Zobacz pełną wersję : Powerlux FW1B
Mam pytanko odnośnie tego wyzwalacza, z tego co znalazłem na forum spisuje się dobrze.Moje pytani brzmi, czy jak kupię jeden nadajnik i dwa odbiorniki to da się wyzwalać 2 lampy naraz? Jeszcze jedno pytanie znalazłem wersję 1 i 10 kanałową, rozumiem że te kanały to ilość częstotliwości na jakich wyzwalacz może pracować a nie ilość lamp możliwych do wyzwolenia? Czy się mylę?
Moje pytani brzmi, czy jak kupię jeden nadajnik i dwa odbiorniki to da się wyzwalać 2 lampy naraz?
tak :)
Jeszcze jedno pytanie znalazłem wersję 1 i 10 kanałową, rozumiem że te kanały to ilość częstotliwości na jakich wyzwalacz może pracować a nie ilość lamp możliwych do wyzwolenia?
dokładnie tak jak myślisz :) jest to jakby zabezpieczenie przed wspólnym wyzwalaniem sobie lamp w plenerze o dużym natężeniu fotografów z takim samym wyzwalaczem radiowym. Mozna tez pogrupować sobie lampy ale na taką zabawe trzeba juz kilka odbiorników i kilka lamp także tanie to nie będzie i pisze to bardziej jako ciekawostke :)
Pozwolę sobie podłączyć się pod temat bo sprawa dotyczy właśnie wyzwalaczy powerlux fw1b. Chodzi o samoistne wyzwalanie lampy przez ten wyzwalacz. Wiem, że na forum ktoś opisywał podobny problem 10 kanałową wersją, ale kwestia nie została rozstrzygnięta.
Mam dwa odbirorniki, które przez kostki z gniazdem PC są podłączone do lamp: Metz 48 AF-1 oraz takiego starusieńkiego Sunpaka. Zaraz po zakupie problem nie występował, ale podczas pierwszej sesji na poważnie Metz zaczął sam z siebie błyskać jak opętany. To samoistne wyzwalanie zwykle (nie zawsze) było inicjowane pierwszym wyzwoleniem za pomocą nadajnika radiowego, czasem wystrczyło podłączenie pod włączony odbiornik. Wykluczyłem usterkę lampy - natychmiast po wyłączeniu odbiornika przestaje błyskać, poza tym na sankach i w CLS pracuje poprawnie. Próbowałem zmieniać kabelki, kostki, wreszcie nadajniki. Niby pomogło, ale lampie zdarzało się błysnąć gdy ją np. przmieszczałem na statywie, tak jakby ruch wyzwalał błysk. Podczas innej sesji u znajomych w mieszkaniu, problem sie powtórzył. Znowu Metz. Pomny poprzednich doświadczeń zastosowałm myk ze zmianą odbiornika itd., ale tym razem nie pomogło. W końcu zostałem z samym zabytkowym Sunpakiem, który działał stabilnie.
No właśnie. Co może być powodem takiej sytuacji? Aby uzupełnić wspomnę jeszcze, że Sunpak zdaje się pracować stabilniej od Metza, ale też zdarza mu się wpaść w samoistne wyzwalanie. Ostatnio dokonałem testu próbowałem obie lampy podłączać na zmianę z różnymi elementami zestawu. Metz szalał, Sunpak... chyba mniej (trudno to było kontrolować). Co ciekawe, w pewnym momencie, po kolejnym przepięciu odbiornika, kabelka itd. wszystko się uspokoiło i obie lampy zaczęły błyskać poprawnie, jakby problemu nigdy nie było. Niestety, jakoś powątpiewam w samoistne ozdrowienie, w związku z tym proszę o porady.
I jeszcze jedno. Czy takie samoistne wyzwalanie może być spowodowane przez jakieś zewnętrzne źródła emitujące fale radiowe? W trakcie opisywanej sesji u znajomych grało radio...
Grające radio to raczej na pewno odpada bo to przecież odbiornik a nie nadajnik i częstotliwości nie te.
Gdyby ktoś był zainteresowany tymi wyzwalaczami mogę powiedzieć że są naprawdę przyzwoite z moim D300s synchronizują lampy do 1/250s jak na razie błyskają za każdym razem, nie wyzwalają się same, ogólnie jest super. Polecam z czystym sumieniem.
Polecam z czystym sumieniem.
Cóż, w świetle opisanych przeze mnie doświadczeń, ja ich polecić nie mogę. Chociaż, sądząc po praktycznie żadnym odzewie ze strony innych użytkowników, wychodzi na to, że jestem z moim problemem w mniejszości.
Chociaż, sądząc po praktycznie żadnym odzewie ze strony innych użytkowników, wychodzi na to, że jestem z moim problemem w mniejszości.
Takie problemy, to miałem z tanimi chińczykami. Lampy błyskały jak chciały i kiedy chciały. Powerluxy u mnie działają ok.
Z tą synchronizacją do 1/250 nie jest tak różowo (wersja 1 kanałowa). Na 1/160 jest zawsze ok. Krócej to już loteria, czasami jest dobrze, a czasami zostaje na zdjęciu niedoświetlony pasek.
knot a nie masz gwarancji ? bo wydaje mi się że tak więc jaki problem odesłać do serwisu ? jak do tej pory nie spotkałem się jeszcze żeby te wyzwalacze kogoś zawiodły a naprawde dużo ludzi je ma :) Stawiam tutaj na przepiećia w podłączeniu z twoją lampą gdzieś na wejściu PC lub luz na styku między lampą a kostką.
Owszem mam. Na razie z niej nie skorzystałem, bo próbowałem sam ustalić czy to odbiorniki, czy inne elementy obu zestawów zawodzą. Łączenie ich w różnych kofiguracjach nie daje jednoznacznej odpowiedzi, ale, przykładowo, przy założeniu, że obie kostki są dobre, oba powerluxy należałby uznać za walnięte, a to już byłby wyjątkowy pech. Luzy na styku kostka - lampa wykluczam, bo obie lampy po dokręceniu do kostek trzymają się mocno.
Nie staram się umniejszać sprzedawanym przez Ciebie produktom, wystąpił problem, więc zapytałem czy ktoś miał podobny. Mała liczba głosów w poście potwierdza, że raczej nie miał. Wierzę, że potwierdza to także przyzwoitą jakość powerluxów, a wadliwy egzemplarz zawsze może się zdarzyć. Pozostaje skorzystać gwarancji.
Ja ich używam ze studyjnymi lampami KH150M i jest naprawdę wszystko ok.
najlepiej jakbys wysłał z lampami pozwoliło by to na sprawdzenie konkretnego przypadku bo może być tak że na serwisowych lampach bedzie działał poprawnie a na twoich nie :)