Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wybór [plecak] Plecak Kata 3N1-20 & Tamrac 5547 ADVENTURE 7

rafulec
04-02-2010, 20:26
witam
mam problem w wyborze plecaka do którego powinno wejść D80 z gripem, nikkor 70-300, tamron 28-85, tokina 12-24 plus lampa, dodatkowo filtry, itp

jestem bardziej za produktem katy, ponieważ jest to plecak typu sling, ma możliwość założenie uchwytu na statyw STH 3N1, dodatkowa kieszeń na wycieczkowe akcesoria np. mapa, kurtka, łakocie :)

nie mając możliwości przymierzenia w/w plecaków, zapytuje Was użytkowników:
- czy zmieszczę w swoje klamoty,
- czy w uchwyt zmieści się statyw benro a 298 n6 (dł. 56 cm)

może jakieś inne alternatywy, budżet do 400 zł

Pinczer
04-02-2010, 22:43
Napewno zapakujesz się do Kata, mam 3n1-30 i mam zapakowany D90 (bez gripa ale miejsce jest), 3 lampy sb, i 4 szkła. Porównywałem z plecakiem znajomego i chyba wielkość przedzialu na foto jest identyczny albo niewiele mniejszy górny przedzial byl mniejszy.
Nie wiem natomiast nic na temat tego mocowania statywu

rafulec
04-02-2010, 22:56
Napewno zapakujesz się do Kata, mam 3n1-30 i mam zapakowany D90 (bez gripa ale miejsce jest), 3 lampy sb, i 4 szkła.

do 3n1 30 na pewno, miałem i sprzedałem ją
potrzebuje coś mniejszego

Pinczer
05-02-2010, 01:14
Zapomnialem dopisac ze porownalem z 3n1-20. Moze jutro bede sie z nim widzial to sprawdze.

jm
05-02-2010, 09:56
3in1-20 - czy ktoś kto ten plecak ma, mógłby dokładnie opisac co tam się mieści? - na zasadzie wygodnego wkładania/wyciągania - chodzi o dolną komorę foto. Ze zdjęć producenta niewiele wynika, niestety.
Drugie pytanie: ze zdjęć wynika, że dostęp do komory foto (już po otwarciu suwaka) jest chyba dość trudny... - tak jest naprawdę? Kusi mnie ten plecak, bo...
1. Komora foto umożliwia chyba włożenie body z zapiętym tele..?
2. Jest osobna komora na inne drobiazgi.

Jednak obawiam się, czy komora foto nie jest pomyślana tak, że wyciągnąć łatwo można jedną rzecz (tą z wierzchu), a dotarcie do reszty wymaga już sporych manipulacji (trzeba wyciągnąć to co z wierzchu, żeby się dostać do innych rzeczy?)

A może jakieś real fotki?

dominikpl72
05-02-2010, 12:54
Mam Kata 3N1-30 i uchwyt na statyw. Górna komora nie jest zbyt duża. Dolna komora jest wielka - ale praktyka używania pokazuje, że wygodny dostęp jest tylko z jednej wybranej strony. Żeby dostać się do przedmiotów zapakowanych z innych stron - trzeba się trochę nakombinować (jest to spowodowane "patentem" pozwalającym zapiąć klamry za pomocą jednej ręki - zapiąć - owszem, ale odpiąć i dostać się głębiej - już nie. Dodatkowo komplikuje to przymocowany uchwyt do statywu.
Ale i tak lubię tę torbę - bo jest w niej duuużo miejsca.
Ja wypracowałem sobie taki sposób noszenia sprzętu: w górnej komorze - body z aktualnie przypiętym obiektywem. W dolnej komorze - reszta gratów i rzeczy poza-fotograficzne - po usunięciu przegródek tu jest naprawdę dużo miejsca. Na wierzchu - statyw.
Z funkcją "sling" w tej dużej torbie to trochę przesada - bo 3N1-30 jest naprawdę duża i jeśli jest zapakowana na full to trudno jej używać jako "Sling" - przesuwanie paska torby obciążonej na maxa - to wyzwanie - zazwyczaj razem z nim przesuwa się koszulka którą masz na sobie (ze względu na wagę). Ale znowu - torba ma dwa paski i naprawdę dobrze leży na plecach zarówno w wersji "jednopaskowej" (sling) i "dwupaskowej" (jak plecak).
Tak wiec - do miasta - nie polecam. Na wycieczki w teren - jak najbardziej.

Tomasz_FK
06-02-2010, 18:00
3in1-20
[...]
A może jakieś real fotki?

Ktoś ostatnio podawał świetnego linka: http://www.taschenfreak.de/indexliste.htm

A ja ostatnio lubię oglądać różne produkty na YouTubie. Jeśli nie masz okazji obejrzeć towaru osobiście, to film czasem pokaże więcej niż statyczne foto z katalogu producenta. :twisted:
Proszę ten http://www.youtube.com/watch?v=LOxwmvBPemM i inne.

--
Tomasz

jm
07-02-2010, 21:52
Metoda z oglądaniem na youtube jest mi znana z autopsji. Im więcej oglądam tym bardziej jestem przekonana, że nie istnieje idealny plecak dla moich potrzeb...:(

kruszyna
09-02-2010, 15:30
Metoda z oglądaniem na youtube jest mi znana z autopsji. Im więcej oglądam tym bardziej jestem przekonana, że nie istnieje idealny plecak dla moich potrzeb...:(

Mam to samo tylko u mnie odbywa się to poprzez dużą ilość sprzętu. Mam 30tke katy i brak mi miejsca. A z dużym worem szkieł łazi się wiadomo jak. Plecak wiec służy mi do wycieczek gdzie zabieram body i kilka szkieł. Jeśli chodzi o ten plecak katy to przynajmniej jakość jest na zadowalającym poziomie i do niczego po ponad roku używania nie mogę się przyczepić.

jm
09-02-2010, 16:59
Kata wygląda zachęcająco, jednak przy pełnym obłożeniu komory foto dostęp do wszystkich schowanych tam rzeczy jest jednak dość utrudniony.
Wirtualnie "przerobiłam" już chyba wszystkie marki i potencjalne modele gabarytowo pasujące do mojego arsenału - kurcze...zawsze jest jakieś "ale"....

Jest też nowa seria Kata 123-GO (także w 3 rozmiarach - 10, 20, 30) - wydaje się być bardzo podobna do Kata 3in1, więc znowu dostęp taki sobie..

kruszyna
09-02-2010, 20:17
No niestety zawsze coś jest nie tak. Najlepszy dostęp to jednak torby. Są modele w których wszystko jest pod ręką zawsze. Nie ukrywam że irytuje mnie często wyciąganie sprzętu w jakichś cudacznych okolicznościach i wykonuję przy tym często różne wygibasy:)

jm
09-02-2010, 21:01
Seria Flipside by mi pasowała - co prawda plecak otwiera się od pleców ale po otwarciu wszystko jest jak na dłoni - jednak z mojego punktu widzenia za mało tam przestrzeni na drobiazgi i rzeczy poza-fotograficzne, nawet w modelu 400.
Na psrzęt wystarczyłaby nawet wersja 200 ale... tam to nawet dokumenty nie bardzo by mi się zmieściły, a jakimś dodatkowym filtrze, to już w ogóle należy zapomnieć, bo kieszonki...takie bardziej symboliczne porducent tam zafundował;)

eldarek
19-02-2010, 00:46
A może coś z Vanguarda np UP-Rise 45 ,
choć ja poluje na up-rise 48 , ale nigdzie nie mogę dostać :-( i tu taka prośba do kolegów , jeśli ktoś ma namiary gdzie można kupić ten plecak u nas to byłbym wdzięczny , sam widzę taki np na http://www.vanguardgb.com/details.php?id=944 ale do UK nie mam zamiaru się wybierać po plecak, chyba że któryś z kolegów forumowiczów mógłby pomóc przy zakupie , to w razie czego można propozycje składać na PW a i jeszcze taki filmik http://www.youtube.com/watch?v=guBOGyIFENQ

swimmer
01-01-2011, 16:09
Mam Kata 3N1-30 i uchwyt na statyw.
Jak wygląda kwestia wysokości statywu w tym uchwycie (STH-3N1)? Producent deklaruje maksymalną wysokość statywu jako 48cm. Rzeczywiście tylko tak mały statyw się zmieści, czy da się tę wartość trochę "nagiąć" (np. do 60cm :) )?

jaś
01-01-2011, 18:50
Jak wygląda kwestia wysokości statywu w tym uchwycie (STH-3N1)? Producent deklaruje maksymalną wysokość statywu jako 48cm. Rzeczywiście tylko tak mały statyw się zmieści, czy da się tę wartość trochę "nagiąć" (np. do 60cm :) )?

3N1-22 czyli wersja z kieszenią na notebooka (zwykle mam tam ubranie :) ), uchwyt mam dedykowany - symbol na metce KT ZZ STH-3N1 czyli pewnie to samo - używam z velbon sherpa pro 535 + kulowa giottos razem 64cm wysokości czyli naginam specyfikację do 64cm.
Co się mieści u mnie jak trzeba: lustrzanka bez gripa z zoomem standard lub UWA (ale z gripem też by weszła bomam sporo luzu) z jednej strony, korpus (bez obiektywu) analogowy z drugiej strony (jest duży), dwa zoomy (jak muszę bo najczęściej mam jeden) na dole pod cyfrówką - wszedłby chyba? trzeci ale po pierwsze nie planuję posiadania i jeszcze na dole trzymam jakieś drobiazgi z wyposażenia plecaka i pasek do statywu, w przedziale "środkowym" zamykanym klapką na zamek błyskawiczny (nie zamykam) drugie śniadanie w pudle plastikowym, w przedziale górnym lee filtry holder i duperele bo tak się wygodnie pracuje - wieszam na haku pod statywem i mam dobry dostęp, zapasowa bateria, karty, wężyk, w kieszeniach górnych (takie dwie plaskate z boku) cztery filtry hoya w pudełkach. przedział na komputer wykorzystuję do transportu ubrania przy odrobinie wprawy daje się tam upchać cienką kurtkę i spodnie lub jedną z tych rzeczy i małą butelkę 0.33 ? pepsi, lub butelkę 0.33 i cienki pojemnik na jedzenie i jakieś drobiazgi - przedział jest dość gruby.
Drobne problemy: jak założysz pokrowiec przeciwdeszczowy to nie przypniesz statywu chyba ze ktoś potrafi? dlatego mam pasek do statywu w plecaku, moim zdaniem gdzieś powinna być siatka na butekę z wodą - nie wiem gdzie - może na boku.
Zalety: jak jadę na rowerze (a robię to często) to nie zaliczam po głowie głowicą od statywu bo jest daleeeeeko z tyłu.
Jeśli ma służyć do transportu jednego korpusu to najprawdopodobniej po jakieś reorganizacji wejdzie z założonym krótkim tele ale trzeba sobie pomierzyć.

swimmer
01-01-2011, 19:10
Dzięki za odpowiedź jaś - Twój post przekonał mnie do kupna tego zestawu :) i padnie na średniaka tj. model D-3N1-22 od Katy + uchwyt, który będzie nosił Sherpę 600. Brałem pod uwagę jeszcze Tamrac Evolution 6 (5786) (cena podobna, wygląd trochę bardziej zwykłego plecaka), ale jest mniejszy w środku (wg wymiarów deklarowanych, bo na żywo nie macałem). Zakup w styczniu, po którym nie omieszkam zdać relacji z użytkowania sprzętu :).

Staff
01-01-2011, 21:24
Jako posiadacz kata 3N1-22 do wypowiedzi kolegi jaś dodałbym tylko jedną rzecz. Przez boczny otwór można szybko włożyć-wyciągnąć body wielkości d90 z gripem, a myślę że d300 również (nie próbowałem).

jaś
01-01-2011, 21:34
Ja swojego kupiłem głownie z myślą o rowerze (ale używam też w plenerze) myślałem najpierw o 10 potem o 20 bez przedziału dla notebooka ale zwykle mam jakieś niefotograficzne drobiazgi ze sobą i ta kieszeń jest w sam raz na, 30 jakoś nie mogłem się zdecydować może to był bląd - 20 to plecak na krótkie wypady praktycznie trudno zmieścić jakieś ubranie, ja upycham (to słowo dobrze oddaje to co robie żeby tam wpakować ubranie) w przedziale noteboka. szczególnie ważne dla mnie było mocowanie statywu bo używam go praktycznie cały czas - statyw bardzo odstaje tzn. jest daleko z tyłu ale nie przeciąża jakoś szczególnie trzeba uważać w drzwiach żeby nie chaczyć bo się człowiek długi robi, używam od marca jak na razie bezproblemowo. Przelicz sprzęt i jeśli używasz krótkiego tele częściej niż innych to sprawdź czy wchodzi na szekość plecaka (może będzie potrzebna jakaś rekonfiguracja) ja rekonfigurowałem ale z tego co pamiętam to starałem się dołozyć miejsca "na górę" bo mój korpus jest niewieki a drugie śniadanie spore. Podsumowując jest to taki plecak że na całodzienną wycieczkę po Tatrach to bym się zastanawiał czy go zabrać, ale na kilkugodzinny plener czy jakieś fotografowanie na mieście jest doskonały.

Też sobie chwalę te boczne kieszenie na korpus, no i ten czerwowy pasek który mi przypomina gdzie mam który korpus :).

swimmer
28-01-2011, 01:25
No i dokonałem wyboru, jednak nie kupiłem plecaka Kata serii 3N1, gdyż jego wygląd mnie odstraszył (zdradzający trochę zawartość). Gdyby była jakaś bardziej "dyskretna" wersja, wziąłbym Katę. Kata DR-567i i pochodne wygląda dość "dyskretnie", ale znów system wkładania aparatu mi nie odpowiadał. Generalnie podoba mi sięw plecakach Kata żółte wnętrze - podejrzewam, że jest praktyczne i łatwiejsze w odnajdowaniu wewnątrz pierdółek. Ostatecznie zdecydowałem się jednak na Tamrac Aero Speed Pack 75 i jestem na etapie testowania. Na razie mogę powiedzieć tyle, że wygląda, jak zwykły plecak i ma całkiem sztywne plecy i dół oraz boczny dostęp (taka namiastka sling). Gorzej z mocowaniem statywu (niby ma jakiś system oddolny, ale chyba nie do końca przemyślany). No i nie ma pokrowca przeciwdeszczowego, ale już dokupiłem :).

marcinez
30-01-2011, 10:26
Jak sprawuje się "boczny" dostęp? Czy wejdzie bez problemu większy aparat (D700) ?

Staff
30-01-2011, 10:34
Jak sprawuje się "boczny" dostęp? Czy wejdzie bez problemu większy aparat (D700) ?

Pytasz o Tamraca czy Katę?

marcinez
30-01-2011, 10:40
Miałem na myśli tamraca. Katę miałem :)

swimmer
30-01-2011, 12:27
Przyznam się, że przybyłem tu z sąsiedniego obozu "C" ;) Mi wchodzi 50D, który ma katalogowo 107,8 wysokości w mm. D700 z tego co widzę ma 123mm wysokości, czyli jakieś półtora cm więcej. Mój aparat wchodzi dodatkowo z szybkozłączką od statywu (dodatkowy cm wysokości), ale wtedy wchodzi już "ciasnawo". Myślę, że da radę upchnąć D700 przez boczną dziurę, ale będzie wchodził ciasno do tego plecaka (Tamrac 75). Mówię cały czas o wysokości, ponieważ inne wymiary mają więcej "luzu".

papajpo
31-01-2011, 09:16
a może ten http://allegro.pl/plecak-fotograficzny-lowepro-computrekker-plus-aw-i1438613401.html

joker333
01-02-2011, 14:14
Miałem na myśli tamraca. Katę miałem :)

i mieścił Ci się tam d700 ?

marcinez
02-02-2011, 10:18
i mieścił Ci się tam d700 ?
Podałem przykład dużego aparatu. Tak na przyszłość, bo teraz mam mniejszy ;)

rutra70
02-02-2011, 21:22
Ja mam Tamrac ale wersję Expedition 4. Spokojnie mieści mi się D700 z gripem + N 20-35, N 85 1,8 i N 180 ED. Mam wewnątrz jeszcze sporo miejsca i zmieści się tam drugi obiektyw pokroju N 180 ED albo dodatkowe body wraz z lampą pewnie jeszcze bym wcisnął. Ten plecak od strony pleców ma takie wyżłobienia, które mają ułatwiać oddychanie plecom. Plecak był ze mną na kilku eskapadach sezonowych na południu kontynentu i uważam, że te wyżłobienia zdają egzamin.

irysbox
31-03-2011, 20:52
ja ostatnio patrzę na benro beyond B200 wygląda dość ciekawie

Koliber44
01-04-2011, 21:56
Witam jesli chodzi o Kata 3N1-20 samo go uzywam to miesci mi sie moje D700 z gripem + podpiety 24-70 , dodatkowo 50mm , 70 - 300VR, oczywiscie jakies ladowarki filtry itd. w gornej kieszenie umiescilem moja lampe, ..............ogolnie zecz biorac troszke ciasnawo ale mam go ze wzgledu na male wymiary i to ze bez problemy moge podrozowac z nim jako bagaz podreczny lecac gdzies samolotem,
Ogolnie polecil bym KATA BUMBLEBEE-222 UL , no ale ta cena jest rozwalajaca ....... moze kiedys ;p