PDA

Zobacz pełną wersję : początek edukacji PS (i inne)

fobi
09-02-2010, 00:23
Witam, temat będzie z gatunku podstawowych ale mam nadzieję że pomimo tego uda mi się uzyskać podpowiedzi i informacje pozwalające na oszczędzenie czasu i nerwów związanych z uczeniem się na niepotrzebnych błędach.

A więc po dwóch latach podstawowej obróbki jpg w GIMPie przeszedł czas na PS (pod ostatkiem tutoriali, wtyczek, RAWy, itd.).

Cel : Obróbka i korekty jpg i RAW.

Pora na pytania :
1. w jakiego PS celować i dlaczego (wystarczy Elements czy lepiej pełna wersja)
2. jakie oprogramowanie dodatkowe zalecacie i do czego je wykorzystujecie/ja mogę wykorzystać
3. tu jest miejsce na Wasze dobre rady dotyczące szczegółów o które nie przyszło mi do głowy zapytać ;)

Z góry dziękuję.

markB
09-02-2010, 15:08
1. Jeśli stać Ciebie na pełną wersję i zamierzasz intensywnie obrabiać fotki, to taką kup. W Elementsach większość operacji jest w 8-iu (chyba, że nie jestem na bieżąco i w ostatniej wersji Elements to się poprawiło), a nie 16-tu bitach, więc w wyniku wieloczynnościowej obróbki histogram robi się dziurawy.
2. Jeśli nie chcesz przerabiać nefów w zintegrowanym z PSem Camera RAW, to trzebaby np. Nikon Capture NX2. Podobno wolno działa, ale zależy to od siły komputera - u mnie pracuje błyskawicznie.
3. Szczegółów dotyczących zabawy z PSem jest taka ilość, że powstały grube tomiska opisujące nawet poszczególne elementy obróbki zdjęć. Musisz skonkretyzować pytanie, to dostaniesz odpowiednie wskazówki.

fobi
09-02-2010, 22:18
dzięki markB, myślałem że już nikt się nie odezwie...

Nie mam oporów przez oprciem się na CameraRAW, więc NX2 odpada. Chyba że są przeciwskazania (?).
Co do trzeciego punktu to zastanawia mnie np.wykorzystanie Lightroom przez amatora takiego jak ja. I na tej samej zasadzie ewentualnie innych programów jakich używacie.

oem
10-02-2010, 12:30
Ściągnij betę lightrooma 3, zapoznaj się z nim i zdecyduj, czy to jest to, czego potrzebujesz. Finito.

R
10-02-2010, 12:36
w dodatku mozesz sie zapoznawac do konca kwietnia bo LR3 jest za darmo do 30.04.