PDA

Zobacz pełną wersję : N D5000 - pseudo focenie

gramus
07-02-2010, 22:53
Witam , fociłem ostatnio bal gimnazjalny moim D5k , dawno nie zrobiłem tak dużo zd. na imprezie -pow. 600.
I zauważyłem , że czasem robił pseudo zdjęcia - to znaczy łapał ostr. , klapał lustrem - a zd. brak .
Robiłem na dłuższym czasie 1/5 s + lampa wbudowana , i lampa w tych momentach nie wypalała .
Dopiero po chwili -widocznie naładowała się , robiłem następny strzał i dopiero było ok ( było zd. na karcie).
Zastanawiam się dlaczego w takim razie było klapnięcie lustra ? Jeśli robiłem na wymuszonym błysku , a on nie był dostatecznie naładowany , to nie powinno dojść do wyzwolenia migawki , a jeśli doszło (nawet zwalone zd.) ,
to powinno być na karcie - moim zdaniem .
Co sądzicie ?

mpwt
07-02-2010, 22:59
Może ktoś obok ciebie robił też zdjęcie? :D

gramus
07-02-2010, 23:01
Czasem robił , ale w większości to tylko ja robiłem , oczywiście komórek nie uwzględniam

Pietern
07-02-2010, 23:04
Czasem robił , ale w większości to tylko ja robiłem , oczywiście komórek nie uwzględniam

No to może to jest odpowiedź... Ty cisnąłeś na guzik, a kłapało obok. Wtedy jest taki efekt, jak opisywałeś.
Piotr

gramus
07-02-2010, 23:12
Nie , bo luster było 2 , drugie po 2h ledwo stało na nogach , więc na placu boju zostałem sam , a poza tym to głośna muza - swoje lustro nie tyle słyszałem , co czułem w ręku , że klapie .

Morfi_pl
07-02-2010, 23:28
w takim razie stawiam na problem z kartą pamięci. Podobną historię miałem z coolpixem 3200 - robił zdjęcie, wyświetlał je, a na karcie go nie było - po wymianie karty pamięci problem ustąpił.

gramus
07-02-2010, 23:54
ja nie mogłem sprawdzić czy u mnie wyświetlał , bo powtórkę ostatniego zd. miałem wyłączoną , sprawdzałem niektóre
- zwłaszcza te niewypały , i nic .
Dziękuje za sugestie kolegów , zastanowię się nad wymianą karty - mam sandisc ultra II sdhc 4GB , 15Mb/s
Jeszcze nie dodałem , że mój egzemplarz jest obarczony feralną wadą ( dopiero mam zamiar oddać do serwisu)
G

Szybszy26
08-02-2010, 00:26
Na imprezie robiłeś z czasem 1/5 s? Chyba tylko zdjęcia ustawiane i ze statywu.

Karl Johansson
08-02-2010, 01:15
Na imprezie robiłeś z czasem 1/5 s? Chyba tylko zdjęcia ustawiane i ze statywu.

Niekoniecznie, jeśli z lampą na tylną kurtynę migawki, to wychodzi całkiem fajny efekt, jeśli umiejętnie zastosowane:]

doktor
08-02-2010, 01:46
Ja miałem problem z d5k, na wyświetlaczu pokazywał się tekst, że aparat nie może sformatować karty i fotka się nie zapisywała. Po wyłączeniu i włączeniu działał dalej. Może to jakaś pochodna takiego problemu albo faktycznie karta

Kundzior
08-02-2010, 11:57
Witam , fociłem ostatnio bal gimnazjalny moim D5k.....

Nie , bo luster było 2 , drugie po 2h ledwo stało na nogach...

No to niezły bal był i to gimnazjalny :P

lisiorka
10-02-2010, 17:24
Witam , fociłem ostatnio bal gimnazjalny moim D5k , dawno nie zrobiłem tak dużo zd. na imprezie -pow. 600.
I zauważyłem , że czasem robił pseudo zdjęcia - to znaczy łapał ostr. , klapał lustrem - a zd. brak .
Robiłem na dłuższym czasie 1/5 s + lampa wbudowana , i lampa w tych momentach nie wypalała .
Dopiero po chwili -widocznie naładowała się , robiłem następny strzał i dopiero było ok ( było zd. na karcie).
Zastanawiam się dlaczego w takim razie było klapnięcie lustra ? Jeśli robiłem na wymuszonym błysku , a on nie był dostatecznie naładowany , to nie powinno dojść do wyzwolenia migawki , a jeśli doszło (nawet zwalone zd.) ,
to powinno być na karcie - moim zdaniem .
Co sądzicie ?
Witam też mam ten sam problem i nie wiem dlaczego tak się dzieje

gramus
10-02-2010, 19:48
Kundzior bal był ale niestety nie mój , jako rodzic (jeden z niewielu ) po imprezie prowadziłem samochód i nie obawiałem się kontroli ;p
lisiorka w jakim aparacie coś takiego miałaś ?