Zobacz pełną wersję : Tryb Auto DR w S5pro
Jaka jest skuteczność tego trybu?
Domyślam się że aparat rozpoznaje kontrastowość sceny i zależnie od wymagań ustawia odpowiedni DR.
Czy jest on zależny od trybu pomiaru światła (punktowy, matrycowy?)
Do tej pory miałem ustawione na sztywno DR 400% ale zastanawiam się czy nie przełączyć na Auto, by oszczędzić miejsca na karcie.
Mając ustawione "Auto" nie zdarzyło mi się, by aparat ustawił inny DR niż 400%, niezależnie od kontrastu sceny.
Uważam, że tryb AUTO sprawdza się bardzo dobrze w większości sytuacji zdjęciowych, dlatego DR 400% na stałe nie jest konieczne.
Ustawienie natomiast DR innego niż STD, powoduje spowolnienie trybu zdjęć seryjnych do ok. 1,5 kl/sek.
Jeżeli chodzi o oszczędzanie miejsca na karcie, to z tego co pamiętam RAW zarówno przy DR 400% jak i AUTO w przedziale ISO 100-1000 zajmuje 25 MB, (tylko przy ustawieniu DR STD, oraz przy ISO powyżej 1000 ma 12,5 MB)
Czyli z czystym sumieniem można zostawić 400% bo Auto niewiele zmieni.
Dzięki
Nie tak do końca jeżeli robimy na RAW-ach. Ustawianie na siłę DR 400% przy ISO powyżej 1000 jest bezcelowe, bo nie działają małe piksele. Może to mylić automatykę pomiaru matrycowego, i powodować niewłaściwe naświetlenie. DR AUTO jest według mnie lepszym rozwiązaniem. Aparat sam steruje DR-em w zależności od ustawionego ISO.
Nie tak do końca jeżeli robimy na RAW-ach. Ustawianie na siłę DR 400% przy ISO powyżej 1000 jest bezcelowe, bo nie działają małe piksele. Może to mylić automatykę pomiaru matrycowego, i powodować niewłaściwe naświetlenie. DR AUTO jest według mnie lepszym rozwiązaniem. Aparat sam steruje DR-em w zależności od ustawionego ISO.
Robię w RAF i wygląda na toże aparat sam obcina DR pow ISO 1000 bo równiez z włączonym DR 400% pow. ISO 1000 pliki mają wielkość 12Mb zamiast 25Mb
Aparat nie obcina DR, (bo jest ona wymuszona poprzez ustawienie), tylko powyżej ISO 1000 wyłącza małe piksele dlatego RAW ma 12,5 MB. Natomiast sztywno ustawiona w tym przypadku DR 400% może tak jak pisałem wprowadzać w błąd automatykę pomiaru matrycowego. Dlatego używam DR AUTO jako bezpieczniejsze i równie skuteczne.