PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm f1.4 D vs. 50mm f1.8 D - porównanie dziur ;)

P.R.P.
09-02-2010, 23:00
Znalazłem coś co może się wielu osobom przydać, gdy nie wiedzą i nie mogą sie zdecydować, która wersję 50tki wybrać (z ww). Porównanie obydwu 50tek i cropy znajduje się tu http://www.smartpict.com/lenstest/Nikon_50_18_VS_50_14/US_test_Nikon_50mm_14_VS_18.php
P.S. Jeśli kochany Mod może wyciągnąć jakoś z tego linku te przykłady na wierzch to było by czytelniej - ja nie mogę bo piszę po cichu z roboty.. :D

Kundzior
10-02-2010, 00:13
dziwne z mych testów wyszło bardziej na korzyść 1.8

deep
10-02-2010, 00:24
Przecież to jest stary jak świat test i na dodatek całkowicie skopany. Szkoda ze takie gówno lata ciągle po sieci i wraca jak bumerang. Ściągnij sobie całe fotki to zobaczysz w czym problem, a jak nie zobaczysz to znaczy że obojętnie jakie szkło kupisz...

Siupes
10-02-2010, 00:51
deep, zaciekawiles mnie, czy skopany jest bo zdjecie z 1.8 jest przesuniete czy mam zgadywac dalej ;) ?

deep
10-02-2010, 01:03
Zgadza się. Najbardziej w takich porównaniach nie lubię niechlujstwa i ludzi którzy później ślepo przytaczają takie testy a nawet dokładnie im się nie przyjrzą. Przytoczone porównanie pokazuje wycinek z centralnego punktu ale nie jest to punkt na którym ustawił się autofocus, więc nic nam nie daje (albo daje fałszywy osąd). Miałem wszystkie nikonowskie 50 po kilka sztuk i poszczególne egzemplarze tak mocno różnią się między sobą że robienie porównań w ogóle nie ma sensu. Miałem mydlane 2 szt AF50/1.4, mam ostrą MF50/1.4 (ta sama optyka), miałem kilka mydlanych AF50/1.8, w tym momencie posiadam bardzo ostrą AF50/1.8, więc jak się dobrze dobierze szkła to można zrobić porównanie które da nam dwa sprzeczne wyniki. Prawda jest taka że da się kupić ostrą 50 obojętnie czy 1.2 czy 1.4 czy 1.8, oraz że można kupić totalne mydło. Koniec w tym temacie bo i tak się rozpisałem :)

P.R.P.
10-02-2010, 09:09
W takim razie przepraszam... Jeśli jest nie przydatne i stare to proszę o usunięcie wątku. Niech nie zaśmieca. ;) Znalazłem na szybko w wolnej chwili w pracy, więc założyłem wątek, bo nie mogłem znaleść takowego z tym porównaniem. Zgadzam się też, że 50tka 50tce nie równa i można trafić lepiej lub gorzej i jedną i drugą, tylko wtedy to właściwie większość testów na różnych stronach można sobie w d... wsadzić.. ;)

P.R.P.
10-02-2010, 13:14
A i jeszcze jedno, piszesz, że nie lubisz niechlujstwa i ludzi, którzy ślepo przytaczają takie testy. Traktuję to jako obrazę i proponuje ci mnie przeprosić a nie unosić się, kochany znawco.. Chciałem pomóc, nie wyszło. Ok.
P.S. Proszę admina o wykasowanie tego wątku.

deep
10-02-2010, 13:42
Jeśli tak jesteś wrażliwy to może powinieneś zmienić forum. Nie powiedziałem nic co mogło odnosić się personalnie do twojej osoby, wyraziłem swoją opinię a do tego mam prawo. Na dodatek ja się nie unoszę bo nie mam powodu, zbyt pochopnie wyciągasz wnioski.

Kundzior
10-02-2010, 14:05
Nie pstrykajcie się bez powodu. Opinie każdy ma prawo wyrazić, a że internet jest takim medium gdzie nie widać emocji, mimiki, to trzeba deko na lajcie brać wszystkei odpowiedzi. Myślę i wiem że jak byście razem usiedli przy jednym stoliku i porozmawiali sobie na ten temat to fajnie by Wam się obojgu rozmawiało. Czyli PiS (Peace) :)

Pzdr
Karol :)

P.R.P.
10-02-2010, 14:24
Zmieniać forum nie muszę i zamiaru nie mam. >:) Ale chętnie zapraszam do Warszawy na czystą i śledzika przy miłej foto rozmowie. ;) Pozdrawiam serdecznie kolegów i życzę wam i sobie, żeby w końcu już wiosna przyszła! ;)

Siupes
10-02-2010, 15:11
lol, zdecydowanie unoszenie sie poza watkami nikon vs canon jest zbedne ;)
odbiegajac troche, jako ze mialem w tym samym czasie 85 1.8 i 1.4 (moje 50 sie minely o pare lat, jednak jak 1.8 szybko mi sie "znudzila" to 1.4 uzywam w miare czesto gdy nie chce mi sie targac ciezkich sprzetow) moge powiedziec ze faktycznie roznica w tych 85 byla prawie na skale tego testu. wiem ze szala sie przechyla zaleznie od jakosci egzemplaza, jednak testow wielkich nie robilem, po portrecie na pelnej dziurze i 1.8 poszlo do sklepu :D
a z tym testem to fakt ze troche niechlujnie zrobiony, jednak moge uwierzyc ze gosciowi z jego egzemplazami tak wychodzilo.
a kazdy i tak powinien kupic co potrzebuje, a nie co w testach wychodzi.
udanych wyborow zycze ;)

piotrrodzoch
14-02-2010, 15:27
ja muszę przyznać, że wcześniej miałem 50mm 1.8 made in japan i był cudowny .... przyszedł czas zmienić body, brakowało mi kilka zł i musiałem go spieniężyć ... w grudniu kupiłem 50mm 1.4 (wersja bez usm) okazało się cholera made in china... obiektyw jest koszmarny, przy przy 50 1.8 na pełnej dziurze zdjęcia były do zaakceptowania .... tu przy 1.4 do mniej więcej 2.2 obraz jest nie ostry, a aberracja dosłownie zjada mi modeli w plenerze. AF też jakby sprzed epoki. Chyba jakiś chinol kichnął przy składaniu ... niestety szkło chyba poleci do serwisu.