PDA

Zobacz pełną wersję : D90 raw + jpg

KuLeR
04-02-2010, 23:13
Witam.

Zrobiłem zdjęcia jak w temacie czyli D dziewięćdziesiątką w formatach NEF + JPG FINE.
Niestety po zgraniu na dysk okazało się, że leżą na nim tylko JPG-i. W dwóch kopiach każde foto. Te owe kopie mają numery za nazwą. Numerów jest tyle ile zdjęć w tej sesji miałem. Puszka uparcie twierdzi, że siedzą w niej RAW + JPG.
Wiecie o co chodzi?

batonMR
04-02-2010, 23:15
Na pewno masz 2 takie same jpgi? Rozszerzenia takie same?

KOZI2000
04-02-2010, 23:18
jakiego oprogramowania uzywasz do zgrywania i odtwarzania?

KuLeR
04-02-2010, 23:26
Na pewno masz 2 takie same jpgi? Rozszerzenia takie same?
Na pewno. Dokładnie takie same z wyjątkiem nazwy jak pisałem.

jakiego oprogramowania uzywasz do zgrywania i odtwarzania?
Zgrywam z puszki po kablu. JPG-i przeglądam w IrfanView.

KOZI2000
04-02-2010, 23:42

nie jest to oprogramowanie nikona, zgraj programem Nikon Transfer i odtworz w ViewNX masz to na płytce od D90.

lomax
04-02-2010, 23:50

Irfan umożliwia wprawdzie podgląd NEFa, ale nie widzi go jako prawdziwego NEFa tylko zaszyty w nim obraz JPG.
Czy przypadkiem nie o to chodzi? Do podglądu NEFa użyj ViewNX, NX Capture itp.

KuLeR
04-02-2010, 23:56
Irfan umożliwia wprawdzie podgląd NEFa, ale nie widzi go jako prawdziwego NEFa tylko zaszyty w nim obraz JPG.
Czy przypadkiem nie o to chodzi? Do podglądu NEFa użyj ViewNX, NX Capture itp.
Nie, nie o to.
Mam swój sprawdzony warsztat pracy i nie o tego typu rady mi chodzi. Uwierz, że potrafię rozpoznać JPG-a od NEF-a na dysku.
Powtarzam, że problem tkwi w tym, że zgrywa mi na dysk dwa JPG-i zamiast zestawu RAW + JPG. Jak robię tylko w NEF-ach (czyli we wszystkich przypadkach oprócz opisanego w tym poście) to problem nie występuje.

mark3
05-02-2010, 00:00
z czytnika spróbuj

dzej
05-02-2010, 00:04
Ja podgladam RAWy w infranie i widzi je normalnie jako NEFy, ale jesli dobrze pamietam to dogrywalem do niego jakoegos plugina. Gdy robilem w RAW+JPG tez widzial je osobno.

4FUN
05-02-2010, 00:11
To norma windows nie widzi nefów. Jak zrzucisz fotki programem nikona albo przez czytnik to wszystko gra.

eXtreme
05-02-2010, 00:14
A może spróbuj załatwić od kogoś na próbę czytnik kart i sprawdź co jest na karcie. Dziwne trochę, żeby nefy same zamieniały się w jpgi (albo to jakiś ekstra nowy szybki sposób wywoływania rawów :mrgreen:)

Edit Eh za długo kleciłem te 2 zdania i wszyscy mnie wyprzedzili ;)

KuLeR
05-02-2010, 00:14
To norma windows nie widzi nefów. Jak zrzucisz fotki programem nikona albo przez czytnik to wszystko gra.

Same NEF-y zawsze zrzucam bezpośrednio przez kabelek i nie ma problemu.
Dzięki za odpowiedzi.

KOZI2000
05-02-2010, 00:42

wgrywając oprogramowanie nikona instaluje sie też kodek NEF-a i wtedy Windows i inne programy czytają te NEF-y.

cheyenne
05-02-2010, 00:54
Nie, nie o to.
Mam swój sprawdzony warsztat pracy i nie o tego typu rady mi chodzi. Uwierz, że potrafię rozpoznać JPG-a od NEF-a na dysku.
Powtarzam, że problem tkwi w tym, że zgrywa mi na dysk dwa JPG-i zamiast zestawu RAW + JPG. Jak robię tylko w NEF-ach (czyli we wszystkich przypadkach oprócz opisanego w tym poście) to problem nie występuje.

nie jest możliwe by system Windows dopuścił do pojawienia się dwóch plików o tej samej nazwie w tym samym folderze
nastąpiłoby nadpisanie
proponuję darmowy fast stone image viewer do sprawdzenia co naprawdę zgrywasz z aparatu
stary warsztat niekoniecznie odpowiada nefom z d90 jak widać

KuLeR
05-02-2010, 01:44
nie jest możliwe by system Windows dopuścił do pojawienia się dwóch plików o tej samej nazwie w tym samym folderze
nastąpiłoby nadpisanie
proponuję darmowy fast stone image viewer do sprawdzenia co naprawdę zgrywasz z aparatu
stary warsztat niekoniecznie odpowiada nefom z d90 jak widać
Piszę to już 3 raz. Nazwy nie są takie same. W kopiach na koncu nazwy jest liczba w nawiasie wg klucza: nazwy_kolejnych_plikow (x) dla x=od 1 do liczby zdjęć w danej sesji.

cheyenne
05-02-2010, 01:50
czy nazwy plików w aparacie są tożsame z nazwami plików przeniesionych do komputera?

majcool
05-02-2010, 09:36
IMO to problem sposobu zgrywania. Może zastosujesz się do poprzednich rad i użyjesz czytnika(?) Nawet jeśli nie zadziała wyeliminujesz błąd systemowy (tj. sys zamiast jpeg+raw widzi jpeg+jpeg zaszyty w raw i ściąga 2 jpegi).

Jatin
05-02-2010, 11:02
Zdecydowanie kwestia sposobu zgrywania
po 1. D90 nie ma trybu mass storage więc zgrywanie przez kabel mija się z celem
po 2.zainstaluj ViewNX (jest darmowy) wsadź kartę w czytnik zaznacz w NXie wyświetlanie tylko NEFów i po sprawie
a skoro się obruszasz i piszesz że masz swój warsztat i nie potrzebujesz takich rad to albo zmień warsztat (nie wiem po ci Ci RAWy skoro używasz irfanview) albo radź sobie sam ewentualnie przestań robić w NEFach skoro nie umiesz z nich korzystać.

di_
05-02-2010, 12:39
Ja miałem podobną sytuację w D60. Robiłem NEF+jpg (sam nie wiem dlaczego.. wcześniej tego nie używałem). Podłączyłem aparat do laptopa przez kabel i zgrałem zdjęcia. Ku mojemu zdziwieniu w folderze miałem same jpg-i, np. nazwapliku.jpg, nazwapliku(1).jpg itd. Zdjęcia o tych nazwach nie różniły się między sobą niczym. Lekko zdziwiony, odłączyłem aparat, karta poszła do czytnika, zgrałem zdjęcia jeszcze raz i tym razem było wszystko OK. Może rzeczywiście sposób zgrywania ma tu jakieś znaczenie.

mark3
05-02-2010, 12:54
kluczowe

:-)

KuLeR
05-02-2010, 13:11
Zdecydowanie kwestia sposobu zgrywania
po 1. D90 nie ma trybu mass storage więc zgrywanie przez kabel mija się z celem
po 2.zainstaluj ViewNX (jest darmowy) wsadź kartę w czytnik zaznacz w NXie wyświetlanie tylko NEFów i po sprawie
a skoro się obruszasz i piszesz że masz swój warsztat i nie potrzebujesz takich rad to albo zmień warsztat (nie wiem po ci Ci RAWy skoro używasz irfanview) albo radź sobie sam ewentualnie przestań robić w NEFach skoro nie umiesz z nich korzystać.
Jak zgrywam tylko NEF-y to problem nie występował.
Co ma używanie przeze mnie NEF-ów na poziomie robienia zdjęcia do tego, że jako przeglądarki do JPG używam IrfanView?
Nie potrzebuję rad typu jak rozpoznać jaki faktycznie plik mam na dysku, a jaki mam napisałem w pierwszym wątku.
Zapewniam Cię, że z NEF-ów potrafię doskonale korzystać.

KuLeR
05-02-2010, 13:12
czy nazwy plików w aparacie są tożsame z nazwami plików przeniesionych do komputera?

Tak.

Problem rozwiązany. Nikon Transfer pomógł.

Jatin
05-02-2010, 14:11
Czy do Ciebie dociera że D90 podłączony do kompa kablem jest widziany przez system jako urządzenie przetwarzania obrazu a nie jako napęd dyskowy, ponieważ windows z założenia nie jest narzędziem do obróbki NEFów to (po zainstalowaniu plaginu) potrafi jedynie te NEFy podejrzeć na zasadzie wyciągnięcia z nich zaszytych JPGów. Zrób jak Ci wszyscy piszą i będzie OK

KuLeR
05-02-2010, 15:40
Czy do Ciebie dociera że D90 podłączony do kompa kablem jest widziany przez system jako urządzenie przetwarzania obrazu a nie jako napęd dyskowy, ponieważ windows z założenia nie jest narzędziem do obróbki NEFów to (po zainstalowaniu plaginu) potrafi jedynie te NEFy podejrzeć na zasadzie wyciągnięcia z nich zaszytych JPGów. Zrób jak Ci wszyscy piszą i będzie OK
A czy do Ciebie nie dociera, że jak na karcie leża same NEF-y to po kablu zgrywają się mjako NEF-y? Piszę to chyba po raz 4... Mam nadzieję, że ostatni... Poza tym napisałem również, że zdjęcia, o któych mowa w tym wątku mam już na dysku w RAW-ach właśnie.

Jatin
05-02-2010, 15:56
Ja nie mam takich problemów a tak z ciekawości to jakiego programu używasz do obróbki NEFów

majcool
05-02-2010, 18:42
A czy do Ciebie nie dociera, że jak na karcie leża same NEF-y to po kablu zgrywają się mjako NEF-y? Piszę to chyba po raz 4... Mam nadzieję, że ostatni... Poza tym napisałem również, że zdjęcia, o któych mowa w tym wątku mam już na dysku w RAW-ach właśnie.

Jesteś wyjątkowo uparty i nie doceniasz chęci pomocy ze strony piszących. Co z tego, że 4 razy piszesz, że same RAWy ściaga jak nie tego dotyczy problem?

Poza tym napisałem również, że zdjęcia, o któych mowa w tym wątku mam już na dysku w RAW-ach właśnie.

Dziękujemy za cierpliwość :D

KuLeR
06-02-2010, 18:17
Jesteś wyjątkowo uparty i nie doceniasz chęci pomocy ze strony piszących. Co z tego, że 4 razy piszesz, że same RAWy ściaga jak nie tego dotyczy problem?
Dziękujemy za cierpliwość :D

Doceniam. Podziękowałem już przecież. :)

KuLeR
06-02-2010, 18:20
Ja nie mam takich problemów a tak z ciekawości to jakiego programu używasz do obróbki NEFów

To, że leżące samotnie na karcie NEF-y zgrywają się na dysk jako NEF-y to problem?

NC NX2