Zobacz pełną wersję : Nikkor 20mm 2.8 (literka "D")
Hej,
mam laickie pytanie, ale nie bijcie, gdyż mało interesuję się samym sprzętem, a raczej tym, co można za jego pomocą zrobić.
Czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest PRAKTYCZNA różnica między tymi stałkami Nikkora:
20mm/2.8 AF
20mm/2.8 AF D
Zakładam, że obu używam z cyfrą (ale nie wykluczam analoga) i to zarówno z DX, jak i FX.
Czy wersja bez literki "D" jest warta zakupu, czy będę w jakiś sposób ograniczony?
Dzięki!
Tomek
PRAKTYCZNA żadna:-)
żadnej różnicy w jakości na cyfrze? Coś gdzieś mi się obiło o uszy, że ilość grup/elementów jest identyczna, ale odległość minimalnego ostrzenia już o dziwo nie. No i ta wersja z "D" w jakiś sposób wspomaga pomiar światła przy współpracy z lampą... czy coś tam... Ale czy coś jeszcze?
Alegoryczna sytuacja jak w 50/1.8 Są wersje z D i są starsze bez D. Posiadałem nowszą wersję D, w chwili obecnej jej miejsce zajęła starsza siostra bez D ale za to z szybką...różnica...optycznie żadna. Użytkowo podobnie
Alegoryczna sytuacja...
Trudne słowo, fakt. W szkole zawsze byłem prymasem...
Michał Jędrak
04-02-2010, 23:30
Literka D daje niby jakieś wspomaganie przy lampie, ale nigdy nie odczułem różnicy. Bardziej mi to śmierdzi marketingiem, dlatego w ogóle unikam flesza i literka D nie jest dla mnie kryterium. Obecnie aparaty tak samo dziadowsko naświetlają zdjęcia jak 10 lat temu. Niby piszą, że aparat ma w pamięci tysiące wgranych scen, że niby ma 1005-polowy czujnik, który ocenia co jest na zdjęciu. Robisz fotkę kolesiowy w białej koszuli i koszula wychodzi szara a twarz gościa brązowa, bez względu czy D czy nie D. Wniosek z tego taki, że nie wgrali do pamięci sceny, gdzie fotografujesz kogoś w białej koszuli. Pracują nad tym już kilkanaście lat.
Reasumując, nie przejmuj się D, tylko bierz obiektyw jak się podoba.
Literka D oznacza dodatkowo braną pod uwagę odległość do obiektu przy pomiarze światła. Faktycznie znaczenie niewielkie. Mam 20-tkę bez D i praktycznie żadnych problemów nie stwarza.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi :)
Bardzo dobrze się składa, że ta jedna literka nie zaważy na jakości, ponieważ mam chyba możliwość kupienia tego bez literki "D" używanego, a co za tym idzie o połowę tańszego od nówki "D" :)
_tomek_ jakbyś jednak odpuścił to szkło to daj znać - szukam tego obiektywu i chętnie kupię.
krolewicz
06-02-2010, 14:49
D zazwyczaj nie robi różnicy, ale nie zawsze, np w 70-210, wersja z D ma znacznie szybszy AF
_tomek_ jakbyś jednak odpuścił to szkło to daj znać - szukam tego obiektywu i chętnie kupię.
Jeśli mi nie przypadnie do gustu to szkiełko, to dam znać :)