PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar światła centralny i centralnie ważony

darkownik
07-02-2010, 17:51
Witam,
Koledzy, podajcie proszę konkretne przykłady kiedy to używacie pomiaru światła centralnego lub centralnie ważonego.
Dziś próbowałem tych ustawień i wychodzi kiepsko. Sądziłem, że używa się tych ustawień wtedy kiedy koncentrujemy się wyłacznie np. na obiekcie w centrum kadru a reszta ostrości i kontrastu nas nie obchodzi.
Jak bardzo zatem się myliłem?

swider
07-02-2010, 21:14
Ja na przykład zazwyczaj używam centralnie ważonego. I masz rację, w tego typu pomiarze największą wagę mają obszary znajdujące się w środku kadru, ale to nie ma nic wspólnego z ostrością i kontrastem... jedynie z ekspozycją.

W sumie najlepiej będzie jak pokażesz zdjęcie i napiszesz co Ci się w nim nie podoba.

darkownik
07-02-2010, 21:31
W trybie A i pomiarem światła centralnie ważonym ( jeśli jest jaśniej w środku kadru) automatyka dobiera krótsze czasy migawki. Światło nie jest mierzone na rogach a tam często występują w kadrze miejsca np. wycienione -ciemniejsze. I właśnie całe zdjęcie w takim przypadku jest niedoświetlone lub odwrotnie jeśli natrafimy centralnie na ciemniejszy obiekt niż na rogach kadru czas dobrany przez automat prześwietli zdjęcie.
Mam rację ?
Pozdrawiam

MirekM
07-02-2010, 21:38
Te tryby stosujemy zwykle razem z blokowaniem ekspozycji po pomiarze i przekadrowaniem . Wyobraź sobie przydrożne drzewa na tle ośnieżonych pól . W kadrze również droga asfaltowa , ale czarna . Prawidłowo chcesz naświetlić drzewa/drogę , śnieg będzie przy matrycowym zafałszowywać . Przy centralnie warzonym mierzysz na drzewo lub drogę , blokujesz pomiar , przekadrowujesz i fota . Musisz sam ocenić cały kadr i nie jest ważne co jest tylko w samym środku kadru , ale też poza nim .

swider
07-02-2010, 21:45
W trybie A i pomiarem światła centralnie ważonym ( jeśli jest jaśniej w środku kadru) automatyka dobiera krótsze czasy migawki. Światło nie jest mierzone na rogach a tam często występują w kadrze miejsca np. wycienione -ciemniejsze. I właśnie całe zdjęcie w takim przypadku jest niedoświetlone lub odwrotnie jeśli natrafimy centralnie na ciemniejszy obiekt niż na rogach kadru czas dobrany przez automat prześwietli zdjęcie.
Mam rację ?
Mniej więcej (wiesz jak chłop jeździł mniej więcej na nartach? ;))... z tym, że światło w rogach jest mierzone, tyle tylko, że wartość pomiaru nie liczy się tak bardzo (mniejsza waga) jak ta z centrum kadru.

PS.
Tryb nie ma tu nic do rzeczy... pomiar w każdym -- czy to P, M, S czy A -- jest zawsze realizowany tak samo.

darkownik
07-02-2010, 21:47
Rozumiem Mirku, że w takim przypadku jak podałeś dokonuję pomiaru centralnym lub centralnie ważonym na drzewa lub drogę gdyż to najciemniejsze elementy kadru.
Czy tak?

swider
07-02-2010, 21:50
Rozumiem Mirku, że w takim przypadku jak podałeś dokonuję pomiaru centralnym lub centralnie ważonym na drzewa lub drogę gdyż to najciemniejsze elementy kadru.
Centralnie ważonym lub punktowym -- bo chyba o ten typ pomiaru Ci chodzi pisząc "centralnym".

darkownik
07-02-2010, 21:55
Centralnie ważonym lub punktowym -- bo chyba o ten typ pomiaru Ci chodzi pisząc "centralnym".

Tak , oczywiście, -pomyłka z mojej strony

darkownik
07-02-2010, 22:06
Ja na przykład zazwyczaj używam centralnie ważonego. I masz rację, w tego typu pomiarze największą wagę mają obszary znajdujące się w środku kadru, ale to nie ma nic wspólnego z ostrością i kontrastem... jedynie z ekspozycją.

W sumie najlepiej będzie jak pokażesz zdjęcie i napiszesz co Ci się w nim nie podoba.

Czas migawki jednak zmienia się bardzo przy pomiarze centralnie ważonym. Mam tu na myśli identyczny kadr i dwa różne pomiary światła - matrycowy i centralnie ważony. Nie wpływa to zatem na przepalanie zdjęcia lub jego niedoświetlanie?

MirekM
07-02-2010, 22:09
No nie , centralnym lub punktowym . Centralnie ważony obejmuje cały kadr i blokowanie tu nie wiele daje . Oczywiście w podanym przypadku to pomiar na drzewa . Natomiast w przypadku innego kadru i innej sytuacji może chodzić o światła . Przykład , obiekt oświetlony małą nocną lampką , co zajmuje np. 1/5 i mniej kadru w ciemnym pomieszczeniu . W przypadku tak małego obiektu w stosunku do kadru , w grę może wchodzić tylko pomiar punktowy .
Punktowy i centralny wydają się jakby mniej dokładne , stąd to rzucanie pomiarem . Faktycznie są to obszary pomiaru coraz mniejsze , a obszar pomiaru nie jest równomiernie oświetlony .

darkownik
07-02-2010, 22:24
Panowie, dzięki za cenne wskazówki.
Pozdrawiam

harryt
07-02-2010, 22:42
Myślę, że ten tekst pomoże:

http://canon-board.info/showthread.php?t=25632

darkownik
07-02-2010, 23:16
Super, dzięki