PDA

Zobacz pełną wersję : [D300s] Zasilanie zimowe

WacekB
05-02-2010, 13:33
Czy znacie ustrojstwo, które pozwala na zasilanie aparatu spod kurtki? Do starych aparatów (FM, FE) Nikon produkował taki zasobnik na baterie z kabelkiem. Wkręcało się toto zamiast standardowej przykrywki schowka baterii i zasilanie w największe mrozy było pewne. Czy jakiś taki patent jest do nowych aparatów?

kuba_rsx
05-02-2010, 14:29
Ciężki temat, można by próbować robić samemu ale jak chcesz poprowadzić kabelek przez (w dodatku uszczelnioną) klapkę baterii?. Chyba łatwiej i taniej dokupić sobie dodatkową baterię, nosić w kieszeni i mieć to z głowy.

marszull
05-02-2010, 14:51
http://www.quantumbattery.com/?page=1000&qmode=c
tylko sprawa nie jest tania

WacekB
05-02-2010, 16:27
http://www.quantumbattery.com/?page=1000&qmode=c
tylko sprawa nie jest tania

Mało, że nie jest tania, to jeszcze jedynie w usa. Wolałbym coś podobnego do starych rozwiązań, a przepust przez klapkę da się zrobić - trzeba dokupić nową klapkę baterii i przerobić ją na przykład mocując w niej gniazdo, a w kabelku założyć wtyczkę. Zachować wtedy można szczelność korpusu.

burz
07-02-2010, 23:49
Jak długo pracujesz na mrozie, że pada aku? Pytam z ciekawości, bo po ponad godzinnym robieniu zdjęć przy -10-12 st.C nie miałem najmniejszych problemów z zasilaniem (2 aku w gripie)... A może nie o takie mrozy chodzi?

kuba_rsx
08-02-2010, 00:17
Ja tam uważam że łatwiej i taniej wsadzić w kieszeń druga baterię a nawet dwie i po kłopocie. I nie nosimy wielkiego aku, nie plączemy się z kablami. Również nie miałem powodów do narzekań przy fotografowaniu na mrozie.

similas
08-03-2010, 11:23
Hm... Ciutke poznawo, ale moze by tak grip i baterie (nie akumulatory!) litowe? Na jeden wsad co prawda wyjdzie ze 40 zl, ale czasem warto... a Litowce dzialaja do -40...

wist
12-03-2010, 15:31
Jest proste rozwiązanie. Większość posiada Gripa. Jako dodatkowe wyposażenie są sanki na baterie R6. Do tych sanek przylutować kabel, wyprowadzić poprzez zrobiony w klapce otwór na zewnątrz i mamy możliwość podpiąć nawet akumulator samochodowy ( jeśli udźwigniemy i będzie miał odpowiednie napięcie).
Pozdrawiam Wist.