PDA

Zobacz pełną wersję : Dobry Nikkor z regulacja perspektywy?

Zorro1212
08-02-2010, 19:43
Witam serdecznie,mysle o kupnie obiektywu z regulacja perspektywy(PC) i chcialbym sie spytac czy ktos moze ma jakies doswiadczenie/sam szuka(szukal)mysle o nikkorze 24mm ale widzialem tez ze 85 moze byc wykorzystywna do architektury mam mozliwosc kupna Nikona 85mm F2.8D(jest to wiec starsza wersja) w miare rozsadnej cenie ale zastanawiam sie moze nad mozliwoscia wziecia nowszej wersji badz tez przyjrzeniu sie szklom manualnym Nikkora.
Czy ma ktos moze jakies doswiaczenia/przemyslenia zwiazane z wyborem tego szkla?
Z gory dziekuje za posty

TOP67
08-02-2010, 22:38
Jeśli myślisz o korygowaniu zbiegów perspektywicznych, to raczej nie polecam. Przy tej ogniskowej zbiegi są raczej niewielkie i łatwe do skorygowania w komputerze. Na D300 masz ekwiwalent 128mm, do architektury mało przydatne.
Ten obiektyw jest niezastąpiony przy fotografii reklamowej, gdzie można pochylić płaszczyznę ostrości. Tego nie da się zasymulować na komputerze.

Zorro1212
09-02-2010, 01:27
Przymierzam sie do przesiadki na pelna klatke(d700 a raczej jego nastepca)Do architektury rzeczywiscie sie nie przydaje ale widzialem ze jest uzywany choc na ogol jest to obiektyw do studia i tak jak wspomniales zazwyczaj do malych przedmiotow(stad oznaczenie micro).Ale co z innymi Nikkorami o mniejszej ogniskowej?Mozna spotkac w rozsadnej cenie wiele manualnych stalek z mozliwoscia regulacji perspektywy tylko czy ma ktos doswiadczenia z nimi i jak wyglada ich wspolpraca z wspolczenymi aparatami?

Pablopoland2
21-02-2010, 20:42
A co to jest regulacja perspektywy? :-(

TOP67
23-02-2010, 17:56
A co to jest regulacja perspektywy? :-(

Pytający ma na myśli funkcję Shift, która pozwala uniknąć zniekształceń perspektywicznych.
O wiele ciekawsza jest jednak funkcja Tilt wzmiankowanego obiektywu.

Mariusz888
23-02-2010, 18:14
Zorro1212 - a myślałeś o starych shiftach Nikona? Były 28 i 35mm i są do dostania za śmieszne pieniądze w porównaniu do PC-E a do architektury jak znalazł tym bardziej że i nowe i stare są manualne :)

Zorro1212
25-02-2010, 01:22
Wlasnie o nie mi chodzi Mariusz,mam micro 85mm Pc starsza wersje(bez E)i chcialbym kupic cos typowo do architektury(45mm,35mm badz tez 24mm)tylko ze nie mam pojecia ktore z nich sa warte a szukacjac w necie niewiele mozna znalesc na ten temat.Polecasz cos?

Mariusz888
25-02-2010, 11:08
Zorro1212 - ja bardziej miałem na myśli starsze PC (to co Ty piszesz to są nowsze niż te o które mi chodzi chyba ;) )
http://www.kenrockwell.com/nikon/28mm-pc.htm
http://www.kenrockwell.com/nikon/35pc.htm
Co polecę? Nie wiem... niestety nie dane mi było poużywać tych szkieł na tyle żeby coś o nich powiedzieć sensownego... z 28mm miałem kiedyś kontakt ale przez chwilę więc to nie jest zbyt miarodajne - wiem że Stig chyba ma którego z nich w stopce to może poślij mu PW :)

karolt
25-02-2010, 17:46
Podłączę się do tematu, bo też się zacząłem koło takiego zakupu kręcić. Jeśli do architektury, to ja bym chyba brał jak najszerszy, ale nie wiem czy ten tok rozumowania jest słuszny :-D Podpieram się tym, co napisał TOP67, że przy dłuższym szkle i tak odchodzisz dalej i zbiegi nie będą duże, więc po co od razu specjalistyczne szkło do tego zaprzęgać. Co innego gdy się z szerokim kątem podejdzie blisko i zbiegi są duże i jest co poprawiać. Przy okazji szeroki kąt nada się też do wnętrz, więc na mój laicki rozum im szerszy, tym sensowniejszy...

Zorro1212
26-02-2010, 17:00
Wlasnie o te mi chodzilo bo te o ktorych pisalem sa jednak bez porownania drozsze ale jak wyglada ich wspolpraca z cyfrowkami a wiec pomiar swiatla etc.Czym naprawde sie roznia od tych o ktorych wspomnialem?

Mariusz888
26-02-2010, 21:00
Pomiar światła będziesz miał z każdym szkłem w D300 - nawet takie co ma 20 i więcej lat sobie spokojnie definiujesz w Non-CPU więc czy stare czy nowe szkło nie ma znaczenia tym bardziej że shifty tak stare jak i nowe są w pełni manualne więc pod kątem współpracy nic się nie zmieniło :)