PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie ustawienia w D80?

inflator
10-11-2006, 13:41
Witam

Jestem świerzuteńkim posiadaczem D80. Do niedawna miałem fuji s7000.
Mam pytanie. Jakie ustawienia proponujecie w D80, aby zjęcia były bardziej żywe, ostre i doświetlone?
Mam bowiem wrażenie po pierwszych fotkach, z których nie jestem zadowolony. Szczególnie jeżeli porównam je z tymi pochodzącymi z fuji, że są nie ostre, słabo doświetlone szczególnie dalszy plan. Stąd też bierze się słaby kontrast i brak dynamiki tych zdjęć.

darko
10-11-2006, 14:02
Po pierwsze proponuję poczytać w instrukcji odnośnie ustawień kontrastu, nasycenia itp.
Po drugie proponuję abyś umieścił jakieś przykładowe zdjęcie, które wg Ciebie są złe
Po trzecie zrób parę zdjęć w Nef-ie i pobaw się z obróbką a sam dojdziesz jakie ustawienia
powinieneś zrobić w aparacie aby było ok jeżeli będziesz chciał robić w jpg-ach.
Może ktoś Ci poda jakie ustawienia proponuje ale nie koniecznie Tobie one muszą odpowiadać.
Musisz poznać swój aparat pobaw się ustawieniami, porównaj efekty wg mnie jest to najlepsza nauka.

Jogi
10-11-2006, 14:11
jest jesień, więc nie ma co się dziwić, że powietrze jest mniej przejrzyste niż np. w piękny słoneczny letni dzień. Może stąd ta główna różnica. Druga może się brać z tego, że jeśli nigdy nie robiłeś zdjęć lustrzankami, to będziesz się musiał przyzwyczaić, że zdjęcie jest często mniej podbite kolorystycznie i kontrastowo niż w kompaktach. Algorytmy wyostrzania też są standardowo wyłączone. Jest bardzo wiele opcji ustawień, ale właściwe trzeba sobie dobrać do własnych upodobań przez eksperymentowanie. Sprawa jest ułatwiona o tyle, że menu jest po polsku i łatwiej wszystko znaleźć.

Le Sir
10-11-2006, 14:24
Ja proponuje na Manualu czas 1/200, przysłona f/5 przy ISO 200 ... mi zawsze przy takich ustawieniach wychodzą dobre zdjęcia. Nie zmieniam na inne ;)

stig
10-11-2006, 14:28
Ja proponuje na Manualu czas 1/200, przysłona f/5 przy ISO 200 ... mi zawsze przy takich ustawieniach wychodzą dobre zdjęcia. Nie zmieniam na inne ;)

I wszystko w ten sposob fotografujesz? Widoczki, sport, portrety? No bo pytajacy nie powiedzial przeciez w jakich warunkach (i przy fotografowaniu czego) nie jest zadowolony z efektow. :)
Hmmm... a moze producenci aparatow powinni zbudowac taka maszynke, co by na stale miala ISO 200 f.5 i 1/200? :D

Antonina
10-11-2006, 14:29

Żartujesz prawda? Bo jeśli nie to nie mów tego głośno szczególnie komuś kto ma pierwszą lustrzankę i szuka pomocy w sprawie ustawień. Inflator nikt Ci nie poda gotowego rozwiązania w sprawie ustawień dla każdej sytuacji będą inne

bacanski
10-11-2006, 14:41
kilka stron teorii ustawien... GO(bokeh)... ruch... przyslony... czasu...

itd... przydalo by sie co niektorym...

teh_14m3
10-11-2006, 15:31
kilka stron teorii ustawien... GO(bokeh)

masz racje przydalo by sie ;>

pebees
10-11-2006, 15:33
Hehe.

Paradox
10-11-2006, 16:27
Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że autorowi tego wątku obcy jest termin głębia ostrości.
Chciałbym się mylić.
Umieść na tu przykładowe zdjęcie, które Twoim zdaniem jest takie kiepskie, wtedy znacznie łatwiej będzie poradzić i pomóc.
Nie ma uniwersalnych ustawień, które sprawią, że zdjęcia będą doskonałe.
Ale jeśli zależy Ci na mocno wysyconych kolorach przełącz optymalizacę na more vivid.
Kolory są bardzo mocno nasycone, kontrast wysoki.
No i pamiętaj, że dobre światło to podstawa udanego zdjęcia.
Powodzenia :)

KuLeR
10-11-2006, 16:28

Hehe... JA dokladnie takie same ustawienia stosuje... Potem w RAW-ie wszystko eleganco wyciagam... ;)

mabesto
10-11-2006, 17:00
Witam

problem jest typowy po przesiadce.
Miałem podobne rozterki dwa lata temu.
Na forum na ten temat jest cała masa watków - troche cierpliwosci w poszukiwaniu

1. znajdź w menu ikonkę aparatu i wejdź do podmenu
2. wybierz pierwszą opcję - "Optimize image"
3. wybierz opcję Custom i w jej wnętrzu zmień wszystkie ustawienia automatyczne (oznaczone literą A) na normal (oznaczone zerem)
jako tryb kolorów wynierz III - domyślnie jest I a i to daje takie bladsze kolory

na III od razu zauważysz róznice i będzie od razu weselej Ci :)

potem dojdziesz jak bawić sie tym co można w tym aparacie sobie ustawić

co do Nefów - owszem ...tylko chyba chodzi o radość fotografowania a nie podrasowywanie rzeczywistosci w Photo Shopie - chyba ze ktos ma duzo czasu .

dlatego jesli nie planujesz robic jakis komputerowych ekstrasow - to jpg smialo wystarczą

Grzybu
10-11-2006, 17:39
Ja też niedawno przesiadłem się z s7000 na Nikona, tyle że D50. Oczywiście zmianę zauważyłem na plus. Z resztą mój wybór był w pełni świadomy, wiedziałem czego chcę i jeszcze przed kupnem aparatu wiedziałem co gdzie i jak się w nim zmienia (przynajmniej te podstawowe funkcje) ;) Nie zastanawiam się też nad takimi duperelami jak np czy mój aparat prześwietla czy też niedoświetla, bo to JA nim mam robić zdjęcia a nie on sam. Wiem że jeśli coś jest nie tak to tylko i wyłącznie moja wina.

Seeker
10-11-2006, 22:12
"Szczególnie jeżeli porównam je z tymi pochodzącymi z fuji, że są nie ostre słabo doświetlone szczególnie dalszy plan stąd też bierze się słaby kontrast"

Ten slaby kontrast potrafi czasem byc zaleta, bo moze tez oznaczac wieksza rozpietosc tonalna, a w D80 mozna ustawic po swojemu prawie wszystko, lacznie z muzyczka przy pokazie slajdow.

Rozpietosc osiaganych efektow w tego typu sprzecie potrafi byc spora, ale bez podstawowej wiedzy szkoda kasy wydanej na sprzet. Kiedy sie podszkolisz, to aparacik ci sie spodoba. Prawdopodobnie bardzo ;)

Seeker
10-11-2006, 22:19
"co do Nefów - owszem ...tylko chyba chodzi o radość fotografowania a nie podrasowywanie rzeczywistosci w Photo Shopie"

Kazda tworczosc potrafi cieszyc...

inflator
10-12-2006, 20:52
Oczywiście mogę wszystko podciągnąć w ustawieniach osobistych. +kolor. +ostrość itd. Mogę również dodać kompensacji ekspozycji, zwiększyć iso, wszystko oczywiście w programie. Efekt jest taki, że zdjęcia w pomieszczeniu są lepiej doświetlone, ale dalej nie ostre i ciągle brak mi zdowolenia z tych fotek. Lampa wbudowana też chyba nie przyczynia się do pozytywnego odbioru tych zdjęć. Oczywiście w trybie auto już nic nie możemy podciągnąć i efekt jest taki, że foty są poprostu koszmarne. Fuji sprzedałem za 1/8 ceny nikona, ale fotki robione przez fuji to rewelacja. Zakres tonalny zdjęć ich dynamika -poprostu zrzucasz, drukujesz i wszyscy są zachwyceni.
Argumenty typu: zdjęcia robi fotograf nie aparat, albo trzeba robić NEF-y i podciągać uważam za nietrafione. Przysłowiowe fotki na urodzinach w trybie auto powinna zrobić 8 letnia dziewczynka i powinniśmy być z nich zadowoleni. Po to jest tryb Auto. Rozumiem wszystkich WIELKICH fotografów którzy chcą nad wszystkim panować. Ale są sytuacje gdzie strzelamy zdjęcia z przysłowiowego biodra i mają być ok. Uważam, że system pomiaru w tym aparacie to porażka. Teraz tylko zastanawiam się czy nie reklamować tego APARATU ROKU 2006.

stig
10-12-2006, 21:08
Przysłowiowe fotki na urodzinach w trybie auto powinna zrobić 8 letnia dziewczynka i powinniśmy być z nich zadowoleni. A kto tak powiedzial? Ty? Hmmm...

Rozumiem wszystkich WIELKICH fotografów którzy chcą nad wszystkim panować. Ale są sytuacje gdzie strzelamy zdjęcia z przysłowiowego biodra i mają być ok. Wg Ciebie zdjecia zawodowcow maja byc ok., i zdjecia amatorow strzelane z biodra -- tez ok?! Zastanow sie nad tym troche. Gdyby tak bylo -- nie istnialo by pojecie "fotograf", bo wszyscy robiliby tak samo dobre zdjecia. :)

Uważam, że system pomiaru w tym aparacie to porażka. Jaki system pomiaru? Matrycowy? Gdybys znal zasade dzialania tego systemu pomiaru -- zrozumialbys, ze to nie jest idealny sposob mierzenia swiatla. Zaden nie jest idealny. Poza tym -- oprocz matrycowego masz dwa inne. Dlaczego z nich nie korzystasz?

fragles
10-12-2006, 21:33
Zdjęcia robione przez Fuji to "rewelacja" dlatego, że firma Fuji postanowiła, żeby właśnie takie wrażenie sprawiały nawet wtedy, kiedy 8 letnie dziewczynki robią nimi zdjęcia...

Po prostu soft aparatu sprawia, żeby były "ładne". A to ludzi rozleniwia. I tyle.
Później kupuje się lustrzankę bez live view i jest się rozczarowanym efektami.

EDIT: piszesz, że foty z Fuji się WSZYSTKIM podobają. To nie jest żadne kryterium. Coraz częściej się o tym przekonuję. Poza tym nie wszystkim... bo mi nie ;)

inflator
10-12-2006, 22:12
Do Stiga -Tak, Ja właśnie tak mówię od tego jest tryb auto. Specjalnie nie chciałem uniknąć opini takich zarozumialców jak Ty. Akurat mam porównanie z D200 i Olkiem E1. Więc dalej uważam, że z D80 jest coś nie tak -może tylko moim.
Osobiście nie mam nic przeciwko programowemu podciąganiu zdięć w trybie AUTO. Te zdjęcia robi aparat. Fotograf ogranicza się do kompozycji. Dlatego bez sensu siedzieć w photoshopie nad każdym zdięciem. Tyle

fragles
10-12-2006, 22:18
W d200 i w E1 są tryby auto?

pytam - nie drwię.

bo nie wiem.

stig
10-12-2006, 22:18
Do Stiga -Tak, Ja właśnie tak mówię od tego jest tryb auto.No to radosnie Ci donosze, ze sie mylisz. :D

Specjalnie nie chciałem uniknąć opini takich zarozumialców jak Ty. Taaa... Jak ktos potrafi robic zdjecia i nie dyskutuje ciagle o pomiarze swiatla i innych duperelach, ktore mu rzekomo przeszkadzaja w robieniu pieknych zdjec, to jest zarozumialcem? :D
Ach ten niedobry, brzydki i zarozumialy Stig! :D

Akurat mam porównanie z D200 i Olkiem E1. Więc dalej uważam, że z D80 jest coś nie tak -może tylko moim. Masz nienajlepsze szkla i (z tego co czytam w Twoich wypowiedziach) -- malo wiedzy na temat fotografowania (w ogole) i uzywania aparatu. Co sie wiec dziwisz, ze robisz "nieladne" zdjecia? :)

inflator
10-12-2006, 22:24
Ręcę już mi opadają. Co może przeszkadzać w trybie Auto w robieniu "pięknych zdjęć"?

wrrum
10-12-2006, 22:50
Ręcę już mi opadają. Co może przeszkadzać w trybie Auto w robieniu "pięknych zdjęć"?

Nic.

Ale tylko Ken to potrafi :lol:

darko
10-12-2006, 23:06
Co może przeszkadzać w trybie Auto w robieniu "pięknych zdjęć"?
Hymm czyżby tryb AUTO.
Z trybem auto jest tak jak z zoomem cyfrowym w małpkach.
pkt 1 wyłącz
pkt 2 nigdy nie włączaj.
Po co przesiadłeś się na lustrzankę skoro fuji robiło lepsze zdjęcia trza było przy tym pozostać
Niestety lustrzanka wymaga więcej niż kompakt i od razu obnaża braki

Valdek_Tychy
10-12-2006, 23:28
Czasami odnosze wrażenie,że nikon w menu swoich lustrzanek tylko przez pomyłkę nie umieścił opcji "tak jak w innych aparatach" ;)

stig
11-12-2006, 10:38

Brak inteligencji aparatu a co za tym idzie wiedzy np. na temat tego co chcesz w danej chwili miec poprawnie naswietlone i w jaki sposob chcesz to osiagnac...
-- Skad aparat ma niby wiedziec, czy na imieninach u cioci ma naswietlic dobrze ma to co lezy bezposrednio pod zyrandolem i jest wystarczajaco jasne, czy moze nogi w czarnych rajstopach znajdujace sie w cieniu?
-- Skad aparat ma wiedziec, czy wolisz miec mocno oswietlone lampa z mniejszym ISO, czy moze ma zwiekszyc ISO a ujac mocy lampie?

Z takim podejsciem jakie prezentujesz wyzej -- kup se chlopie gluptaka i strzelaj dalej na AUTO, bo teraz to sobie tylko krzywde zrobiles. Nie dosc, ze aparat drogi, to jeszcze brzydkie zdjecia robi...
Jak bys sobie kupil Porshe 911 to tez bys narzekal stojac pod Tesco, ze nie mozesz telewizora do bagaznika wlozyc? :D

Remol71
11-12-2006, 10:54
I wszystko w ten sposob fotografujesz? Widoczki, sport, portrety? No bo pytajacy nie powiedzial przeciez w jakich warunkach (i przy fotografowaniu czego) nie jest zadowolony z efektow. :)
Hmmm... a moze producenci aparatow powinni zbudowac taka maszynke, co by na stale miala ISO 200 f.5 i 1/200? :D

Rozumiem, że to jeszcze wyższa forma ironii :)

hcman
11-12-2006, 11:22
Gdybyś chciał sprzedać te D80 to ja jestem pierwszy w kolejce do kupna.Pamiętaj tylko, że cena musi być bardzo atrakcyjna, bo przecież masz felerny egzemplarz który robi nędzne zdjęcia. :)Pozdrawiam

Piotr Wągrodzki
11-12-2006, 11:43
Jak bys sobie kupil Porshe 911 to tez bys narzekal stojac pod Tesco, ze nie mozesz telewizora do bagaznika wlozyc? :D

Zgadza się, ale są przecież duże i szybkie samochody - widziałem Forda Sierrę kombi z 850-cio konnym silnikiem.
Nadaje się do wożenia telewizorów i ścigania się z Porsche 8-)

Myślę, że autor tego wątku powinien kupić D50 i byłoby po problemie...

pozdrawiam serdecznie

Piowa

Antonina
11-12-2006, 11:50
Zgadza się, ale są przecież duże i szybkie samochody - widziałem Forda Sierrę kombi z 850-cio konnym silnikiem.
Nadaje się do wożenia telewizorów i ścigania się z Porsche 8-)

Myślę, że autor tego wątku powinien kupić D50 i byłoby po problemie...

pozdrawiam serdecznie

Piowa

A co by to zmieniło Gość nie ma pojęcia o podstawach fotografii jemu nie pomógł by nawet D2x Gdyby miał tryb auto Jedyne rozwiązanie wrócić do swojej starej małpki

stig
11-12-2006, 11:52
Myślę, że autor tego wątku powinien kupić D50 i byłoby po problemie...Tylko wiesz jak to jest... "A tam jakies D50. Kupie sobie lepszy i z super obiektywem do wszystkiego! Ale bede ekstra foty robil!" Podstawowy blad wszystkich poczatkujacych -- ktorzy mysla, ze im drozszy (lepszy?!) aparat nabeda, tym lepsze zdjecia zrobia... A wybierajac obiektyw kieruja sie jedynie uniwersalnoscia, a co za tym idzie -- najwiekszym zakresem ogniskowych... Nastepnie wlaczaja Auto, bo ni chu-chu nie wiedza do czego sluzy A, S a juz tym bardziej jak robic w M i potem powstaja takie watki jak ten...
Podejrzewam, ze gdyby D2X mial tryb AUTO to zdecydowanie wzrosl by popyt na ten aparat -- mimo jego ceny. :)

fragles
11-12-2006, 11:54
Stig

Pod warunkiem, że robiłby ŁADNE zdjęcia w Auto.

stig
11-12-2006, 11:56
Pod warunkiem, że robiłby ŁADNE zdjęcia w Auto. No, ale o tym, to by sie dowiedzial jeden z drugim dopiero po kupnie... :) Bo przeciez decyzja o zakupie zapadlaby na podstawie zdjec robionych przez zawodowcow, dodatkowo dopieszczonych w kompie. :D

fragles
11-12-2006, 12:15
No to już wiemy dlaczego D2Xs itd nie mają trybu auto.
Żeby nie zostały zdemaskowane przez - amatorów.:twisted:

Mati_007
11-12-2006, 12:23
stig w pełni się zgadzam. Ludzie myślą, że jak wydali na sprzęt dużo kasy, to powinien sam zdjęcia robić! Tylko po co wtedy umieszczać te wszystkie śmieszne pokrętełka? Te wszystkie guziczki? A menu mogło by się składać z 2 opcji. Format karty i usuń zdjęcie. Ludzie dajcie spokój z pytaniami typu "Dlaczego moja małpka robi lepsze zdjęcia??". Mój brat (pasjonat grania na wiośle:) kupił niedawno Ibanez'a. i wiecie co? Gra 3 lata na gitarze i miał problemy żeby Ibaneza nastroić. I nie dlatego, że nie umiał, tylko dlatego, że odbywa się to całkiem inaczej. Pamiętajcie o jednym. Droższy sprzęt, paradoksalnie, wymaga więcej od was. Ale jak go opanujecie to będziecie mieli satysfakcje nie do pobicia. Wczoraj jak usłyszałem jak brat wymiata na nowym wiośle, to myślałem, że trafiłem na jakiś koncert:) Ćwiczcie!! To podstawa. Mniej gadania więcej działania. A i jeszcze jedno. Nie bójcie się uczyć .....:)

AMI
11-12-2006, 12:36
Gra 3 lata na gitarze i miał problemy żeby Ibaneza nastroić. I nie dlatego, że nie umiał, tylko dlatego, że odbywa się to całkiem inaczej.:)

Mati, nigdy nie slyszalem o innym strojeniu gitary, zawsze jest takie samo do dzwieku A kamertonu ( tudziez na czuja ;)) moze brat nie wiedzial, ze niektore gitary sa juz nastrojone na stale a dostraja sie je jedynie przy naciagach ;)

A co do trybow auto, amatorow dobrych i drogich aparatow CYFROWYCH... starzejemy sie poprostu a mlodziez leniwa;) czytac nie chce ksiazek madrych o fotografi...

Pamietacie pierwsze zabawy z zenitem, gdzie swiatelko mierzylo sie swiatlomierzem selenowym a na odbitki czekalo sie kilka dni :) i tu problem...my bez podstaw forografi nie mielismy co do sprzetu podchodzic a teraz to i malpa malpom zdjecie zrobi :D:D:D

Pozdrawiam :
AMI

PS.Przeczytac ksiazki o fotografi proponuje ( choc jedna ;)).

fragles
11-12-2006, 13:11
AMI

ze strojeniem to nie wiem jak to jest. Więc się nie wypowiadam.

Ale np jest czasami problem dotyczący odległości strun od siebie. Mój kolo grał np na Ibanezie (o ile dobrze pamiętam) dość długo. Później kupił sobie les Paula. Twierdził na początku, że masakra :) - Później się przyzwyczaił i już teraz wymiata jak dawniej. Ale około miesiąca miał problemy. Na szczęście nie napisał na żadnym forum, że jego les Paul, który kosztował sporo pieniążków NIE UMIE GRAĆ..!

Mati_007
11-12-2006, 13:52
AMI i tu się mylisz:) są różne rodzaje mostków, różne mechanizmy naciągu. Mostek możesz obniżać, podnosić, zmieniać położenie. Gitara nastrojona na stałe?? Ciekawe:) A stroić można do różnych dźwięków nie koniecznie do A. Więc to nie jest takie proste jak AMI mówisz:) tak jak mówił fragles do każdej gitary trzeba się uczyć (no chyba, że grasz tylko lot trzmiela:), tak jak nowego body. I tak wygląda sedno tego gitarowego wywodu:)
Co do robienia zdjęć zenitem to dobrze pamiętam to uczucie:) Trzy światełka w światłomierzu:) a potem czekanie na odbitki z fotolabu. A tu zonk!!! 10 zdjęć na 36 poprawnych:) Ach te czasy zenitowe:)

Czornyj
11-12-2006, 14:06
AMI, Mati - obaj mówicie o tym samym. Osoba, która pierwszy raz w życiu ma w ręce gitarę z mostkiem Floyd-Rose, gdzie na mostku i szyjce są blokady, faktycznie może zgłupieć i nie wiedzieć jak to piździastwo nastroić. Co zaś do stroju gitary to oczywiście można używać najdzikszych strojów (częste jest np. obniżanie E do D - tzw "dropped D"), ale klasyczny to EADGHE i praktycznie każdy uczy się topografii gryfu i skali w oparciu o ten układ.

Co do Gibsona LesPaul to na Ibanezie gra się faktycznie chyba nieco "łatwiej", z uwagi na inny kształt gryfu. Co jednak osobliwie nie przeszkadzało np. Jimmiemu Page-owi...

adrian
11-12-2006, 14:17
AMI, Mati - obaj mówicie o tym samym. Osoba, która pierwszy raz w życiu ma w ręce gitarę z mostkiem Floyd-Rose, gdzie na mostku i szyjce są blokady, faktycznie może zgłupieć i nie wiedzieć jak to piździastwo nastroić. Co zaś do stroju gitary to oczywiście można używać najdzikszych strojów (częste jest np. obniżanie E do D - tzw "dropped D"), ale klasyczny to EADGHE i praktycznie każdy uczy się topografii gryfu i skali w oparciu o ten układ.

Etam Czornyj, przecież strój nie zdobi człowieka ;)

adrian.

AMI
11-12-2006, 14:20
Dokladnie o to mi chodzilo Czornyj!

No jestem w szoku, że tylu forumowiczów jest tak wszechstronnie uzdolnionych nie dosc ze fotograficznie to i muzycznie :)

Trzeba w lato jakies ognisko forumowe zrobic .. juz widze ze beda ze trzy gitary ;) no i z klikadziesiat aparatow ;)

fragles
11-12-2006, 14:32
to ja do kompletu wpadnę z moimi bębnami ;)

december
11-12-2006, 14:56
Ja mogę wpaść ze swoimi bębnami również (właściwie mojego zioma, megazordona), które również sie stroi :) i w ten sposób osiąga sie zaplanowany efekt, np strojąc gary niżej, lub wyżej . Odnośnie spotkania forumowego to można pograć w rytm klikania migawek :). Ale jest pewna analogia: i w grze na perkusji i w fotografii, musisz wiedzieć, co będzie za chwilę, co chcesz zrobić i jaki efekt uzyskać.

grzegorzant
11-12-2006, 15:07
[Mój brat (pasjonat grania na wiośle:) kupił niedawno Ibanez'a. i wiecie co? Gra 3 lata na gitarze i miał problemy żeby Ibaneza nastroić. I nie dlatego, że nie umiał, tylko dlatego, że odbywa się to całkiem inaczej. Pamiętajcie o jednym. Droższy sprzęt, paradoksalnie, wymaga więcej od was. Ale jak go opanujecie to będziecie mieli satysfakcje nie do pobicia. Wczoraj jak usłyszałem jak brat wymiata na nowym wiośle, to myślałem, że trafiłem na jakiś koncert:) Ćwiczcie!! To podstawa. Mniej gadania więcej działania. A i jeszcze jedno. Nie bójcie się uczyć .....:)[/quote]

Jeśli chodzi o wiosłowanie to jasne że każda gitara jest inna i to pod każdym względem i tak jak ze wszystkim innym trzeba pomacać przyzwyczaić sie, a nie zawsze to jest łatwe szczególnie na początku. Tak sobie myślę, że całe to zdanie pasowałoby jak ulał do tematu wymiany bąź kupna np. nowej puszki he he

P.S. czy sprzęt w Twojej stopce to d80 body i zamiar co do T 17-50 ? jeśli tak to czym teraz focisz :wink: to żart a poważnie sam przymierzam się do takiego zestawu zamiast "kitowego"

Seeker
11-12-2006, 15:25
"No jestem w szoku, że tylu forumowiczów jest tak wszechstronnie uzdolnionych"

Mysle, ze szok nie jest tutaj najtrafniejszym okresleniem.

Fotografia, ktora w zalozeniu ma byc nieco bardziej ambitna, jest rodzajem poszukiwania czegos wiecej, niz dostarcza n.p. fotel przed telewizorem i jako taka nie musi byc jedynym zainteresowaniem. Jest nawet wskazane, aby tak nie bylo. Tutaj potrzebna jest czesto wiedza (na dosc zroznicowanym poziomie) z innych dziedzin, aby wiedziec, co pokazac na zdjeciu i jak to osiagnac. Wylapywanie najciekawszych tematow sugeruje wczesniejsze rozpoznanie innych dyscyplin.

Inna sprawa, ze jezeli ktos ma jakis talent w danym kierunku, to na ogol z innymi tematami tez sobie radzi lepiej.

Jeszcze inna przyczyna jest fakt, iz "klikacz imprezowy pospolity" nie bedzie sobie fanatycznie (w sensie pozytywnym) przesiadywal na forum, bo jego to nie interesuje. On chce tylko upamietnic, kto byl na imprezce i to mu wystarczy, a jesli czlowiek zaczyna sie szerzej interesowac fotografia, trafia n.p. wlasnie tutaj. Bardzo czesto jest to ludek ogolnie bardzo ciekawy swiata i wszystko to jest jak najbardziej normalne.

Poza tym forum, to nie tylko zdjecia. Ogolnie jest ciekawie, bo i narod (forumowy) nieco wyselekcjonowany z tlumu, wiec przyjemnie czasem zajrzec, a i dowiedziec sie mozna wielu ciekawych rzeczy, a poza tym nawiazac nowe, ciekawe znajomosci bardziej prywatne.

Bardzo dobrze, ze tak sie dzieje i osobiscie mnie to cieszy, bo moge sie rozwijac w jakis sposob. Znacznie przyjemniej, niz w szkole ;). Nie jest tez zadna tajemnica, ze w ciekawym srodowisku mozna sie nauczyc wiecej.

Jakos tak bym to widzial...

grzegorzant
11-12-2006, 15:57
seeker
też tak to widzę aż się wzruszyłem:)

Mati_007
11-12-2006, 16:29
czarnoryj jakbym brata słyszał:) Gratuluje znawstwa tematu:) Racja w pełnym tego słowa znaczeniu
grzegorzant narazie pożyczonym 18-70 kit:)

Remol71
11-12-2006, 16:41
Witam

Jestem świerzuteńkim posiadaczem D80 do niedawna miałem fuji s7000.
Mam pytanie jakie ustawienia proponujecie w D80, aby zjęcia były bardziej żywe, ostre i doświetlone.
Takie mam bowiem wrażenie po pierwszych fotkach, z których nie jestem zadowolony. Szczególnie jeżeli porównam je z tymi pochodzącymi z fuji, że są nie ostre słabo doświetlone szczególnie dalszy plan stąd też bierze się słaby kontrast i brak dynamiki tych zdjęć.

Tego nie da się "załatwić" guzikami. Należy podglądać innych, czytać, rozumieć, i pracować, a potem jeszcze pracować. Traktując sprawę dosłownie to: korekcja ekspozycji na +1 EV, tryb VIVID, ostrość na maxa i jazda :) Ale czy to coś da????????????

AMI
11-12-2006, 17:17
"No jestem w szoku, że tylu forumowiczów jest tak wszechstronnie uzdolnionych"

Mysle, ze szok nie jest tutaj najtrafniejszym okresleniem.

Seeker, uzycie slowa szok bylo tylko wyrazem mego pozytywnego zdziwienia:). Wiec dlatego sprostowuje :)

A dlaczego zdziwienie ... Czornyj popisal sie fachowa wiedza, ktora nie spodziewalem sie spotkac na forum fotograficznym:) dlatego mnie zaskoczyl. Sam wiem doskonale, ile problemu sprawia dzielenie wielu zainteresowan na raz i osiagniecie w nich obu pewnego poziomu jest bardzo, bardzo trudne.

Gitara czy fotografia? na razie nie wybieram ;)

Pozdrawiam wszystkich:
AMI

adrian
11-12-2006, 17:30
[Mój brat (pasjonat grania na wiośle:) kupił niedawno Ibanez'a. i wiecie co? Gra 3 lata na gitarze i miał problemy żeby Ibaneza nastroić. I nie dlatego, że nie umiał, tylko dlatego, że odbywa się to całkiem inaczej. Pamiętajcie o jednym. Droższy sprzęt, paradoksalnie, wymaga więcej od was.

Nie wiem czy aż tak paradoksalnie ;] Pewien znany polski gitarzysta powiedział w jednym z wywiadów, że dopiero jak dorobił się dobrego sprzętu i się nagrał to usłyszał jak słabo gra. Nie wiem jak was, ale mnie by to zmobilizowało do pracy :)

adrian.

grzegorzant
11-12-2006, 17:44
co do tego brata z ibanezem to był cytat - mój brat gra na Stracie podobnie jak ja
a jeśli chodzi o dobry sprzęt to jasne, że lepiej mieć ten z górnej półki, a szczególnie jak idzie o instument bo jeśli nie stroi - a tak często bywa z tanim sprzętem - to nie ujedziesz daleko ni hu hu. No chyba, że ktoś głuchy jak pień itd.

Jas_
12-12-2006, 09:37
Witam!

Zrobił się w tym wątku zupełny off...

A propos ustawień D80 proponuję:
http://www.nikonians.org/cgi-bin/dcforum/dcboard.cgi?az=read_count&om=703&forum=DCForumID236&viewmode=threaded
Można pobrać arkusz Excela opisujący sugestię podstawowych ustawień D80.

Pozdrawiam
Janusz

inflator
12-12-2006, 10:42
Dzięki, to jest jakaś odpowiedź. Załamały mnie już wczęśniejsze "sobie używania" na mojej osobie. Oczywiście ustawienia sobie dopasowałem i zarówno w programie jak i trybie ręczym nie mam uwag. Niestety tryb auto dalej jakoś mi nie odpowiada. Faktem jest, że faktycznie dawnym aparatem 80% moich fotek to fotki w trybie auto. Stąd moje przyzwyczjenie -ale tam się to sprawdzało. Bardzo sporadycznie robiłem w manualu. Nikon wymusi na mnie więcej wysiłku -i dobrze czegoś więcej się nauczę. Jestem laikiem -O.K .Mam tylko nadzieję, że wraz ze wzrostem moich umiejętności nie będzie rósł we mnie poziom chamstwa i zadufania w sobie z jakim spotkałem się na tym "szanownym forum". I jeżeli ktoś zada pytanie to będę starał się (powtarzam starał się) na nie odpowiedzieć. Jeżeli nie będę mógł pomóc, to nie będę laikowi udowadniał jaki jestem wspaniały i doradzał mu zakupienie małpki. W tym celu będę musiał ograniczyć wizyty na forum nikona w myśl maksymy z kim przystajesz taki się stajesz.

Mati_007
12-12-2006, 11:53
Ale się nam kolega zdenerwował.....:???: :) Po co te nerwy:???: Prawda jest taka, że na takie pytanie jakie zadałeś, nie ma odpowiedzi. Nie ma uniwersalnego sposobu na ładne zdjęcia. Choć koledzy z forum ironicznie podawali uniwersalne ustawienia:) Po za tym sam się przyznałeś, że w fuji używałeś głównie trybu AUTO. W D80 tak się robić nie powinno. Nie po to kupujemy mercedesa żeby jeździć jak Fiatem 126P:) (bez urazy dla właścicieli fiata:) I to co mówiłem wcześniej. Jak opanujesz Manual to będziesz w niebo wzięty z jakości fotek. Ale to wymaga czasu i mnóstwa prób. A trybu auto unikaj. I tyle. Powodzenia mimo wszystko! Choć nazywanie "ludzi forum" zadufanymi chamami, przegina granice dobrego smaku.

Pozdrowienia for all

darko
12-12-2006, 12:06
Mam tylko nadziejże wraz ze wzrostem moich umiejętności nie będzie rósł we mnie poziom chamstwa i zadufania w sobie z jakim spotkałem się na tym "szanownym forum".
Takie wycieczki to zostaw lepiej w domu, nie świadczy to najlepiej o Tobie poza tym
to skąd mamy wiedzieć, co uważasz za zdjęcia nieostre, mało nasycone itp.
Napisałem Ci od razu abyś pokazał jakieś zdjęcia - nie zrobiłeś tego, to skąd mamy wiedzieć, o co Ci chodzi
Pisząc - jakie ustawienia w D80 .... - tego nikt za Ciebie nie załatwi, każdy ma swój specyficzny gust
i bardzo dobrze zresztą, bo było by za nudno.
A skoro masz uwagi i pretensje do aparatu, że w trybie AUTO nie robi PROFESJONALNYCH zdjęć to napisz do producenta, bo my tu wpływu na to nie mamy.

Jeżeli nie będę mógł pomóc

Seeker
12-12-2006, 13:45
Ami:
"uzycie slowa szok bylo tylko wyrazem mego pozytywnego zdziwienia."

Nie, no pewnie, ze tak samo pomyslalem, tylko nieco uzupelnienia dodalem ;)

"Czornyj popisal sie fachowa wiedza, ktora nie spodziewalem sie spotkac na forum fotograficznym"

Czornyj IMHO jeszcze wiele razy cie pozytywnie zaskoczy, a co najlepsze, nawet na tematy foto.
Ta bestia jest naprawde porzadnie wyksztalcona, i co gorsza, calkiem sprawnie posluguje sie logika.
Poza tym, jesli jestes w stanie docenic jego wiedze, to i twoja musi byc nienajmniejsza i tym bardziej sie z tego ciesze.

"Sam wiem doskonale, ile problemu sprawia dzielenie wielu zainteresowan na raz"

A kto ci kaze robic to jednoczesnie? ;)

"osiagniecie w nich obu pewnego poziomu jest bardzo, bardzo trudne."

Jesli cie to naprawde kreci, to z czasem przyjdzie wszystko, bo nie wytrzymasz, aby moglo byc inaczej.
Podstawa wszelkiej wiedzy jest cierpliwosc...

Osobiscie jestem z natury technologiem, niestety mysle powoli, ale za to dokladnie ;)
Z muzyka mam tyle wspolnego, ze chetnie zostalbym kompozytorem, jednak niezbyt mi to wychodzi...
Niezaleznie od tego zdazylem sie dosc konkretnie zapoznac z elektroakustyka i nieco wczesniej z motoryzacja, jednak mialo byc o gitarze, zatem...

Kojarze z grubsza, co to jest Fender, Gibson, czy Ibanez. Nieco gorzej z modelami. Wiem tez, ze Leduc konstruuje fajne, aczkolwiek nieco wymagajace basowki, ale ja nadal nie o tym... ;)
Z gitara mam tyle wspolnego, ze swego czasu zlozylem sobie jedna od podstaw (nie liczac przetwornikow). Mialem taka zachcianke i tyle, bo nawet dobrze trzymac tego nie umiem ;) Jakos latwiej mi sie klawiatury obsluguje...

Grzegorz:
Mily komplement ;)

Inflator:
Popre przedmowcow, ale nie bierz sobie tego za mocno do glowy. Czesto padaja takie pytania, ze nie wiadomo, jak sie zachowac, jednak ogolnie jestesmy pozytywnie nastawieni.
Czasem kopara opada i naprawde nie idzie sie powstrzymac ;)
W koncu to forum, a nie szkola dla sztywniakow.
Sorki, jesli tak osobiscie odebrales niektore wypowiedzi.
Staraj sie tak zadawac pytania, aby mozna bylo konkretnie odpowiedziec i czuj sie tutaj, jak my nadeci, czyli swobodnie. Zycze zadowolenia z odwiedzania forum.

Pozdrawiam

inflator
12-12-2006, 18:47
Darko29 takie wycieczki robie sobie właśnie z domu, a dotyczą między innymi Ciebie bucu :)
Następnym razem jak coś podkreślisz to zajżyj do słownika hehehe

stig
12-12-2006, 18:55
Następnym razem jak coś podkreślisz to zajżyj do słownika hehehe
Moze ty zajrzyj...

inflator
12-12-2006, 19:03
hehehe dzięki

inflator
12-12-2006, 19:07
Jak dodać zdjęcie aby nie być gołosłownym?
W opcjach dodatkowych znajdują się wytyczne co do wielkości i rozmiaru pliku. Niestety coś mieli i mieli na końcu i tak nie dodaje

stig
12-12-2006, 19:10
Jak dodać zdjęcie aby nie być gołosłownym?
W opcjach dodatkowych znajdują się wytyczne co do wielkości i rozmiaru pliku. Niestety coś mieli i mieli na końcu i tak nie dodaje

W opcjach dodatkowych CZEGO? I CO mieli i mieli? Co ty w ogole robisz i gdzie?

inflator
12-12-2006, 19:11
Fotki z fuji na plfoto.com nick: inflator

Patio
12-12-2006, 19:12
Proste pytnie o pomoc w ustawieniach wywołało okromną dyskusję jakże pasjonującą i inteligentną, jednakże nie związaną z tematem :D

A tak serio to Auto off i stopniowo schodzić do M (takie były moje początki)
Nic tylko focić i porównywać różne ustawienia, bo przecież są onę nie żeby amator się pogóbił w nich ale żęby zapaleniec mógł dopasować je do potrzeb
wiadomo dobre zdjęcie nigdy na auto nie wyjdzie bo "średnie" nigdy nie są dobrymi ustawieniami
Satysfakcja czeka nas dopiero na A S i M
No ale każdy Foci jak lubi :D
Pozdro

inflator
12-12-2006, 19:13
odpowiedź>dodatkowe opcje>zarządzanie plikami
źle?

inflator
12-12-2006, 19:19
Patio -tak też zamierzam zrobić.
Dzięki
Swoją drogą, to po postach widzę, że wiele osób w ten czy inny sposób boryka się jednak z d80. Ludziska masowo odchodzą od głuptaków:) uzbrajajcie się więc w cierpliwość, ponieważ i głupich pytań będzie więcej:)

stig
12-12-2006, 19:21
odpowiedź>dodatkowe opcje>zarządzanie plikami
źle?

Nie mam wiecej pytan...

inflator
12-12-2006, 19:36
Może w takim razie masz odpowiedź?
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=4966&highlight=dodawanie+zdj%EA%E6
Dzięki

darko
12-12-2006, 21:26
Bez kuź.... wycieczek a takie określenia to zostaw dla siebie.
A jak chcesz innym zwracać uwagę do się najpierw dokształć.
Koniec tematu

Czornyj
12-12-2006, 21:48
No właśnie, gudajdia :D