Zobacz pełną wersję : Zdjęcia podczas kuligu w praktyce.
Korzystając z mroźnej zimy będę miał okazję bawić się w sobotę na kuligu. Oczywiście będzie mi towarzyszyć aparat, a dokładnie D50 + N35/1.8 plus filterek UV jako ochonka.
Wiadomo, że będzie to fotografowanie dynamiczne :mrgreen: i za wiele czasu na ustawienia nie będzie, więc może macie jakieś porady natury tak ogólnej jak i szczegółowej. Będę robił RAW, ale chciałbym wstępnie ustawić puszkę, aby było jak najmniej do korekty ponieważ używam tylko prostego programu do podstawowej korekty zdjęć a on ma możliwość wyświetlania RAWa z uwzględnieniem ustawień puszki. Poza tym jaki tryb, czas, przysłona, WB, itd. Ciekaw jestem jak Wy pzrygotowalibyście się do tej zabawy. Oczywiście proszę o uwzględnienie wyłącznie D50 + N35/1.8. Jako jedyna dostępna lampa ta wbudowana.
I proszę bez złośliwości, że takie rzeczy to tylko w erze :) .
Yyyyyy ale nie ma gotowca typu : "Poza tym jaki tryb, czas, przysłona, WB, itd. Ciekaw jestem jak Wy pzrygotowalibyście się do tej zabawy." My nie wiemy jakie będziesz miał warunki typu pogoda itp. ile światła będzie (czy ten kulig będzie o 16.00 czy może o 20.00). Skoro pytasz o takie rzeczy to hmmm ustaw sobie na tryb zielony i nie będziesz musiał się martwić i nić, nawet sama lampa wbudowana ci się otworzy wg potrzeby :)
Sorry ale na takie pytanie nikt ci odpowiedzi nie udzieli.
Zielonego nie lubię, najczęściej używam A. Wiem, że nie ma gotowej recepty, ale chyba coś na ten temat jednak da się napisać bo z takim podejściem nie byłoby wątków na forach i poradników typu: fotografia sportu, fotografia zimowa, fotografia w kościele bo wystarczyło by napisać: Sport - nikt nie wie jakie będą warunki, zima - nikt nie wie jakie będą warunki, wnętrza - nikt nie wiem jakie będzie oświetlenie i takimi zdaniami sprawę mamy załatwioną.
Zastanawiam się np. nad tym jaki tryb pomiaru światła będzie najodpowiedniejszy do opanowania sytuacji i na co mierzyć, może na twarze uczestników? Czy to takie beznadziejne pytanie? Chyba każdy ma jakieś patenty, którymi może się podzielić.
pomiar o ile nie będzie zbyt kontrastowych scen to matrycowy.
Jest dużo śniegu wiec WB najlepiej ustawić pre aby niebiesko nie było. Co ci więcej napisać?
Koledze chyba chodzi, jak się połapać z dynamiczną sceną, na jakim programie i z czego korzystać żeby się nie okazało, że kasza : )
Ja bym wziął tryb P albo A i zmniejszył EV odrobinkę, jak masz lampkę to miodzio jak nie to powalczysz w postprocesie. Ja z punktowego nie wychodze, ale może fakt - matrycowy lepszy. No i AF na dynamiczny :)
Wątek nabiera zamierzonego kształtu :). Dzięki hddk i pewex. Marycowy - faktycznie chyba będzie najwygodniej. "zmniejszył EV odrobinkę" a ja myślałem, że trzeba zwiększyć (+), aby śnieg nie wyszedł szary, mylę się? A co do lampki to błyskać wprost wypełniającym na ostatnią kurtynkę - wtedy czasu nie zmieni tak jak w A na 1/60, więc powinny być ciemniejsze partie doświetlone zastanym. Chciałbym utrzynamć czasy w okolicy 1/250 jak dam radę i nie schodzić do hmm... 1/120 ?
Ja bym wziął tryb P albo A i zmniejszył EV odrobinkę
Na śniegu i na plaży stosuje się dodatnią korektę ekspozycji zwykle o +0,3 +0,7 lub 1EV. Inaczej zdjęcia wyjdą ciemne.
No, chyba że to kulig nocą z pochodniami... To zmienia postać rzeczy.
To może jeszcze napisz co to za kulig i jakie sceny chcesz fotografować, bo kulig kuligowi nierówny.
Sanie zaprzężone w konie czy traktor? ;) Będziesz w saniach czy zamierzasz fotografować z pola. Skupiasz się na małej grupce w saniach? Ile sań będzie?
Jeśli to prawdziwy kulig to nastaw się na to, że może mocno trząść. Konie chodzą nierówno i często jest trudniej zdjęcia zrobić niż z jadącego auta. Ja się szybko zaprzyjaźniłam z woźnicą i na mój znak starał się jechać spokojniej. Polecam możliwie krótkie czasy naświetlania.
ValdiNSTX
21-12-2012, 11:58
Może odgrzeję temat .. Bo nic w sumie po za jakimś pierdołami z korekcją doświetlenia nie wniesiono .. ktoś robił taki strzały ? Sanie pochodnie śnieg nocą ??? Bo popróbować ustawienia i SE dobrać najlepsze to każdy potrafi tylko za chwilę okaże się że nie jedziemy 30km w tym kuligu i nie ma drugiej szansy hah :))
Więc do rzeczy Balans bieli wielkie ISO wielka dziura mniej więcej jak ?? Największa ?? kwestia lampy by nie zabiła pochodni Hmm podać światło na koniec migawki nie zabije sceny ?? jest wogóle jakaś recepta by to w miarę poprawnie wyglądało ?? Hm :) ?? Czy pełen spontan i jak się nauczę nie będę się odzywał na zasadzie wiem nie powiem ?? Też jestem przed podobnym dylematem .. heh więc pogadajmy :)) Pozdrawiam
devilcape
21-12-2012, 16:04
Wybrałeś sobie trudny temat reportażowy, najtrudniejsze warunki i chcesz dostać gotową receptę?
Będzie ciemno, będzie dynamicznie, będą pochodnie... no i jeszcze pewnie w tym szale mają powstać świetne, ostre foty z doświetlonym dalszym planem... :)
Można przyjąć pewne parametry na początek, jako bazę, ale i tak musisz potestować w konkretnych warunkach sam.
Nie wiem jaki masz aparat, dla FXa pomyślałbym tak:
Bierzesz krótką ogniskową, ale użyteczną ze względu na ludzi - ok 28 - 35, najlepiej stałki, będziesz miał jaśniej i co najważniejsze zaczniesz myśleć kadrem ogniskowej a nie tracić sekund na zoomowanie.
Robisz w RAW (balans bieli i wyciąganie cieni/przepałów), jeśli to wieczór/noc, możliwe, że będzie warto dać korektę exp na "-" (ile to sobie potestujesz), ISO na auto (nie zapanujesz nad tym w ferworze walki), przesłona - to kontrola głębi ostrości (nie wiem jaki klimat chcesz uzyskać, użytecznie pewnie od ok 2, jeśli dynamicznie, 5,6, chyba raczej nie więcej), lampa druga kurtyna, wypełniasz delikatnie(BL, BL i korekta na "-")... no taka baza dla preselekcji przesłony.
Ponieważ warto zadbać o to by czasy w takiej ekspozycji były jednak możliwie jak najdłuższe, tak by złapać jak najwięcej klimatu światła i uzyskać dalsze plany (zapewne ciemniejsze niż motyw), w miarę możliwości, spróbuj jednak pracować w manualu z lampą w TTL/BL z korektą -0,3 do - 1,5 (sprawdź to przed imprezą... nie wiadomo ile będzie światła zastanego).
Nie ma recepty. Trzeba potestować :)
ValdiNSTX
23-12-2012, 00:57
Stałka bardzo dobry pomysł , uważam ... z dobrym światłem skróci czas który i tak będzie długi :) światło na drugą kurtynę i korekcję expo w - hmm nie wiem jak zareaguje śnieg i czy wyciągnę pochodnie z tego czegoś ...Ah zobaczymy jak to będzie :) mam kilka opcji :) pojadę w pierwszych saniach zrobię część w saniach i jako pierwszy wysiądę next będzie z boku z przodu i z tyłu . miejmy nadzieję że się uda bo jak nie to dorysuję to tak jak jaś fasola pysk matki winslera czy jak mu tam :)) Jak już to wykonam podzielę się doświadczeniem powiem wam co nie wyszło i z jakiego powodu :) hah .. Pozdrawiam
Koledzy, on ma WBUDOWANĄ lampę ;)
Jak jest ciemno, nie uzyskasz czasu 1/250 bo będzie noc, nawet z jasnym szkłem, wbudowana lampa zamrozni 1 sane za Tobą, dalej nie sięgnie.
Nie ma ona też trybu BL o którym tu mowa.....
Jak podkręcisz ISO to Twój aparat pokaże Ci tylko piękny szum, ogólnie, ciężka sprawa, chyba że pochodnie będą mocno świecić ;)
devilcape
23-12-2012, 01:55
Dlatego mówiłem, ze nie ma na to recepty. Warunki ekstremalne. Nie robię praktycznie zdjęć lapą wbudowaną, szczerze, nie wiedziałem ze nie ma bl. Ale z tym można powalczyć ttl-em z większą korektą.
Wspomniałem tez, ze lepiej by było pracować w manualu, i obniżyć czas możliwe długo, by spróbować łapać klimat. Noce bywają rożne, może być księżyc, śnieg, może nie być wcale tak tragicznie. Druga kurtyna pozwala zejść naprawdę sporo z ekspozycją w tego typu warunkach, a można uzyskać ciekawe artystyczne efekty:)
W nocy ekspozycja typu 1/200 i lampa to morderstwo klimatu!!! Długie czasy, możliwie najdłuższe i dopalanie lampą ze spora korekta na minus. Musi sobie przed kuligiem na kimś potrzebować setup.
Iso, faktycznie da szum, ale nie musi to oznaczać złego zdjęcia. Wolałbym mieć fajny klimat i ziarno niż płaskie, walniete lampą na iso 200.
Mam na mysli pracę w manualu - czas/przeslona ale lampa w automatyce ttl, z minusem, 2 kurtyna.
ValdiNSTX
23-12-2012, 17:19
Koledzy, on ma WBUDOWANĄ lampę ;)
Jak jest ciemno, nie uzyskasz czasu 1/250 bo będzie noc, nawet z jasnym szkłem, wbudowana lampa zamrozni 1 sane za Tobą, dalej nie sięgnie.
Nie ma ona też trybu BL o którym tu mowa.....
Jak podkręcisz ISO to Twój aparat pokaże Ci tylko piękny szum, ogólnie, ciężka sprawa, chyba że pochodnie będą
mocno świecić ;)
SB700 Jest wbudowana ?? Ciekawe rzeczy opowiadasz ..
ValdiNSTX
23-12-2012, 17:26
SB700 Jest wbudowana ?? Ciekawe rzeczy opowiadasz ..
Chyba że Cię nie zrozumiałem ... A co Ci chodzi z wbudowaną lampą ???
No ja się odnoszę do postu autora który pisze " Jako jedyna dostępna lampa ta wbudowana. "
Nie mam pojęcia skąd Ci się wzięła SB700 ?
ValdiNSTX
24-12-2012, 17:25
Temat jest odgrzany ... A ja mam Sb700 i YN560 Ex .