Zobacz pełną wersję : jaki kompakt do 250 zeta?
Łukasz F.
10-02-2010, 16:49
Witam. Otóż mam mały dylemat... Od samego początku przygody z fotografia zdjęcia robię lustrzanką. Niestety jest to sprzęt nie nadający się, z racji gabarytów i wagi, do noszenia na imprezki u znajomych czy po prostu "do kieszeni". W związku z powyższym postanowiłem zakupić takie "cóś" do robienia zdjęć do 250 zł. Teraz problem pojawia się taki, że kompletnie nie wiem za czym się rozejrzeć. Foty jakie będę robił to: jakiś krajobraz, ew sytuacje rodzinne/towarzyskie, może być z makro. Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam i z góry dziękuję za info
Podepnę się, bo też o czymś takim z używek myślę w tym samym celu.
W tych cenach zawsze polecam Canony serii PowerShot A
Nie ma nic lepszego.
Łukasz F.
10-02-2010, 20:05
dzieki prz3mo. a jakis konkretny powod, dla ktorego je polecasz?
W tych cenach zawsze polecam Canony serii PowerShot A
Amen.
A dlaczego? Prosta odpowiedz ->
Nie ma nic lepszego.
Łukasz F.
10-02-2010, 20:29
thx shaolin:)
Kupiliśmy Canona A400 na przełomie roku 2004-2005. Działa bezawaryjnie do dziś. Na jakość zdjęć też nigdy nie narzekałem. Jeśli cała seria Axxx jest taka jak A400, to szczerze polecam. ;)
dzieki prz3mo. a jakis konkretny powod, dla ktorego je polecasz?
Wypluwają najładniejsze jpgi, a o to chyba chodzi w tego typu aparatach. Obsługa prosta, intuicyjna (jak na kompakt), dobre wykonanie, małe wymiary... Sporo ustawień, choć to już zależy od modelu. Ja w swoim starym A40 (pierwszy mój cyfrak) miałem także pełen manual :)
Jakiś czas temu mojej mamie kupiłem bodajże A400, potem sobie do "pstryków" kupiłem bodajże A520... Wszystkie ładnie działają i robią piękne zdjecia :)
Chyba to droższe niż 250PLN oraz też politycznie niepoprawne na tym forum, ale naszym kompaktem jest Canon SD900 i jest to rewelacja.
Ja kupiłem Fuji A170 i zmieściłem się w kwocie 260 pln. Jakiegoś szału nie ma, ale w roli klasycznego kieszeniaka doskonale się sprawdza. Również zastawiałem nad Canonem A480, ale to nie mieści się w półce cenowej. Zastanawiałem się nad Nikonem L19, ale porywająca ogniskowa i kiepściawa jakość zdjęć nie porwała mnie. A poza tym wracając do Canona - to chyba źle bym się czuł ;)
Fuji seria F modele 10 20 30 31 mają dość dużą matrycę i dają radę do iso800. Trzeba uważać co który ma na kółeczku bo rozrzut jest od tylko auto przez PiA do M.
Fuji seria F modele 10 20 30 31
jak za 250,- to ja poproszę F30, lub 31;)
<| MICHAŁ |>
12-02-2010, 19:34
tez polecam serie A
sam mam a620
wlasnie sie ekranik pękl temu aparaciku - musze kupic drugi... :evil:
dokupie czesc zamienna i bede robic dalej - jpg z niego to absolutny hit
tu (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=127647) masz taki watek, gdzie sa dwa zdjecia z a620 i dodatkowo z 350D i 5D
PS dodam jeszcze, ze ten aparat robi duzo lepsze zdjecia niz duzo drozszy sx1 is
ja bym te 250 zl dolozyl do lepszego telefonu;P
avallardi
17-02-2010, 03:07
ja bym te 250 zl dolozyl do lepszego telefonu;P
A ja nie.
Od kilku miesięcy mam telefon Sony Ericsson C902, który ma wbudowany aparat 5mpix. Mam go zawsze przy sobie i często nim fotografuję, ale jakość zdjęć to jednak nie to czego bym oczekiwał po choćby nędznym kompakciku. Noszenie ze sobą lustra na co dzień byłoby męczące i cholernie niewygodne (bo zwykle mam ze sobą sporą torbę z papierami i książkami) więc koniec końców zacząłem się zastanawiać nad prostym i tanim kompaktem. Wybór padł (po obejrzeniu sampli w sieci) na malutkiego Canona A480 za którego dałem 330zł a jak się dobrze poszuka to można go wyrwać za 299PLN. Jakość zdjęć zdecydowanie przebija to co "proponuje" telefon. Nie ma manuala, ale tryb P z kompensacją ekspozycji daje radę. Krótko mówiąc jestem z tego aparaciku zadowolony. To mój pierwszy Canon ;)
A ja kupiłem za 220 zł Power Shota S60 oczywiście nowego z całym wyposażeniem (kable, ładowarka, oprogramowanie, karta pamięci). Matryca 5MP, ale większa niepotrzebna. Robi fajne foty, a najważniejsze, że zapisuje RAW-y, natomiast z czułością kiepsko - tylko 50 - 400 iso, ale jak na moje potrzeby chwacit.