PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Greg - to przez Ciebie.

Nikonozaur
07-02-2010, 14:01
Patrząc na osiągnięcia Grega77 w panoramowaniu zacząłem szukać ciekawych miejsc nadających się do przedstawienia po szerokości ile fabryka dała. Jak już jedno znalazłem pogoda wtrąciła swoje trzy grosze - nad tą warstwą mgiełki czyniącej niebo niezbyt ciekawym jest piękny błękit, ale po prostu nie zmieścił się w kadrze. Po głębszym przemyśleniu sprawy uznałem to za zaletę, oceńcie jednak sami.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=qpqb4ic9s5c5pqnni9f.jpg)

Duża wersja (http://www.iv.pl/images/pmwl8mo2jqsejv1jcvh7.jpg)

Zapraszam

kulten
07-02-2010, 14:39
Dobra przestrzeń. Szkoda tylko, że drzewko z prawej całe się nie załapało :) .

Greg77
07-02-2010, 14:45
Tak jak Kulten wspomnial........caly kadr sie sypie przez to drzewko ni z tad ni......
Ale polaczone ladnie.....ale mnie bardziej interesuje to co jest za tymi pierwszymi drezwkami.......

Nikonozaur
07-02-2010, 14:54
Jeszcze nie potrafię patrzeć "panoramowo"... Ale o jedno małe drzewko chyba nie będziemy się kłócić..? :-D Wrócę tam jesienią na poprawkę.

harb
07-02-2010, 15:11
co się cholera tutaj wyprawia :mrgreen::mrgreen::mrgreen: jakaś epidemia ? , to jest jak świńska grypa - no teraz wypada żeby tylko jeszcze Bori zaczął panoramować podlasie a on tam ma tereny że ja pierdziu :mrgreen:

Nikonozaur
07-02-2010, 15:44
To jest po prostu szersze spojrzenie na temat... :mrgreen:

Sebastianito
07-02-2010, 16:53
A mi sie podoba tak jak jest.

GUINNESSts
07-02-2010, 17:01
Ladnie poukladales. A to pewnie dopiero poczatek panoramicznej przygody;)
Jednak pamietaj, ze za jakis czas bedziesz musial robic dalekie wycieczki jak wszystko spanoramujesz z takim rozmachem;);):)

Paablitos
07-02-2010, 17:07
Bardzo ladnie wyszlo... udany 'panoramowy debiut'. Gratki.

Grzybu
07-02-2010, 17:37
Mnie się to zdjęcie niestety nie podoba. Nie ma tutaj jakiegoś ciekawego światła, kadrowo też nie zachwyca. Niby są tam 2 mocne akcenty na które łapie się oko, ale mimo wszystko mam wrażenie chaosu z tymi drzewami na 1 planie.

pavel_9
07-02-2010, 18:01
Mnie się to zdjęcie niestety nie podoba. Nie ma tutaj jakiegoś ciekawego światła, kadrowo też nie zachwyca. Niby są tam 2 mocne akcenty na które łapie się oko, ale mimo wszystko mam wrażenie chaosu z tymi drzewami na 1 planie.

DOKŁADNIE!!, mam to samo, czym tu sie emocjonować? Ja panoram co prawda nie robie/nie umiem robić wogóle, ale z tych co prezentował kolega Greg77 to byly naprawdę ładne widoczki, a tu co?
Kilka drzew na krzyż, bez ładu i składu, niebo do bani...jedynie za co można pochwalić to to, że ładnie połączona całośc została, ale panorama oprócz samego zgrabnego połączenia musi tez mieć jakiś przekaz, a jego jak na moje to tu nie ma...

zaza67
07-02-2010, 18:33
a mi sie podoba bo to taka nasza panorama :-D

Hoobie
07-02-2010, 20:51
Szkoda tego drzewka w PD :)
Pomijajac to jest ladnie, zimowo... POLSKO! :D

Nikonozaur
07-02-2010, 22:37
DOKŁADNIE!!, mam to samo, czym tu sie emocjonować? Ja panoram co prawda nie robie/nie umiem robić wogóle, ale z tych co prezentował kolega Greg77 to byly naprawdę ładne widoczki, a tu co? Kilka drzew na krzyż, bez ładu i składu, niebo do bani...jedynie za co można pochwalić to to, że ładnie połączona całośc została, ale panorama oprócz samego zgrabnego połączenia musi tez mieć jakiś przekaz, a jego jak na moje to tu nie ma...
Jak to co? Nie wiem czy zauważyłeś, ale pola składają się przeważnie z terenów słabo zadrzewionych lub od drzew wolnych i pisanina o "kilku drzewach na krzyż" w dodatku "bez składu i ładu" jest dla mnie niedorzecznością. Obawiam się, że gdybym zapytał co chciałbyś zobaczyć na polu wpędziłbym Cię w spore problemy... Nie pytam więc. Mówisz niebo do bani, w tych stronach to norma, ale nie to jest najważniejsze. Niebo jest takie jakie jest w danej chwili a ja nie jestem jednym z tych niedzielnych fotografów, którzy nie wyciągają aparatu bez czystego błękitu nad głowami okraszonego wdzięcznymi chmurkami. Zresztą co tu dużo gadać, niebo może być wystrzałowe, tylko z pokazaniem go mogą być spore kłopoty. A Ty chyba wiesz coś o tym...
I tak na koniec: szanuję Twoją opinię, że fota nie podoba Ci się. Nie mam z tym problemu, tylko napisz dlaczego, a nie, że drzewa na polu są przypadkowo porozstawiane. :)

pavel_9
07-02-2010, 23:46
Skoro zostałem wywołany do tablicy to śpieszę z odpowiedzią: ;)

Co do kadru: jak na moje to panuje tu mały bałagan...jedno drzewo tu..drugie tam..tam kilka..wiem, że pola mają to do siebie, że wyglądają jak na wyżej zamieszczonym rusynku, ale moim zdaniem nie jest to możliwie najładniej pokazane polskie pole ;)

Co do nieba: jakby nie patrzeć w fotografii krajobrazowej niebo jest istotne.
Kiedy podejmujemy się fotografowania w ciężkich warunkach musimy liczyc się z tym, że fajniej by było gdyby cos na tym niebie sie działo.
Wiele zdjęc z jałowym niebem przenetuje sie mega. Ta jego pustka buduje klimat i pasuje idealnie do reszty (prace Tormentola np.)ale tutaj, to niebo niczego do zdjęcia nie wnosi.

Taka ot moja skromna opinia ;)

Pablo 77
08-02-2010, 01:00
Swojskie klimaty:)
Wróc tam:)