Zobacz pełną wersję : Na co zwracać uwagę przy zmianie ob?
Michaelg
04-02-2010, 16:08
Mam dwa obiektywy i dzisiaj np zmieniałem je zw dwa trzy razy i trochę jest to żmudne , niewygodne. Na co jednak zwracać uwagę przy wymianie? Jakieś szczegóły, wskazówki dotyczące wymiany na dworze?
To jakaś prowokacja ?
Po co kupowałeś wtedy lustrzankę?
Na co zwracać uwagę:
na pewno aby zwolnić blokadę obiektywu, przepisy BHP i PPOŻ, chronić przed deszczem i muchami
To jakaś prowokacja ?
Po co kupowałeś wtedy lustrzankę?
Na co zwracać uwagę:
na pewno aby zwolnić blokadę obiektywu, przepisy BHP i PPOŻ, chronić przed deszczem i muchami
właśnie miałem to samo napisać, żebyś pilnował żeby ci muszki nie wleciały do środka, bo to sie zdarza :)
przede wszystkim, żeby pewnie chwycić obiektyw, bo jak upadnie to może się już na nic nie przydać.
I by canonowskich obiektywów do Nikona kluczem francuskim nie wkręcać?
Michał Jędrak
04-02-2010, 23:25
Musisz się też nauczyć obracać obiektywy w powietrzu o 180*. Ja czasami jak wyjmę z torby za przód to go podrzucam, on się obraca w powietrzu i łapię go za tyłek i wkręcam. Jak porobisz trochę zdjęć, to nie będzie to operacja żmudna i po czasie będziesz obiektywami żonglował jak barman shakerem :-)
Jakby co to Michał pokryje koszty nauki w postaci rozbitych szkieł :-)
No i zwracaj uwagę na to, czy przykręcany obiektyw rzeczywiście jest użyteczny. Jeśli nie, to go odetnij i wyrzuć. Lepiej bowiem Ci będzie nie mieć obiektywu, niż robić złe zdjęcia.
co prawda nie po polsku.. ale zawsze jest to jakaś wskazówka :) http://www.youtube.com/watch?v=PiWctOW5p6A
Michaelg
07-02-2010, 00:46
Suiper carac dzięki bardzo, pomogłeś mi bardzo. Super filmik!
Ponoć należy znieniać obietyw trzymając korpus bagnetem do dołu - mniej kurzu łyknie. W praktyce w terenie jednak rzadko zawracam sobie głowę takimi pierdołami.
Pindziol
07-02-2010, 19:51
E tam, dla mnie ten cały rytuał zmiany obiektywu jest kompletnie bez sensu... Tylko się człowiek spoci, namęczy, nerwicy nabawi, nie daj boże rączki pokaleczy... Nie prościej kupić drugie body?:D
A tak poważnie, to głównie w terenie dbam, żeby zmieniać szkiełka we w miarę możliwości, czystym otoczeniu, żeby w powietrzu nie fruwał nadmiar pyłów, dymu, kurzu itp. No i tak jak na desce windsurfingowej: plecami do wiatru.
Na początku taka żonglerka może się wydawać męcząca, ale z biegiem czasu człowiek się przyzwyczaja, i robi to mechanicznie, specjalnie się nie zastanawiając.
pierwsza moja myśl po przeczytaniu tematu tego wątku była taka, że - przepraszam - ktoś pyta o kompletne pierdoły:-) ale po chwili przypomniałem sobie jak niedawno kupowałem obiektyw od miłego pana, który po odłączeniu przeze mnie obiektywu w celu przypięcia kupowanego szkła, natychmiast nakrył tylną soczewkę dekielkiem. wyjaśnił mi przy tym - mimo że byliśmy we wnętrzu budynku - że jest na tym punkcie przewrażliwiony, bo jego kolega kiedyś tak postawił obiektyw na przednim dekielku pod gołym niebem i chwilę później ptak wykonał bardzo precyzyjny zrzut wytworów swojego metabolizmu wprost na tylną soczewkę. to się nazywa mieć 'szczęście'... tak więc pytanie założyciela wątku nie jest wcale takie bez sensu:-)