Zobacz pełną wersję : Fotografia klubowa
Przenoszę pytanie tutaj bo ponoć tu jest odpowiedni dział dot.takich pytań:]
Potrzebna mi pomoc staje przed wyborem obiektywu która ma się sprawdzić jak najlepiej w fotografii typowo klubowej [fotorelacje z imprez klubowych, itp..] moglibyście polecić jakiś sensowny obiektw najbardziej sie nadający?
aktualnie posiadam jedynie kitowy nikkora 18-105, nikkor 50mm 1.8 i nikkor 70-300..domyślam się że żaden z nich nie jest zbyt dobry do tego rodzaju fotografowania,ale który wg was mógłby być najlepszy? [bo dopóki nie kupie odpowiedniego, jestem zmuszona korzystać z tych w/w]
obiektyw ma byc do d90
Kwota raczej bez znaczenia [o ile nie przekroczy 10tys.]
marciing
10-02-2010, 11:03
heh trza było nie zakładać dwóch tematów tylko poczekać aż zielony przeniesie :) Na początek kup porządną lampę - na bank Ci się przyda. 35mm 1,8 też można wykorzystać i coś szerokiego bym też użył (np Sigma 10-20 f3,5)
aj ja tam nie wiem na jakiej zasadzie działa to forum jeszcze. najwyzej skasuje tam temat :)
co do lampy, mam sb900
a co byscie wybrali z tych trzech ktore wymieniłam ktore juz mam? bo niestety ten obietyw kupie w marcu dopiero,a do marca musze poradzic sobie z tymi co mam.. ktory bedzie najmniejszym złem? heh :)
Na D90 mozna spokojnie podciągnąć ISO i takim 18-105 da rade podziałać, 50 1.8 jako uzupełnienie, najmniej przydatny bedzie 70-300. A w przyszlosci wymieniłbym tą 50-tke na 35 1.8 i większość zdjeć zrobisz tym obiektywem, a jak starczy budżetu można dokupić coś szerszego.
Nie doczytałem, że budżet nie gra roli :-)
Moim skromnym zdaniem - Nikkor AF-S DX 17-55 mm f/2.8G IF-ED
marciing
10-02-2010, 11:48
Moim skromnym zdaniem - Nikkor AF-S DX 17-55 mm f/2.8G IF-ED
oooo nie pomyślałem o tym a to takie oczywiste.... do tego jeszcze Sigma 10-20 f3,5 i naprawdę fajny zestaw jest :)
Photoartbox
10-02-2010, 11:50
Przenoszę pytanie tutaj bo ponoć tu jest odpowiedni dział dot.takich pytań:]
Potrzebna mi pomoc staje przed wyborem obiektywu która ma się sprawdzić jak najlepiej w fotografii typowo klubowej [fotorelacje z imprez klubowych, itp..] moglibyście polecić jakiś sensowny obiektw najbardziej sie nadający?
aktualnie posiadam jedynie kitowy nikkora 18-105, nikkor 50mm 1.8 i nikkor 70-300..domyślam się że żaden z nich nie jest zbyt dobry do tego rodzaju fotografowania,ale który wg was mógłby być najlepszy?
obiektyw ma byc do d90
[B]Kwota raczej bez znaczenia [o ile nie przekroczy 10tys.]
AF-S 24/1.4 :mrgreen:
marciing
10-02-2010, 12:25
AF-S 24/1.4 :mrgreen:
noooo w kwocie się zmieści :D
velaskez
10-02-2010, 16:53
I moje posty z tego topicu poszły się *****. Tak jak mówiłem. Proponuję N10-24 i 35/1.8. Chyba, że chcesz szaleć to 14-24/2.8 ;)
A póki co to 18-105. W klubach jest ciasno, więc ani na tele ani na 50 miejsca nie ma.
jak masz lampe(w klubie musisz ja miec:)) to sigma 10-20 4-5.6 w zupelnosci wystaczy, a koszty mniejsze. Poza tym w zwiazku z tym,ze swiatlo w nowszej jest stale cierpi na tym sam obrazek. Dodatkowo tak jak koledzy zaznaczyli 35 1.8 no i nikkorek 17-55 (rewelacja pod dx - mysle,ze stanie sie twoim glownym obiektywem). To na tyle by bylo zakupow - cena uzywek 1500 + 600 + 3200 = 5300 tak wiec jeszcze poloweczka bedzie ; )
Dzięki za pomoc. A mialabym jeszcze takie pytanie,moze znow nie ten dzial ale jak juz temat foto klubowej to moglibyscie doradzic mi jak operowac fleszem [lampa sb900] gdy scianka na tle ktorej musze sfotografowac gosci odbija mocno swiatło...macie jakieś rady co do takiej sytuacji? byłabym ogromnie wdzieczna za pomoc i w tej kwestii.. :)
velaskez
11-02-2010, 14:24
Postawić ich twarzami do tej ściany i obrócić palnik za siebie?
Odbijać od sufitu...Nie wiem ile masz miejsca, ani jak to wygląda...
Dzięki za pomoc. A mialabym jeszcze takie pytanie,moze znow nie ten dzial ale jak juz temat foto klubowej to moglibyscie doradzic mi jak operowac fleszem [lampa sb900] gdy scianka na tle ktorej musze sfotografowac gosci odbija mocno swiatło...macie jakieś rady co do takiej sytuacji? byłabym ogromnie wdzieczna za pomoc i w tej kwestii.. :)
Nie walić lampą na wprost.
Podnieś palnik, odbij od sufitu, bocznej ściany, itp.
velaskez
11-02-2010, 14:24
Dubel poprzedniego postu się zrobił
u mnie też dubel - chyba się cuś lekko na chwilę zwiesiło...
Ale fotografujesz publike czy muzykow? To sa koncerty czy imprezy? Jaka muza? To wazne kwestie wbrew pozorom...