Zobacz pełną wersję : Af-s / af-c
Flashback
06-02-2010, 23:02
Nie mogę zakumac różnicy.Wiem, że na AF-C można wyzwolić migawkę mimo braku potwierdzenia ostrości, ale obydwa tryby śledzą ostrość, więc czym tal naprawdę się różnią?
marciing
06-02-2010, 23:05
AF-C śledzi obiekt, który się porusza a AF-s nie. Instrukcji jest to zapewne lepiej opisane :P
Flashback
06-02-2010, 23:19
marciing - otóż af - s także śledzi ostrość, czy się mylę?
AF-S (pojedynczy AF)-fotografowanie nieruchomych obiektów;ostrość zostaje zablokowana po wciśnięciu spustu migawki do połowy,migawkę można wyzwolić tylko jeśli jest wyświetlany wskaźnik ostrości.
AF-C (ciągły AF) -fotografowanie ruchomych obiektów;aparat ustawia ostrość w sposób ciągły po naciśnięciu spustu migawki do połowy,migawkę można wyzwolić nawet wtedy gdy wskaźnik ostrości nie jest wyświetlany.
:)
Flashback
06-02-2010, 23:47
JURAS12 - przyjacielu, nie od dziś mam Nikona w łapach więc daruj sobie cytaty z instrukcji, AF-S także śledzi ostrość, więc gdzie jest tzw knif?
marciing
06-02-2010, 23:50
aż sprawdziłem na swoim.... u mnie jak wciśniesz spust do połowy to AF-s nie śledzi obiektu :)
byTOMall
06-02-2010, 23:51
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9642
Flashback
06-02-2010, 23:59
marciing - coś podobnego, a u mnie śledzi obiekt... cud...
cuda panie, cuda... albo problem z czytaniem ze zrozumieniem albo pucha do serwisu. O! :D
jackrabbit
07-02-2010, 00:08
marciing - coś podobnego, a u mnie śledzi obiekt... cud...
masz wersje dla 007 widocznie, szpiegowska
Flashback
07-02-2010, 00:10
mpwt - przesada, oba tryby śledzą ostrość, z tym że w jednym da się zrobić zdjęcie za potwierdzeniem, z w drugim nie, ściema chyba to jest.
Art Erie
07-02-2010, 00:17
mpwt - przesada, oba tryby śledzą ostrość, z tym że w jednym da się zrobić zdjęcie za potwierdzeniem, z w drugim nie, ściema chyba to jest.
Chyba przełącznik masz uwalony :( w AF-S możesz sobie ustawić blokadę ( do wybory w pozycji on/off ) spustu migawki bez potwierdzenia ostrości, jednak o żadnym śledzeniu nie ma mowy; bo po co komu dwa tryby działające dokładnie tak samo ?
W trybie M też masz śledzenie ostrości ???
Zdjęcie bez potwierdzenia ostrości można zrobić zarówno w AF-S jak i AF-C (kwestia odpowiednich ustawień w menu).
Jeśli natomiast u Ciebie ostrość jest śledzona w trybie AF-S to aparat nadaje się do serwisu. W sprawnie działającym korpusie tryb AF-S nie śledzi ostrości poruszającego się obiektu.
Flashback
07-02-2010, 00:19
Art Erie - Nic nie mam zepsutego, AF-S też śledzi ostrość, jeżeli by nie śledził, to nie byłby autofocusem prawda?
Art Erie - Nic nie mam zepsutego, AF-S też śledzi ostrość, jeżeli by nie śledził, to nie byłby autofocusem prawda?
:mrgreen: Dobre.
Flashback
07-02-2010, 00:22
Dobre no nie - takie życiowe
AF- to nastawienie ostrości na obiekt , a nie (tak jak Ty myślisz) śledzenie obiektu z ciągłym ostrzeniem. Ciągłe ostrzenie to tylko TRYB AF w nikonie nazwany AF-C
jackrabbit
07-02-2010, 00:25
przeczytaj jeszcze raz ta instrukcje moze
AF-C, czyli ciągłe ustawianie AF, działa cały czas, non stop śledzi ostrość.
AF-S, czyli pojedyńcze AF, działa do momentu ustawienia ostrośći i blokuje się, ale jeśli wykryje ruch, przełancza się w tryb śledzenia AF.
Nie koniecznie aparat wadliwy. Przeczytać instrukcję.
Flashback
07-02-2010, 00:29
więc po co używać AFA, skoro można AFC :-)
Kundzior
07-02-2010, 00:33
AF-S ---- Autofocus-Single
AF-A ---- Autofocus-Auto - w tym trybie aparat sam wybiera czy ma być AF-S, czy AF-C
AF-C ---- Autofocus-Continuous
Czy coś jeszcze trzeba tłumaczyć??
Art Erie
07-02-2010, 00:36
Flashback musisz poczytać w instrukcji o AF-C i AF-S, oraz o polach ostrości (jednopolowy, dynamiczny, dynamiczny-grupowy i dynamiczny - grupowy z priorytetem najbliższego obiektu), do tego dochodzi jeszcze 7, 11 lub 51 pól ( w zależności od modelu puszki).
Flashback
07-02-2010, 00:36
Kundzior - o jej, dziękuje, odkrycie roku.
Art Erie - no popatrz, znam to na pamięć, więc pytam po co używać AFS skoro można AFC?
Ubawiłem się tym wątkiem, a tak poważnie to zastanawiam się jak koledze wytłumaczyć że głupoty wypisuje tak żeby to zrozumiał. Obawiam się że czytanie instrukcji w tym przypadku nic nie da.
Flashback czytaj po literce i składaj sylaby..... postaram się pisać woooooooolnooooooo
AF-S czyli single czyt. pojedynczy w tym trybie aparat ustawia ostrość na obiekcie (jeden raz) po wciśnięciu spustu do połowy i ostrość zostaje zablokowana do momentu zrobienia zdjęcia bądź puszczenia spustu. W praktyce oznacza to że gdy wciśniesz spust w tym trybie aparat ustawi ostrość ale gdy zmienisz kadr trzymając wyzwalacz wciśnięty ostrość się nie zmieni. W przeciwieństwie do trybu AF-C czyli ciągły w tym trybie po zmianie położenia aparat skoryguje ostrość dostosowując ją do nowego kadru. W trybie AF-C aparat może również nie zmieniając pozycji ani kadru śledzić obiekt w ruchu.
Jeśli tego nie rozumiesz to wybacz ale zajmij się uprawą ziemniaków a nie fotografią
racja jackrabbit :)
jackrabbit
07-02-2010, 00:40
Jeśli tego nie rozumiesz to wybacz ale zajmij się hodowlą ziemniaków a nie fotografią
ziemniaki sie uprawia, ale to szczegol :mrgreen:
Art Erie - no popatrz, znam to na pamięć, więc pytam po co używać AFS skoro można AFC?
skoro zadajesz takie pytania to jednak przemyśl te ziemniaki
a tak btw to Ci się chyba pomylił tryb AF-S z automatyką wyboru trybu AF-A występującą w tanich lustrach
Maciek R
07-02-2010, 00:42
Jeśli tego nie rozumiesz to wybacz ale zajmij się hodowlą ziemniaków a nie fotografią
Srebrne usta, mistrzu. :mrgreen:
Art Erie
07-02-2010, 00:47
Gdybyś postawił pytanie odwrotnie "po co używać AF-C skoro można AF-S?" to mogło by się jeszcze jakoś jeszcze bronić, choć wolę używać tych funkcji zgodnie z ich przenaczeniem.
Flashback
07-02-2010, 00:50
Jatin - spoko - ziemniaki to jest to, ale po co AFS na obiekt, skoro mogę go śledzić AFC - wiem, zaraz doprowadzę co niektórych do szału, ale pytanie pozostaje, różnica żadna.
Maciek R
07-02-2010, 00:52
Różnica jest taka, że jak chcesz śledzić obiekt to nie zrobisz tego używając AF-S, ale odwrotnie tak (czyli złapiesz ostrość na nieruchomym obiekcie używając AF-C).
Art Erie
07-02-2010, 00:57
[...] ale po co AFS na obiekt, skoro mogę go śledzić AFC - wiem, zaraz doprowadzę co niektórych do szału, ale pytanie pozostaje, różnica żadna.
W sumie to masz rację ;) kiedyś były Zenith'y i Praktica i jakoś sobie ludzie radzili bez AF-S'a, jeśli róznica żadna - to rzeczywiście nie mam mowy o żadnych ułatwieniach tego typu. Najlepiej to od razu M z matówka bez klina...
Flashback
07-02-2010, 00:59
Art Erie - spoko chłopy, nie ma ciśnień, ale po co AFS, skoro mam AFC? Nie płaczcie ino odpowiadajcie i polecal luz, nie ma co się droczyć, jestem amator, ale ten temat mnie dręczy, więc pytam mądrych
marciing
07-02-2010, 01:03
a jak będziesz chciał przekadrować to co zrobisz?
jurasss1
07-02-2010, 01:03
Tak czytam ten wątek i sobie myślę, ze producenci powinni dodawać drugi egzemplarz instrukcji obsługi w formie komiksu :mrgreen:
Tak czytam ten wątek i sobie myślę, ze producenci powinni dodawać drugi egzemplarz instrukcji obsługi w formie komiksu :mrgreen:
Może cykliczny komiks, raz w tygodniu... :-D
Wystarczy trochę porobić zdjęć na jednym a później drugim trybie i sprawa staje się jasna, po co, dlaczego, i dlaczego są aż trzy. Ale trzeba jednak te zdjęcia robić, od samego czytania instrukcji nikt się miszczem foto nie uczynił. :-)
Piotr
Art Erie
07-02-2010, 01:13
Art Erie - spoko chłopy, nie ma ciśnień, ale po co AFS, skoro mam AFC? Nie płaczcie ino odpowiadajcie i polecal luz, nie ma co się droczyć, jestem amator, ale ten temat mnie dręczy, więc pytam mądrych
Jest mecz piłki nożnej...
*focisz bramkarza, który w tej chwili się nudzi i opiera o słupek - ustawiasz AF-S i robisz zdjęcie ( w trybie AF-C zrobisz mniej więcej to samo ujęcie ).
*tym razem fotografujesz szybką akcję - ustawiasz AF-C, kadrujesz, wciskasz spust do połowy i śledzisz akcję, by w odpowiednim momencie wyzwolic migawkę ( AF od momentu wciśniecia spustu do połowy śledzi obiekt w kadrze ), w trybie AF-C zdjęcie będzie nieostre.
Maciek R
07-02-2010, 01:18
Czy aby na pewno odpowiednio podpisałeś tryby AF'u, Art Erie?
Flashback
07-02-2010, 01:20
AFC - zdjęcie będzie nie ostre - więc po co jest AFC?
Art Erie
07-02-2010, 01:21
Czy aby na pewno odpowiednio podpisałeś tryby AF'u, Art Erie?
OK dzięki, juz poprawiłem :) Idę spać, jutro o 6... grrrr
Art Erie
07-02-2010, 01:24
AFC - zdjęcie będzie nie ostre - więc po co jest AFC?
Flashback już sam się zamotałem :mrgreen: ( edytowałem poprzedni post, jest już poprawnie). Sprawdż sobie jutro z aparatem i wszystko będzie jasne ;) Dobranoc :P
Flashback
07-02-2010, 01:37
Art Erie - spoko jest, ale po co mi AFA skoro mam AFC - powiedzcie mi o co tu chodzi, gdzie knif?
sorry mowa o AFS oczywiście a nie o AFA
Ja spróbuje swoich sił. Zakładam że masz korytarz w domu. Na jednym końcu korytarze postaw kwiatek/wazon/drzewko bonzai. Ustaw AF-C w puszcze. Ostrość ustaw na obiekt. Z wciśniętym do połowy spustem migawki idź w stronę obiektu. Gdzieś tak metr wcześniej zrób zdjęcie. Tym samym sposobem zrób zdjęcie z AF-S.
I teraz najważniejsze
po 1. Jeżeli pierwsze zdjęcie wyjdzie ostre a drugie nieostre i dalej tego nie skumasz to już żadna siła Ci nie wytłumaczy
po 2. Jeżeli dwa zdjęcia wyjdą ostre to masz zrąbane body.
po 3. Jeżeli dwa zdjęcia wyjdą nieostre to znaczy że masz BF lub FF i wtedy bez różnicy czym nastawisz ostrość skoro i tak jej nie będzie.
po 4. Gdzie jest w instrukcji napisane że AF-S śledzi obiekt?
po 5. Dawno się tak nie uśmiałem :mrgreen:
ps.
AF-S nie śledzi obiektu!!!!!!!!!!!
Flashback
07-02-2010, 01:59
sea21 - strona 64 instrukcji obsługo aparatu Nikon D70s, jeżeli jej nie masz, przepiszę Ci całą stronę zaraz, nie ma jaj koledzy, nie ma się z czego śmiać.
Czego się czepiam - ano tego że AFS też śledzi ostrość do diabła
mateo912
07-02-2010, 02:16
to może wyjaśnij co rozumiesz pod stwierdzeniem "śledzi":D
To może trochę rozjaśnić sprawę ;)
Mam do D70 i jutro jej poszukam. Poza tym zrób test o którym Ci pisałem i sam zobaczysz że jesteś w błędzie albo inaczej rozumiesz pojęcie śledzenia.
marszull
07-02-2010, 06:47
fajny watek :-)
wiem wiem nic nie wnioslem ale za to przeczytalem mase zrzeczy ktorych nie wiedzialem
od jutra tylk afc i nigdy wiecej afs albo odwrotnie ;-)
ps nie moglem sie powstrzymac
ok, az normalnie musialem sciagnac instrukcje do d70 i sam sie przekonac:
cytuje
• AF-S (single-servo autofocus): When camera focuses, beep sounds
and in-focus indicator (●) appears in view finder. Focus re mains locked
while shutter-release button is pressed halfway (focus lock). Shutter
can only be re leased when in-focus indicator is displayed (focus priority).
If subject was moving when shutter-release button was pressed
half way, camera will track subject until focusing is complete and the
shutter can be re leased (predictive focus tracking; 65). If subject
stops moving before shutter is released, in-focus indicator will appear
in viewfinder and focus will lock at this distance.
• AF-C (continuous-servo autofocus): Camera focuses continuously
while shutter-release but ton is pressed halfway. If subject moves, focus
will be adjusted to compensate (predictive focus tracking; 65).
Photographs can be taken whether or not camera is in focus (release
priority)
gdzie predictive focus tracking to:
If the camera autofocus system detects that the subject is moving when the shutter
release button is pressed halfway, it will au to mat i cal ly ini tiate pre dic tive focus track ing.
If the sub ject is mov ing toward or away from the cam era, the camera will track focus
while at tempt ing to predict where the subject will be when the shutter is re leased. In
single-servo autofocus, the camera will initiate pre dic tive focus tracking if the sub ject
was moving when the shut ter-release button was pressed halfway. Fo cus will lock
when the subject stops moving. In con tin u ous-servo AF, the camera will also initiate
predictive focus tracking if the subject starts mov ing after the shutter-re lease button is
pressed halfway. Focus will not lock when the sub ject stops moving.
teraz wolne tlumaczenie na swojski:
AF-S: po wcisnieciu spustu do polowy AF sledzi obiekt jesli byl on w ruchu przed wcisnieciem spustu do momentu zlapania ostrosci na nim i koniec, ostrosc zlapana, obiekt moze dalej sie poruszyc i d... blada ostrosc ustawiona, rob zdjecie badz pusc przycisk by zlapac pononownie
AF-C, AF sledzi obiekt, ktory byl w ruchu przed wcisnieciem spustu migawki do polowy, jak i w trakcie kiedy trzymamy go przycisnietego do polowy, w kazdym momencie mozemy zrobic zdjecie
ja nie wiem jaki jest problem ze zrozumieniem jednego i drugiego trybu AF, proste, mam scene statyczna (dom, budynek, drzewo, modelka pozujaca do zdjecia, wiem ze sie obiekt nie rusza uzywam AF-S, jesli natomiast strzelam fotki synowi, ktory w 99.9% swojego dnia nie moze ustac 5 sek bez ruchu, ustawiam AF-C (do tego dochodzi wybor pol pomiaru ostrosci ale to juz inny temat i byl o tym watek, poza tym byl on juz poruszany i swietnie wytlumaczony przez czornyj'a (a moze czornego, cholera nie wiem jak to odmienic ) ;) )
marszull
07-02-2010, 11:19
ze tez chcialo ci sie szukac, cytowac i tlumaczyc ;-) ale moze utnie to dalsze dyskusje
Dobra ja zaczynam pisać ten komiks, kto zrobi rysunki?
piotereks
07-02-2010, 12:48
...... jesli natomiast strzelam fotki synowi, ktory w 99.9% swojego dnia nie moze ustac 5 sek bez ruchu, ustawiam AF-C (do tego dochodzi wybor pol pomiaru ostrosci ale to juz inny temat i byl o tym watek, poza tym byl on juz poruszany i swietnie wytlumaczony przez czornyj'a (a moze czornego, cholera nie wiem jak to odmienic ) ;) ) prosze o pdlinkowanie tego watku jesli mozna
marciing
07-02-2010, 12:53
prosze o pdlinkowanie tego watku jesli mozna
tego?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9642
bla, bla, bla....
Stary powiedz, że po prostu nas wkręcasz i to wszystko to nie jest prawda!
Dowcipna natura + 2 flaszki na szybko = niniejszy wątek ;)
Flashback
07-02-2010, 15:38
frostic - nie no nie wkręcam was, chyba nie do końca kumam instrukcję, bo tam wyraźnie piszą, że AFS śledzi ostrość, przecież AFS raz blokuje i niczego kompletnie nie śleedzi.
mateo912
07-02-2010, 15:45
Śledzi(czyli próbuje złapać obiekt, kręci w lewo/prawo) ale do momentu aż złapie ostrość. I koniec, finito, the end.
A co ma czekać aż obiekt podejdzie na taką odległość jak jest ustawiona w obiektywie?
A AF-C Śledzi(czyli próbuje złapać obiekt, kręci w lewo/prawo) ale do momentu aż złapie ostrość, a później nadal ją ustawia jeśli się obiekt poruszy
Flashback
07-02-2010, 15:45
GeparD - trochę mi przybliżyłeś to wszystko, po prostu rzecz się rozbija o złapanie ostrości, kiedy ten ruchomy obiekt się zatrzyma (dot. AFS). Czyli ten tryb nadaje się wyłącznie do przekadrowywania rozumiem, bo nie widzę innego zastosowania. Mało tego, nawet do przekadrowywania jest kiepski, bo już lepiej wybrać po prostu inne pole ostrości i sprawa załatwiona, bo robiąc zdjęcia na dziurze 1,4 z bliskiej odległości i przekadrowywując w AFC możemy pozbyć się ostrości w wyniku minimalnej zmiany odległości od obiektu lub zmiany płaszczyzny ostrości, więc dalej nie widzę zastosowania AFS.
Koledzy, podajcie mi po prostu przykład, gdzie lepiej zastosować AFS, a AFC się nie da i wszystko będzie jasne.
mateo912
07-02-2010, 15:48
AF-S ma takie zastosowanie między innymi że nie pozwoli zrobić zdjęcia jeśli nie będzie ostro. A AF-C ma głęboko czy ostrość jest czy nie (przy standardowych ustawieniach)
Jesteś taki leniwy czy co?
Wyjdź na dwór zrób kilka zdjęć zobaczysz różnice
Flashback
07-02-2010, 15:56
mateo912 - nie to że jestem leniwy, używam notorycznie AFS do portretu na przykład, ale zauważyłem, że przy małych dziurach lepszym wyjściem jest AFC i odpowiednie pole ostrości i nie zauważyłem na żadnym zdjęciu braku ostrości, więc ponawiam pytanie po raz sześćdziesiąty piąty, po co komu AFS?
Kundzior
07-02-2010, 16:04
Uważam ten wątek za prowokacje odpowiedź na pytanie dostałeś milion razy. Dalej sie pytasz, zacznij robić zdjecia na swoim af-c wtedy zobaczysz po co jest af-s.
Np. po to żeby mieć ostrość na obiekt który nie jest pokryty przez pola AF. Złapać ostrość zablokować i przekadrować.
mateo912 - nie to że jestem leniwy, używam notorycznie AFS do portretu na przykład, ale zauważyłem, że przy małych dziurach lepszym wyjściem jest AFC i odpowiednie pole ostrości i nie zauważyłem na żadnym zdjęciu braku ostrości, więc ponawiam pytanie po raz sześćdziesiąty piąty, po co komu AFS?
Do krajobrazu? Do architektury? Do zdjęć ze statywu? To statycznych scen? Każdy używa tego co mu bardziej leży. Niektórzy mogą zapytać po co komu AF-C bo używają AF-S. Ja np używam AF-S i AF-C w zależności od tego co fotografuję.
Flashback
07-02-2010, 16:14
szmyca - w D80 mam 11 pól ostrości, co mi zupełnie wystarcza do złapania obiektu tam gdzie chcę, już nie wspominając o modelach z wyższej półki, gdzie tych pól jest chyba 51.
sea21 - no tak, ale to samo zrobisz z afc bez jakichkolwiek różnic ostrości.
mateo912
07-02-2010, 16:18
nie do końca zrobisz.
Bo np w d80 an af-c zrobisz zdjęcie nie tylko jak będzie ostro(priorytet spustu nie ostrości)
Flashback weźmiesz do łapy d3 albo d700 tam jest 51 pól ale wszystkie są nasrane w środku, nie wyostrzysz na brzeg kadru. Jeżeli nie potrzebujesz af-s to nie używaj proste.
wasilewk
07-02-2010, 16:26
Flashback weźmiesz do łapy d3 albo d700 tam jest 51 pól ale wszystkie są nasrane w środku, nie wyostrzysz na brzeg kadru. Jeżeli nie potrzebujesz af-s to nie używaj proste.
Co piłeś ? Wylej to !
No proszę bardzo wizjer z d700
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.cameralabs.com/reviews/Nikon_D700/images/Nikon_D700_viewfinder.gif)
w porównaniu do np d300
źródło (http://www.cameralabs.com/reviews/Nikon_D300/images/NikonD300_viewfinder.gif)
Punkty af pokrywają zdecydowanie mniejszą powierzchnie kadru.
wasilewk: mówiąc o nie wyostrzeniu na brzegu miałem na myśli użycie af-c.
Flashback
07-02-2010, 16:35
szmyca - no właśnie zaczynam twierdzić, że nie potrzebuję, ale skoro mam, to chciałbym znaleźć chodź jeden przykład na wykorzystanie AFS, gdzie niemożliwe jest zastosowanie AFC.
wasilewk
07-02-2010, 16:37
wasilewk: mówiąc o nie wyostrzeniu na brzegu miałem na myśli użycie af-c.
A ja zrozumiałem, że D700 nie ostrzy na skrajnych punktach przy AF-C.
Pzdr.
Chyba karmie trola.
Przy przekadrowywaniu (jak już było powiedziane kilka razy) niezbędny jest tryb AF-s
Flashback
07-02-2010, 16:39
szmyca - przy przekadrowywaniu się zgodzę, ale po co mam przekadrowywać, skoro mogę sobie wybrać inne pole ostrości?
Kundzior
07-02-2010, 16:41
Nie chyba karmisz, a napewno, wątek już dawno osiągną swój cel.
mateo912
07-02-2010, 16:42
A jak nie możesz?
Bo nie masz punktu tam gdzie byś chciał?
Masz wybór nikt Cie nie zmusza do korzystania z AF-S
Mam pomysł- niech któryś z zielonych zamknie ten wątek bo do niczego nie prowadzi. :roll:
To przestaw punkt af na tą kropkę.
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/307/d80viewfinderinfo.jpg)
wasilewk
07-02-2010, 16:46
To przestaw punkt af na tą kropkę.
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/307/d80viewfinderinfo.jpg)
Wystarczy przełączyć obraz w tryb DX i będzie jeszcze lepiej niż w D300 - o tym Nikon musiał pamiętać, przy niezmieniających się punktach ostrzenia...
Pzdr.
Wystarczy przełączyć obraz w tryb DX i będzie jeszcze lepiej niż w D300 - o tym Nikon musiał pamiętać, przy niezmieniających się punktach ostrzenia...
Zgadza się wtedy jest bajka. Ale nie o tym wątek ;)
mateo912
07-02-2010, 16:48
Wasilewk ale to jest wizjer d80 ;)
Wszystko się zgadza wasilewk ale nie po to kupuje się FX żeby korzystać w DX ;) co do wątku to szkoda naszych klawiatur. Albo gość już dawno zrozumiał a teraz troluje albo już nie zrozumie.
wasilewk
07-02-2010, 16:52
Wasilewk ale to jest wizjer d80 ;)
Chodziło o zasadę.
Moje włączenie się do dyskusji było spowodowane tymi "nasranymi na środku" punktami ostrzenia - że w D300 jest o wiele lepiej. Tylko, że D700 ma te 51 punktów na stałe na matówce i po przełączeniu się na DX część uciekłaby poza kadr.
Pzdr.
Flashback
07-02-2010, 16:55
Ja się zgadzam przecież koledzy, że jedyną metodą na przekadrowanie jest AFS, ale nie przypominam sobie, żebym musiał łapać kiedyś ostrość na obiekcie, którego nie pokrywają mi punkty AF (a mam ich zaledwie 11). Pewnie taka sytuacja teoretycznie zaistnieć może, jak kolega wskazał kropką na rysunku powyżej. Jednak nawet w takim przypadku można skorzystać z przycisku blokady ostrości i już mogę sobie dowolnie przekadrowywać nawet na AFC.... hehehe
mateo912
07-02-2010, 16:58
:roll:
Masz nakaz sądowy korzystania z AF-S? Pod groźbą aresztu czy jak?
Flashback
07-02-2010, 17:03
mateo912 - mam, ale wyrok nie jest prawomocny. Jakoś nie dowiedziałem się z tego wątku po co właściwie jest ten AFS i w jakich sytuacjach daje przewagę nad AFC.
Jak zaczniesz robić zdjęcia to się dowiesz. Póki co czytaj dalej instrukcję i nie zadawaj tego typu pytań.
Flashback
07-02-2010, 17:13
sea21 - zdjęcia robię od około 5 lat, a instrukcję znam niemal na pamięc.... hehe. A Ty jak wymyślisz coś mądrego, to dopiero napisz.
mateo912
07-02-2010, 17:18
Coś Ci się chyba pomieszało: to TY masz biznes do NAS a nie MY do Ciebie.
Więc uspokój się.
A żebyś się lepiej poczuł to wątek osobiście zgłosiłem do Modów.
Flashback
07-02-2010, 17:22
mateo912 - żadnego biznesu nie mam, zadałem proste pytanie i od początku jestem odsyłany do instrukcji, powtarzam instrukcję znam, chciałem uzyskać choć jeden przykład zastosowania AFS, tam, gdzie AFC nie da rady, odpowiedzi nie uzyskałem, więc żaden to biznes dla mnie. Zgłoś jeszcze ten wątek do Watykanu przy okazji.
mateo912
07-02-2010, 17:25
Dostałeś dziesiątki odpowiedzi. Przykładowo przekadrować gdy nie masz punktu ostrości tam gdzie chcesz mieć. A wyskoczyłeś że możesz zablokować ostrość w trybie AF-C.
Jaki z tego wniosek? Nie chcesz uzyskać odpowiedzi, lub Cie ona w ogóle nie interesuje. Chcesz sobie po prostu potrolować.
Flashback
07-02-2010, 17:27
mateo912 - trolowanie mnie nie interesuje, Wyskoczyłem, że mogę zablokować ostrość w AFC, bo mogę. Czyli odpowiedzi nadal nie ma w jakiej sytuacji AFS ma przewagę nad AFC?
mateo912
07-02-2010, 17:28
Tym że nie musisz blokować innym przyciskiem ostrości.
Flashback
07-02-2010, 17:32
mateo912 - Aaaaaaaaaa, to w tym cała tajemnica. No to fakt, przewaga gigantyczna.
mateo912
07-02-2010, 17:39
Tym że masz potwierdzenie ostrości dźwiękiem, że masz wspomaganie AF albo LEDem z body albo kratka z lampy
Flashback
07-02-2010, 17:48
No i tym, że jak AFC nie złapie mi ostrości to zrobię zdjęcie nie ostre, a jak AFC nie złapie ostrości, to nie zrobię zdjęcia wcale. A to jest ciekawe, że AFC nie ma wspomagania tą żarówką z body. Jakieś niedopatrzenie Nikona chyba.
mateo912
07-02-2010, 17:50
Niedopatrzenie?
Zastanów się trochę, policz do 10 zanim coś napiszesz.
Żarówa świeci gdy działa AF-> czyli w trybie AF-C musiałaby świecić non stop.
Panowie koleś was w ch.ja robi a wy się dajecie dziecku neostrady.
Flashback
07-02-2010, 17:56
mateo912 - coś takiego, to zauważ jak działa żarówa w AFS, tylko przez chwilę po naciśnięciu spustu i jeżeli AFS w tym momencie nie zdąży ustawić ostrości, to żarówa się wyłącza i nadal jesteśmy w ciemnej du...ie. Poza tym, żarówa nie świeci gdy działa AF tylko wtedy gdy jest zbyt ciemno, aby AF mógł zadziałać no nie, więc w AFC nie musiałaby świecić bez przerwy, ale tylko wtedy, gdy AF ma za ciemno.
Flashback
07-02-2010, 17:57
Jatin - z całym szacunkiem nikogo nie wkręcam, szukam tylko jednego przykładu, ale prawie na 100 odpowiedzi, żadna mnie nie satysfakcjonuje.
mateo912
07-02-2010, 18:00
A wiesz dlaczego tak jest? Jakby świeciła długo to prawdopodobnie by się spaliła.
Tak samo jak się kilka razy pod rząd ja zaświeci to po chwili przestaje świecić w ogóle, Dlaczego?
O właśnie "żadna odpowiedź Cie nie satysfakcjonuje. " Bo jesteś zaślepiony swoim zdaniem i nie docierają do Ciebie argumenty obalające Twój
wasilewk
07-02-2010, 18:07
Jatin - z całym szacunkiem nikogo nie wkręcam, szukam tylko jednego przykładu, ale prawie na 100 odpowiedzi, żadna mnie nie satysfakcjonuje.
Pomyśl: Nic, tylko pozostali nie mają racji, a Ty jeden jesteś 'tym wybranym'.
Cały wątek schrzaniełeś ! Tak, tak, TY.
Flashback
07-02-2010, 18:09
wasilewk - chyba nie czytasz od początku, jakiej racji? wszyscy macie rację, przykład proszę.
wasilewk
07-02-2010, 18:11
prawie na 100 odpowiedzi, żadna mnie nie satysfakcjonuje
.
Flashback
07-02-2010, 18:12
mateo912 - właśnie spaliłaby się, wiem, że by się spaliła, no a poza żarówką która działa przez pół sekundy to jeszcze jest jakaś przewaga?
marciing
07-02-2010, 18:12
mateo912 - trolowanie mnie nie interesuje, Wyskoczyłem, że mogę zablokować ostrość w AFC, bo mogę. Czyli odpowiedzi nadal nie ma w jakiej sytuacji AFS ma przewagę nad AFC?
jak masz to przypisane do klawisza... bo ja np nie mam bo mam tam blokadę ekspozycji a nie ostrości.
Flashback
07-02-2010, 18:18
marciing - faktycznie, nie domyśliłbym się, możesz sobie ustawić blokadę ekspozycji na spuście na przykład.
Szanowni użytkownicy, proszę tylko o jeden przykład zastosowania AFS, gdzie AFC nie da rady, lub gdzie AFS w jakiś magiczny sposób sprawi się lepiej i tyle. Dziękuję.
jurasss1
07-02-2010, 18:23
Kup sobie obiektyw MF, znikną twe rozterki związane z AF-S, AF-C :)
Flashback
07-02-2010, 18:25
jurasss1 - mam taki obiektyw :-)
marciing
07-02-2010, 18:27
marciing - faktycznie, nie domyśliłbym się, możesz sobie ustawić blokadę ekspozycji na spuście na przykład.
ta na spuście... heh blokadę ekspozycji nie używam co chwilę tylko raz na jakiś czas i nie chcę jej mieć cały czas włączonej!!!
Flashback
07-02-2010, 18:29
marciing - no spoko, ja robię w manualu, więc AEL jest mi niepotrzebne do niczego.
marciing
07-02-2010, 18:34
Szanowni użytkownicy, proszę tylko o jeden przykład zastosowania AFS, gdzie AFC nie da rady, lub gdzie AFS w jakiś magiczny sposób sprawi się lepiej i tyle. Dziękuję.
rozumiem że temat już zamknięty i wszystko już wiesz :)
Flashback
07-02-2010, 18:37
marciing - opacznie zrozumiałeś.
Panowie ja Was podziwiam z jakim uporem próbujecie tłumaczyć w kółko, jedno i to samo. I dziwię się zielonym, że nie zamkną tego wątku w pizdu. Ileż można pisać o tym samym? 11 stron nie wystarczy?
marciing
07-02-2010, 18:55
Flashback więc podsumuję Ci. AF-S jest wtedy użyteczny gdy chciałbyś przekadrować i nie miałbyś blokady ostrości przypisanej do przycisku bo np masz tam coś innego przypisane. Do statycznych scen AF-S jest dla mnie niezastąpiony.
Flashback
07-02-2010, 19:03
marciing - jasne, a dla mnie jest zastąpiony, bo statyczną sceną mogę wyostrzyć w AFC tak samo jak i w AFS, bez różnicy.
swider - przecież Ty tutaj nic nie wniosłeś, więc co Cię boli?
swider - przecież Ty tutaj nic nie wniosłeś, więc co Cię boli?
Boli mnie to, że ludzie karmią trolla, tracąc swój cenny czas i energię, a moderatorzy nie powiedzą dość.
Z racji tego, ze af-c musi sledzic ostrosc non stop, powinien zuzywac troche wiecej baterii niz af-s. Jeden z powodow dlaczego lepiej uzywac af-s przy scenach statycznych.
mateo912
07-02-2010, 19:09
Swider Ty jesteś zielony więc zrób co trzeba:mrgreen:
Napisałem już do Ekoneta + raportowałem swój post z opisem więc prędzej czy później ktoś tu zajrzy:)
Swider Ty jesteś zielony więc zrób co trzeba:mrgreen:
No właśnie coś mam przyblokowaną opcję moderacji -- patrz moja stopka :D
mateo912
07-02-2010, 19:15
szkoda ;)
Zrobiłbyś tu porządek:D
Flashback
07-02-2010, 19:17
swider - w takim razie sam tracisz swój cenny czas i karmisz trola wchodząc tutaj... hehehe, wybawca uciśnionych się znalazł.
wesu - tak, tu się zgadzam.
szkoda ;)
Zrobiłbyś tu porządek:D
Zdecydowanie :D
Dobrze, skrócę Wasze cierpienia, skoro swider nie chce. :)
Zamykam.
A sens dalszego udziału byłego kolegi okoterroru rozważymy na zamkniętym forum zielonych.