Zobacz pełną wersję : D90 raw + jpg
Witam.
Zrobiłem zdjęcia jak w temacie czyli D dziewięćdziesiątką w formatach NEF + JPG FINE.
Niestety po zgraniu na dysk okazało się, że leżą na nim tylko JPG-i. W dwóch kopiach każde foto. Te owe kopie mają numery za nazwą. Numerów jest tyle ile zdjęć w tej sesji miałem. Puszka uparcie twierdzi, że siedzą w niej RAW + JPG.
Wiecie o co chodzi?
Na pewno masz 2 takie same jpgi? Rozszerzenia takie same?
KOZI2000
04-02-2010, 23:18
jakiego oprogramowania uzywasz do zgrywania i odtwarzania?
Na pewno masz 2 takie same jpgi? Rozszerzenia takie same?
Na pewno. Dokładnie takie same z wyjątkiem nazwy jak pisałem.
jakiego oprogramowania uzywasz do zgrywania i odtwarzania?
Zgrywam z puszki po kablu. JPG-i przeglądam w IrfanView.
KOZI2000
04-02-2010, 23:42
nie jest to oprogramowanie nikona, zgraj programem Nikon Transfer i odtworz w ViewNX masz to na płytce od D90.
Irfan umożliwia wprawdzie podgląd NEFa, ale nie widzi go jako prawdziwego NEFa tylko zaszyty w nim obraz JPG.
Czy przypadkiem nie o to chodzi? Do podglądu NEFa użyj ViewNX, NX Capture itp.
Irfan umożliwia wprawdzie podgląd NEFa, ale nie widzi go jako prawdziwego NEFa tylko zaszyty w nim obraz JPG.
Czy przypadkiem nie o to chodzi? Do podglądu NEFa użyj ViewNX, NX Capture itp.
Nie, nie o to.
Mam swój sprawdzony warsztat pracy i nie o tego typu rady mi chodzi. Uwierz, że potrafię rozpoznać JPG-a od NEF-a na dysku.
Powtarzam, że problem tkwi w tym, że zgrywa mi na dysk dwa JPG-i zamiast zestawu RAW + JPG. Jak robię tylko w NEF-ach (czyli we wszystkich przypadkach oprócz opisanego w tym poście) to problem nie występuje.
Ja podgladam RAWy w infranie i widzi je normalnie jako NEFy, ale jesli dobrze pamietam to dogrywalem do niego jakoegos plugina. Gdy robilem w RAW+JPG tez widzial je osobno.
To norma windows nie widzi nefów. Jak zrzucisz fotki programem nikona albo przez czytnik to wszystko gra.
A może spróbuj załatwić od kogoś na próbę czytnik kart i sprawdź co jest na karcie. Dziwne trochę, żeby nefy same zamieniały się w jpgi (albo to jakiś ekstra nowy szybki sposób wywoływania rawów :mrgreen:)
Edit Eh za długo kleciłem te 2 zdania i wszyscy mnie wyprzedzili ;)
To norma windows nie widzi nefów. Jak zrzucisz fotki programem nikona albo przez czytnik to wszystko gra.
Same NEF-y zawsze zrzucam bezpośrednio przez kabelek i nie ma problemu.
Dzięki za odpowiedzi.
KOZI2000
05-02-2010, 00:42
wgrywając oprogramowanie nikona instaluje sie też kodek NEF-a i wtedy Windows i inne programy czytają te NEF-y.
cheyenne
05-02-2010, 00:54
Nie, nie o to.
Mam swój sprawdzony warsztat pracy i nie o tego typu rady mi chodzi. Uwierz, że potrafię rozpoznać JPG-a od NEF-a na dysku.
Powtarzam, że problem tkwi w tym, że zgrywa mi na dysk dwa JPG-i zamiast zestawu RAW + JPG. Jak robię tylko w NEF-ach (czyli we wszystkich przypadkach oprócz opisanego w tym poście) to problem nie występuje.
nie jest możliwe by system Windows dopuścił do pojawienia się dwóch plików o tej samej nazwie w tym samym folderze
nastąpiłoby nadpisanie
proponuję darmowy fast stone image viewer do sprawdzenia co naprawdę zgrywasz z aparatu
stary warsztat niekoniecznie odpowiada nefom z d90 jak widać
nie jest możliwe by system Windows dopuścił do pojawienia się dwóch plików o tej samej nazwie w tym samym folderze
nastąpiłoby nadpisanie
proponuję darmowy fast stone image viewer do sprawdzenia co naprawdę zgrywasz z aparatu
stary warsztat niekoniecznie odpowiada nefom z d90 jak widać
Piszę to już 3 raz. Nazwy nie są takie same. W kopiach na koncu nazwy jest liczba w nawiasie wg klucza: nazwy_kolejnych_plikow (x) dla x=od 1 do liczby zdjęć w danej sesji.
cheyenne
05-02-2010, 01:50
czy nazwy plików w aparacie są tożsame z nazwami plików przeniesionych do komputera?
IMO to problem sposobu zgrywania. Może zastosujesz się do poprzednich rad i użyjesz czytnika(?) Nawet jeśli nie zadziała wyeliminujesz błąd systemowy (tj. sys zamiast jpeg+raw widzi jpeg+jpeg zaszyty w raw i ściąga 2 jpegi).
Zdecydowanie kwestia sposobu zgrywania
po 1. D90 nie ma trybu mass storage więc zgrywanie przez kabel mija się z celem
po 2.zainstaluj ViewNX (jest darmowy) wsadź kartę w czytnik zaznacz w NXie wyświetlanie tylko NEFów i po sprawie
a skoro się obruszasz i piszesz że masz swój warsztat i nie potrzebujesz takich rad to albo zmień warsztat (nie wiem po ci Ci RAWy skoro używasz irfanview) albo radź sobie sam ewentualnie przestań robić w NEFach skoro nie umiesz z nich korzystać.
Ja miałem podobną sytuację w D60. Robiłem NEF+jpg (sam nie wiem dlaczego.. wcześniej tego nie używałem). Podłączyłem aparat do laptopa przez kabel i zgrałem zdjęcia. Ku mojemu zdziwieniu w folderze miałem same jpg-i, np. nazwapliku.jpg, nazwapliku(1).jpg itd. Zdjęcia o tych nazwach nie różniły się między sobą niczym. Lekko zdziwiony, odłączyłem aparat, karta poszła do czytnika, zgrałem zdjęcia jeszcze raz i tym razem było wszystko OK. Może rzeczywiście sposób zgrywania ma tu jakieś znaczenie.
Zdecydowanie kwestia sposobu zgrywania
po 1. D90 nie ma trybu mass storage więc zgrywanie przez kabel mija się z celem
po 2.zainstaluj ViewNX (jest darmowy) wsadź kartę w czytnik zaznacz w NXie wyświetlanie tylko NEFów i po sprawie
a skoro się obruszasz i piszesz że masz swój warsztat i nie potrzebujesz takich rad to albo zmień warsztat (nie wiem po ci Ci RAWy skoro używasz irfanview) albo radź sobie sam ewentualnie przestań robić w NEFach skoro nie umiesz z nich korzystać.
Jak zgrywam tylko NEF-y to problem nie występował.
Co ma używanie przeze mnie NEF-ów na poziomie robienia zdjęcia do tego, że jako przeglądarki do JPG używam IrfanView?
Nie potrzebuję rad typu jak rozpoznać jaki faktycznie plik mam na dysku, a jaki mam napisałem w pierwszym wątku.
Zapewniam Cię, że z NEF-ów potrafię doskonale korzystać.
czy nazwy plików w aparacie są tożsame z nazwami plików przeniesionych do komputera?
Tak.
Problem rozwiązany. Nikon Transfer pomógł.
Czy do Ciebie dociera że D90 podłączony do kompa kablem jest widziany przez system jako urządzenie przetwarzania obrazu a nie jako napęd dyskowy, ponieważ windows z założenia nie jest narzędziem do obróbki NEFów to (po zainstalowaniu plaginu) potrafi jedynie te NEFy podejrzeć na zasadzie wyciągnięcia z nich zaszytych JPGów. Zrób jak Ci wszyscy piszą i będzie OK
Czy do Ciebie dociera że D90 podłączony do kompa kablem jest widziany przez system jako urządzenie przetwarzania obrazu a nie jako napęd dyskowy, ponieważ windows z założenia nie jest narzędziem do obróbki NEFów to (po zainstalowaniu plaginu) potrafi jedynie te NEFy podejrzeć na zasadzie wyciągnięcia z nich zaszytych JPGów. Zrób jak Ci wszyscy piszą i będzie OK
A czy do Ciebie nie dociera, że jak na karcie leża same NEF-y to po kablu zgrywają się mjako NEF-y? Piszę to chyba po raz 4... Mam nadzieję, że ostatni... Poza tym napisałem również, że zdjęcia, o któych mowa w tym wątku mam już na dysku w RAW-ach właśnie.
Ja nie mam takich problemów a tak z ciekawości to jakiego programu używasz do obróbki NEFów
A czy do Ciebie nie dociera, że jak na karcie leża same NEF-y to po kablu zgrywają się mjako NEF-y? Piszę to chyba po raz 4... Mam nadzieję, że ostatni... Poza tym napisałem również, że zdjęcia, o któych mowa w tym wątku mam już na dysku w RAW-ach właśnie.
Jesteś wyjątkowo uparty i nie doceniasz chęci pomocy ze strony piszących. Co z tego, że 4 razy piszesz, że same RAWy ściaga jak nie tego dotyczy problem?
Poza tym napisałem również, że zdjęcia, o któych mowa w tym wątku mam już na dysku w RAW-ach właśnie.
Dziękujemy za cierpliwość :D
Jesteś wyjątkowo uparty i nie doceniasz chęci pomocy ze strony piszących. Co z tego, że 4 razy piszesz, że same RAWy ściaga jak nie tego dotyczy problem?
Dziękujemy za cierpliwość :D
Doceniam. Podziękowałem już przecież. :)
Ja nie mam takich problemów a tak z ciekawości to jakiego programu używasz do obróbki NEFów
To, że leżące samotnie na karcie NEF-y zgrywają się na dysk jako NEF-y to problem?
NC NX2