Zobacz pełną wersję : Eizo S2232W bez kalibracji
Tomasz Dudrak
04-02-2010, 15:19
Proszę uprzejmie o podanie możliwie najlepszych ustawień dla monitora Eizo S2232W bez kalibracji.
Zakup kalibratora na razie nie wchodzi w grę, więc muszę sobie inaczej radzić.
Pozdrowienia,
Tomasz
Jężeli to nowy monitor, to zapiąć profil ICC na 6500'K Gamma 2.2 od Eizo, obniżyć jasność do 20-30% i to wszystko :)
Przy jaskrawości 10-15% okolice 6500K uzyskuje się przy wagach RGB=100,90,94. Wszystkie pozostałe regulatory na wartość fabryczną, najlepiej w ogóle zresetować monitor. Wyłączyć czujnik oświetlenia. Obowiązkowo musi być przypiety profil fabryczny, to monitor szerokogamutowy. I jak najszybciej pomierzyć go i oprofilować normalnie.
Tomasz Dudrak
04-02-2010, 19:20
Dziękuję serdecznie za Wasze rady, ale mam jeszcze kilka pytań, bo najwyraźniej czegoś nie rozumiem.
Kiedy ustawię sugerowane wartości RGB, to temperatura koloru wyłącza się:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img442.imageshack.us/img442/9562/gain.jpg)
Natomiast, kiedy ustawię temperaturę barwową na 6500 K, wówczas ustawiane są takie wartości RGB:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/7485/6500by.jpg)
Zatem, jak należy prawidłowo ustawić te parametr?
Ostatnie pytanie, jaki kalibrator polecacie do tego monitora do kwoty 1000 zł?
Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Kiedy ustawię sugerowane wartości RGB, to temperatura koloru wyłącza się:
I bardzo dobrze.
Ostatnie pytanie, jaki kalibrator polecacie do tego monitora do kwoty 1000 zł?
Pechowo, ten monitor ustawia się TYLKO następującymi zestawami:
- X-Rite ColorMunki + Agryll (ok 1800 zł)
- X-Rite I1 Pro + Mach3 lub lepiej basICColor Display 4 lub Agryll (ok 3500-4000 zł)
PS. Jaskrawość ustawia Pan na 30%, moim zdaniem za jasno. Proszę porównać*biel z kartką papieru. Monitor nie może być jaśniejszy.
Tomasz Dudrak
04-02-2010, 22:05
I bardzo dobrze.
Pechowo, ten monitor ustawia się TYLKO następującymi zestawami:
- X-Rite ColorMunki + Agryll (ok 1800 zł)
- X-Rite I1 Pro + Mach3 lub lepiej basICColor Display 4 lub Agryll (ok 3500-4000 zł)
PS. Jaskrawość ustawia Pan na 30%, moim zdaniem za jasno. Proszę porównać*biel z kartką papieru. Monitor nie może być jaśniejszy.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Ostatnia sprawa, czy to normalne,
że monitor tak delikatnie brzęczy przy ustawieniu jaskrawości rzędu 10-20%?
Przy wyższej jaskrawości brzęczenie to nie występuje.
W moim S2433W żadnego brzęczenia nie ma więc to chyba nie jest normalne ... lecz mogę się mylic.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Ostatnia sprawa, czy to normalne,
że monitor tak delikatnie brzęczy przy ustawieniu jaskrawości rzędu 10-20%?
Przy wyższej jaskrawości brzęczenie to nie występuje.
Dźwięk jest z przetwornicy zasilania lamp. Czasem się zdarza we wszystkich LCD. Można zapytać serwis czy usunie.
Tomasz Dudrak
05-02-2010, 10:59
Dźwięk jest z przetwornicy zasilania lamp. Czasem się zdarza we wszystkich LCD. Można zapytać serwis czy usunie.
Serdecznie dziękuję za informacje, Panie Tomaszu. Swoją drogą, bardzo ładne imię... :-)
Wiewioor
12-05-2010, 22:32
Witam,
Troszkę odgrzany wątek, ale od dwóch tygodni cieszę się tym monitorem i muszę stwierdzić, że mój również pobrzękuje sobie z cicha. Na początku myślałem, że to dysk w kompie, ale po zwiększeniu jasności powyżej 20% ucichło. Nie wiem czy wydzwaniać do serwisu, bo w sumie to jedyny mankament.
Pozdrawiam.
raptor88
12-05-2010, 23:54
Na forum prad.de ( takie o monitorkach ) dużo ludzi skarży się na brzęczenie w s2433 i sx2462.
Na forum prad.de ( takie o monitorkach ) dużo ludzi skarży się na brzęczenie w s2433 i sx2462.
Widuję tych monitorów setki i nie potwierdzam. Słyszałem kilka razy taki dźwięk proporcjonalnie często na monitorach różnych firm.
Potwierdzam to co napisał Tom01 , mam 2433W i żadnego brzęczenia nie słyszę ...
raptor88
13-05-2010, 00:49
Ja też przez chwilę miałem S2433 i nie bzyczał. Ale paru osobom coś się trafiło.
Serdecznie dziękuję za informacje, Panie Tomaszu. Swoją drogą, bardzo ładne imię... :-)
Zakochałeś się? :D
Tomasz Dudrak
13-05-2010, 17:09
Zakochałeś się? :D
W monitorze tak...