Zobacz pełną wersję : Samyang 8 mm vs Zenitar 16mm Fisheye do Nikona d700?
Wiem, ze pytanie moze wydać sie dziwne, Samyang do cropa przeciez, Zenitar do FF...
Als skoro D700 obsluguje format DX (wiem wiem ze jest to obcięcie powierzchni) jak i FX, ktory z tych obiektywow optycznie radzi sobie lepiej? (czy jakis rozrzut w egzemplarzach jest? )
Czy ktoś posiadał oba i mial możliwość przetestowania?
Jak na razie szkoda mi troche 3000 zl na szklo Nikkora, ktore i tak bym bardzo sporadycznie używał.
krótko:
zenitar mydło, ciamciang nie tak źle
Czy ktos sie jeszcze wypowie co do uzywalnosci Zenitara 16 2.8 na D700 ?
aj jak ciezko poszukac...
masz duzy watek podpiety w czesci dla szerokokatnych obiektywow:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=91109
Piękne dzięki Slon.. przeczytalem calosc ! . Podpialem dzisiaj Samyanga 8, co prawda po przestawieniu na DX ladnie wycina ale..... z 12 Mpx zrobilo sie nagle raptem 5... przy wiekszych plakatowych szotach moze byc słabo... Pozostaje odsprzedac i zakupic Zenitara....
Poszukaj testu Radka Radziszewskiego. Z tego co pamiętam na swoim starym blogu zrobił bardzo fajny test własnie z d700:)
Albo w sumie, proszę bardzo:)
http://radekradziszewski.blogspot.com/2009/03/test-zenitar-16mm-f28.html
Jarek78 mam Zenitara i sobie chwalę. Jak na sporadycznie używane szkło, to stosunek jakości do ceny jest bardzo ok. Tez myślalem o nikkorze, ale cena moim zdaniem lekko zaporowa. Mój jest podpiety do D700. Jest pełna informacja o parametrach, pomiar światła, potwierdzenie ostrości.... Ostrzenie manualne zupełnie nie przeszkadza. ryszkut ocenił, że Zenitar to mydło, być może - nie miałem innego fischa, wiec nie wiem a testów nie robię. Tutaj (http://picasaweb.google.pl/marek2004/ERMITAZRYBIMOKIEM#) jest mały set z tego obiektywu - wszystko z ręki w pomieszczeniach. Osobiście bardzo polecam.
Michał Jędrak
10-02-2010, 10:44
Zenitar faktycznie zaczyna być używalny od 5.6 a jest dobry od 11. Po prostu każdy obiektyw ma swoje zastosowania i ja sobie Zenitara chwalę za absolutnie minimalne rozmiary, minimalną cenę (ja kupiłem parę lat temu nówkę za 450zł) i robienie na przysłonie 5.6 czy 8 mi nie przeszkadza, zwłaszcza, że na FX jest ostrzejszy, bo mają mniej pikseli na mm2, więc każdy obiektyw jest ostrzejszy w porównaniu z DX.
NO ja dzisiaj robilem kilka testowych fotek na tym Ciamciangu 8 i powiem tyle ze od F3.5 jest naprawde super.... az sam jestem zaskoczony. Zeby nie ta redukcja do bylby naprawde super. Wiem , ze ludzie jeszcze obcinaja te oslone przeciwsloneczna zeby na pelnej klastce bylo ok, ale... chyba szkoda mi obiektywu na takie eksperymenty, zwlaszcza jak po przycięciu okazaloby sie , ze cos nie tak... no i oczywiscie, ta osłona w koncu po cos tam jest.
Jaki jest sens kupna fisha DX do D700?
Moim zdaniem Zenitar jest świetny i jak najbardziej używalny na f2.8 (używam właśnie z D700).
prz3mo.. wiesz, często jest tak, że dopóki sam nie sprawdzisz to nie wiesz. Ponieważ d700 ma mozliwosc wyboru Fx/Dx wydawalo mi się, ze rezultaty będa dobre a możliwość podpięcia miałem. Owszem są, tyle, ze pociągają pewne konsekwencje,które nie bardzo mi pasują.
Lagunman
23-02-2010, 02:39
od kliku dni jestem posiadaczem zenitara nie wiem czu autor postu jeszcze zainrteresowany ale kolega tu troche oszukuje ... ja boje sie go uzywać na pełnej dziurze nie wyglada to dobrze. Przy fajnych warunkach jeszcze jakos nie widać jednak me oko mydło dostrzega i mi sie najfajniejsz foci od niecałego 5.6
siedemczwartych
23-02-2010, 14:33
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1677820&postcount=95
Polecam sprawę kalibracji.
Trochę się tym bawiłem, ale finalnie ładnie udało sie ustawić.
Robiłem to trochę inaczej: na potwierdzenie ostrości.
Rozkręciłem i szukałem optymalnego usrtawienia zapinajac do aparatu i ostrząc patrzac na potwierdzenie ostrości na 0,3 i na &. Trochę metodą prób i błędów.
Wczesniej nie miałem ostarości na nieskończoności.
Uważam, że szkiełko jest rewelacyjne.
Gabaryty, stosunek jakości do ceny i nawet wykonania za bardzo sie nei czepiam.
Ważne, że robi dobre fotki. :)
Odgrzeje trochę wątek... jako, że mam w chwili obecnej juz i FX i DX... Mam też Zenitara 16 2.8... Byc może ktos bawil się Samyangiem i Zenitarem jednoczesnie... czy lepiej "kręci" obraz Samyang na DX czy Zenitar na FX ?.. mialem tylko porownanie Samyanga na DX z D700 wiec to nie to samo... Chociaz pamiętam, że faktycznie lepiej dawal efekt rybki. Noszę się z ewentualną zmiana na Samyanga pod warunkiem, że jak napisalem.. będzie lepiej kręcil na d300 niz Zenitar na pełnej klatce. Dziękuje za podpowiedz.
Samyang na DX mocniej wygina niż Zenitar na FX.