PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8G ED czy warto do D300s??

max27dat
04-02-2010, 22:06
Witam wszystkich

Od 3 miesięcy jestem posiadaczem D300s, (wcześniej było D80), i szukam do tego body dobrego jasnego i szerokiego szkła. Fotografuję głownie krajobraz, architekturę, wnętrza oraz rzadziej ludzi - reportaż.

Wybieram między 3 szkłami:
1. Nikkor 10-24 DX ale nie wiem, bo światło 3,5 - za ciemno dla mnie. Nie zdecyduję się.
2. Tokina 11-16 niby jasno, ale słaba praca pod światło i ten niepewny autofocus (mam złe doświadczenia z Sigmą 30mm 1.4).
3. Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8G - same zachwyty czytam na temat tego szkła, cenę bym przełknął, ale...

no właśnie, i moje pytanie brzmi:

Czy to ma sens, dla amatora, i do body z matrycą DX?
No bo to szło pod FX, no i nie będzie już tak szeroko jak na FX. No i kosztuje więcej niż moje body :)

Czy to ma sens? Czy ktoś z Was używa tego szkła na DX?

Liczę, że pomożecie podjąć decyzję.

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

Michus

deep
04-02-2010, 22:34
3 bramka zdecydowanie, jeśli nie ma problemu finansowego. Szkło na FX jak i DX jest niesamowite.

funkey
05-02-2010, 00:07
Jeśli nie planujesz przesiadki na FX i jeśli tylko amatorski użytek to nie kupowałbym 14-24. Tokina 11-16 - bo jest szerzej co w pomieszczeniach często ma znaczenie i te 3mm mogą dużo pomóc. Poza tym w innym temacie ostatnio cały czas jest mowa o tym, że 14-24 jest szkłem wybitnym pod każdym względem oprócz pracy pod ostre światło. A za różnicę w cenie możesz:
1. Pojechać na fajne wakacje i popstrykać trochę zdjęć.
2. Kupić np. jakiś standard zoom (np N17-55/2.8).
3. Kupić jakiś tańszy standard zoom (Tamrona albo Sigmę) i pojechać na trochę tańsze wakacje :)

pavel_9
05-02-2010, 00:24
mozliwe, że zalicze fail'a, ale z tego co sie orientuje to 14-24 nie ma mozliwosci montowania filtrow,a przy krajobrazie to jest chyba dość istotne, więc skoro nie celujesz w reportaż a właśnie w pejzaż, to ja bym chyba sobie 14-24 podarował, a w zamian rzeczywiście pojechał na wakacje ;)

wasilewk
05-02-2010, 00:28
mozliwe, że zalicze fail'a, ale z tego co sie orientuje to 14-24 nie ma mozliwosci montowania filtrow,a przy krajobrazie to jest chyba dość istotne, ...;)

Oglądałeś krajobrazy Harba wykonane tym szkłem ?

Pzdr.

pavel_9
05-02-2010, 00:41
Harb je robi na 14-24 ?? i nie korzysta wogole z filtrow? bez polara, bez szarej połówki, zero null?

God damit ;), czyli jednak można, a ja ostatnio wydałem 160 zeta na polarkę, żeby z pejzażem ruszyć po całości ;)

pinio
05-02-2010, 00:42
Jeśli nie planujesz przesiadki na FX, nie potrzebujesz do reportażu tylko do krajobrazu i architektury to może jednak daj sobie spokój z 14-24. 14-24 jest świetny, na DX ostrość praktycznie na całości kadru, ale może brakować trochę szerokości. W krajobrazie i architekturze światło 2.8 to raczej mało kiedy potrzebne.

funkey
05-02-2010, 00:45
Żeby wszystko było jasne - napisałem o tej pracy pod światło tylko dlatego, że autor wątku wymienił to jako minus T116.
6k za szkło do amatorskiego użytku to moim zdaniem spora przesada.

pinio
05-02-2010, 00:52
6k za szkło do amatorskiego użytku to moim zdaniem spora przesada.
Daruj sobie z takimi bzdetami ;) Niejeden amator lepiej wykorzysta takie szkiełko, niż niejeden zawodowiec (czytaj, osoba zarabiająca na fotografii).

leh21
05-02-2010, 01:01
mam 1424 i zgadzam sie z poprzednikami. Zwlaszcza ze to szklo cholernie ciezkie, wielkie i nieporeczne...

funkey
05-02-2010, 01:02
tzn. miałem na myśli amatora w sensie, początkującego fotografa. Wiadomo, że są amatorzy (nie zarabiający na fotografii), którzy są w pełni profesjonalistami i dla nich takie szkło ma jak najbardziej sens. Aczkolwiek 11mm to nadal szerzej niż 14mm i we wnętrzach się przyda na pewno nie raz.

pinio
05-02-2010, 01:12
Zwlaszcza ze to szklo cholernie ciezkie, wielkie i nieporeczne...
Ciężkie i wielkie jest, ale uważam, że zestaw z body jest świetnie wyważony. Ale pewnie zgodzisz się, że ma w sobie coś, co może się spodobać ;) :)

northrop
05-02-2010, 01:21
mam 1424 i zgadzam sie z poprzednikami. Zwlaszcza ze to szklo cholernie ciezkie, wielkie i nieporeczne...

kwestia dwuch dni, i czlowiek o tej calej wadze i wielkosci zapomina. nie wiem, na mnie to szklo juz nie robi zadnego wrazenia.

a szklo super, na DX tez sie nie zmarnuje. goraco polecam.

Michał Figura
05-02-2010, 10:43
kwestia dwuch dni, i czlowiek o tej calej wadze i wielkosci zapomina. nie wiem, na mnie to szklo juz nie robi zadnego wrazenia.

Popieram kolegę, jak Cię kasa nie goni bierz to szkło bo lepszego nie znajdziesz :)

max27dat
05-02-2010, 12:27
Dziękuję wszystkim bardzo za dyskusję i za pomoc w podjęciu decyzji.

Rzeczywiście, planuję przejście na FX, może nawet już gdy pojawi się następca D700.

Teraz zdecyduję się na 14-24, gdyż mam już dosyć kompromisów.

Dodam, że to właśnie zdjęcia z galerii i posty pana Harb'a skierowały moją uwagę na to szkiełko. Duża klasa! Szacun.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

M/

funkey
05-02-2010, 15:29
no jak chcesz na fx przejść, to chyba rzeczywiście nie ma co na kompromisy iść:)

leh21
05-02-2010, 23:47

no wlasnie sek w tym ze w ciagu dwoch dni a i dwoch miesiecy bylo milo,
potem zaczelo mi to przeszkadzac.

Po zalaczeniu do body faktycznie tragedii nie ma, najgorzej podczas noszenia... dlatego moj glownie w szafie lezy.

tak czy inaczej - takie kwestia sa zwiazane z indywidualnymi upodobaniami.