PDA

Zobacz pełną wersję : FF/BF - czy można to korygować w obiektywie?

unicode
09-02-2010, 12:52
Witam,
nareszcie doczekałem się testu obiektywu Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM. Mam go w planach kupić, jak tylko pokaże się wersja pod Nikona. Mam jednak obawy, że obiektyw będzie wykazywał FF lub BF podobnie jak było w testach w modelu pod canona (tam poradzili sobie ustawiając w aparacie), ja takiej funkcji w swoim d60 nie mam, a z racji używania kilku obiektywów nie mogę prze-kalibrować body pod jeden obiektyw sigmy.
Dlatego zwracam się z prośbą o radę do fachowców, jak sobie z tym poradzić? Czy będę się musiał udać do serwisu sigmy na wyregulowanie czy może są inne zakłady oferujące takie usługi?

stachmuszel
09-02-2010, 13:22
Generalnie Sigmy z bagnetem Nikon-a wykazują mniejszą tenedencję do problemów z AF (Bf/FF) niż Canon-a. Ale jednak polecam sprawdzenie obiektywu przed zakupem, bo ewentualne korekty będzie mógł zrobić tylko serwis (wysyłasz body+szkło). Ja kupiłem dwie Sigmy, które mam w stopce w "ciemno". Bez problemów.
Pozdr.

karolt
09-02-2010, 16:31
U Sigmy chyba najlepiej zrobić ewentualną kalibrację. No i przede wszystkim warto po prostu wybrać sobie w salonie taką sztukę, która nie robi problemów. Mi się udało :-) Mam tylko jedną Sigmę, ale baaardzo ją sobie chwalę.