Zobacz pełną wersję : niespodzianka 2010 ??
Pawel Pawlak
04-02-2010, 11:49
nikonrumors.com donosi:
"Nikon D4 will be tested at the 2010 Super Bowl and Winter Olympics"
czyżby D4 było już gotowe do testów w terenie ?
ktos zrobil literowke... nie dodal literki K na koncu. Mialo byc D4K... :mrgreen: i w to jestem w stanie uwierzyc.
niewątpliwie ciekawa plotka ( www (http://nikonrumors.com/2010/02/03/rumor-nikon-d4-will-be-tested-at-the-2010-super-bowl-and-winter-olympics.aspx) )
Testy w terenie zwykle odbywają się przynajmniej na rok przed pojawieniem się Nikonów w sprzedaży. Tak więc, zgodnie z planem, puszka będzie do kupienia w 2011 roku. I tak fajnie, że przed końcem świata zdążymy z nią poobcować.
Pawel Pawlak
04-02-2010, 22:56
“Initial Information I received from a senior Nikon position in the USA, that Nikon D4 is already under primary field trial .FF sensor with 18 million pixels, Full HD-quality video as in Canon.
Frame Rate Of 10 images per second, 102,400 Asa quality similar to what today is Asa 25,600 in Nikon D3S. Improving the quality of the existing D3s by two stops.
Most important information: a completely new Autofocus sensor that will
enable outstanding autofocus performance. From what I understand, this is a real breakthrough Technology.
I was not told when the camera is expected to reach the market and what will be its price.”
PRzyznam że trudno aż w to uwierzyć... ale: w d3 też nikt nie wierzył jak przed premierą wyciekła specyfikacja: FX12mpix iso200-6.4K +12.8K+25.6k. D3s po 2 latach okazał się naprawdę podnieśćużytecznośćwysokich czułości o 1.7-2EV - trudno było w to uwierzyć... ;)
olkuszanin
05-02-2010, 00:34
chwała konstruktorom,, czas najlepiej zweryfikuje wszystkie przecieki,, ja bynajmniej już się nie mogę doczekać, a i te 2 lata może pozwolą uzbierać cash na nową pusie
a ja osobiście wolałbym zamiast zestawu D4 + 50mm 1.4 mieć za tą samą cenę D700 + 50 1.0. Używalne ISO w D3s, a nawet w D700 jest wystarczające do 99,5% przypadków. Natomiast ładnego rozmycia w jasnych 50'kach (jak widać po samplach z Noctiluxa) nigdy dość:)
Z drugiej strony gość może po prostu strzelać; większość przytoczonych parametrów jest bardzo prawdopodobna w kolejnej puszce, a jeżeli się nie sprawdzi to nikt tego nie będzie roztrząsał bo wszyscy będą komentowali nowy aparat.
Wg mnie tylko te 18 mpx jest trudne do przewidzenia, a fps to myślę, że będzie więcej.
Nie wiem czy pamiętacie ale o d3s mówili, że będzie miał 13 fps..
a co do życzeń, to ja będę nudny: pkt af rozrzucone po całym kadrze i grip bez wcięcia.
Pawel Pawlak
05-02-2010, 13:48
no to kolejne "dane" ;)
wg Hogana, D900 zostanie zaprezentowany do końca marca i matrycę będzie miał jednak większą niż 18mpix - prawdopodobnie 24 !! i nie będzie to czujnik z D3x, tylko lepszy - bo na jesieni, trafi on także do D3Xs-a, wraz z dunkcajmi menu znanymi z D3s-a i video z D900
Jeśli poprawili jakość czujnika D3x tak jak to zrobili z matrycą d3 w d3s, to będzie czad...
No i d700s - listopad 2010 - zmianyu jak w d3 -> d3s
No i d700s - listopad 2010 -
nie jestem na bierząco,
to w miarę pewna informacja, czy tylko przewidywania ?
Pawel Pawlak
05-02-2010, 14:34
oczywiście że przewidywana - widziałeś kiedyś od nikona "pewne" informacje dotyczące prezentacji jakiegokolwiek korpusu wcześniej niż na kilka dni przed premierą ? ;)
oczywiście że przewidywana - widziałeś kiedyś od nikona "pewne" informacje dotyczące prezentacji jakiegokolwiek korpusu wcześniej niż na kilka dni przed premierą ? ;)
no nie, ale spekulacje z przeszłosci co do nowych modeli, nieraz okazywały się trafne
liczyłem po prostu na wcześniejszą premierę D700s:(
Pawel Pawlak
05-02-2010, 14:55
przyznam że mnie wczesniejsza premiera mocno by zaskoczyła... D700 także został pokazany około roku po premierze D3, pomimo że ssanie na konkurenta dla 5D było większe niż obecnie na poprawę świetnego wysokiego iso w d700 do klasy D3s.
Ledwo czlowiek wydał oszczędności życia na D3s, a tu już go straszą D4, D700s, D900...ło matko jeszcze człowiek się nie nacieszył, a tu już powoli nadchodzi ten straszny dzień kiedy to aparat przestaje zdjęcia robić. :mrgreen: Normalnie zgroza, terror i horror. Może by tak pozwać Nikona za uszczerbek na zdrowiu psychicznym ?:-D
Full HD-quality video as in Canon.
swiat stanal na glowie... zolci marza o wideo jak w Canonie, czerwoni o AF jak w Nikonie... :lol:
plotka w zasadzie bardzo sensowna, bo Canon i Nikon swoje profesjonalne korpusy puszczaja
na zakladke. 1D poszlo teraz, to w ciagu jakiegos 1,5 roku Nikon bedzie mial optymalny moment
na swoja szybkostrzalke.
z tym ze bardziej mi sie wydaje, ze to bedzie jeden z prototypow a nie jakas beta faktycznego D4.
realny korpus zalezy od tego co Nikon zaobserwuje na rynku przed premiera, a to jeszcze troche czasu...
Ledwo czlowiek wydał oszczędności życia na D3s, a tu już go straszą D4, D700s, D900...ło matko jeszcze człowiek się nie nacieszył, a tu już powoli nadchodzi ten straszny dzień kiedy to aparat przestaje zdjęcia robić. :mrgreen: Normalnie zgroza, terror i horror. Może by tak pozwać Nikona za uszczerbek na zdrowiu psychicznym ?:-D
Łoj te analogowe czasy - że sobie westchnę. Człek se kupił porządną puszkę raz na osiem lat i miał spokój. A teraz - stale się ścigają i wyciągają forsę z kieszeni.
Łoj te analogowe czasy - że sobie westchnę. Człek se kupił porządną puszkę raz na osiem lat i miał spokój. A teraz - stale się ścigają i wyciągają forsę z kieszeni.
...i wmawiali nam, że cyfra wychodzi dużo, dużoo, dużoooo taniej :twisted:. Ciekawe w którym miejscu hehehe.
Pawel Pawlak
05-02-2010, 17:14
elrond;
Zamiast śledzić takie wątki zaraz po zakupie D3s-a, to lepiej wyłącz wszystkie światła, zasłoń wszystkie okna i zabieraj się za robienie zdjęć ;)
Ps. A najlepije jeszcze wejdź pod czarny koc ;)
elrond;
Zamiast śledzić takie wątki zaraz po zakupie D3s-a, to lepiej wyłącz wszystkie światła, zasłoń wszystkie okna i zabieraj się za robienie zdjęć ;)
Ps. A najlepije jeszcze wejdź pod czarny koc ;)
Dobra rada :mrgreen:
Byłem w weekend podczas pełni na jeziorkach i sobie trochę porobiłem zdjęć na krótkich czasach z "ręki". Jestem naprawdę pod wrażeniem zarówno ISO jak i AF. Jednak póki co sprzęt leży i pajęczynami zarasta, bo pojawił się jeszcze drugi "nowy nabytek" (kobieta), pożerający 100% mojego urlopu w Polsce :mrgreen: .
Już niedługo powrót do kraju fiordów i zacznie się, oj zacznie :twisted:
plusfoto
07-02-2010, 16:24
bo pojawił się jeszcze drugi "nowy nabytek" (kobieta), pożerający 100% mojego urlopu w Polsce :mrgreen: .
I po co ci to było :lol: teraz to już na nową puchę nie zarobisz.
High_Noise
12-02-2010, 00:12
Wiem ze to mialo brzmiec jak zart ale tak po prawdzie jakby sie zastanowic to d700 wciaz jest sprzetem ktory w zasadzie wystarcza do wszystkiego. D3s to juz jest taka maszyna ze az overkiller. Mnie osobiscie stac by mnie bylo na d3s jakbym sie szarpnal ze wszystkich oszczednosci zyciowych ale zastanowilem sie nad kwestia i stwierdzilem ze nie warto, majac d700. Nie ze nie chce bo kusi bardzo mozliwosciami ale cena niszczy...
tak po prawdzie jakby sie zastanowic to d700 wciaz jest sprzetem ktory w zasadzie wystarcza do wszystkiego. D3s to juz jest taka maszyna ze az overkiller. Mnie osobiscie stac by mnie bylo na d3s jakbym sie szarpnal ze wszystkich oszczednosci zyciowych ale zastanowilem sie nad kwestia i stwierdzilem ze nie warto, majac d700. Nie ze nie chce bo kusi bardzo mozliwosciami ale cena niszczy...
zapewniam Cię, że wielu na naszym forum stać na posiadanie na D3s (czy nawet D3x), ale tu chyba potrzebna jest chłodna kalkulacja, .."po co mi to?" "czy wykorzystam, choć w części możliwości"?
ktoś, kto zajmuje się zawodowo i uprawia fotografię w złych war.oświetleniowym - to co innego, dla niego to po prostu narzędzie pracy, które znowu ułatwi mu pracę, a wiadomo ,że człek do wygodnickich należy (taka jego natura :)
ja tam jestem super zadowolony z d700. dokladnie trafili w to co potrzebuje na dluzszy czas, co w koncu zreszta dalo mi czas na zakup szkiel wszelakich :)
mam nadzieje ze uda mi sie spokojnie ominac d4.
Premierę D4 łatwo obliczyć:
http://www.kenrockwell.com/nikon/d4.htm
Zobaczymy :-)
Co 4 lata ;)
Robert W
13-02-2010, 21:58
Dlatego cyfrowo forografuję S5Pro, tutaj nikt mnie nie straszy nowymi puszkami, jest bezstresowo ... miód, malina ;-)
Co 4 lata ;)
Cyfra cztery jest uważana za pechową w Japonii , D4 po czterech latach od poprzednika kumulacja nieszczęscia .
I oczywiście Nikona F4 nie było... ;-)
Do 11.03 już tylko 8 dni. Ciekawe czy Nikon błyśnie czymś z serii pro?
W necie na ten temat pewniaków ( przecieków ) nie zauważyłem. Może
ktoś miał wiecej szcześcia? Finisz zawsze budzi najwięcej emocji.
Pozdrawiam
I oczywiście Nikona F4 nie było... ;-)
no i wlasnie dlatego lepiej by bylo od razu D5. drugi raz lepiej licha nie kusic
Do 11.03 już tylko 8 dni. Ciekawe czy Nikon błyśnie czymś z serii pro?
Jakieś wieści są ?
Gdzie szukać informacji ?
Jakieś wieści są ?
Gdzie szukać informacji ?
A co to miało być tego 11.03? Bardzo bym wątpił, żeby zaraz po PMA Nikon ogłaszał coś nowego zamiast pokazać to coś na PMA. Jakieś nowości najszybciej w czerwcu.