Zobacz pełną wersję : wyzwalacze radiowe 2,4 GHz YONGNUO
Bartek - NinoVeron
04-02-2010, 03:50
pilnie potrzebuję kupić dwa w miarę tanie komplety wyzwalaczy radiowych (nadajnik + odbiornik) i...
na allegro wypatrzyłem coś takiego ... jakaś chińszczyzna marki YONGNUO (ale teraz i tak wszystko jest chińskie):
http://www.allegro.pl/item904478744_wyzwalacz_radiowy_2_4ghz_lampy_migaw ka_nikon_slr.html
chińszczyzna ale ma wszystko co mi potrzeba a do tego jest w bardzo dobrej cenie
piszą też o synchronizacji lamp studyjnych na poziomie 1/250 s
zasięg - niby 100 metrów a ile w praktyce?
piszę, że ma 16 kanałów - na odbiorniku widzę ich ustawianie ... ale na załączonych zdjęciach nadajnika nie widać żadnych "dzyndzli" do ustawiania kanałów
czy ktoś już kupił to ustrojstwo?
jak to się sprawuje?
jak to jest wykonane?
czy faktycznie można zsynchornizować lampy studyjne na poziomie 1/250 s. ?
jak długo trzymają baterie?
z tego co widzę to odbiornik nie ma żadnego mocowania a jedynie wisi luźno na kablu - czy nie spada z tego kabla?
jak to się sprawdza przy "sabinkach"?
bartezzx
04-02-2010, 08:19
proszę http://forys.net/test-phottix-pt-04-ii-vs-yongnuo-rf-602/ - test m.in. tych wyzwalaczy które Cie interesują (które też do mnie mają właśnie dzisiaj trafić :D )
a tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=113738&page=9 cały temat w tym bardzo dużo opinii o tych wyzwalaczach
Bartek - NinoVeron
04-02-2010, 14:02
dzięki :)
test jak test ... są tam podane głównie odległości na jakich działają te wyzwalacze ale u mnie w studio to nie ma aż takiego znaczenia
mnie interesuje przede wszystkim zastosowanie tych Yongnuo z lampami studyjnymi.
Czy faktycznie da się na tych wyzwalaczach uzyskać czas synchronizacji 1/250 s.?
podobny zestaw wyzwalaczy z Quantuuma kosztuje 640 zł (komplet (http://quantuum.pl/detal.php?id=1600&lang=pl&curr=PLN)) a ten Yongnuo - 161 zł
więc jeśli nie ma jakiś specjalnych różnic a i synchronizacja jest na podobnym poziomie to nie widzę sensu przepłacać :)
ambergraff
04-02-2010, 14:15
dzięki :)
Czy faktycznie da się na tych wyzwalaczach uzyskać czas synchronizacji 1/250 s.?
podobny zestaw wyzwalaczy z Quantuuma kosztuje 640 zł (komplet (http://quantuum.pl/detal.php?id=1600&lang=pl&curr=PLN)) a ten Yongnuo - 161 zł
więc jeśli nie ma jakiś specjalnych różnic a i synchronizacja jest na podobnym poziomie to nie widzę sensu przepłacać :)
Podepnę się pod pytanie.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, aby na lampach studyjnych dało się uzyskać czas synchronizacji 1/250s. Co prawda nie wierzyłem, że można uzyskać na chińskich wynalazkach wyzwolenie błysku z odległości blisko 100m, więc jak widać wszystko jest możliwe.:)
Na flikrze ktoś pisał, że z Yongnuo na studyjnych wyciąga 1/160, a na Sabinach 1/200.
Bartek - NinoVeron
05-02-2010, 04:07
1/160 to żadna rewelacja ...
na obecnej chińszczyźnie mam 1/125 ... więc zmiana niewiele mi da :(
ale pisać można różnie tym bardziej na flickrze :)
a może jednak ktoś z szanownego grona testował te wyzwalacze w studio (najlepiej z Quantuumami :) )?
Albert44
05-02-2010, 09:12
Metze 58 i 44 wyzwalam z 1/250.. powyżej już nie funguje.. Studyjnych nie mam.
ambergraff
05-02-2010, 10:07
1/160 to żadna rewelacja ...
na obecnej chińszczyźnie mam 1/125 ... więc zmiana niewiele mi da :(
Niebagatelną zaletą tych gadżetów jest fakt wyzwalania błysku z odległości ok. 100m z praktycznie 100% skutecznością i wyzwolenia. To naprawdę duża zaleta, a jak do tego doda się funkcjonalność i cenę, zaczyna to być naprawdę interesująca propozycja.
W moim przypadku czas synchronizacji lamp błyskowych Powerlux na obecnie używanym chińskim wynalazku wynosi 1/160, ale jeśli na YONGNUO będę w stanie uzyskać 1/200. kupię je natychmiast. Fakt, głównie ze względu na opisane na początku zalety, tym nie mniej przydadzą się bardzo w zdalnym błyskaniu (strobing).:-D
Bartek - NinoVeron
05-02-2010, 14:01
no dobra ... zamówiłem...
przekonam się w praktyce jak to działa
a ze sprzedawcą dogadałem się, że jak wyzwalacze nie spełnią obiecanych parametrów to odeślę je a oni zwrócą kasiorę :)
ambergraff
05-02-2010, 22:09
no dobra ... zamówiłem...
przekonam się w praktyce jak to działa
a ze sprzedawcą dogadałem się, że jak wyzwalacze nie spełnią obiecanych parametrów to odeślę je a oni zwrócą kasiorę :)
Zatem wstrzymuje się z kupnem i czekam na Twoje doświadczenia studyjne:-D Tym nie mniej nie zmieni to faktu, iż dwa komplety prędzej, czy później zawitają na dobre u mnie.:mrgreen:
Bartek - NinoVeron
05-02-2010, 22:54
Zatem wstrzymuje się z kupnem i czekam na Twoje doświadczenia studyjne:-D Tym nie mniej nie zmieni to faktu, iż dwa komplety prędzej, czy później zawitają na dobre u mnie.:mrgreen:
Janusz ... dzisiaj zamówiłem więc pewnie ok. środy/czwartku będzie u mnie ... przejedź do mnie do studia to zobaczysz jak to będzie działać :)
Witam
Właśnie przeprowadziłem test na synchronizacje z canonem g5 i do 1/250 śmiga bez problemu.
Lampy testowe to sb-800 i sb-24 na M .
Czas 1/320 też chodzi tylko czasami nie widać błysku lampy mimo wyzwolenia jej. Jeśli moc była 1/16 to zjawisko występowało częściej czym moc była blizej 1/1 tym mniej przestrzałów. Więc na upartego w pewnych warunkach można zrobić i zdjęcie przy 1/320s
Za 270 zł które wydałem na nadajnik i 4 odbiorniki to te chińczyki biją w kategorii cena/jakość wszystko co jest na rynku. Ja jestem zadowolony z nich i nie wydałbym kasy na np Pocket Wizzard PLUS II
Pozdrawiam
bartezzx
06-02-2010, 14:36
Foto7, tyle ze koledze zależy na tym jaki czas da się wyciągnąć na lampach studyjnych
Witam
Za 270 zł które wydałem na nadajnik i 4 odbiorniki
Gdzie jeśli można wiedzieć? Na alledrogo pojedyńczy odbiornik cenią na 90 zł.
Gdzie jeśli można wiedzieć? Na alledrogo pojedyńczy odbiornik cenią na 90 zł.
Jednorazowy prywatny import:)
W pl ani europie nie kupisz tanio.
wczoraj dotarł do mnie wyzwalacz z nadajnikiem i lampka Sunpak PZ42x :)
Zestaw będe używał czysto amatorsko, więc nie trzeba mi fajerwerków. Działa? Działa ! i tyle :)
Kolega ma lampy studyjne, spróbuję troche pokombinować, jak to wyjdzie z tymi czasami
Studyjnych lamp nie mam niestety, więc w tym temacie się nie wypowiem; na SB28 z D300 mam 1/250, a z D40 (migawka elektroniczna) nawet 1/800. Nieźle. :)
Przede wszystkim są niezawodne -- miałem wcześniej chińskie RD616 i na 30m działały jak chciały, co i rusz lampa błyskała sama... Zastanawiałem się już poważnie nad PW, ale przy czterech sztukach kwota robi się niebagatelna.
Ostatecznie obkupiłem się kilkoma zestawami RF-602 i zadowolony jestem nader.
Witam,
Ja również się pokusiłem o zakup tego wyzwalacza. Mówiąc krótko polecam. Testowany na d300 i d70. Na D70 sprawdzałem i bez problemu doszedłem do 1/500. Lampa SB800. Wyzwala sprawnie w 100%. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Podobny zestaw na Pocket Wizardzie 2 wyszedł by 1500 zł. Tu Chińczycy dali popis. Pozdro
moje RF palą bez problemu 2xcy100 przy 1/200 - szybciej nie sprawdzałem
ambergraff
09-02-2010, 15:47
moje RF palą bez problemu 2xcy100 przy 1/200 - szybciej nie sprawdzałem
No to jeśli okaże się że u Bartosa podobnie, zaraz kupuję.
SB800 szczególy w exif
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img714.imageshack.us/i/dsc9043r.jpg/)
Mam ten sam wyzwalacz kupiony na ebay-u z dwoma odbiornikami. Z SB-800 i SB-80DX najkrótszy czas jaki osiągnąłem to 1/800 s i wszystko ładnie oświetlone, natomiast przy 1/1000 wychodzi już czarna klatka.
Bartek - NinoVeron
10-02-2010, 03:04
moje pytania brzmiały:
- jak te wyzwalacze zachowują się we współpracy ze studyjnymi lampami błyskowymi?
a wypowiadają się sami posiadacze Sabinek
- pytałem jak to jest wykonane i jak długo trzymają baterię :)
na to pytanie nikt nie odpowiedział :) a jak widać są tu posiadacze tych wyzwalaczy
chyba nikt już nie czyta pytań - łatwiej jest opowiadać bez zapoznania się z tematem :)
doszło do tego, że lada godzina mają do mnie przyjść kurierem i sam je przetestuje w typowym studio z lampami quantuuma :)
Niestety nie mam jak na razie oświetlenia studyjnego. Czekam natomiast na twoją ocenę bartos odnoścnie współpracy z Quantuumami. Póki co zamówiłem drugi odbiornik, choć sb900 jako drugi flesh jeszcze nie kupione, ale w planach.
ładne zdjęcia na flickr. Pozdr.
Odnośnie wykonania-uważam że jak na chiny to całkiem nieźle. Prawdziwa solidność wyjdzie jednak z czasem.
Ktoś się orientuje, czy odbiorniki można zasilać akumulatorami, np eneloopami zamiast bateriami alkalicznymi?
Niektórzy twierdzą, że nie są wyknane gorzej od PW. Wizardów w ręku nie miałem, więc nie jestem w stanie potwierdzić, ale szczerze mówiąc nie jestem sobie w stanie wyobrazić lepszego wykonania.
Jeżeli już do czegoś mógłbym się przyczepić, to wszystko drobiazgi - klapka od baterii w odbiorniku mogłaby się łatwiej otwierać, przydałaby się tasiemka do wyciągania jednej z baterii i oczko do zamocowania pętelki do podwieszenia odbiornika (żeby nie wisiał na kablu - choć kabel jest z nakrętką), brak mocowania na stopkach (nie można dokręcić; same stopki na szczęście siedzą ciasno).
Ale plastik świetnej jakości, niedoróbek nie ma, nie myślę nawet o rozbieraniu i przeróbkach (co było konieczne przy starych chińskich wyzwalaczach).
Wg mnie jakość wykonania sugerowałaby, że sprzęt jest markowy.
Ktoś się orientuje, czy odbiorniki można zasilać akumulatorami, np eneloopami zamiast bateriami alkalicznymi?
Można. Ja jadę na eneloopach (choć innej marki) i jest OK. Baterie CR2 w nadajnikach też zresztą zastąpiłem akumulatorkami (litowo-jonowymi).
Niestety nie testowałem, jak długo działają baterie. Gdzieś czytałem, że odbiornik wytrzyma na akumulatorkach mniej więcej dobę ciągłego działania. Ktoś przerabiał też odbiorniki na litowo-jonowe (ponad dwa razy wyższe napięcie) i czas działania był podobny, może odrobinę lepszy.
Fajne jest to, że włączony odbiornik pomiguje diódką, dzięki czemu (w odróżnieniu od poprzednich) pamiętam o tym, żeby je wyłączyć. :) Niegłupie.
Niektórzy twierdzą, że nie są wyknane gorzej od PW. Wizardów w ręku nie miałem, więc nie jestem w stanie potwierdzić, ale szczerze mówiąc nie jestem sobie w stanie wyobrazić lepszego wykonania.
Jeżeli już do czegoś mógłbym się przyczepić, to wszystko drobiazgi - klapka od baterii w odbiorniku mogłaby się łatwiej otwierać, przydałaby się tasiemka do wyciągania jednej z baterii i oczko do zamocowania pętelki do podwieszenia odbiornika (żeby nie wisiał na kablu - choć kabel jest z nakrętką), brak mocowania na stopkach (nie można dokręcić; same stopki na szczęście siedzą ciasno).
Ale plastik świetnej jakości, niedoróbek nie ma, nie myślę nawet o rozbieraniu i przeróbkach (co było konieczne przy starych chińskich wyzwalaczach).
Wg mnie jakość wykonania sugerowałaby, że sprzęt jest markowy.
Chińczycy powoli wychodzą z okresu tandeciarstwa. Przerabiały to już wcześniej wszystkie azjatyckie tygrysy, Japonia, Tajwan, Korea, Indonezja, teraz czas na Chiny, potem pewnie Wietnam.
Co do podwieszania odbiornika przy lampach studyjnych kombinuję właśnie, jak to można przymocować na rzepy, np. do statywu lub samej lampy.
do tego typu zabawek polecane i raczej wymagane są baterie ze względu na napięcie 1.5V akumulator daje 1.2V i bywało że takie radiówki albo działały jak chciały albo nie działały wogóle :) Sa na rynku ładowalne baterie więc problem z zakupem co chwila baterii już nie jest problemem.
Faktycznie, można po prostu samoprzyleny rzep podkleić do pokrywki baterii...
Ale można też zwyczajnie nawlec pętelkę od smyczki do komórki na dolną stopkę odbiornika i też wisi. Nie potrząsałbym może nim specjalnie, ale wisi.
Co do ładowalnych baterii -- masz na myśli akumulatorki NiZn? Szczerze mówiąc to raczej tych bym się bał -- świeżo po naładowaniu ma toto 1.75V...
Na ebay ten wyzwalacz kosztuje 25,99 USD + 2 USD koszów przesyłki, czyli około 80 zł - połowa ceny na allegro...
http://cgi.ebay.com/YONGNUO-RF-602-Wireless-Remote-Control-FOR-NIKON-D3D700_W0QQitemZ280398899346QQcmdZViewItemQQptZCam era_Camcorder_Remotes?hash=item414913a892
Ktoś może kupował od tego sprzedawcy?
Ile się czeka na przesyke z Chin???
Na ebay ten wyzwalacz kosztuje 25,99 USD + 2 USD koszów przesyłki, czyli około 80 zł - połowa ceny na allegro...
http://cgi.ebay.com/YONGNUO-RF-602-Wireless-Remote-Control-FOR-NIKON-D3D700_W0QQitemZ280398899346QQcmdZViewItemQQptZCam era_Camcorder_Remotes?hash=item414913a892
W komplecie nie widać wężyka do lamp studyjnych, który był załączony w zestawie od sprzedawcy z Allegro. Dodając do tego pewne ryzyko sprowadzenia z Chin i czas oczekiwania - nie skusiłbym się. Nie daj Boże awarii - nie chcę realizować gwarancji w Hong Kongu...
Co do ładowalnych baterii -- masz na myśli akumulatorki NiZn? Szczerze mówiąc to raczej tych bym się bał -- świeżo po naładowaniu ma toto 1.75V...
Pewnie ma na myśli Pure Energy którymi handluje.... BPNMSP ;>
W komplecie nie widać wężyka do lamp studyjnych, który był załączony w zestawie od sprzedawcy z Allegro. Dodając do tego pewne ryzyko sprowadzenia z Chin i czas oczekiwania - nie skusiłbym się. Nie daj Boże awarii - nie chcę realizować gwarancji w Hong Kongu...
Na wypadek awarii mozna kupic dwa, w osobnych przesyłkach żeby zminimalizować ryzyko. :) Cena jak za jeden na allegro.
mirusiek
10-02-2010, 14:18
Kupowałem zestaw Youngnuo u tego sprzedawcy:
http://myworld.ebay.com/nice.photo&ssPageName=STRK:MEFSX:SELLERID
na przesyłkę czekałem 4 tygodnie ( mieszkam jednak na Islandii). Z samym sprzedawcą żadnych problemów. Zapłaciłem PayPal-em. towar w stanie idealnym, solidnie zapakowany. polecam.
teraz oczekuję od tego samego sprzedwacy na lampy :)
Pewnie ma na myśli Pure Energy którymi handluje
tak chodzi o Pure Energy
tak chodzi o Pure Energy ale nie tylko ja nimi handluje :)
Ale one zdaje się mają sporo gorszą żywotność od NiMHów?
Szczerze mówiąc ja nie widzę różnicy i odbiorniki chodzą u mnie identycznie niezawodnie na eneloopach jak na bateriach.
Co do ebaya, faktycznie wyzwalacze niedawno staniały. W nowej cenie kupowałem niedawno zestaw HAVE (to samo co Youngnuo, tylko marka inna) u sprzedawcy cam.plus -- zestaw kosztował mnie taniej niż sam odbiornik na Allegro. Żadnych problemów, na przesyłkę czekałem jakieś dwa-trzy tygodnie.
Generalnie z zakupami na ebayu jest tak, że wprawdzie z wymianą sprzętu jest problem (sprzedawcy żądają odesłania przedmiotu na własny koszt) i raz na jakiś czas ginie przesyłka, ale taniej jest sporo i nawet jak się uwzględni prawdopodobieństwo, że co któryś zakup nie wypali, na dłuższą metę się opłaca.
Generalnie z zakupami na ebayu jest tak, że wprawdzie z wymianą sprzętu jest problem (sprzedawcy żądają odesłania przedmiotu na własny koszt) i raz na jakiś czas ginie przesyłka, ale taniej jest sporo i nawet jak się uwzględni prawdopodobieństwo, że co któryś zakup nie wypali, na dłuższą metę się opłaca.
A jak wygląda kwestia cła?
Szczerze mówiąc ja nie widzę różnicy i odbiorniki chodzą u mnie identycznie niezawodnie na eneloopach jak na bateriach.
no to jak działają dobrze nie ma co zmieniać :) co do trwałości baterii to wg producenta do 500-set ładowań.
A jak wygląda kwestia cła?
Małe paczki o wartości poniżej $50* przechodzą chyba zawsze bezcłowo (albo miałem szczęście do tej pory). Jak większe albo droższe, dochodzi cło, VAT i dodatkowy tydzień. Czasami jest śmiesznie -- np. kupiłem w Stanach Photoshopa i cło naliczono mi na "nośniki CD"; przy statywie z Tajwanu z kolei musiałem deklarować, że pasek dołączony za darmo (i tak stało na załączonej do paczki ichniej fakturze) jest wart dolara, bo za darmo to nic nie ma. :)
Na wyzwalaczach cła bym się nie spodziewał -- może jak kupisz 10. :)
*) Są jakieś formalne limity ustalone przez Unię Europejską, ale nie pamiętam kwot.
Bartek - NinoVeron
10-02-2010, 15:46
dotarły :)
lecę porobić testy
Bartek - NinoVeron
10-02-2010, 16:00
Wykonanie - jak na chińczyków bardzo dobre
A czy osiągają obiecywane przez dystrybutora 1/250s?
NIE!!! czy osiągają chociaż 1/200s ? NIE
prawidłowo pracują na 1/160 - czyli tak jak każdy wyzwalacz
Uwaga! zdjęcia dla osób pełnoletnich ;)
1) Czas - 1/160s, f/5,6 (wszystkie dane w EXIFie)
źródło (http://img.os.pl/i/bartos/78/orginal/12658089125689.jpg)
jak widać jest oki
2) Czas 1/200s, f/5,6
źródło (http://img.os.pl/i/bartos/79/orginal/12658089193410.jpg)
widać, że prawy bok jest już lekko zaciemniony
czyli już porażka!
3) Czas 1/250s - CZYLI TO CO OBIECUJĄ SPRZEDAWCY/IMPORTERZY (f/5)
źródło (http://img.os.pl/i/bartos/77/orginal/12658088985250.jpg)
TOTALNA PORAŻKA!!!!
testy wykonane na lampach Quantuum R+600 oraz PT200
D700 + Nikkor AF-S 60 mm
exify w plikach
chyba nikt już nie czyta pytań - łatwiej jest opowiadać bez zapoznania się z tematem
doszło do tego, że lada godzina mają do mnie przyjść kurierem i sam je przetestuje w typowym studio z lampami quantuuma
czyba jednak czyta - post wcześniej napisałem o współpracy z CY100 - powtórze się przy 1/200 jest wszystko dobrze
na ile starczają baterie ?? wątpie żeby komuś z użytkowników na tym forum udało się już rozładować - tym bardziej wątpie że ktoś to mierzył
to co nazywasz totalną porażką może nie byc winą wyzwalaczy lub występować w przypadku twojego egzemplarza - bo niby jak wyjaśnić setki zadowolonych użytkowników ?
a co do uwag "po zapoznaniu się z tematem"
1. prawdopodobie szkodliwe jest wysokie napięcie na stopce/synchro - jeden z moich odbiorników odmówił współpracy po użyciu lampy Braun z napięciem ok 7,7v. Producent podaje do 12v, sprzedawcy mówią różnie. Dlatego mówię "prawdopodobnie"
2. Największym mankamentem użytkowym jest przełącznik kanałów - jak u krawca dobrze mieć przy sobie szpilkę ...
peace
Bartek - NinoVeron
10-02-2010, 17:33
czyba jednak czyta - post wcześniej napisałem o współpracy z CY100 - powtórze się przy 1/200 jest wszystko dobrze
a możesz zrobić podobny test - 3 zdjęcia: 1/160, 1/200 i 1/250s na białym tle
chciałbym zobaczyć jak to faktycznie jest na Twoich lampach
aaaa... jaki masz aparat? (może u Ciebie jest lepiej bo masz migawkę innej konstrukcji)
inna konstrukcja czyli migawka elektroniczna była chyba tylko w d70. Tak mi się wydaje.
inna konstrukcja czyli migawka elektroniczna była chyba tylko w d70. Tak mi się wydaje.
Na pewno jeszcze D40 (akurat mam) i bodajże D50. Ale to chyba tyle.
Bartek - NinoVeron
12-02-2010, 01:09
dzisiaj miałem pierwszą sesję z tymi wyzwalaczami ... i ok. 6 razy nie odpaliły lamp studyjnych co jest dla mnie szokiem, bo poprzednia chińszczyzna z Elteca raczej nigdy mnie nie zawodziła ... raz coś mogło nie błysnąć na kilka sesji a tu jedna szybka sesja ... w sumie 170 zdjęć i 6 razy zawaliły
Dość dziwne; mi nie nawaliły jeszcze ani razu, w przeciwieństwie do chińczyków poprzedniej generacji.
Nie odpalały wszystkie czy jeden z odbiorników?
a możesz zrobić podobny test - 3 zdjęcia: 1/160, 1/200 i 1/250s na białym tle
chciałbym zobaczyć jak to faktycznie jest na Twoich lampach
spróbuję w weekend bo sprzęt jest na walizkach
a co do pozostałych problemów - to są raczej wady poszczególnych egzemplarzy, czyli że reprezentują nierówny poziom (jak np nasi skoczkowie na nartach ;-)) - moje np znowu się zawiesiły (pomogło wyjęcie baterii na 15 min) - więc lepiej je przechowywać z wyjętymi bateriami (a przynajmniej nadajnik bo nie ma przycisku on/off)
Wykonanie - jak na chińczyków bardzo dobre
A czy osiągają obiecywane przez dystrybutora 1/250s?
NIE!!! czy osiągają chociaż 1/200s ? NIE
prawidłowo pracują na 1/160 - czyli tak jak każdy wyzwalacz
Pociesz się, że ja mam to samo (1/160) i to na ... Pocket Wizardach. Lampy to Elfo seria E, wiec juz dość stara..
Te same Pockety z Sabinkami - bezproblemowo dają 1/250.
Wina leży chyba po stronie lamp studyjnych. Dziwne tylko, że lampy odpalane po kablu lub błyskiem (lub IR) pozwalają na 1/250.
Sytuacja jest całkowicie nielogiczna, bo wszystkie elementy pozwalają na uzyskanie 1/250 w innych konfiguracjach, ale radiówka z większościa lamp studyjnych - nie pozwala. Nie wiem dlaczego. A jestem bardzo, bardzo ciekaw.
Trzeba wyczaić jakielampy studyjne sa dobre.
Jak to wygląda z Powerluxami (i jaki konkretny typ), ktoś sprawdzał?
Niezły zbieg okoliczności. :)
Wlazłem na strobista i w poście sprzed miesiąca mówią właśnie o tym:
http://strobist.blogspot.com/2010/01/know-your-sync.html
Nie przekopałem się przez wszystkie komentarze, ale wygląda na to, że 1/160 to standard w studiu -- są notki o PW, Yongnuo, Cactusach, Skyportach, lampach Profoto, Elinchromach, Alien Bees, do tego i Nikony, i Canony -- nie widziałem tam nikogo, kto wyciągnąłby więcej niż 1/160 na lampach studyjnych wyzwalanych zdalnie.
Ja sobie właśnie zamówiłem komplet z 3ma odbiornikami z Hongkongu za 58$ z wysyłką. 1/160 to trochę mało, ale z tego co piszecie na Skyportach i innych jest podobnie
Prosze o to wyniki na Powerluxie VC300 LR i radio Powerluxa 10 kanałowe czyli FW-2 + Nikon D700 Wieczorem wstawie jeszcze fotki z tego tańszego FW-1B
źródło (http://www.occur.pl)
Bartek - NinoVeron
12-02-2010, 15:26
Bonzo - dzięki, test fajny :)
przydałby się jeszcze taki dla pewności na Quantuumach aby mieć pewność, że to bardziej zasługa dobrego wyzwalacza niż wyjątkowych lamp :)
Trzecią zmienną jest konkretny egzemplarz korpusu -- w tym tekście na strobist.com dwie osoby z identycznymi aparatami (5D MkII) i taką samą resztą sprzętu miały różne wyniki. Jedna z nich wyciągała 1/160, druga 1/200.
I bądź tu mądry.
na Quantuumie zrobie po niedzieli bo będe miał akurat je u siebie :) a teraz skoro na różnych korpusach było inaczej to jedynie moge jeszcze zrobić na D300s jeżeli chcecie :)
Ja sobie właśnie zamówiłem komplet z 3ma odbiornikami z Hongkongu za 58$ z wysyłką. 1/160 to trochę mało, ale z tego co piszecie na Skyportach i innych jest podobnie
U którego sprzedawcy kupiłeś?
Bonzo - dzięki, test fajny :)
przydałby się jeszcze taki dla pewności na Quantuumach aby mieć pewność, że to bardziej zasługa dobrego wyzwalacza niż wyjątkowych lamp :)
na quantuumie jest tak samo :/
radio powerluxa - 1 kanałowe
odbiornik wytrzymuje na baterii bardzo długo ale lepiej miec baterie przy sobie.
w wyzwalaczu odkąd kupiłem nie wymieniałem jeszcze baterii
nigdy nie zdarzyło sie jeszcze aby nie odpaliło lamp
U którego sprzedawcy kupiłeś?
U tego: http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220536444789&ssPageName=STRK:MEWNX:IT
Mam nadzieję, że moje RF-y dojdą, teraz w Chinach mają nowy rok czy coś tam... Od 16. II mają wysyłać
na lampach Powerlux VC na yongnuo rc-602 czas 1/200 i 100% skuteczności
Problem synchronizacji przy krótszych czasach wynika pewnie z prostej fizyki. Zrobiłem doświadczenie, które polegało na zdalnym wyzwoleniu sabiny osadzonej w sankach wyzwalacza oraz aparatu podłączonego do odbiornika wyzwalacza kablem dołączonym do zestawu. Co się okazało. Żadne zdjęcie wykonane tak skonstruowanym zestawem nie było doświetlone fleszem. I to niezależnie jaki czas synchronizacji ustawiony był na body aparatu. Wydaje mi się, że winowajcą jest kabelek. Sygnał przechodzi przez niego wystarczająco dłużej. Lampa podłączona bezpośrednio do sanek, sygnał fire dostała wcześniej. Tym oto sposobem stawiam teze, że lampy studyjne podłączone do wyzwalaczy przez kabelki mają rozjazd synchronizacyjny przy ekstremalnie krótkich czasach przez właśnie te kabelki. Wystarczy, że jeden będzie ciut dłuższy lub jego temperatura będzie minimalnie wyższa a sygnał fire będzie przez niego przechodził z inną prędkością. Co Wy na to?
Polemizowałbym. :)
W opisanym przez Ciebie przypadku (jeżeli dobrze rozumiem, wyzwalasz jednym nadajnikiem dwa odbiorniki -- jeden podłączony do lampy, drugi do aparatu) aparat nie ma szans uchwycić światła lampy. Lampa błyska jakieś tysięczne sekundy po otrzymaniu sygnału, a migawka aparatu (ustrojstwo mechaniczne) w tym czasie ledwie zdąży pomyśleć o tym, że ma się otworzyć. Krótko mówiąc, lampa wyzwolona tym samym sygnałem zawsze błyśnie przed otwarciem migawki.
Jeżeli chcesz wyzwolić i aparat, i lampę zdalnie, musisz mieć dwa nadajniki -- jednym wyzwalasz migawkę, drugim (podłączonym do aparatu) lampę.
Edit: Wróć. Załapałem Twój system -- mówisz, że masz jeden odbiornik i podłączasz do niego i lampę, i aparat. Efekt jednak będzie identyczny.
Albert44
01-03-2010, 12:09
Postanowiłem wrzucić kamyczek do ogródka... i zapytam: do jakich celów studyjnych potrzebny jest czas synchronizacji krótszy niż np. 1/250s?
Jak masz np. słabe lampy i chcesz, żeby coś znaczyły w pełnym słońcu.
Albert44
01-03-2010, 12:19
Jak masz np. słabe lampy i chcesz, żeby coś znaczyły w pełnym słońcu.
Dziękuję za odpowiedź.. ale pytanie było takie:
Postanowiłem wrzucić kamyczek do ogródka... i zapytam: do jakich celów studyjnych potrzebny jest czas synchronizacji krótszy niż np. 1/250s?
czyli studio.. Przepraszam jeżeli wyraziłem się "nieprecyzyjnie"..
Sorry, przeoczyłem słowo "studyjnych". :)
W takim razie nie jestem w stanie wymyśleć nic poza tym, że można mieć w środowisku oświetlenie stałe (np. okno), które widać przy 1/250 i np. f1.8.
Czyli np. portret w niezaciemnionym studiu.
Co nie zmienia faktu, że najwyraźniej nie jest to na tyle potrzebne, żeby profesjonalne lustrzanki takie czasy obsługiwały. :)
Albert44
01-03-2010, 12:34
Sorry, przeoczyłem słowo "studyjnych". :)
W takim razie nie jestem w stanie wymyśleć nic poza tym, że można mieć w środowisku oświetlenie stałe (np. okno), które widać przy 1/250 i np. f1.8.
Czyli np. portret w niezaciemnionym studiu.
OK. Ale to można ograć bez radyjka lub cls-a w bardzo prosty sposób ;) Coś jeszcze?
OK. Ale to można ograć bez radyjka lub cls-a w bardzo prosty sposób ;) Coś jeszcze?
Znaczy chcesz przykłady sytuacji w studiu, których nie da się obsłużyć np. kabelkiem i potrzebny jest czas <1/250s? To nic nie wymyślę. Kable robią całkiem długie. :)
Tak czy inaczej, z radyjkiem czy bez, poniżej 1/250 zejdziesz tylko D40, D70 i D50. Więc robi się coraz bardziej akademicko. :)
W tym tonie mam dla Ciebie:
płonące naleśniki,
wybuch kolejki PICO,
portret z pochodnią.
:)
Albert44
01-03-2010, 13:15
Znaczy chcesz przykłady sytuacji w studiu, których nie da się obsłużyć np. kabelkiem i potrzebny jest czas <1/250s? To nic nie wymyślę. Kable robią całkiem długie. :)
Tak czy inaczej, z radyjkiem czy bez, poniżej 1/250 zejdziesz tylko D40, D70 i D50. Więc robi się coraz bardziej akademicko. :)
W tym tonie mam dla Ciebie:
płonące naleśniki,
wybuch kolejki PICO,
portret z pochodnią.
:)
Jest inne rozwiązanie... :) :) zjedziemy nawet do 1/4000s, bez winietki, bez paseczków od lamelek... prosto, tanio i skutecznie.
Jest inne rozwiązanie... :) :) zjedziemy nawet do 1/4000s, bez winietki, bez paseczków od lamelek... prosto, tanio i skutecznie.
Ale rozumiem, że nie mówisz o zwykłym zamrożeniu ruchu samą lampą przy pełnym zaciemnieniu reszty?
Albert44
01-03-2010, 13:33
Ale rozumiem, że nie mówisz o zwykłym zamrożeniu ruchu samą lampą przy pełnym zaciemnieniu reszty?
Mówię o odpaleniu lamp zewnętrznych/żarówek błyskowych (w studio) z czasem krótszym niż ogólnie stosowany zakres 1/125s - 1/200s.
marszull
01-03-2010, 13:35
Uzywajac lampy w trybie FP
niestety przy krotkich czasach obcina blysk
byly nawet gdzies linki tu na forum
Albert44
01-03-2010, 14:12
Uzywajac lampy w trybie FP
:) dobry trop..trzeba wykorzystać pewną cechę trybu FP.
..Wydaje mi się, że winowajcą jest kabelek. Sygnał przechodzi przez niego wystarczająco dłużej. Lampa podłączona bezpośrednio do sanek, sygnał fire dostała wcześniej. Tym oto sposobem stawiam teze, że lampy studyjne podłączone do wyzwalaczy przez kabelki mają rozjazd synchronizacyjny przy ekstremalnie krótkich czasach przez właśnie te kabelki. Wystarczy, że jeden będzie ciut dłuższy lub jego temperatura będzie minimalnie wyższa a sygnał fire będzie przez niego przechodził z inną prędkością. Co Wy na to? :-D raczysz żartować ? :-D
Co nie zmienia faktu, że najwyraźniej nie jest to na tyle potrzebne, żeby profesjonalne lustrzanki takie czasy obsługiwały. :)to by było potrzebne, ale cały czas jest bariera technologiczna by skonstruowac migawki szczelinowe (nie hybrydowe) o czasie synchro krótszym niz 1/250 (1/320).
Czasy błysku to inny problem, a lampy studyjne świecą nawet dość długo, niestety.
Albert44
01-03-2010, 14:34
..... a lampy studyjne świecą nawet dość długo.....
I tu nieoczekiwanie pojawiła się druga podpowiedź :)
I tu nieoczekiwanie pojawiła się druga podpowiedź :)
Ta podpowiedź, mówi także:
wyzwalanie błyskogratów studyjnych sabiną w trybie FP i tak nie nadaje się do zamrożenia ruchu w studio. Bo tylko chyba po to chcemy zejść z czasem w studio.
Przynajmniej na moich Elfo :-D
Do zamrażania ruchu polecam lampy systemowe - sb800, 900 itp. Mozna wtedy pracowac na nich w normalnych trybach - na 1/250 s, ale na małej mocy.
Albert44
01-03-2010, 15:55
Ta podpowiedź, mówi także:
wyzwalanie błyskogratów studyjnych sabiną w trybie FP i tak nie nadaje się do zamrożenia ruchu w studio. Bo tylko chyba po to chcemy zejść z czasem w studio.
Z chęcią (jeżeli można) poprosiłbym o wyjaśnienie dlaczego. Pytam całkiem poważnie.
Z chęcią (jeżeli można) poprosiłbym o wyjaśnienie dlaczego. Pytam całkiem poważnie.
Przecież sam napisałeś. Lampy świecą długo, więc nie zamrożą ruchu.
Albert44
01-03-2010, 16:07
Przecież sam napisałeś. Lampy świecą długo, więc nie zamrożą ruchu.
Jeżeli mogę prześlę ci na priv pewną informację (1 do 2 godzin)w celu zweryfikowania praktycznego (lamp studyjnych nie posiadam tylko żarówki błyskowe), pod kątem FP + lampy studyjne = czas migawki 1/1000s.
Jeżeli mogę prześlę ci na priv pewną informację (1 do 2 godzin)w celu zweryfikowania praktycznego (lamp studyjnych nie posiadam tylko żarówki błyskowe), pod kątem FP + lampy studyjne = czas migawki 1/1000s.
Nie trzeba. Testowaliśmy to w ubiegłą niedzielę z Jackiem i innym forumowiczami. Modelka prawie zemdlała, od skakania i machania kończynami. Cały knyf polega na tym, jak się błysk rozkłada w czasie. Może Jacek wklei schematy (kiedyś już to zrobił). lamy systemowe mają inną pod tym względem charakterystykę niż studyjne. Cirka do 1/500 jest niby ok, ale i tak wychodzi poruszenie. Z krótszymi czasami, obcinasz część światła z lamp i trzeba mocno korygować ekspozycję, a i WB też się zmienia.
Sputnik_Wwa
17-06-2010, 20:48
A ja tak pokażę zastosowanie wyzwalaczy moje :)
źródło (http://www.sebastiankrystosik.pl/sesje/kiev/_DSC0593.jpg)
Działają bardzo ładnie :) Oczywiście synchronizacja lampy w kievie to 1/30 maks ale i tak można wykorzystać :)
Przewertowałem cały wątek, jednak odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie nie znalazłem.
Otóż, mam SB600 i SB900 i chcę zakupić wspomniany zestaw wyzwalaczy yongnuo.
Pytania są takie:
Do jakiego czasu jest on w stanie się synchronizować ze wspomnianymi lampami? (Do 1/250 jak jest napisane czy krócej także ?)
Czy ustawienie trybu FP na aparacie coś zmienia?
Czy zestaw jest w stanie wybudzać te lampy z uśpienia?
Pozdr,
Mike
Do jakiego czasu jest on w stanie się synchronizować ze wspomnianymi lampami? (Do 1/250 jak jest napisane czy krócej także ?)
1/250 powinien dac rade, ale nie musi.
nic nie zmienia
watpie
1/250 powinien dac rade, ale nie musi.
nic nie zmienia
watpie
Wiesz to z własnego doświadczenia bo taki zestaw posiadasz (jak wnioskuję po komentarzu to raczej nie)? Jeśli nie to po co te dywagacje?
W wątku już ktoś pisał o wyzwalaniu z SB800 czasu 1/800s....
Ponadto, producent informuje o kompatibilności z SB600 jak i SB900, ale muszę wiedzieć przed zakupem jak to się ma do praktyki.
Sputnik_Wwa
23-06-2010, 11:09
Ludzie uzyskują krótkie czasy bo mają body z migawka hybrydowa takie jak np d70. Te wyzwalacze nie wiedza co to auto fp i trzeba wylaczyc uspienie przyjmniej w sb600 bo się zawiesza
YN R602
canon 1dsIII
lampy Fomei/Aurora 600Ws
do 1/200 wyzwala bez problemu
ponizej zaczyna sie pojawiac lamelka migawki
1/160-1/180 z Nissinem 866. Nie ma szans na pełną synchronizację z 1/250 jaką ma mój aparat przy lampach bezpośrednio umieszczonych na stopce - filozofia radiówki. Temat wałkowany zdaje się na forum polskim pentaxa. Jest opóźnienie i tego się nie przeskoczy.
SB-800 + YN 460-II - 1/250s
krolewicz
29-06-2010, 23:06
ja osiągam nawet 1/500, ale to na d50 :)
Sputnik_Wwa
29-06-2010, 23:06
ja na d90 mam z sb600 i sb26 synchro do 1/200 ale tyle tylko migawka potrafi bez FP :)
stecarlos
04-07-2010, 11:38
1/640 Nissin Di622 lub 1/800 na jakimś głupim Vivitarze 2800 przerobionym pod niskie napięcie, a to wszystko dzięki D70.
Pershing
30-07-2010, 20:22
A ja mam problem i albo ja jestem jakiś nie teges albo mam totalnego pecha. Kupiłem dwa komplety RF602 i żaden z nich nie wyzwala lamp studyjnych. Z sabiną śmigają, funkcja pilota radiowego też działa a lamp studyjnych nie odpala. Mam Powerluxy i CY100 . Powerlux wiadomo dużu jack, Cy100 mały. Żadna nie dycha. Wczesniej z PT-4 śmigały bez problemu. Ktoś może coś podpowiedzieć, czy możliwe żeby oba komplety były uszkodzone? Teoretycznie powinny odpalać po wciśnięciu przycisku w nadajniku do końca. Diody zapalają się prawidłowo, ale lampy nie odpalają. próbowałem przestawiać kanały i też nic.
Sputnik_Wwa
30-07-2010, 20:51
A przejściówek używasz tych samych co z PT4?
Pershing
30-07-2010, 20:59
No nie, bo przecież RF602 ma 3pinowy kabelek i nic innego nie podejdzie. Podpinam kable które miałem w zestwie, czyli do lampy powerlux przejściówka na dużego jacka w nią oryginalny kabel od RF-a, a do Cy100 to już wogóle bez żadnych kombinacji czyli bezpośrednio oryginalny kabelek z małym jackiem z jednej do lapmy i z drugiej ten 3 pinowy do odbiornika
Sputnik_Wwa
30-07-2010, 21:02
i w ogóle te kabelki Ci nie wyzwalają lamp? Jeżeli na pewno prawidłowo je wkładasz do radyjek i dokręcasz to ja nie wiem. Mam dwa zestawy rf602 prosto z chin, sam robiłem kable bo moje lampy są na złącze DIN a nie jack i działa jak złoto.
Pershing
30-07-2010, 21:21
Ok już działa, jednak chińskie łapki nie są dokońca precyzyjne. Po dokładnym obejrzeniu odbiornika zauważyłem, że jeden z pinów jakby wpadł do środka. Rozkręciłem, poprawiłem doraźnie ale chyba trzeba będzie podkleić bo jest luźny i teraz wszystko hula. Synchronizacja na powerluxie 1/200 na CY100 1/250 czyli całkiem nieźle jak na te pieniądze. PT-04 mnie wkur... coraz bardziej bo przed klientem na debila wychodziłem, jak wyzwalał co 10-y raz.
Dzięki Sputnik za odzew i chęci pomocy.
Sputnik_Wwa
30-07-2010, 21:22
Rf602 też wariują jak mają słabe baterie. Wtedy zapalają się odbiorniki tylko na żółto i nie wyzwala. Jakbyś się zastanawiał czasem czemu tak się dzieje to zmień baterie. Ogółem jestem zadowolony z tych radyjek tylko trzeba je delikatnie traktować.
na ile wystarcza bateria w tych odbiornikach i nadajnikach? je mozna ladowac czy trzeba totalnie zmieniac?
Sputnik_Wwa
01-08-2010, 20:31
oj na długo, ale ja mam swoje poltora mca i ciągle są ok ;)
Można ładować w odbiornikach bo tam są paluszki AAA i można kupić akumulatorki sobie. W odbiorniku jest taka inna bateryjka, nie pamiętam jak się zowie i tutaj trzeba kupować. Ale to zużywa mało prądu
marszull
02-08-2010, 00:12
ja nie jestem przekonany ze w 100% mozna wyzwalac akumulatorkami
pamietam ze kiedys testowalem wyzwalacze, ktore mam i na aku nie dzialaly bo aku maja 1,5 v a baterie 1,6 (czy cos takiego)
ale te ktore mam sa bardzo stare wiec moze do nowszych jest ok
Sputnik_Wwa
02-08-2010, 00:45
Niedługo kupię eneloopy i sprawdzę
Raczej potrzebne są baterie alkaliczne, aku mają inne napięcie. ale wystarczają na długo.
Bateria w nadajniku to CR2 (nie zawsze wiedzą w sklepach co to jest CR2 jak się ich pyta, dlatego warto im czasem podpowiedzieć "bateria foto")
Moje RFki schodzą do 1/800 z D40.
Bez problemu moje RF-ki chodza na akumulatorkach, takze mozna
Witam serdecznie mam prośbę o pomoc w "tym" połączeniu. Posiadam RF-602 nadajnik i odbiornik. Posiadam dwie SB-800 oraz SB-900. Sb 900 potrzebuje mieć na sankach aparatu natomiast pozostałe lampy po dokupieniu dodatkowego odbiornika bede wyzwalał bezprzewodowo. W jaki sposób połączyć nadajnik wraz z lampą?
Witam serdecznie mam prośbę o pomoc w "tym" połączeniu. Posiadam RF-602 nadajnik i odbiornik. Posiadam dwie SB-800 oraz SB-900. Sb 900 potrzebuje mieć na sankach aparatu natomiast pozostałe lampy po dokupieniu dodatkowego odbiornika bede wyzwalał bezprzewodowo. W jaki sposób połączyć nadajnik wraz z lampą?
Kablem PC.
Rozumiem że ten obrazek jest odpowiedzią na moje pytanie
źródło (http://a.imageshack.us/img529/4246/auk6.jpg)
Rozumiem że ten obrazek jest odpowiedzią na moje pytanie
źródło (http://a.imageshack.us/img529/4246/auk6.jpg)
???
"W jaki sposób połączyć nadajnik wraz z lampą?" tak jak na załączonym obrazku?
"W jaki sposób połączyć nadajnik wraz z lampą?" tak jak na załączonym obrazku?
Ja nie widzę żadnego łobrazka. Na czarnym tle to nawet linka nie widać.
No dobra zabrałem się za edycję twego wcześniejszego posta i wyłuskałem linka.
Może być tak jak tam jest. Możesz też nadajnik podłączyć pod gniazdo PC w sabinie. Z SB800 działał taki myk, w każdym razie.
Wcale ich nie łącz radiowo, tylko używaj CLS.
co do używania kilku lamp - wazne w jakim trybie chcesz je uzywać. Bo istotna jest sprawa czy są opóźnienia w błysku sabinki na body w stosunku do sygnału na gniezdzie PC
Próbowałem cls i nie zawsze wyzwala mi obie lampy naraz dlatego w moim przypadku odpada. Tryb manual wszystkie trzy
Próbowałem cls i nie zawsze wyzwala mi obie lampy naraz dlatego w moim przypadku odpada. Tryb manual wszystkie trzy
Tak.
Tylko dlaczego upierasz się z tą trzecią na sankach? Nie lepiej na statywie za plecami postawić?
Zapomniałem powiedzieć, iż to jest reportaż i dlatego potrzebuję od mojej strony lekkiego dopalenia.
Ambitny jesteś. 3 lampy w reporterce i to pracujące w trybie manualnym ?
Tak. Oczywiście w zależności od warunków będę korzystał z bezprzewodowego wyzwalania lamp lub też dopalał lampą bezpośrednio z sanek.
Możesz też nadajnik podłączyć pod gniazdo PC w sabinie. Z SB800 działał taki myk, w każdym razie.
A jaki to kabel do tego jest potrzebny bo te które były w zestawie z erefkami nie pasują.
Sputnik_Wwa
09-08-2010, 18:49
http://allegro.pl/item1166676979_przewod_synchronizacyjny_pc_pc_5_me trow.html taki jak na odległość, http://allegro.pl/item1173608369_przewod_synchro_do_lamp_blyskowych_ pc_pc_15cm.html taki jak blisko
Witam,
Słuchajcie ja mam problem z d300 i tymi wyzwalaczami. Przy 1/250 mam czarny pasek na górze. Wie ktoś może dlaczego? Czy to problem aparatu czy wyzwalaczy? Przy 1/200 jest ok. Wyzwalam SB800. Jak lampa jest na bezpośrednio na sankach aparatu nie ma żadnych pasków na zdjęciu. W nikonie d70 nie mam żadnych problemów (ale to inna bajka z elektroniczną migawką). Może ktoś z was ma na śląsku d300 lub ten wyzwlacz bo chciałbym przetestować co u mnie nie tak, choć może sprawa na forum się rozwiąże. Z góry dzięki za sugestie.
chyba wiem w czym problem ale nie na 100%. Może we dwójkę mamy wyzwalacz do Canona. Sprawdź układ pinów. Jeżeli masz ten co ja to jeżeli trochę mocniej odsuniesz nadajnik ze stopki powinno "cudem" synchronizować dobrze. Sprawdzałem w instrukcji i mam układ pinów do Canona :) sprawdź może też taki dostałeś
navigator_s9
22-09-2010, 20:59
Z reguły taki pasek się pojawia jak przekroczy się czas synchronizacji błysku i dziwi mnie fakt że tak sie robi jak masz 1/250 ustawione, bo przecież yongnuo ma taki czas właśnie (u mnie się właśnie pojawia jak mam ponad 250)
W zestawie z C 50D przy czasie do 1/200 wszystko było ok, przy 1/250 czarny pasek u góry (ten model C synchronizuje do 1/250). Lampa Powerlux. Ja przed chwilą zrobiłem test swojego D90 z SB900. 1/200 ok. 1/250 czarny pasek. Tyle że synchronizacja D90 to właśnie 1/200
Bartek - NinoVeron
28-09-2010, 23:04
Witam,
Słuchajcie ja mam problem z d300 i tymi wyzwalaczami. Przy 1/250 mam czarny pasek na górze. Wie ktoś może dlaczego? Czy to problem aparatu czy wyzwalaczy? Przy 1/200 jest ok. Wyzwalam SB800. Jak lampa jest na bezpośrednio na sankach aparatu nie ma żadnych pasków na zdjęciu. W nikonie d70 nie mam żadnych problemów (ale to inna bajka z elektroniczną migawką). Może ktoś z was ma na śląsku d300 lub ten wyzwlacz bo chciałbym przetestować co u mnie nie tak, choć może sprawa na forum się rozwiąże. Z góry dzięki za sugestie.
ale przecież w tym temacie było to opisane:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1745285&postcount=42
z przykładowymi zdjęciami
z wyjątkiem D70 (inna konstrukcja migawki) - we wszystkich innych nikonach będziesz miał dokładnie to samo
aaa... zrób zdjęcie na totalnie białym tle ... to i przy 1/200s będziesz miał lekkie zaciemnienie
bezpieczny czas to 1/160s
kwiatek_35
29-09-2010, 06:38
Witam szanownych forumowiczów:)
Moje pytanie dotyczy wyzwalaczy radiowych, a mianowicie który wyzwalacz polecilibyście ten?
1.http://allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-lamp-goraca-stopka-pt-04-mf-i1216398145.html
czy ten?
2.http://www.nokaut.pl/lampy-blyskowe/aputure-trigmaster-mx3n-radiowy-wyzwalacz-lamp-blyskowych-studyjnych-pilot-radiowy-do-nikon.html#ProductInfo=ProductOffers
a może jakiś inny.
Posiadam D60 oraz SB 600 , bardzo proszę o pomoc. Dziękuję
Witam szanownych forumowiczów:)
Moje pytanie dotyczy wyzwalaczy radiowych, a mianowicie który wyzwalacz polecilibyście ten?
1.http://allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-lamp-goraca-stopka-pt-04-mf-i1216398145.html
czy ten?
2.http://www.nokaut.pl/lampy-blyskowe/aputure-trigmaster-mx3n-radiowy-wyzwalacz-lamp-blyskowych-studyjnych-pilot-radiowy-do-nikon.html#ProductInfo=ProductOffers
a może jakiś inny.
Posiadam D60 oraz SB 600 , bardzo proszę o pomoc. Dziękuję
A jaki jest tytuł wątku? Czy zawsze trzeba kombinować jak qń pod górę.
http://tinyurl.com/39hnolw