PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Sylwia

Pankanka
07-02-2010, 22:46
Prosto z kursu studyjnego z Gdańska:
1

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/140f3nq-1.jpg
źródło (http://i49.tinypic.com/140f3nq.jpg)
2

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/2u7mxj6-1.jpg
źródło (http://i50.tinypic.com/2u7mxj6.jpg)

cube
07-02-2010, 23:04
na szybko
1. reka na gorze, zwroc uwage na zafarb i ogolnie dosc niekorzystnie wyglada, postemplowalbym widoczny "kurz" na ubraniu, w polowie kadru po prawej strony widac resztki wlosow zza ramienia

2. przeostrzone i mocno idace w fiolet, zobacz jak "trupio" prezentuje sie lewa dlon i prawa cala reka,

o ile jedynke, ktora jest w wyrazie dosc namietna i interesujaca mozna dopracowac to dwojka bym sie nie chwalil :)

tszoda
07-02-2010, 23:58
napewno jedynka przebija dwujeczkę

mmagiera88
08-02-2010, 00:10
za mocno wyostrzone, jak dla mnie to razi po oczach

clusca
08-02-2010, 14:17
No, dwojeczka troche przeciagnieta z ostroscia. Za to jedynce MZ brakuje troche ostrosci na oczkach. Co do zimnych kolorow, to sie wszyscy przejechalismy na 5000K. Mowilismy o tym, ze wychodzilo cos kolo 5300K. Skad natomiast taka roznica w kolorach pozniejszych zdjec, np. na moich wczorajszych, pomimo, ze balans ustawiony na "pre", ramiona i dlonie wychodzily w dalszym ciagu "zaniebieszczone". Byc moze wypelniacz w postaci srebrnej blendy zmienial tak barwe swiatla. Sam nie wiem. Moze Jacek sie wypowie na ten temat. Zapraszamy :)

Co do zdjec, jedynka mnie sie bardziej widzi :)

18mm
09-02-2010, 00:35
obróbka drugiego odpada - szkoda twarzy :/
jedynka miała retusz w oczach ?

Jacek_Z
09-02-2010, 19:16
... pomimo, ze balans ustawiony na "pre", ramiona i dlonie wychodzily w dalszym ciagu "zaniebieszczone".
człowiek nie ma identycznego koloru skóry na całym ciele. Twarz może byc inaczej opalona niż ciało. Szyja najczęsciej jest jaśniejsza. W dłonie było jej zimno. My bylismy w swetrach, a ona wiele godzin w ciuszkach w których często nie było nawet rękawów.

Byc moze wypelniacz w postaci srebrnej blendy zmienial tak barwe swiatla. Sam nie wiem. Moze Jacek sie wypowie na ten temat. Zapraszamy :)Nie powinien zmienić.

Co do 5000K - nie przykładaliśmy sie tego dnia do ustawienia WB, wszyscy mówili, że robią w RAW, więc nie wiem dlaczego pozostać przy takim "tymczasowym" ustawieniu. Są suwaki K przy wywoływaniu RAW

Pierwszego dnia, z Sylwią, była tylko dokumentacja róznych zagadnień, drugiego, z Martą, zresztą też, ale wtedy była przynajmniej fragmentami sesja tak jak ona ma wyglądać (makijaż itd).

clusca
09-02-2010, 19:43
Jacku, napisalem w sasiednim watku, ze pewnie "bluznie" i plote 3 po 3, jestem w tym temacie kompletnym laikiem :)

Po wnikliwej analizie zdjec ze szkolenia widze, ze rzeczywiscie przedramiona i dlonie maja zupelnie inny odcien i niewatpliwie wynika to zarowno z niskiej temperatury w studio, jak i z "niepelnego" ubioru szkoleniowych modelek.

Wiem, ze nasze zdjecia (moje na pewno, choc bylo kilka osob, dla ktorych studio to nie pierwszyzna) byly jedynie dokumentacja pewnych zagadnien, a nie sesja fotograficzna. Pozostaje mi jedynie miec nadzieje, ze w przyszlosci bede mial okazje uczestniczenia w podobnych, jak wspomniane szkolenie przedsiewzieciach, no i szlifowanie swojego warsztatu. Stad tez z niecierpliwoscia czekam, czy wspolny plener, o ktorym wspomniales wypali.

Nie pozostaje mi nic innego, jak jeszcze raz podziekowac za poswiecony czas i jak najczesciej brac aparat do reki :)

Coin
09-02-2010, 20:27
1 bardzo przyjemna, swiatelko fajne - akurat tyle ile trzeba
2 - rzeczywiscie cos z kolorem dziwnego, mnie nie podoba sie tez faktura skory - twarz, reka, brzuch jakies takie chropowate wyszly, nienaturalne

Manfi
09-02-2010, 21:20
hmm na drugim ta skóra mnie odstrasza

Pankanka
11-02-2010, 15:49
widzę, widzę moja wina ta 2 leży :(
Chyba upiłem się Kubusiem, że tego nie widziałem, albo tak byłem zafascynowany urodą modeliki. Wiem, wiem nic mnie nie tłumaczy :P

krzysjster
11-02-2010, 22:09
Jedynka bardzo fajna... może być jeśli popracujesz nad kolorami.
Mocne fioletowe zafarby.