Zobacz pełną wersję : Pomocy co wybrać?
Tematik87
05-02-2010, 02:04
Mam mały budżet tylko 1300zł :/ ponieważ mam inne wydatki również.
Chciałbym zacząć amatorsko focic i nie wiem co kupić jest nikon d70s za 1000zł z przebiegiem 14k klatek nie wiem ile to w bd stanie bez obiektywu. Nowy nikon d3000 z obiektywem kitowym oraz sony a230 z obiektywem kitowym rowniez nowa. Jaki najlepszy aparacik? Interesują mnie foty portretowe oraz całej osoby w plenerze jak i może kiedyś w studio.
cinspire
05-02-2010, 02:14
Ja od miesiąca mam D3000 i jestem zadowolony. 1500zł z kitem (tym z VR). Choć do innych luster nie mam porównania. Ale przy tym budżecie, gdybym kupował teraz, to wziąłbym go jeszcze raz.
Jak dla dla początkującego wystarcza.
Choć minus to oczywiście brak śrubokręta. Ale coś za coś.
14k klapnięć lustra MZ to mało - oczywiście zależy na ile czasu.
Ja przez miesiąc mam 1,5k a w tym czasie miałem gorący moment dokańczania mgr, łażenia z papierami i przygotowanie do obrony, więc za wiele nie mogłem wyruszyć by porobić zdjęcia, raczej tak w chwilach przerwy.
szukasz czegos do portretu, do studio, uzywane do 1300, moze d80?
Najlepszy z nich, to taki, który ci będzie dobrze w ręce leżał i będzie nowy. Nie ma większego znaczenia, który wybierzesz, oba są dobre dla kogoś, kto chce zaczynać. A Obiektyw kitowy za niewielkie pieniądze pozwoli ci się zorientować, czego chcesz. A jeżeli to będzie nikonowski 18-55VR, to dodatkowo dobrze trafisz, bo to całkiem niezły obiektyw. :-)
stecarlos
05-02-2010, 10:08
Możesz poszukać D70(s) + 18-70. Jeśli chcesz zająć się portretami to przyda się śrubokręt (do 85mm f1.8 - cena koło 1,5k). Zastanawiałeś się nad jakimś analogiem?
Edit:
Weź pod uwagę, że D70/80/90 są większe od D3000.
insuffisant
05-02-2010, 10:14
Pietern, niezbyt rozumiem, dlaczego ma byc koniecznie nowy. Sama kupilam D70 z drugiej reki i nie narzekam, niewielki mial "przebieg", dziala jak wziety prosto ze sklepu.
Tematik87, ze wszystkich przez Ciebie proponowanych, ja wybralabym D70(s).
Mariusz888
05-02-2010, 10:18
Ale bzdura na resorach z tym nowym.... może nowa właścicielka mojego D80 się wypowie (chociaż kupował dla mniej tu przez forum inny użytkownik więc nie wiem czy ona jest zarejestrowana ale może on się wypowie) - jak wygląda i działa D80 które ode mnie kupiła... ;) a zdecydowanie wolałbym D80 niż D3000 ;) tak samo moje D200 kupiłem używane a ostatnio D3... i nic jeszcze nie wybuchło ;) Ja brałbym albo D80 albo jeśli masz bardziej ograniczone fundusze to D70(s) ;) - będzie można podpinać np N AF 85/1.8 do portretów nie tracąc AF ;)
Kolega założył, że ma do wydania 1300 zł. W tej cenie ciezko bedzie mu kupic d80 z obiektywem.
Potwierdzam, ze D70s to bdb sprzet i ja bym sie rozgladal za używką z małym przebiegiem, do tego na początek N18-55VR. ewentualnie gdyby sie znalazly dodatkowe fundusze z 200-300 zł to brać N18-70.
Ale bzdura na resorach z tym nowym.... może nowa właścicielka mojego D80 się wypowie (chociaż kupował dla mniej tu przez forum inny użytkownik więc nie wiem czy ona jest zarejestrowana ale może on się wypowie) - jak wygląda i działa D80 które ode mnie kupiła... ;) a zdecydowanie wolałbym D80 niż D3000 ;) tak samo moje D200 kupiłem używane a ostatnio D3... i nic jeszcze nie wybuchło ;) Ja brałbym albo D80 albo jeśli masz bardziej ograniczone fundusze to D70(s) ;) - będzie można podpinać np N AF 85/1.8 do portretów nie tracąc AF ;)
Odnoszę się do konkretnego tekstu i konkretnego wyboru, który zaproponował twórca wątku. A nie było tam ani słowa o tym co ty masz, sprzedałeś, albo sobie myślisz.
Z trójki d70, D3000, S230, nie kupiłbym D70, i tyle.
Piotr
Może napiszę coś złego ale ja proponuj
D70 , D80 do tego + 50 1,8 Potem kupisz sobie jakiś zoom i będziesz naprawdę zadowolony
co do D3000 fajny tylko brak śrubokręta = mniejszy wybór obiektywów + większe ceny
Pietern, niezbyt rozumiem, dlaczego ma byc koniecznie nowy. Sama kupilam D70 z drugiej reki i nie narzekam, niewielki mial "przebieg", dziala jak wziety prosto ze sklepu.
Z tej trójki wybrałbym aparat nowy z kitem. Odpowiadam konkretnie na pytanie, może się mylę, ale tam było pytanie?
Kupując nowy dostaje więcej za te same pieniądze, bez zbędnego ryzyka. Kupując stary model aparatu, używany (tu konkretnie D70) to co zyskuje w tym zestawieniu? Kilka funkcji, których początkujący i tak nie potrzebuje? Mityczny śrubokręt do starszych "stałek"? A może ten człowiek nigdy nie kupi obiektywu, który potrzebuje śrubokręta? W zamian dostaje ryzyko, że kupi Bóg wie co, z Bóg wie jakim przebiegiem, a w dodatku model sprzed kilku lat. Kilka lat w produkcji cyfrówek, to epoka.
Piotr
Tak, rzeczywiście, przez te kilka lat jakość wyrobów nie tylko nikona mocno się zdewaluowała.
Żeby nie wywoływać burzy i dalszych spekulacji doradzę Ci tylko jedno: jeżeli zdecydujesz się na d3000 z kitem 18-55 to koniecznie bierz tą wersję z VR, jest znacznie lepsza optycznie.
cinspire
05-02-2010, 14:41
Żeby nie wywoływać burzy i dalszych spekulacji doradzę Ci tylko jedno: jeżeli zdecydujesz się na d3000 z kitem 18-55 to koniecznie bierz tą wersję z VR, jest znacznie lepsza optycznie.
Dokładnie, też mi tak radzili tutaj na forum i tak zrobiłem.
Miesiąc temu różnica z VR i bez wynosiła 200zł. Więc za radami postanowiłem dołożyć. No bo później VR sobie nie dołożysz, a kit'a, szczególnie bez VR to chyba ciężko sprzedać, bo przecież wszędzie ich pełno.
A jako podstawowe szkiełko (póki co u mnie jedyne) daje radę. Oczywiście ze względu na $ musi obecnie dawać.
Nie pamiętam czy na skąpcu czy na ceneo radzę uważać. W którymś z nich pokazywało, że z VR od 1300zł. Dopiero jak się trochę głębiej wlazło, to się okazywało, że za tą cenę to są ale bez VR. W niektórych sklepach to dopiero jak się wlazło na sklep i na szczegóły.
Co ciekawe jak się wyszukało inaczej, to pokazywało prawidłowo - tylko z VR (wtedy od 1520).
Tematik87
05-02-2010, 22:20
Dziękuje za wyczerpujące wypowiedzi. Stawiam bardziej na D3000 bo to nikon wiadomo, ale zastanawia mnie też ten sony a230 kuszocy cenowo z kitem nie więcej niż 1400zł.
Jeżeli chodzi o tą używke D70s to fajny sprzęcik, ale troche szkoda mi siana na body, które ma mniej pikseli nie ma czyszczenia matrycy, a ma silnik AF i w dodaktu ma już 3 lata i przebieg 14000klatek.
Stawiam bardziej na D3000
A ja bym nie stawiał na stare CCD w nowym opakowaniu, biorąc pod uwagę że w tej cenie konkurencja daje ciekawszą propozycję.
Canon 1000D? Jest trochę droższy... Albo, paluszki lizać, Pentax K-x...
Piotr
A może to jest dobra polityka kupić jak najtańszy aparat i jak się załapie już o co chodzi i wciągnie wtedy zmienić na lepszy...
Ja pamiętam kilka lat temu poszedłem do sklepu po radio do samochodu i zamiast radia kupiłem aparat (kompakt) i tak się z analoga przesiadłem na cyfre:)
Tematik87
06-02-2010, 17:40
Czyli który: używany d70s za1000zł samo body, D3000 nowy +kit, Sony a230+kit. Powiedzcie
Dostałeś w tym wątku już sporo opcji, plus kilka dodatkowych - ekstra. :-)
Ja nie mam kuli do wróżenia, nic nie wiem o twoich preferencjach, doświadczeniu i oczekiwaniach. A to do nich trzeba by dopasować wybór. Ew. zastanów się może inny system? Sugerował ci to mpwt...
Kundzior
08-02-2010, 12:17
Jeżeli chodzi o tą używke D70s to fajny sprzęcik, ale troche szkoda mi siana na body, które ma mniej pikseli nie ma czyszczenia matrycy, a ma silnik AF i w dodaktu ma już 3 lata i przebieg 14000klatek.
Tak ma mniej co nie znaczy że jest to kupa, szczególnie bije na głowe a230 i d3000 w słąbszych warunkach oświetleniowych.
Dziwne kryteria wyboru, mało pikseli, brak czyszczenia matrycy - którego to skuteczność jest wątpliwa.
6.1 Mpix wystarcza do odbitek 30x45, będziesz robił większe??? Żaden problem lekko interpolować się da. Jak znam życie to nawet 10x15 Ci nie bedzie się chciało robić, będziesz tylko na kompie oglądał. 14000 klapnięć lustra to nie wiele.
czyli który: Używany d70s za1000zł samo body, d3000 nowy +kit, sony a230+kit. Powiedzcie
d 70s.:)
Abaddon84
08-02-2010, 20:52
Ja sam niedawno kupowałem i zdecydowałem się na D3000 z 18-55 i 55-200 oba z VR, czego potem żałowałem.Teraz dozbierałbym kasę tym bardziej że dużo i nie brakowało;/i wybrałbym używanego D80 lub D70s plus jakiś obiektyw używany a nie kupowałbym na raty D3000. Więc jeśli możesz to bierz D70 lub lepiej D80 jeśli starczy kasy.
irek6311
08-02-2010, 21:07
Też polecam D70s albo dozbierać i kupić D80 bo D3000 niby kupisz nówkę ale wykastrowany z większości przydatnych funkcji .
Kup D3000 , z czasem i tak wymienisz.... ;-) Ktos kiedys rzekł ze body dobiera sie do obiektywów, a nie na odwrót, święta racja.. Ja wolałbym d70s lub dolozylbym do d80 i uwazam ze to lepszy wybor niz "nowszy technologicznie" d3000.
siwyozzman
11-02-2010, 23:21
Wg mnie D3000 to tak naprawdę odgrzewany kotlet, próba wyciągnięcia pieniędzy na starej technologii. W tym wypadku postęp w technologiczny porównując do D70s nie jest zbyt duży. Natomiast jeżeli chodzi o solidność wykonania, funkcjonalność i ergonomię to staruszek wygrywa zdecydowanie. Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć a nie tylko "aparatu który robi dobre zdjęcia" to bierz D70s. Dla kogoś dysponującego większym budżetem dopiero D90 jest dużym krokiem w technologii...
Darkness87
12-02-2010, 02:59
powiem ci taka rade poszukaj body d80 za dobrą cene. kumpel ostatnio sprzedawal d80 w fajnym stanie (był pierwszym właścicielem) i sprzedal za 1050 zł. jak masz kasy 1300 to zostaje ci 250 wiec jak poszukasz dobrze to moze ci się uda jakis uzywany kit kupic np na allegro 18-55 VR kończą się na 250 okolo.
Moja dobra rada. nie śpiesz się z zakupem body tylko szukaj d80 w dobrej cenie bo naprawde idzie kupic fajne okolo 1000-1100 zł tylko szukać i troszkę poczekać.
Tematik87
13-02-2010, 01:40
Sorki, że jeszcze zarwacam głowe, ale byłem w sklepie z Lustrzankami i wpadły mi dwa aparaty w oko, a mianowicie są to: 1. Canon EOS 450D. 2. Canon EOS 1000D. Mam pytanie bo sprzedawca nie umiał mi powiedzieć czy te dwa aparaty mają SILNIK AF???
Kundzior
13-02-2010, 01:47
ani jeden ani drugi nie ma silnika.