PDA

Zobacz pełną wersję : Mini sesja - jak to ustawić ?????????????

psm
08-02-2010, 23:05
Panowie, mam za zadanie pstryknąć swojemu przełożonemu zdjęcie na stronę firmową. Nie chcę dać plamy oraz jakoś dużo czasu stracić na ustawianie sprzetu w czasie sesji. Mam do dyspozycji 2 lampy (SB-900 i SONY HVL F56AM). Do tego dwie parasolki (rozpraszająca i odbijająca - srebran). Lampki będę odpalał z lampy wbudowanej w korpus aparatu. Miejsce w którym będą robione zdjęcia to duża przestrzeń biurowa, sufit wysoko.

Pytanie jest takie: Czy możecie polecić jakieś standardowe ustawienia (moc lamp, przysłona czasy itp.) które pozwolą mi szybko dojść do optimum i pstrykąć te kilka fotek na znośnym poziomie?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.

coroner
08-02-2010, 23:18
sabina w CLS TTL na statyw przez parasolkę od góry - boku - przodu. Działa prawie zawsze ;)
Aha, parasolka oczywiście biała

adolfik9501
08-02-2010, 23:27
sabina w CLS TTL na statyw przez parasolkę od góry - boku - przodu. Działa prawie zawsze ;)

Tia... zwłaszcza razem z Sony... Tutaj pozostaje fotocela lub radio i lampy w manualu...

Kros23
08-02-2010, 23:35
Master najlepiej bez mocy błysku, czyli ustawiony na "--". Wtedy lampa wbudowana nie będzie dawała plaskiego światła skierowanego bezpośrednio na twarz.

psm
08-02-2010, 23:37
Tia... zwłaszcza razem z Sony... Tutaj pozostaje fotocela lub radio i lampy w manualu...

Zagadza się, SONY trochę utrudnia zadanie. Trzeba ustawić na manula, co skłoniło mnie do zadania pytania o jakies wskazówki w ustawieniu sprzetu.

psm
08-02-2010, 23:40
Master najlepiej bez mocy błysku, czyli ustawiony na "--". Wtedy lampa wbudowana nie będzie dawała plaskiego światła skierowanego bezpośrednio na twarz.

Tak właśnie mam ustawione na stałe. Zamierzałem doświetlać tylko lampkami zewnętrznymi z boków.

A co proponujecie w temacie mocy? Wiem że to trudno określić nie znając warunków, ale pytam o takie ustawienia startowe a później jakie zrobić zmieny aby dojść do optimum?

Jatin
09-02-2010, 00:50
hmm 1/8 1/4 1/2 pełna, po prostu musisz próbować i obserwować efekt, pobawić się przysłoną, czasem, iso, aż będzie tak jak chcesz.

marteenez
09-02-2010, 08:03
Aha, parasolka oczywiście biała

A czy coroner napisał coś o używaniu lampy Sony?
Sabinka solo przez parasolkę ustawiona 3/4 (oświetlenie przednio-boczne) świetnie sobie poradzi.
Takie ustawienie daje dobre, prawidłowe oświetlenie modela.
Do tego można użyć blendy do doświetlenia cieni (za blendę może służyć tablica używana do prezentacji, jest taka chyba w każdym biurze).

darsedz
09-02-2010, 10:03
tu (http://www.studiolighting.net/category/photography-video-tutorials/) masz jakieś przykłady... link z wątku (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=48461) przyklejonego w Studio Sprzęt i Akcesoria

coroner
09-02-2010, 12:34
A czy coroner napisał coś o używaniu lampy Sony?
Sabinka solo przez parasolkę ustawiona 3/4 (oświetlenie przednio-boczne) świetnie sobie poradzi.

Otóż to. Na jedną lampę uzyska efekt co najmniej zadowalający.

Edytka:
Tu masz zdjęcie forumowego pioniera strobingu Zbigniewa, o podobnym charakterze. Z tego co pisał, właśnie jedna lampa i biała parasolka.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img527.imageshack.us/img527/1866/111wgy.jpg)

Me_how
09-02-2010, 16:32
Panowie, mam za zadanie pstryknąć swojemu przełożonemu zdjęcie na stronę firmową. Nie chcę dać plamy oraz jakoś dużo czasu stracić na ustawianie sprzetu w czasie sesji. Mam do dyspozycji 2 lampy (SB-900 i SONY HVL F56AM). Do tego dwie parasolki (rozpraszająca i odbijająca - srebran). Lampki będę odpalał z lampy wbudowanej w korpus aparatu. Miejsce w którym będą robione zdjęcia to duża przestrzeń biurowa, sufit wysoko.

Pytanie jest takie: Czy możecie polecić jakieś standardowe ustawienia (moc lamp, przysłona czasy itp.) które pozwolą mi szybko dojść do optimum i pstrykąć te kilka fotek na znośnym poziomie?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.

A jakieś naturalne światło w tej powierzchni biurowej jest? Czy ma być portret czy zdjęcie typu "biznesman na stanowisku"?

Leatherface
09-02-2010, 17:09
Pozwolę sobie podłączyć się do tematu... Czy TTL ma zastosowanie jeśli błyskam przez parasolke + dyfuzor? Chodzi mi o to, że lampa wie, że ma dyfuzor, ale parasolke już nie :) (rozpraszająca) Nie lepiej manual i metoda prób i błędów?

Do autora wątku: zwróć uwagę na balans bieli i też o to zadbaj.

coroner
09-02-2010, 18:39
Pozwolę sobie podłączyć się do tematu... Czy TTL ma zastosowanie jeśli błyskam przez parasolke + dyfuzor? Chodzi mi o to, że lampa wie, że ma dyfuzor, ale parasolke już nie :) (rozpraszająca) Nie lepiej manual i metoda prób i błędów?

Do autora wątku: zwróć uwagę na balans bieli i też o to zadbaj.

iTTL po to najpierw generuje błysk pomiarowy, by sprawdzić czy dobrana wstępnie moc lampy jest dobra do oświetlenia obiektu. Więc tak - powinien się sprawdzić.

psm
09-02-2010, 23:29
A jakieś naturalne światło w tej powierzchni biurowej jest? Czy ma być portret czy zdjęcie typu "biznesman na stanowisku"?

Trochę będzie naturalnego światla w tej przestrzeni biurowej więć będzie się mieszać ze światłem lamp.
Głównym celem jest zrobienie portretu, ale będę również chciał zrobić kilka fotek typowego biznesman-a.

JacekCz
11-02-2010, 17:31

A niekoniecznie. na mocnej ujemnej korekcie też warto spróbować. Może być korzystne. Wszystko zależy.

Dla zmiękczenia taki dyfuzor na wbudowaną za 15-20 zł lub cokolwiek plastikowego.

jakie masz body, bo nie widzę? Dolne modele nie są masterem w CLS.

psm
12-02-2010, 01:43
A niekoniecznie. na mocnej ujemnej korekcie też warto spróbować. Może być korzystne. Wszystko zależy.

Dla zmiękczenia taki dyfuzor na wbudowaną za 15-20 zł lub cokolwiek plastikowego.

jakie masz body, bo nie widzę? Dolne modele nie są masterem w CLS.

Jeśli chodzi o body to mam D90.

Próbowałem robić kiedyś zdjęcia doświtlając wbudowaną + dyfuzor za 16 pln. Efekty były fajne.

psm
12-02-2010, 01:46
Panowie dziękuję wszystkim za rady i pomoc. Sesja się już odbyła. Jak dostanę pozwolenie to umieszczę rezultaty na forum.
Na samej sesji błyskałem tylko SB900 oraz lamka w body na "--" . Dodatkowo jako rozświtlenie cieni użyłem dużej blendy.

Jak wystawię zdjęcia ocenicie czy rezultat jest zadowalający.

JacekCz
12-02-2010, 08:04
Jeśli chodzi o body to mam D90.

Próbowałem robić kiedyś zdjęcia doświtlając wbudowaną + dyfuzor za 16 pln. Efekty były fajne.

Dokładnie.
Ja bym podkreślał, żeby nie zerowac tej lampki zbyt dogmatycznie. To że nie walić na 100% to chyba oczywiste

psm
24-02-2010, 23:48
Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią umieściłem kilka zdjęć z zapowiadanej wcześniej sesji tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1772995#post1772995

Co sądzicie o świeceniu?

bialogardzianin
25-02-2010, 09:31
A jak poradziłeś sobie w końcu z WB? Jaki ustaliłeś w korpusie/ post procesie (zależność między SB900 a zastanym)? Były tam świetlówki biurowe? Okna jeśli są, zasłoniłeś roletami? Z góry dzięki za info

psm
25-02-2010, 10:47
Nie zastanawiałem się zbytnio nad WB w czasie sesji, może to błąd wynikający z mojego skromnego doświadczenia.
Zdjęcia robię w NEF-ach i w 95% zdjęciach WB ustawiam na "A". Tak też było w czasie tej sesji.
Nie wiem czy sobie poradziłem z WB w czasie postprocesingu, ale na moim monitorze kolory wyglądają akceptowalnie :)

Mój zamysł był taki aby udział światła zastanego był jak najmniejszy. Okien jednak nie zasłaniałem a zdjęcia robiłem w kilku pomieszczeniach, choć wystawiłem tylko z jednego miejsca.