PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Kolejna fotka ze szkolenia z Jackiem - Sylwia

clusca
08-02-2010, 13:08
Zaczely sie powoli pojawiac zdjecia uczestnikow szkolenia z Jackiem w Gdansku. Zanim zaleje nas prawdziwa fala zdjec i wzrosnie tym samym konkurencja, zamieszcze swoje (jedno na razie). Wszelka konstruktywna krytyka mile widziana.

- Sylwia -

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/4339811743_66ee86ffa9_o-1.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4016/4339811743_66ee86ffa9_o.jpg)

sowart
08-02-2010, 14:57
Podoba się

mmagiera88
08-02-2010, 15:16
A mi bardzo przeszkadza to że pod nosem się świeci, poza tym jak najbardziej wporządku

hackermuz
08-02-2010, 15:22
a mi się ręka nie podoba taka jakaś trupia wyszła

clusca
08-02-2010, 15:50
Dziekuje za dotychczasowe opinie i zapraszam do dalszej krytyki ;)

To moje pierwsze zetkniecie ze studiem, wiec dopiero teraz zauwazam niektore mankamenty zdjec, czasem wiem jak je poprawic, a czasem nie mam zielonego pojecia.
Swiecaca sie gorna warga rzeczywiscie nie wyglada najlepiej - akurat pierwszego dnia szkolenia nie bylo pani makijazystki, wiec modelka bardzo dlugo pozowala bez poprawek, stad tu i owdzie jej "zszedl" puder.
Co do trupiej reki, to jestem swiadom tego niedociagniecia, ale nie znajduje przyczyny. Tak sobie kombinuje: gdyby reka byla niedoswietlona, badz przeswietlona, mialaby tylko inna jasnosc (bylaby ciemniejsza lub jasniejsza), a tutaj ma zupelnie inny odcien. Swiatlo zastane bylo calkowicie wyeliminowane, bez wplywu na ekspozycje sceny, swiatlo glowne i na tlo tej samej temperatury barwowej. Wiec zly balans bieli w zasadzie odpada. Jedynie srebrna blenda mogla tutaj napsocic, ale poprzednie zdjecia z jednym zrodlem swiatla i bez blendy tez wychodzily dziwnie, tzn. twarz i dekolt naswietlona poprawnie, a dlon, badz przedramie trupioblade. Czy to mozliwe, zeby lampa z softem dawala swiatlo innej barwy w centrum, a innej na brzegach? Nie bijcie jesli bluznie ;)

Jacek_Z
08-02-2010, 16:14
Dłonie miały inny kolor, dziewczynie było zimno. Zresztą rozmawialiśmy o tym.
Zdjęcia pierwszego dnia miały pokazywac rózne zagadnienia, nie była to normalna sesja modelki. Tu było omawianie robienie "białego na białym tle", stąd też specjalnie "wyciągniety" na wierzch stanik, jako kolejny biały element. Miała miec jeszcze białą spódnicę, ale jej nie wzieła.

clusca
08-02-2010, 16:22
Dłonie miały inny kolor, dziewczynie było zimno. Zresztą rozmawialiśmy o tym.

No tak faktycznie, zapomnialem o tym.

Zdjęcia pierwszego dnia miały pokazywac rózne zagadnienia, nie była to normalna sesja modelki. Tu było omawianie robienie "białego na białym tle", stąd też specjalnie "wyciągniety" na wierzch stanik, jako kolejny biały element. Miała miec jeszcze białą spódnicę, ale jej nie wzieła.

Dlatego wlasnie pytalem, czy nie lepiej by bylo stworzyc jakis osobny watek poszkoleniowy i tam pokomentowac do woli swoje prace. Jesli prezentujemy je na forum w dziale np. portret, to postronni obserwatorzy oceniaja prace jako finalny efekt sesji fotograficznej, a nie element edukacyjny zrealizowany w oparciu o okreslone zalozenia.

Boghol
09-02-2010, 08:53
ładne, proste i czyste.