PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Tyśka po raz drugi. Weselnie

Yasiek87
07-02-2010, 23:47
Jakoś tak wyszło , że Martyśka zaprosiła mnie na wesele swojego kolegi. Balowaliśmy na nim wczoraj do białego rana ,czego efektem jest zmęczenie i nieziemski ból głowy ;) Mialem okazję przetestować nowy nabytek - pobłyskałem sobie troszkę nowiuśkim Nissinem Di 622 :) Moja pierwsza lampa :) Cieszę się jak dziecko bo mogę teraz śmiało dostawać baty na forum ,że mam lampę a nie umiem z niej korzystać ;) Ogólnie staram się odbijać światełko, ale jeszcze dużo nauki przede mną ;) Prawdą jest ,że aparat to tylko początek wydatków. Człowiek chce więcej i więcej.... ;) Przechodząc do sedna wstawiam jedno z popełnionych wczoraj zdjęć. Jeśli będzie jakiś odzew, ktoś będzie ciekaw mojego pierwszego błyskania, dorzucę więcej ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img521.imageshack.us/i/dsc01521600x1200.jpg/)

Pozdrawiam :)

tomek20stencel5
07-02-2010, 23:51
Mi się podoba, ale mogła być większa GO.

tszoda
08-02-2010, 00:01
nop jak na pierwsze błyskanie to miło postaraj się bardziej kąbinować z odbijaniem światła i przydał by się dyfuzor na nissina:)

Yasiek87
08-02-2010, 00:38
Niestety w sklepie nie mieli, a nie miałem zbytnio czasu biegać ;) Niedługą nabędę ;P bo to pozycja obowiązkowa... ponoć :D

gadzeciarz
08-02-2010, 09:43
Jak to powiadają ja tam się nie znam ale,jakaś twarz bardzo w fiolet wpada i ta nieszczęsna róża ,sztuczna róża, dziewczyna prawdziwa to jak dla mnie kwiaty naturalne tylko. A tak ogólnie ładne zdjęcie.

widmin
08-02-2010, 15:54
pomijając kwiatka to obróbka poległa na policzku i brodzie szczególnie pod warga widać ze wygładzałeś poza tym smocno kłuja po oczach ( przynajmniej mnie) włoski na policzku (to przez to miejscowe wygładzenie )

Yasiek87
08-02-2010, 20:51
Ach ^^ teraz widzę ,że zapomniałem tego wyKLONOWANEGO policzka dokończyć ;) Ale warga nie ruszana :) Dziwne :) Kwiatek nie mógł być za ładny ;) Twarz Martyny miała przyciągać wzrok, a szczególnie jej piękne oczęta. Dlatego nie skupiałem się na reszcie :) A z reszta na tym zdjęciu chodzi raczej o samo oświetlenie i ocenę błysku. Do Mistrza obróbki daleka droga, a ja chciałbym najpierw nauczyć się porządnie robić zdjęcia. Co mi z samej znajomości PS , Gimpa , czy Lightrooma ? :P Wrzucać coś jeszcze?

Kordian d70
10-02-2010, 00:31
kolor skory jakis taki dziwny ;-)

mOSAd
18-02-2010, 18:38
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to różowość skóry, jeśli to niecelowy efekt, to pokombinowałbym z balansem bieli trochę. Zdjęcie poza tym w porządku.
Co do dyfuzora to gorąco namawiam na jedną z tańszych i jednocześnie rewelacyjnych samoróbek: http://www.instructables.com/id/DIY-Gary-Fong-Lightsphere - skonstruowałem, działa. Parę minut roboty, szczególnie jeśli ma się materiał w domu już przypadkiem (mata do szuflad z IKEA). Podam kilka zalet - świetnie niweluje świecenie się policzków, czoła, nosa. Nie zmienia temperatury barwowej lampy tak jak np. STOFEN. Po sklejeniu lub zastosowaniu rzepów, albo innego rozwiązania, rewelacyjnie się zakłada na lampę, nie spada. Łatwo się transportuje i daje dużą powierzchnię świecącą.

marcogk
18-02-2010, 18:40
Moim zdaniem kadr jest ok ale nie pasuje mi tu kolor skóry.

Fidosanok
18-02-2010, 18:43
Nie zmienia temperatury barwowej lampy tak jak np. STOFEN.

Sorki, ale nie zauważyłem by STOFENY zmieniały temperaturę światła, w porównaniu np. do wielu samoróbek...

mOSAd
18-02-2010, 20:13
Sorki, ale nie zauważyłem by STOFENY zmieniały temperaturę światła, w porównaniu np. do wielu samoróbek...

To, że czegoś ktoś nie widzi, nie dowodzi braku tegoż. :D Natomiast jeśli ktoś coś widzi, to zwykle to istnieje, choć być może jest subiektywne, widoczne w pewnych warunkach, ma znaczenie tylko dla niektórych itp. Być może też trafiłem na jakąś podróbkę, albo jakąś partię inną, albo do niektórych lamp są inne tworzywa użyte, albo powtarzalność jakości materiału nie jest idealna, albo... Nie wnikam, być może jest to jedynie mój przypadek. Dzielę się jedynie doświadczeniem, by oszczędzić komuś kłopotów i pomóc w wyborze. W moim wypadku STOFEN do SB-800 łatwo spada z lampy oraz daje cieplejszy odcień niż lampa bez niego. Praktycznie zarzuciłem jego użycie. Ja nie polecam (w odróżnieniu od oryginalnego rozpraszacza do SB-800, który jest rewelacyjny, a który niestety zagubiłem).

Fidosanok
19-02-2010, 13:48
To, że czegoś ktoś nie widzi, nie dowodzi braku tegoż. :D Natomiast jeśli ktoś coś widzi, to zwykle to istnieje, choć być może jest subiektywne, widoczne w pewnych warunkach, ma znaczenie tylko dla niektórych itp. Być może też trafiłem na jakąś podróbkę, albo jakąś partię inną, albo do niektórych lamp są inne tworzywa użyte, albo powtarzalność jakości materiału nie jest idealna, albo... Nie wnikam, być może jest to jedynie mój przypadek. Dzielę się jedynie doświadczeniem, by oszczędzić komuś kłopotów i pomóc w wyborze. W moim wypadku STOFEN do SB-800 łatwo spada z lampy oraz daje cieplejszy odcień niż lampa bez niego. Praktycznie zarzuciłem jego użycie. Ja nie polecam (w odróżnieniu od oryginalnego rozpraszacza do SB-800, który jest rewelacyjny, a który niestety zagubiłem).

A no widzisz... dopiero w tym poście wypowiedziałeś się precyzyjnie. Sto-fen to marka. Po nich przyjęło się potocznie nazywać rozpraszacze światła. Rozróżniamy wiele producentów dyfuzorów, w tym "marek oryginalnych" jak np NIKON. Więc to, że Tobie dyfuzor spada, czy zmienia barwę światła, nie znaczy że jest to normą. Raczej wprost przeciwnie. Większość userów tego ustrojstwa nie miała takich problemów. By chcieć "oszczędzić komuś kłopotów i pomóc w wyborze" musisz raczej wypowiadać się tak jak to zrobiłeś w poprzednim poście, bo twierdzenie że STOFENY zmieniają temperaturę barwową jest nieprawdziwe (jak opisałem to wcześniej) w większości przypadków.