PDA

Zobacz pełną wersję : samorozładowujące sie akumulatory w batterypacku

michal8791
06-02-2010, 21:28
Witam

W związku z tym, że od niedawna jestem posiadaczem batterypacka firmy Phottix do mojej S 5-tki dokupiłem akumulator firmu Batimex i zauważyłem taki przypadek ze akumulatory naładowane w 100% a w związku z tym, że ostatnio cierpie na chroniczny brak czasu aparat przeleżał dobre 2 tygodnie w plecaku oczywiście wyłączony, dzisiaj go załączam i z ciekawości zajrzałem w menu SETUP odnośnie stopnia naładowania akumulatorów i ku mojemu zdziwieniu jeden był w 30% a drugi w 25% rozładowany a jak juz pisałem aparat leżał wyłaczony w torbie, stąd moje pytanie czy to normalny objaw samoistnego a właściwie tak szybkiego rozładowywania sie baterii przy wyłączonym aparacie, nie przypominam sobie aby bateria tak szybko rozładowywała sie kiedy nie miałem jeszcze gripa.

costi
08-02-2010, 14:33
Normalny, kazde ogniwo sie rozladowuje samo z siebie (tym bardziej, ze puszek Nikona sie tak naprawde nigdy nie wylacza). A co do tempa rozladowania: coz, moze ten "Batimex" ma tu cos do rzeczy ;)

mikkay
08-02-2010, 17:29
Jeśli aku masz dobre to problem leży po stronie gripa. Ja mam MB-D200 z S5 i dwa oryginalne aku fuji. Najdłużej nie używałem aparatu przez 3 tygodnie i po tym okresie poziom naładowania spadł o kilka % (max5).