Zobacz pełną wersję : sprzedaż zdjęć
Witam,
pytanko mam odnośnie cen zdjęć...
pewna firma kupuje ode mnie kilkadziesiąt moich fotografii,
będą one służyły w celach badawczych w psychologii etc. w formie
multimedialnej prezentacji lub coś podobnego ;)
i tu pytanie moje: na ile wycenić te moje fotki, bo szukałem w różnych źródłach
i pod żadną opcję nie mogę tego podpiąć... :???:
z góry dzięki
jacek.gold
04-02-2010, 10:52
będę kupował sweterek
w którym mi do twarzy?
hackermuz
04-02-2010, 11:27
hmm, wszyscy psioczą, że inni psują rynek niskimi cenami, ale jak pojawia się wątek ile za zdjęcie to z reguły nigdy nikt nie dostaje odpowiedzi. Jak ktoś sprzedaje to czy tak trudno napisać np. 3000zł? Potem taki delikwent nie uzyskując odpowiedzi wymyśla sobie cenę z d*py a inni naskakują, że za tanio, że psuje rynek itd...
Ot takie wolne przemyślenie.
Ot takie wolne przemyślenie.
nie wiem dlaczego w fotografii przyjelo sie ze wszyscy musza udzielac rad i byc mili dla tychktorzy zaczynaja w fachu. najlepiej jakby im jeszcze zalatwiali kleintow i robili dla nich zdjecia.
mnie sie jakos nikt nie pytal jak zaczynalem czy wiem ile wziac za foty. wzialem cennik zpafu pomnozylem razy 2 odjalem 10% znizki i jakos wyszlo.
czy naprawde kazdego trzeba klepac po dupci i glaskac po glowce podsuwajac co lepsze kaski zeby tylko mogl zaczac w biznesie?
Ot takie wolne przemyslenie.
hackermuz
04-02-2010, 12:49
Nie każdego trzeba "klepac po dupci i glaskac po glowce". Po prostu nie wiem dlaczego tutaj na forum przyjęło się, żeby zamiast dać konkretną odpowiedź to się szydzi z każdego kto prosi o wycenę, a potem wszyscy narzekają tylko o psucie rynku. Uważam, że jeżeli się nie chce udzielić konkretnej odpowiedzi na zadane pytanie to lepiej po prostu milczeć niż wypisywać bzdety.
Uważam, że jeżeli się nie chce udzielić konkretnej odpowiedzi na zadane pytanie to lepiej po prostu milczeć niż wypisywać bzdety.
w takim wypadku na forum bylo by 75% postow mniej. i tylez samo mniej uzytkownikow :)
miszka74
04-02-2010, 13:30
Hej
Sailor, po prostu mozna byc czlowiekiem dla drugiego albo wilkiem, wybor nalezy do Ciebie.
jacek.gold
04-02-2010, 13:47
Nie każdego trzeba "klepac po dupci i glaskac po glowce". Po prostu nie wiem dlaczego tutaj na forum przyjęło się, żeby zamiast dać konkretną odpowiedź to się szydzi z każdego kto prosi o wycenę, a potem wszyscy narzekają tylko o psucie rynku. Uważam, że jeżeli się nie chce udzielić konkretnej odpowiedzi na zadane pytanie to lepiej po prostu milczeć niż wypisywać bzdety.
to chyba do mnie o tym szydzeniu ;)
rozwinę mą wypowiedź:
"pewna firma" to pojęcie oznaczające pana czesia który ma gabinet i w nim będzie pokazywał zdjęcia czy korporację gdzie zdjęcia bądą w iluś (dziesiątkach) punktów konsultacyjno-terapeutycznych i będzie to na masową skalę wykorzystywane
"kilkadziesiąt moich fotografii" to oznacza 20 czy 99 bo za 20 pasuje wziąć więcej za szt niż za 99 a też i należało by policzyć wkład pracy w powstanie tych zdjęć
bo ja np chętnie sprzedam zdjęcia po 5zł jak wiem że robiłem je np w jeden dzień i biorą wszystkie 1000 (przykładowo) klików które za ten czas zrobiłem i reszte niech się z nimi męczą ale jak zrobię 1000 klików i sprzedam 20 po 5zł to już troszkę chu***o z zarobkiem
tak więc powrócę do pierwszego mego wpisu: będę kupował sweterek...
hackermuz
04-02-2010, 13:53
jacek.gold nie tylko o Ciebie chodzi, takich wątków było dużo...Myślę, że gdyby tak spytać kolegi saper ile dokładnie będzie tych zdjęć to pewnie by odpisał i można by mu udzielić sensownej odpowiedz. Tutaj już nie chodzi o ten wątek, tylko o wszystkie tego typu i odpowiedzi w nich. Może mam zły dzień ale czasami trzeba stanąć w obronie tych co zaczynają. Być może niektórym nikt nie pomagał stawać na nogi, ale na pewno są też na forum ludzie, którym jednak ktoś na początku pomógł. Mało tego (tutaj do Sailora), to że komuś nikt nie powiedział i sam szukał odpowiedzi wcale nie oznacza, że nie można jednak komuś po prostu powiedzieć/pomóc.
Hej
Sailor, po prostu mozna byc czlowiekiem dla drugiego albo wilkiem, wybor nalezy do Ciebie.
Święte słowa. Nikt nie jest samotną wyspą i dobrze być dla drugiego człowiekiem a nie wilkiem, choćby pokazać mu, że taki cennik ZPAF istnieje. Bo ja np. do niedawna o tym nie wiedziałem.
Hej
własnie tu są ludzie i dlatego jest tak nie miło...
gdyby kazdy byłby dla innych wilkiem to swiat byłby piekny, nie było by konfliktów etc....
wilki to madre istoty i bez powodu nie beda ze soba walczyły!
takie moje przemyslenia!
marszull
04-02-2010, 17:37
ale o cenniku zpaf jest w co drugim watku na tym forum dotyczacem wyceny zdjec, wystarczy troszke poszukac
inna sprawa to co napisal jacek.gold
post z pytaniem (juz sie przejrzalo cenniki) powinien wygladac tak
firma x chce kupic ode mnie 10 zdjec do wykorzystania: tu, tu i tu... na okres roku
pomyslalem ze wezme za zjecie xxx$
myslicie ze to cena ok? czy za malo/duzo
mysle ze wtedy padlo by w tym watku troche wiecej konkretow, a nie tylko bicie piany
będę kupował sweterek
w którym mi do twarzy?
sweterki są niemodne ;)
a innym, dzięki za ZPAF
wątek niepotrzebnie założony...
hackermuz
04-02-2010, 19:43
saper teraz Ty się nie wypinaj. Napisz konkrety ile tych zdjęć itd. to może dostaniesz jakaś konkretną odpowiedź.
Skoro sam nie umiesz wycenić swoich prac to oddaj za darmo.
Czegoś nie rozumiem. Jeśli nie potrafisz wycenić swoich zdjęć, czyli swojej pracy ( czasu i nakładu włożonego), to wytłumacz nam po jaką cholerę założyłeś stronę i afiszujesz się na niej z ofertą. Czy w ramach tej oferty zdjęcia robisz nieodpłatnie?
zdjęć jest 35
nie wypinam się, tylko w jakim celu niektórzy piszą, coś w stylu,
że wszystko powinno się wiedzieć, gdy jakiś czas temu zapewne pytali o to samo,
ponieważ sami nie wiedzieli...
forum jest raczej po to, aby pomagać innym, rady udzielić, wskazówki,
a nie porównywać wszystko do koloru sweterka ;)
dzięki za porady i pozdrawiam wszystkich
freefly - ślubne to jedno i wiem jak to wycenić ,a zdjęcia do czegoś, czego podpiąć nie mogę do niczego w ZPAF to drugie...
ale o cenniku zpaf jest w co drugim watku na tym forum dotyczacem wyceny zdjec, wystarczy troszke poszukac
inna sprawa to co napisal jacek.gold
post z pytaniem (juz sie przejrzalo cenniki) powinien wygladac tak
firma x chce kupic ode mnie 10 zdjec do wykorzystania: tu, tu i tu... na okres roku
pomyslalem ze wezme za zjecie xxx$
myslicie ze to cena ok? czy za malo/duzo
mysle ze wtedy padlo by w tym watku troche wiecej konkretow, a nie tylko bicie piany
przestan bo tez z ciebie wilka zrobia i nazwa wyspa :D
jak widac prostych rzeczy nei da sie zrozumiec