Zobacz pełną wersję : bf ff i inne co należy spradzić w aparacie po zakupie
wreszcie kupiłem, d70s piękny , na prawde robi dobre wrażenie, póki co zrobiłem kilka zdjęć na bf i ff zdjęcie kartki z drukiem pod kątem z ostrością ustawioną na monetę wyszło ok. czy to wystarczy by sprawdzić bb ff. zastanawiam sie jakie testy należy porobić by przekonać sie że wszystko ok. Sprawdziłem także exif w irfanie w celu zbadania czy aparat nie jest ze zwrotu, po zrobieniu 1 zdjęcia exif wyświetlił total frame number : 1. Czy ktoś łaskawy udzielił by mi porady co jeszcze należy sprawdzić.
Koniecznie sprawdz czy robi inne zdjęcia poza testowymi :)
Jeśli jesteś uważnym obserwatorem, to wszystko wyjdzie w praniu.
Nie ma sensu zaczynać współpracy z nowym aparatem od sprawdzania, czy na pewno jest sprawny.
Odbierasz sobie radośc z nowego nabytku.
Masz przecież gwarancję, jeśli coś będzie źle oddasz do serwisu, który wcale taki straszny nie jest.
Zdecydowanie idź w plener( bądź do studia jeśli wolisz) i rób zdjęcia. Próbuj , kombinuj i się ciesz .
I pamiętaj, że to tylko narzędize, od Ciebie zależy jak je wykorzystasz.
A jeśli będziesz miał BF/FF w akcji szybciej go znajdziesz niż fotografując linijkę .
Powodzenia i oby wszytsko było ok.
Martwe piksele , zaobserwowałem, kilka pojedyńczych i kilka w grupkach po 3, 4. Na ile jest to dopuszczalne i niezauważalne na normalnych zdjęciach
i jeszcze jedno fotografując żarówkę zauważyłem takie 1mm 3mm bądź 4mm pasma biegnące wzdłuż obrazu szczególnie widoczne w nef i po rozjaśnieniu czy to słynny blooming? czy coś innego i od razu oddać aparat do sklepu?