Zobacz pełną wersję : Akumulator Phottix EN-EL3e D300 - problem
kkasperc
09-02-2010, 11:21
Witam,
Kilka miesięcy temu kupiłem Akumulator Phottix EN-EL3e 7,4V 1600mAh
Używałem i ładowałem go może z 5 razy.
Tydzień temu pojawił się taki problem iż po naładowaniu aparat widział stan baterii sprzed naładowania.
2 z 4 kresek. Nie przejąłem się tym poszedłem robić kolejne zdjęcia.
Po kilkunastu zdjęciach pojawiła się jedna kreska. Nie chcąc ryzykować straconych ujęć włożyłem oryginał.
W domu ponownie naładowałem zamiennik. Ładowanie trwało godzinę może dłużej. Tym razem sprawdziłem w menu:
Stan naładowania 13% Ilość zdjęć 1420. :???:
Napięcie 8,24V
Oryginalna bateria wyczerpana do połowy po doładowaniu w aparacie stan 100% ilość zdjęć 0 - czyli OK
Napięcie oryginału 8,39V
Co za diabeł?
Co z tym zrobić?
rozładować zamiennik?
myślałem by podłączyć rezystor np 10W 10Ohm i doprowadzić baterię do rozładowania i ponownie ją naładować - ryzykuję tym, że baterie mogę za bardzo rozładować.
Takie rozwiązanie działało dla zamienników baterii Sony.
Inna możliwość to próba rozładowania jej w aparacie. W ten weekend ponownie idę robić zdjęcia, ale boje się, ze jak w trakcie imprezy padnie bateria to zazwyczaj w najmniej odpowiednim momencie i stracę ujęcia, a tego nie da się odtworzyć.
Że też mnie podkusiło kupić zamiennik :evil:
Sądząc po zmierzonym napięciu to nie wygląda na stan naładowania 13%, raczej walnięty układ odpowiadający za komunikację z body. Jeśli akumulator ma kilka miesięcy to najrozsądniej zareklamować u sprzedawcy.
kkasperc
12-02-2010, 10:39
Znalazłem paragon oraz opakowanie. Dziś akumulatorek idzie do reklamacji.
Wczoraj zrobiłem nim przeszło 500 zdjęć z imprezy i akumulatorek się wyładował.
Co ciekawe aparat cały czas (od 1 do 500 zdjęcia) pokazywał 3%.
Ładowarka ładowała go około 30 minut.
Nie ma szans padaczka.
kkasperc
12-02-2010, 10:40
Znalazłem paragon oraz opakowanie. Dziś akumulatorek idzie do reklamacji.
Wczoraj zrobiłem nim przeszło 500 zdjęć z imprezy i akumulatorek się wyładował.
Co ciekawe aparat cały czas (od 1 do 500 zdjęcia) pokazywał 3%.
Ładowarka ładowała go około 30 minut.
Nie ma szans padaczka.
Użytkuję w/w akumulator już ponad rok i w niczym nie ustępuje oryginałowi. W D40x mam również dwa zamienniki i no problem. Zawsze może się trafić walnięta sztuka, po prostu skorzystaj z gwarancji i zamień i po problemie.
kkasperc
12-02-2010, 13:09
Zostałem bardzo mile zaskoczony, a mianowicie od ręki, bez proszenia otrzymałem nowy egzemplarz.
Dobrze się składa gdyż w dniu dzisiejszym idę robić zdjęcia.
Też mogę polecić akumulatory Phottix, niezła cena, dobra jakość. Co prawda nie robiłem, żadnych testów, ale w normalnym użytkowaniu nie zauważyłem różnicy między phottix, a oryginałem.
szopcias
17-02-2010, 11:32
Phottix moze i opinie ma niezle, ale mnie najbardziej zdziwilo to ze ma dwie wersje akumulatorow en-el3e. Jedne pasuja do d90 drugie do d200. Phottix do d200 nie dzialal na d90. Troche lipa - no chyba ze w ciagu ostatnich miesiecy cos z tym zrobili.
Phottix moze i opinie ma niezle, ale mnie najbardziej zdziwilo to ze ma dwie wersje akumulatorow en-el3e. Jedne pasuja do d90 drugie do d200. Phottix do d200 nie dzialal na d90. Troche lipa - no chyba ze w ciagu ostatnich miesiecy cos z tym zrobili.
Dziwne we wszystkich sklepach aku en-el3e jest wspólny (m.in.) dla d90 i d200...
Dzwoniłem jakiś czas temu do dystrybutora w tej sprawie. Chciałem nabyć akumulator do d90. Dowiedziałem się właśnie o dwóch wersjach: starszej (niekompatybilna z d90 i d300) oraz nowszej, która działa zarówno z "nowymi" body (90,300) i starszymi (80, 200). Teraz w oficjalnej dystrybucji powinna być tylko "nowsza" wersja, ale warto pytać, żeby nie mieć niemiłej niespodzianki.
dzięki za info, jestem na kupnie, warto będzie sprawdzić... żeby nie było zonka ;-)
Kundzior
18-02-2010, 14:04
En-el3e i en-el3, ten drugi do d70/s, d50. En-el3e jest i był tylko jeden.
Mi chodziło o EN-EL3E właśnie. Jakiś czas temu było wiele narzekań, że ten Phottix działa z d80 a z 90 już nie. Ponieważ byłem zainteresowany zakupem, kontaktowałem się z dystrybutorem w Łodzi jakiś miesiąc temu i powiedzieli o dwóch wersjach EN-EL3E. Wtedy nawet na ich stronie były 2 rodzaje (jeden do d80 i d200, drugi do 90,300). Była różnica w cenie pomiędzy nimi. Powiedziano mi również, że generalnie wchodziła wtedy nowa wersja i późnij (dziś) dostępna będzie tylko jedna kompatybilna w dół ze starszymi modelami jak również poprawnie współpracująca z nowszymi. dziś na ich stronie taką tylko właśnie znalazłem
szopcias
22-02-2010, 20:50
En-el3e i en-el3, ten drugi do d70/s, d50. En-el3e jest i był tylko jeden.
tu nie chodzi o en-el3 i en-el3e a o dwie wersje en-el3e u phottixa - problem znam dobrze bo przez niego przeszedlem - bez wymiany akumulatora na nawszy sie nie obeszlo - niestety.
Tak wiec przy zakupie en-el3e od phottixa sugeruje zbadanie do ktorej grupy modeli jest dedykowany.
pozdro :)
Też miałem taki problem, dlatego już więcej nie kupię zamienników!