym chodzi- lepszy fokus czy ładniej tło rozmazuje ?
kolega Archibald zauważył brak podstawowej wiedzy na temat szkieł i fotografii.
piter123789
15-02-2010, 20:31
Do qbazag: Polecam Ci zapoznanie się też z tymi artykułami: http://optyczne.pl/poradniki.html. Lekcje proponowane przez Sony'ego mogą Ci dużo wyjaśnić. W którejś jest właśnie o jasnych obiektywach i ich zastosowaniu! Życzę miłej lektury!:)
N17-55/lub tami 17-50 do tego ze dwie stałki 35 i 85 plus lamion
Denwer77
17-02-2010, 21:08
Do kompletu D90 + 50/1.8 dokup se 35/1.8 i lampe SB-800/900.
potwierdzam, kiedyś robiłem cały reportaż na d80 z n50 1.8 i sb 800 do tego n35 1.8 i jest ok.