Zobacz pełną wersję : Bad pix?
Witam,
przypadkowo na zdjęciach zobaczyłem jeden świecący na zielono piksel. Kiedyś na forum widziałem wątek w stylu "serwisowe kasowanie uszkodzonych pikseli" (czy "mapowanie uszkodzonych pikseli"). Teraz nie mogę dogrzebać się do tego :/
Body o którym mowa ma nieco ponad rok. Czy taka "naprawa" jest kosztowna? Jak w domowych warunkach poszukać na matrycy D60 uszkodzonych pikseli? Czy jest jakiś inny sposób niż zrobienie serii zdjęć (np. zdjęcie czarnego obiektu i poszukanie całego zdjęcia)?
EMILjo
Ludzie - jest na forum funkcja "szukaj" - to naprawdę nie boli.
A masz, odpowiem Ci na Twoje pytania:
- tzw. mapowanie matrycy jest darmowe w serwisie, nawet po okresie gwarancyjnym
- test z dekielkiem
- możesz sobie utworzyć akcje w PSie i przy każdym zdjęciu, na którym ci toto przeszkadza uruchomić właśnie tę akcję i po sprawie.
Temat wałkowany nagminnie... wystarczy wpisac w szukajke "mapowanie" -> http://forum.nikon.org.pl/search.php?searchid=3526796 i można dowiedzieć sie że mapowanie serwis robi za darmo....
ps. zamiast szukać pixeli, moze lepiej skupić się na... robieniu zdjęć? ;)
raddeli byłeś szybszy ;P
ps. zamiast szukać pixeli, moze lepiej skupić się na... robieniu zdjęć? ;)
I ja sie tego trzymam odkąd znalazłem takie cuda u siebie. I pomogło - przestałem je widzieć :-)
I ja sie tego trzymam odkąd znalazłem takie cuda u siebie. I pomogło - przestałem je widzieć :-)
bo to jest w myśl zasady "każdy ma pixela mam i ja" ;)
Michaelg
03-02-2010, 22:28
Też tak mam- z tym że od nowości. Póki co zapomniałem o tym. Akcja mapowania jest darmowa podobno nawet po okresie gw, tylko pozbywasz się na 3 tyg aparatu. Pozdrawiam i nie martw się tym.
Też tak mam- z tym że od nowości. Póki co zapomniałem o tym. Akcja mapowania jest darmowa podobno nawet po okresie gw, tylko pozbywasz się na 3 tyg aparatu. Pozdrawiam i nie martw się tym.
niekoniecznie... jak widać kolega EMILjo jest z Warszawy wiec może zrobić to w serwisie na miejscu, czekając kilka minut.
Ludzie - jest na forum funkcja "szukaj" - to naprawdę nie boli.
nie boli ale napisałem wyżej, że nie udało mi się dogrzebać. Już wiem, że źle szukałem :/
za odpowiedź dziękuję. Zaraz zobaczę, co da się zrobić z moimi pikselami :]
Zaraz zobaczę, co da się zrobić z moimi pikselami :]
Zdjęcia :D