PDA

Zobacz pełną wersję : NEC P221w - prośba o ustawienia

Jeger
04-02-2010, 13:53
Witam mam pytanie do użytkowników monitorów NEC P221W mam ten monitor od 3 dni podświetlanie i kolory są ok ale gradient to narazie lipa, jakie macie ustawione wartości % w menu osd monitora. Nie ukrywam ze menu jest dość ubogie jak na taki monitor.
Na razie nie mam niestety skalibrowanego monitora a chciał bym wiedzieć jakie są ustawienia tych wartości po kalibracji. Nie mam dużej wiedzy z tym temacie i trochę błądzę, chciał bym zlecić kalibrację osobie która wie dokładnie jak to zrobić i potrafiła by skonfigurować mi monitor z drukarką Epson R2400.

R....%
G....%
B....%
jasność...%
kontrast...%
poziom czerni...%

z góry dziękuję i pozdrawiam.

Kyle
04-02-2010, 14:19
... najlepiej będzie go dać do kalibracji sprzętowej spektrofotometrem. Nie dość że nie będzie takiego bandingu to jeszcze będzie oczekiwana temp. barwowa.

Jeger
04-02-2010, 14:27
tak. wiem ale narazie mam złamana nogę i jedyna rozrywka w domu to komputer wiec poczekam jeszcze z wysyłką. :)

Kyle
04-02-2010, 14:34
tak. wiem ale narazie mam złamana nogę i jedyna rozrywka w domu to komputer wiec poczekam jeszcze z wysyłką. :)Deska czy narty ? :)

Tom01
04-02-2010, 18:02
R....%
G....%
B....%
jasność...%
kontrast...%
poziom czerni...%

Nie ma możliwości pomóc Panu w ten sposób. Korekcję wgrywa się do tego monitora za pomocą zewnętrznego oprogramowania. nawet gdyby podesłać Panu nastawy od innego egzemplarza to i tak SVII ich nie załaduje.

Jeger
04-02-2010, 23:29
Nie ma możliwości pomóc Panu w ten sposób. Korekcję wgrywa się do tego monitora za pomocą zewnętrznego oprogramowania. nawet gdyby podesłać Panu nastawy od innego egzemplarza to i tak SVII ich nie załaduje.

zdaje sobie z tego sprawę dlatego pisałem na PM w sprawie kalibracji, chciałem jednak mieć jakieś przybliżone wartości na jakich te monitory pracują. Dam znać jak bedę na chodzie bo obecnie wysyłka monitora do kalibracji ze względu na stan zdrowia nie wchodzi w gre. :(

Deska czy narty ? :)

sanki :) :)

.

aneczka18
07-02-2010, 16:22
Tom01zajmujesz się kalibracją monitorów? Ile by kosztowało takie przedsięwzięcie na tym konkretnym monitorze?

Tom01
07-02-2010, 17:49
Tom01zajmujesz się kalibracją monitorów? Ile by kosztowało takie przedsięwzięcie na tym konkretnym monitorze?

Zapraszam do zerknięcia: http://monitory.mastiff.pl/uslugi.php

bialogardzianin
08-05-2010, 09:17
Witam! Jeger, czy udało Ci się coś ustalić? Mam od wczoraj tego lcd. Szukam kogoś w Zachodniopomorskiem lub nieopodal, kto skalibruje panel spetrofotometrem w przyjaznej cenie.;)

bialogardzianin
08-05-2010, 13:26
Proszę o poradę w sprawie mojego neca p221w. Dopóki nie będę miał go skalibrowanego (i zestrojonego z PC), muszę zainstalować profil, bo nie idzie pracować, chodzi też przecież o obszar roboczy w LR (zdjęcia B&W). Czy mam zainstalować profil lcd dostarczony na cd producenta? Czy we właściwościach karty mam dodać ten sam profil czy nie a tylko sRGB dostępny pod Win XP?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Aktualnie, nie regulowałem nic przyciskami panelu, tak jak wyjąłem z pudła tak jest. W menu OSD "RGB" mam zaznaczoną opcję P "Programable". Czy mam przestawić na sRGB (tracę AdobeRGB?) czy zostawić jak jest?
Jasność mam na 48%, kontrast 50%, eco mode off, autobrightness off, black level 50%.
Drugie pytanie to takie: czy mogę podłączyć do panelu 2. kabel, żeby sobie wisiał i żebym wedle potrzeby mógł podłączać do niego laptopa a następnie przyciskiem INPUT zmieniać źródło wyświetlania?