PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić czarno-białe zdjęcie i nie tylko ??

luk3534
05-02-2010, 22:16
Witam serdecznie wszystkich:)
Chciałem zaznaczyć i przywitać się ze wszystkimi ponieważ jestem tutaj nowy na forum. Mam pytanie jak można zrobić zdjęcie czarno białe Nikonem D3000 bo wiem że jest opcja zmienić zdjęcie już zrobione a mnie interesuje czy jest opcja by robić odrazu czarno-białe. Następne pytanie to chciałem np sfotografować księżyc a na lcd wyświetla mi komunikat obiekt jest za ciemny jak można zrobić foto takie?Prosiłbym o odp

i proszę o wyrozumiałość ale jestem laikiem chce się nauczyć robić ładne zdjęcia ale nie wiem czy ma opcje typu zdjęcia czarno-białe:)

zyrafal
05-02-2010, 22:22
A instrukcji zapewne nie masz... :neutral:

luk3534
05-02-2010, 22:29
no mam ale tam nie ma:(

MARTINK
05-02-2010, 22:33
W photoshopie.

jackrabbit
05-02-2010, 22:34
no mam ale tam nie ma:(

jasne, nie jest tez napisane co znaczy "obiekt jest za ciemny"?

Pietern
05-02-2010, 22:35
Menu
Ustaw przetwarzanie obrazu
Monochromatycznie...
Piotr

mmac
05-02-2010, 22:36
Czy we wbudowanym trybie podręcznika Guide Mode nic o tym nie ma? :lol: Naprawdę warto poczytać ten papierowy!
Najkrócej: przekręć to kółko na górze korpusu na literkę M. Wtedy aparat cię nie powstrzyma przed zrobieniem zdjęcia. Co zrobić, aby było widać księżyc? Przeczytać instrukcję.
Może uznasz to za cholerne wymądrzanie się. Ale instrukcja jest właśnie dla nowych i początkujących. Księżek o podstawach fotografowania jest też sporo. Chociażby Bryan Peterson Ekspozycja bez tajemnic. Napisane bardzo, bardzo przystępnie.
Życzę powodzenia i dużo radości z nowego aparatu. Pozdrawiam.

luk3534
05-02-2010, 22:43
ok dzięki ale monochromatyczność to już używałem, ale to służy do zmiany foto już zrobionego, ale nie ma opcji by włączyć by robić zdjęcia czarno-białe. a tak ogólnie co myślicie o zakupie moim mam z obiektywem 18-55VR ??

Pietern
05-02-2010, 22:51
ok dzięki ale monochromatyczność to już używałem, ale to służy do zmiany foto już zrobionego, ale nie ma opcji by włączyć by robić zdjęcia czarno-białe. a tak ogólnie co myślicie o zakupie moim mam z obiektywem 18-55VR ??

Ty nie dość, żeś leniwy, to jeszcze uparty... :-)
A ja, jakby na złość, właśnie sobie wg powyższego obstalunku strzeliłem BW fotkę.
Piotr

jackrabbit
05-02-2010, 22:54
a tak ogólnie co myślicie o zakupie moim mam z obiektywem 18-55VR ??

super, ciesz sie. ja na komunie dostalem rower :(

luk3534
05-02-2010, 23:00
ale jesteście, nie pomożecie nawet:(

nawet nie pomożecie:((

pieczarek
05-02-2010, 23:13
Nie mam Nikona D3000 więc Ci nie pomogę.
Ale lepiej jest zrobić zdjęcie barwne, a dopiero potem je przerabiać na czarno-białe w programie graficznym. Jeśli D3000 ma taką opcję (robienia zdjęć czarno-białych w momencie naciskania spustu migawki), to robi to wg jednego algorytmu wymyślonego przez japońskich inżynierów. A sposobów zamiany kolorów na czerń i biel jest sporo. Każdy ma inne preferencje, inne oczekiwania. Kup sobie i poczytaj Digital Foto Video nr 2/2009. Jest tam artykuł o takim przerabianiu zdjęć. Zobaczysz na przykład, że ciemnoniebieski w naturze płotek na jednej przeróbce wygląda ciemno, a na innej tak, jakby był żółty. Robienie czarno-białych zdjęć na poziomie aparatu nie zapewni Ci takich możliwości.

A instrukcję zdecydowanie przeczytaj. To nic nie boli.

luk3534
05-02-2010, 23:17
już czytam i da się robić czarno białe:)

amirez
06-02-2010, 00:26
Menu
Ustaw przetwarzanie obrazu
Monochromatycznie...
Piotr
-----------------------
Sprawdzałem - kombinuje na wszelkie sposoby... i nie mogę znaleźć
w menu aparatu pozycji "Piotr" ;)
W instrukcji też brak ;)

jackrabbit
06-02-2010, 00:50
musisz wgrac nowy firmware

miron19j
06-02-2010, 01:07
Kup sobie i poczytaj Digital Foto Video nr 2/2009. Jest tam artykuł o takim przerabianiu zdjęć. Zobaczysz na przykład, że ciemnoniebieski w naturze płotek na jednej przeróbce wygląda ciemno, a na innej tak, jakby był żółty. Robienie czarno-białych zdjęć na poziomie aparatu nie zapewni Ci takich możliwości.

ten artykuł jest w najnowszym DFV t.zn. 2/2010
a przeczytanie instrukcji zdecydowanie polecam

Michaelg
06-02-2010, 20:37
....

Naciśnij:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fmix.pl/zdjecie/1509898/d/rozmiar/4)

potem w ukazanym menu poszukaj USTAW PRZETWARZANIE OBRAZU (standardowo masz w tym miejscu literki SD ze znaczkiem) naciskasz OK i tam wybierasz MC .

Ja bym nie wytrzymał bez instrukcji- przeczytałem z ciekawości żeby poznać sprzęt na który wydałem tyle kasy i którym mam zamiar robić zdjęcia...

Ogólnie to nie jestem zwolennikiem robienia fot BW w poziomu aparatu ponieważ zawsze to można jednym kliknięciem zrobić w PS albo innym programie nawet IrfanView a z BW kolorowe ciężej zrobić. Przypadkowo zapomnisz wyłączyć tż funkcję i kiedyś zrobisz zdjęcie na szybko przykładowo Dodzie z Nergalem w BW zamiast kolorze i kicha. A tak to byś opylił do faktu i miał kilka zł do przodu.

Robisz jak chcesz bo to Twój aparati Twój styl, ale niektórzy starają się pomóc.

bahuone
06-02-2010, 21:02
Jezeli chcesz zrobic zdjecie ksiezyca to bedziesz potrzebowal statywu to rzecz niezbedna do fotografi nocnej. Potem tak pasowalo by miec obiektyw z lepsiejszym zoomem ok 200mm.
Tu masz poradnik odnosnie fotografi ksiezyca KLIK (http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/39946-fotografujemy-ksiezyc-mini-poradnik.htm)
Aha i poczytaj na forum lub wygoogluj sobie co to jest EKSPOZYCJA, CZAS NASWIELANIA, ISO, OGNISKOWA jak to bedziesz wiedzial bedzie ci latwiej

wasiel
08-02-2010, 16:50
Moje początki były równie ciężkie, nowy aparat wiele możliwości a jeszcze więcej niewiadomych i miliony pytań, ale zasada jest prosta instrukcja dołączona na płytce do zestawu jaki posiadasz w formie PDF wydrukowałem sobie i przeczytałem a do niektórych zagadnień jak wyminieł BAHUONE podszedłem kilkakrotnie i wałkowałem w kółko, później książka Ekspozycja bez tajemnic pomogłą mi zrozumieć to co jest zawarte w instrukcji. Nastepnie forum NIKON POLSKA i ruszyłem w świat wykonywać tysiące prób :) życzę powodzenia

KaeF
08-02-2010, 17:40
i ruszyłem w świat wykonywać tysiące prób

Teraz już wiadomo czemu każde 3miesięczne body na giełdzie ma przebieg 40tys:P

notdot
14-05-2017, 13:08
Abgt: ale jakie jest twoje pytanie? takie samo jak autora tematu? I po co to słowna agresja?
Przecież odpowiedź jest w poście #18

Abgt
14-05-2017, 15:21
Zero agresji - to stwierdzenie. A teraz wyobraź sobie.. jesteś w szkole, na kursie, szkoleniu.. gdziekolwiek. Zadajesz pytanie prowadzącemu, a on Ci udziela odpowiedzi: no to weź sobie wygugluj, co? aż taki jesteś leniwy? kup książkę i poczytaj, już pisał o tym pewnie nie jeden itp. Zadaje się tu pytania na które użytkownicy znają odpowiedź, ale nie odpowiedzą tylko służą "dobrą radą". Wiem ale Ci nie powiem - poszukaj sobie - po to jest forum internetowe??

madebyzosiek
14-05-2017, 16:36
Abgt witamy na forum... Cieszymy się, że wybuchłaś(eś) z pretensjami w wątku sprzed 7 lat... Mocne wejście. Jeżeli chcesz się u nas dobrze czuć, i raczej nie kończyć kariery, to raczej wyhamuj emocje... Pozdrawiam, życzę radości i uśmiechu... :D

notdot
14-05-2017, 16:39
No ale masz odpowiedź powyżej post #18 i wcześniej też, więc w czym problem?
A jak już analogii szukasz do szkoły. Wyobraź sobie, że nauczyciel powiedział do uczniów jak zrobić zadanie, jeden z uczniów poprosił o powtórzenie, potem drugi jeszcze dopytał o szczegóły.
Nauczyciel spytał czy wszyscy zrozumieli, nie było uwag, więc przeszedł do następnego zadania.
Nagle pojawia się pytanie jednego z uczniów o to co było na początku lekcji.
To problem jest z nauczycielem? Czy może jednak z uczniem, który nie uważa na lekcji?

FelTom
14-05-2017, 21:39
1. Po pierwsze odpowiedź już padła, jak już zauważono.
2. Po drugie czytanie ze zrozumieniem jest już coraz bardziej deficytowe.
3. Po trzecie - przeczytać instrukcję - to nie jest głupia rada. Każdy aparat który kupowałem - dwie lustrzanki, dwa bezlusterkowce, kompakt - przed kupnem miałem ściągnięte instrukcje i przeczytane po kilka razy.
W instrukcji są wypisane wszystkie możliwości aparatu. Warto przed zakupem dowiedzieć się, jak funkcjonuje aparat, w jaki sposób pewne funkcje są realizowane.
Jedną z rzeczy które zawsze wertuję, są informacje wyświetlane na górnym wyświetlaczu i w wizjerze. Wątkowemu aparatowi górny wyświetlacz nie grozi, ale dla mnie to istotna sprawa. I tak z modelu na model, Nikon w serii D7xxx kastruje górny wyświetlacz. D80 i D90 ma wszystkie potrzebne mi informacje. Z koleji D7200 jest już tak wykastrowany, że muszę liczyć się już z tym, że ogarnięcie wszystkich parametrów wymaga odpalenia głównego wyświetlacza. Górny w mojej opinii jest tu bezużyteczny.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/91d53819541aa73455ee075f5be7e535-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170514/91d53819541aa73455ee075f5be7e535.jpg)
Takie informacje tylko w instrukcji obsługi. Jaki jest sens pytać o takie rzeczy na forum, gdy najlepiej pokazane to jest w instrukcji obsługi? Tej strony instrukcji nie zastąpi najlepszy forumowy elaborat.
4. Robienie czarno białych zdjęć od razu to generalnie głupota. Niektóre zdjęcia lepsze są w wersji CzB inne kolorowej. Nawet w tym pierwszym wypadku można chcieć wrócić do wersji kolorowej. I wtedy klops.
Lepiej zrobić kolorowe i wykonać obróbkę na CzB. Nawet jeśli taki jest zamysł całej sesji. Może się okazać, że z jakiegoś powodu pożądana będzie wersja kolorowa. Wtedy problem.
Przykładem niech będzie forumowy kolega, który został poproszony o CzB zdjęcia ślubne na kliszy. Wykorzystał wszystkie CzB klatki przeznaczone na tę okazję. Została mu jedna swoja kolorowa klisza, którą także postanowił wykorzystać. Wdzięczność PM za ten nieoczekiwany prezent była bezcenna. Po efektach zrozumieli konsekwencje swojego CzB kaprysu.
Abgt jedno trzeba przyznać - poszukałeś, a nie zakładałeś nowego.

PiKa
15-05-2017, 17:06
Coś było cięte? Bo mi się wątek nie klei ;)

spiritus
15-05-2017, 17:11
Coś było cięte? Bo mi się wątek nie klei ;)

Było.
Gościu się zarejestrował i postanowił zwyzywać wszystkich na przywitanie :)