Zobacz pełną wersję : Nikkor 85 f1.8 - awaria?
Dziś sprzątając w torbie foto zauważyłem obiektyw, który kupiłem w sklepie (nowiutki) około 15 stycznia 2010, a którego nie miałem jeszcze okazji porządnie przetestować. Zakładając go na body zauważyłem delikatne luzy na tylnym zespole soczewek. Obiektyw potrząsany klekocze tym zespołem. Luz oceniam na około 1mm (wychył po 0,5mm w każdą stronę). Inne moje szkiełka 24, 50, 35-70 ani tym bardziej 70-200 nie mają takich przypadłości. Obiektyw ostrzy perfekcyjnie. Zatem czy to szkło tak ma, czy odesłać na Postępu?
marcin_G
05-02-2010, 17:35
dokręcić, Kolego - dokręcić. W 85tce f/1,8 optyka za przysłoną jest ujęta w jedną tuleję. Ustaw pierścień ostrości w takiej pozycji, by optyka możliwie najsilniej wysunęła sie z bagnetu i dokręć. Jesli dobrze się przyjrzysz - po bokach tej tulejki znajdziesz dwa wcięcia na specjalny klucz, ale można to dokręcić nawet dwoma grubymi igłami / wykałaczkami.
Dasz radę!
Sprawdziłem. Szkło kupiłem 20'go stycznia... tak szybko złapało luzy? Nie chce mi się wierzyć :)
Andrzej Olender
05-02-2010, 17:53
Sprawdziłem. Szkło kupiłem 20'go stycznia... tak szybko złapało luzy? Nie chce mi się wierzyć :)
Wystarczy by nie było porządnie dokręcone fabrycznie.
kuba_rsx
05-02-2010, 18:14
Moja 50 tez klekocze jak cholera ostrzy perfekcyjnie. Tylko ze to model z 89' ;)
marcin_G
05-02-2010, 20:46
I co - dokręciłeś?
Nie da się ruszyć. Próbowałem wykałaczkami. W poniedziałek rzuci na niego okiem lokalny magik od szkieł. Niech się wypowie. W sumie na gwarancji mi nie bardzo zależy... i tak gdyby coś pojedzie do Fixationuk. W polskim serwisie nic już nie będę robił...
W moim 85 1,8 (bez D) też są luzy i też nie da się dokręcić z tym że mój ma lekki FF.
Wczoraj odebrałem obiektyw od lokalnego magika od obiektywów. Luz na tylnym zespole soczewek to "luz technologiczny" i wszystkie 85 f1,8 taki mają. Cóż... trzeba będzie się przyzwyczaić. Chociaż 85 f1.8 ma... a 50 f1.4 nie ma... jak to jest?
Potwierdzam, że moja sztuka też ma malutki luz. Nie ruszałem tego bo ostrzy idealnie.
mój też lekki luzik ma. Pewnie taka ma być.