PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Córka Natalia (17 lat)

kucyk
07-02-2010, 17:12
Zacznę od tego, iż..... po każdej sesji mam ochotę tu zamieścić fotki, lecz patrząc na inne zdjęcia... mam dylemat... Ja stara szkoła (dyplom z foto robiłem w 90 latach, teraz mam prawie 40 lat), a tu nowe przyszło w postaci PS itp.... Stronię od PS itp. Dla mnie zdjęcie zrobione analogiem i własnoręcznie wywołane w ciemni pokazuje klasę fotografa.... A tu cyfrowy świat i mistrzowie retuszu elektronicznego. Dlatego zawsze mam dylemat - zamieszczać czy nie? Może zamieszczając fotki bez retuszu PS ośmieszę swój warsztat sprzed 20 lat? Może moje widzenie świata jest zbyt odmienne od Waszego? Może obawiam się krytyki młodszych? Naszych następców? Dawniej człowiek spędzał tysiące godzin w ciemni, mieszał kwasy. Czuło się fotografie (smak utrwalacza w ustach, poparzone oczy kwasami, żółte ręce od wybielacza). A teraz... Tak szybko wszystko się robi... No nic, licząc na Wasze odczucia subiektywne zamieszczam fotki. Nie proszę o krytykę, ale o odczucia.. Tak, odczucia.
Na zdjęciach moja "była córka" nie widziana 12 lat. Przyjechała i zrobiłem kilka fotek, aby miała co pokazać w agencjach hostess i modelek. Z uwagi na to iż nie jest pełnoletnia i stoczoną wojnę z jej matką (nie pozwalała na zdjęcia), nie mogłem pokazać seksapilu jaki w niej jest widoczny na co dzień (chyba powinienem się martwić). No to przejdźmy może do zdjęć:

Fot. 1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.kucyk.pl/natalia/01.jpg)

Fot. 2.

źródło (http://www.kucyk.pl/natalia/02.jpg)

Fot. 3.

źródło (http://www.kucyk.pl/natalia/03.jpg)

Fot. 4.

źródło (http://www.kucyk.pl/natalia/04.jpg)

To by było na tyle. Jak mocno mnie nie zrugacie, to może jeszcze coś zamieszczę z innych sesyjek.

wasilewk
07-02-2010, 17:16
Czysto, elegancja, Francja.

Pzdr.

gadzeciarz
07-02-2010, 17:18
1 bardzo przyjemna,reszta mi się nie podoba, to pierwsze zdjęcie ma jak to powiadają klimat ukryty w modelce,ładnie pokazana.
ale ja się nie znam ;-)

Woland
07-02-2010, 17:47
fajna córka szkoda że tak daleko:) 1 the best

a propos seksapilu to 17nastka moze miec seksi foty jesli ma zgode rodzica a Ty jesteś jej rodzicem no nie?:)

kucyk
07-02-2010, 17:48
Woland: powiem tak: kule uszy.... :) Wole nie wywoływać wojny bo mała (170cm) nie mogła by już przyjeżdżać do mnie :)

D_Z_I_A_D_E_K
07-02-2010, 17:53
1 i 2 mnie sie podoba.

A co do PS-a, to też jest taka można powiedzieć cyfrowa ciemnia i również nad jednym zdjęciem możesz spędzić parę godzin "wywołując" je.

kucyk
07-02-2010, 17:58
Dziadek: 1 i 2 kilka razu już sprzedałem :) na devianie 2 razy (piszą na priva bo taniej :) ) i pewnej firmie do katalogu...

tszoda
07-02-2010, 19:33
dla mnie rewelacja nic dodać nic ująć

Kundzior
07-02-2010, 19:46
great job.

Darkness87
07-02-2010, 19:55
Świetne pracki :) a co do samego psa to nie wszyscy w dzisiejszych czasach go używają do retuszu bo lubią naturalne zdjęcia.
A fotografia analogowa w takim wydaniu to klasa.

Pindziol
07-02-2010, 20:01
Do mnie zdecydowanie najbardziej przemawia 1-sze. Czyściutkie, ładna kolorystyka, całość przyjemnie się komponuje. Co nie oznacza jednak, że reszta nadaje się do kosza; )

coroner
07-02-2010, 20:43
po pierwsze primo, gratulacje córki :)
po drugie primo, jeśli z takim warsztatem bałeś się mocnej krytyki, wyśmiania, to żyłeś w niemałym błędzie. Zdjęcia są bardzo dobre, czyste, nie ma się do czego przyczepić. Piszesz, że nie pokazałeś drzemiącego w portretowanej sexapilu, śmiem twierdzić przeciwnie - zwłaszcza na 1. przez skorupkę delikatności niczym wykluwający się z jaja aligator przebija się sexpazur :twisted:
2 - do zakochania - ta mina ;)
4 traktuję nieco w charakterze bonusu, stylowo i tematycznie odstaje nieco od reszty, ale warsztatowo ani trochę.
Generlanie na 1, 2 to chyba ponapinałeś histogram od krańca do krańca :)
no i po trzecie primo - ultimo - chcę tu więcej Twoich prac!!

kucyk
07-02-2010, 20:54
Kurcze, nie spodziewałem się takich słów :) Mile mnie to zaskoczyło :) Dzięki wielkie za dobre oceny wszystkim :) Zmotywowało mnie to do dalszych fotek i zamieszczania ich tutaj :)))))))))

nickt
07-02-2010, 21:18
Zdjęcie nr 1 jest moim zdaniem genialne!! Świetnie wykonane, zgodzę się z Przedmówcą...a raczej Przednapisaczem:D, że widać seksapil jak cholera. Chętnie bym taką córkę poznał:D
Dwójka również świetna przy czym usunął bym w PSie ten włosek z twarzy który lekko wdziera się z lewej strony twarzy modelki.
3 mi się jakoś nie podoba...sam do końca nie wiem czemu, jest poprawne ale jakoś nie zatrzymuje na dłużej.
4 trochę do wyretuszowania, aby cerę ładniej pokazać bo światło mocno podkreśliło niedoskonałości i dałbym trochę światła z tyłu na lewą część głowy, lekko z tyłu i z góry, ale tu mogę się mylić, ale tak jakoś by mi pasowało :D
Również czekam na więcej zdjęć

marcello78
07-02-2010, 23:48
Mądre słowa na początku. Nie potrzebnie się przejmujesz bo nie ma czym. Wręcz przeciwnie. To co napisałeś to atut.
Ja jestem z zawodu inżynierem konstruktorem i stworzyłem wiele projektów różnych urządzeń korzystając ze współczesnych technologii komputerowych. Jednak warsztat zaczynałem tworzyć od ołówka, linijki, cyrkla i kalki technicznej. Nie wyobrażam sobie dobrze wykonywać ten zawód bez tego doświadczenia.

W Twoim przypadku to doświadczenie jest bezcenne. Dziś wielu może Ci tego tylko pozazdrościć!
Ja też zaczynałem robienie zdjęć od analogu i za nic nie oddałbym poświęconego na to ponad 15 lat.

Co do zdjęć: bardzo ładnie, estetycznie i przemyślanie. Nic dodać nic ująć.

fushiro
08-02-2010, 00:03
Zdjęcia świetne. Widać technikę. Co do obróbki na komputerze powiem tak: Moje zdjęcia zaczęły wyglądać jakoś tam dopiero kiedy nauczyłem się podstaw fotografii i poznałem zagadnienia pracy w ciemni. Zrozumienie że większość narzędzi PS to po prosu zestaw algorytmów opisujących tradycyjne techniki pomogło mi bardziej kreatywnie pracować przy obróbce, planować i przewidywać. Słowem - mimo, że jestem "dzieckiem cyfry" wiele bym dał, żeby mieć twoją wiedzę.

Yasiek87
08-02-2010, 00:03
Po prostu zazdroszczę. Doświadczenia, klasy i córki ;) Na szczęscie to zazdrość motywująca ;) Jedynie 4 mi nie podchodzi, ale to kwestia gustu ;) za resztę, należą się brawa.

Polsar74
08-02-2010, 09:55
super fotki - super dziewczyny
gratulacje

zymir
08-02-2010, 13:49
Świetne.
Faktycznie, co do fotografii cyfrowej - teraz chyba bardziej liczy się kto lepiej działa w PS-e, niż to co uwiecznił aparatem.

carac
08-02-2010, 13:53
(...) co do fotografii cyfrowej - teraz chyba bardziej liczy się kto lepiej działa w PS-e, niż to co uwiecznił aparatem.
"Dziś zanim się zacznie fotografować cyfrowym aparatem, powinno się poznać Photoshopa. Wiemy wtedy dokładnie, co można zrobić z cyfrowymi obrazami..." FOTOGRAF UNIWERSALNY wywiad z Douglasem Kirklandem"

cube
08-02-2010, 15:56
ja mam zastrzezenia do 3 - zastosowales bardzo nieciekawy skrot perspektywiczny, powinienes raczej fotografowac ja z nizszej pozycji zeby podkreslic nogi, ktore na tym zdjeciu skrociles

kucyk
08-02-2010, 16:14
może trochę OFT, to czego uczył mnie mój szef i to co mówią fotografowie starej daty działający już w PS itp:
Warsztat fotografa poznasz po tym, jak długo obrabiał fotkę w PS. Im więcej namęczył się ze światłami, tłem, ustawianiem itp to mniej spędził czasu przy kompie. Czyli: błędy fotografa tuszujemy PS'em. Z tym się zgadzam. Jednak patrzę teraz też z innej strony: studyjna lampa: 2000 (dobra) a amatorska (chiny): 80 zł. Więc ktoś kto wydał majątek na puszkę, wyda mniej na studio. Ew. Nie ma możliwości utrzymania studia - więc musi bazować na amatorskim rozkładanym studio. Dlatego błędy w oświetleniu tuszuje PS'em.
No można jeszcze tak: lenistwo fotografa (wygodnictwo) tuszujemy PS'em. Tu pewnie się narażę innym, ale tak to wygląda. Wiem że łatwiej kupić składane studio za 500 zł (da radę, sprawdziłem, np. freepiers z łodzi), niż płacić za lokal 3000 zł + cały podstawowy osprzęt za 30 tyś.
Dlatego rozumiem obie strony :)