Zobacz pełną wersję : Autoportret z samowyzwalaczem i autofokusem
Witam,
Mam problem ze zrobieniem dobrego autoportretu. Używam do tego lustrzanki cyfrowej zamontowanej na statywie, uruchamiam samowyzwalacz i wciskam do połowy spust migawki celem ustawienia ostrości autofokusem powiedzmy na ścianie. Po wyzwoleniu migawki ustawiam się przed obiektywem, ale autofokus już nie ustawia na mnie ostrości i na zdjęciu wychodzę nieostro. Nie powinien autofokus w trybie samowyzwalacza ustawiać ostrości na obiekcie ustawiającym się do portretu po wyzwoleniu migawki, a nie przed? Jest na to inny sposób poza użyciem manualnego ustawienia ostrości na pole orientacyjne? Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc.
MisterToy
08-02-2010, 17:34
Witam,
Nie powinien autofokus w trybie samowyzwalacza ustawiać ostrości na obiekcie ustawiającym się do portretu po wyzwoleniu migawki, a nie przed?
Pytanie chyba nie odpowiednio sformułowane, gdyż chyba nie ma sensu ustawiania ostrości po wyzwoleniu migawki (naświetleniu filmu/matrycy), ale wiem o co Ci chodzi. A jaki masz aparat? W niektórych modelach (D300, D700 itp) można wesprzeć się interwałometrem, tylko trzeba cierpliwie pozować :). Albo jak to możliwe, korzystać z... zapomniałem nazwy.. tego odległościomierza za szybką na obudowie obiektywu. Ustawisz np ostrość na ścianę, odczytujesz odległość na obiektywie, odejmujesz o tyle o ile twarz jest oddalona od ściany, manipulujesz ręcznie ostrością wyłączając AF jeśli potrzeba... i... jakiś znaczny procent zdjęć powinien być ostry tam gdzie trzeba.
A jak nie ma interwałometru, ani wskaźnika odległości to może zostaje postawić jakiegoś "modela wstępnego". A jak nie zależy Ci na małej głębi ostrości, to przymknij przysłonę i będzie łatwiej.
jackrabbit
08-02-2010, 17:37
najprosciej bedzie zanabyc pilota
To model D5000. Miałem na myśli wyzwolenie migawki = uruchomienie licznika samowyzwalacza > automatyczne ustawienie ostrości. Niestety nie mam pilota czy wężyka na zdalne sterowanie.
krzysztofz24
08-02-2010, 17:57
Albo pilot - najprosciej , Albo powiedzmy ,ze robisz sobie portret przy stole. To aparat na statyw przed stolem, a tam gdzie bedzie sie znajdowac twoja twarz po drugiej stronie stolu stawiasz np; wazon ,lampke ,cokolowiek ,naciskasz spust do polowy - autofokus lapie ostrosc na ten przedmiot ,spust do konca ...i masz 20 sek zeby usunac przedmiot na ktory zostala ustawiona ostrosc i umiescic swoja facjate;-) ,dokladnie w miejscu gdzie JUZ JEST ustawiona ostrosc...spokojnie da rade ogarnac w 20 sek ;-)
MisterToy
08-02-2010, 18:32
Z tym pilotem to bardzo trafna uwaga. Koszty chyba nie są wysokie. A jak w portrecie potrzeba będzie uchwycić ręce, to się obsłuży pilot nogą :)
Nie wiem czemu ciągle siedzi mi w głowie tylko wyzwalacz na kablu. Więc pilot mi wypadł z głowy.
Rzeczywiście, chyba kupię po prostu pilot. Zamiennik oryginalnego kosztuje zaledwie 12 zł. Dzięki!
Miałam taki sam problem. Na początku wspomagałam się tak jak ktoś wyżej poradził wazonem jednak to było zbyt denerwujące.
Kupiłam pilota za 15 zł który do dzisiaj bardzo dobrze się sprawuje :D
pilot fajna sprawa, ale warto czasem nabyc ten drozszy, ktory ustawi tez ostrosc, a nie tylko wyzwoli migawke.
pilot fajna sprawa, ale warto czasem nabyc ten drozszy, ktory ustawi tez ostrosc, a nie tylko wyzwoli migawke.
Czyli pilot w momencie zdalnego wyzwalania migawki nie aktywuje autofokusa jak w przypadku ręcznego wciśnięcia spustu do połowy?
Aktywuje, robiąc od razu zdjęcie ale gdy jesteś źle ustawiony i ostrość skierowana jest na tło to AF ustawi ostrość ale zdjęcia nie zrobi. To znak, że musisz się np. przesunąć w lewo.
Pozytron
28-03-2016, 09:38
Dziwi mnie, że w lustrzankach cyfrowych z tak dużą ilością różnorakich zaawansowanych ustawień, nie ma prostej opcji automatycznego ostrzenia np 1 sekundę przed wyzwoleniem migawki przy ustawionym samowyzwalaczu (a może to jest w najwyższych modelach?). Może ktoś obeznany powinien napisać list do Japonii (a może Tajlandii, Chin), tylko na jaki adres, bo adresów Nikona są dziesiątki.
6 lat, 1 miesiąc i 19 dni... Niezły wykop...
A autofocus przy samowyzwalaczu - a niby skąd aparat ma wiedzieć na co tą ostrość ustawić, jeśli nawet operator tego nie wie...
Nie widzę różnicy między pracą AF na samowyzwalaczu i bez niego.