Zobacz pełną wersję : Nikon D3 - nieoryginalne akumulatory
MariuszF
03-02-2010, 21:37
Dzien dobry.
Uzywa ktos moze nieoryginalnych akumulatorow z tym aparatem? np firmy DELTA ?
Sa jakies problemy z zamiennikami ? problemy z ladowaniem ? aparatem ?
Dziekuje i pozdrawiam, Mariusz.
Mariusz888
03-02-2010, 22:32
A nie lepiej i prościej kupić oryginał? Tylko mi proszę nie mów że kupiłeś jednego z najdroższych DSLR na rynku i zabrakło na aku... tym bardziej że np w Imfoto jest teraz przecena na EN-EL4a i są chyba po 340zł (w fotojokerze też ostatnio chyba widziałem na necie po tyle też na promocji) więc.... ehhhh :roll:
Dzien dobry.
Uzywa ktos moze nieoryginalnych akumulatorow z tym aparatem? np firmy DELTA ?
Sa jakies problemy z zamiennikami ? problemy z ladowaniem ? aparatem ?
Dziekuje i pozdrawiam, Mariusz.
Zaden z zamiennikow dostepnych na rynku nie ma parametrow identycznych z oryginalna bateria :)
Niedzwiedz
03-02-2010, 22:38
moj model jest z 2007 r ma 180 000 klatek ostanio spadla jakos bateri o jedna z 4 kresek (info wg aparatu o stanie zużycia baterii) po takiej informacji zostałem fanem oryginalnych baterii nikona ;) polecam :D
MariuszF
03-02-2010, 22:54
A nie lepiej i prościej kupić oryginał? Tylko mi proszę nie mów że kupiłeś jednego z najdroższych DSLR na rynku i zabrakło na aku... tym bardziej że np w Imfoto jest teraz przecena na EN-EL4a i są chyba po 340zł (w fotojokerze też ostatnio chyba widziałem na necie po tyle też na promocji) więc.... ehhhh :roll:
czasami bywa, ze zabraknie a czasami wczesniejsze doswiadczenia wskazuja, ze nie warto dawac 5 razy wiecej za taki sam produkt lecz z inna nalepka. Nieoryginaly z D700 dzialaly lepiej od oryginalow. Tak samo bylo tez w canonie 5D. W sklepie widzialem oryginalne aku do D3 po 490, a chce kupic 2 sztuki. Poszperam w necie - 340 to juz calkiem niezle.
pzdr, m.
Mariusz888
03-02-2010, 22:58
A ja się nauczyłem że gdzie jak gdzie ale w takich przypadkach sytuacja jest prosta - tylko oryginał - nawet jeśli miałbym wydać 2x490zł... jak masz tyle na D3 to takie "grosze" nie powinny być problemem... :roll: za 640zł za dwa to nawet bym patykiem zamiennika nie dotknął... ja oryginały sobie bardzo chwale i wiem że żaden zamiennik się już u mnie nie pojawi - niezależnie czy to będzie do D40 czy D3x... ;)
Andrzej Olender
03-02-2010, 23:05
fotojoker ma za 309pln. Jak poprzednicy napisali, tutaj żaden zamiennik nawet się nie zbliżył jakościowo do oryginała :)
MariuszF
03-02-2010, 23:08
[QUOTE=Mariusz888;1730529]A ja się nauczyłem że gdzie jak gdzie ale w takich przypadkach sytuacja jest prosta - tylko oryginał - nawet jeśli miałbym wydać 2x490zł... jak masz tyle na D3 to takie "grosze" nie powinny być
problemem
ale macie podejscie... - czy jak kupuje cos, co w PL wydaje sie drogie to znaczy, ze stac mnie na wszystko ? Mam budzet ograniczony na sprzet (ksiegowy zatwierdzil) a chce dokupic jeszcze troche szkiel, wiec kazda oszczednosc sie dla mnie liczy. I rady w stylu: jak stac na D3 to te grosze na aku... sa troche, wybaczcie, nie na miejscu. Pytalem tylko o opinie co do nieoryginalnych aku...
pzdr,m.
Andrzej Olender
03-02-2010, 23:12
[QUOTE=Mariusz888;1730529]A ja się nauczyłem że gdzie jak gdzie ale w takich przypadkach sytuacja jest prosta - tylko oryginał - nawet jeśli miałbym wydać 2x490zł... jak masz tyle na D3 to takie "grosze" nie powinny być
problemem
ale macie podejscie... - czy jak kupuje cos, co w PL wydaje sie drogie to znaczy, ze stac mnie na wszystko ? Mam budzet ograniczony na sprzet (ksiegowy zatwierdzil) a chce dokupic jeszcze troche szkiel, wiec kazda oszczednosc sie dla mnie liczy. I rady w stylu: jak stac na D3 to te grosze na aku... sa troche, wybaczcie, nie na miejscu. Pytalem tylko o opinie co do nieoryginalnych aku...
pzdr,m.
Sprawa jest prosta, akumulator dla D3 a więc en-el4a to nie taki zwykły akumulator, po pierwsze jest bardzo pojemny i wydajny po drugie ma w sobie mikroprocesor. Takich rzeczy łatwo się nie podrabia. Zasilanie jest bardzo ważne i warto mieć możliwie niezawodne.
MariuszF
03-02-2010, 23:14
fotojoker ma za 309pln. Jak poprzednicy napisali, tutaj żaden zamiennik nawet się nie zbliżył jakościowo do oryginała :)
To wydaje sie niezla opcja.
Dziekuje, chyba tam zerkne.
pzdr,m
jednoslowo
03-02-2010, 23:24
Hahnel lub Phottix - jeżeli zamienniki to tylko z tych firm.
downunder
03-02-2010, 23:29
TU (http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/zrodla-zasilania/Nikon/ENEL-4a/) masz jeszcze taniej.
Ja również nie bawiłbym się w żadne zamienniki.
Radzę się również zastanowić czy aby potrzebujesz 2 rezewowych akumulatorów?
W porównaniu z wszystkimi innymi akumulatorami Nikona te są naprawdę mega wydajne!
Mariusz888
03-02-2010, 23:29
I rady w stylu: jak stac na D3 to te grosze na aku... sa troche, wybaczcie, nie na miejscu.
Gdyby ktoś pytał o aku do D40 pisząc że ma ograniczony budżet to bym zrozumiał ale do D3? Body za 14500zł a aku niech będzie nawet te 490zł... (a są po 310 i 340zł)... :roll: to tak jakbyś kupił Maybacha i narzekał że dywaniki do niego są drogie... :lol: więc nie wiem czy moja wypowiedź była nie na miejscu... nie gdy mówimy o takim sprzęcie... też mam ograniczony budżet - ale jak planuję taką puszkę to od razu patrzę ile kosztują akcesoria...
A moje zdanie że "tylko oryginał" potwierdził Ci praktycznie każdy w tym wątku więc chyba jednak coś w tym jest nie? ;)
czasami bywa, ze zabraknie a czasami wczesniejsze doswiadczenia wskazuja, ze nie warto dawac 5 razy wiecej za taki sam produkt lecz z inna nalepka. Nieoryginaly z D700 dzialaly lepiej od oryginalow. Tak samo bylo tez w canonie 5D. W sklepie widzialem oryginalne aku do D3 po 490, a chce kupic 2 sztuki. Poszperam w necie - 340 to juz calkiem niezle.
Ja juz pisalem raz, napisze po raz drugi - zaden z zamiennikow EN-EL4a dostepnych na rynku nie ma parametrow identycznych z oryginalna bateria. Doslownie zaden. Wiekszosc ma mniejsza pojemnosc. O ile w przypadku baterii do D300/D700 z powodzeniem mozna kupic zamiennik Hahnela np. o tyle w przypadku baterii D3 daj sobie po prostu spokoj. Podrobki sa nieudolne, marnej jakosci i zaden z nich nie ofertuje identycznej pojemnosci jak oryginalna bateria. Kazdy bez wyjatku ma ja mniejsza.
A może najlepiej kup jedną sztukę zamiennika za 5 dych i wypróbuj czy spełnia Twoje oczekiwania
shaddixx
04-02-2010, 03:12
przetestowałem 3 zamienniki en4a: delty, batimexa i activejeta. Zaden dobrze nie działał w puszce d300 z gripem.
MariuszF
04-02-2010, 09:05
Gdyby ktoś pytał o aku do D40 pisząc że ma ograniczony budżet to bym zrozumiał ale do D3? Body za 14500zł a aku niech będzie nawet te 490zł... (a są po 310 i 340zł)... :roll: to tak jakbyś kupił Maybacha i narzekał że dywaniki do niego są drogie... :lol: więc nie wiem czy moja wypowiedź była nie na miejscu... nie gdy mówimy o takim sprzęcie... też mam ograniczony budżet - ale jak planuję taką puszkę to od razu patrzę ile kosztują akcesoria...
alez sie przyczepil... i skad wiesz, ze akurat 14500 wydalem na ten aparat? A moze kupuje cos innego z rodziny D3 ? Co za mentalnosc...
czy ja pisze, ze pracujesz na D3 a nie stac cie na porzadny statyw tylko jakas HAME !? w dodatku z D3 !? i uzywasz Sigmy? Stac cie na D3 i D200 a kupujesz jakas sigme??? Bo pewnie nie dlatego, ze lepsza :) To tak, jakbys kupil mercedesa a twierdzil, ze oryginalny akumulator za drogi...
Tak na marginesie - D3, D3s i D3x to zdaje sie najtansze na rynku puszki dajace obrazy do bardziej wymagajacych zastosowan niz amatorskie.
A moje zdanie że "tylko oryginał" potwierdził Ci praktycznie każdy w tym wątku więc chyba jednak coś w tym jest nie? ;)
I wlasnie o taka opinie mi chodzilo za co wszystkim dziekuje.
pozdrawiam, m
MariuszF
04-02-2010, 09:12
TU (http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/zrodla-zasilania/Nikon/ENEL-4a/) masz jeszcze taniej.
Ja również nie bawiłbym się w żadne zamienniki.
Radzę się również zastanowić czy aby potrzebujesz 2 rezewowych akumulatorów?
W porównaniu z wszystkimi innymi akumulatorami Nikona te są naprawdę mega wydajne!
Faktycznie nie znam jeszcze wydajnosci tych akumulatorow - odnosze sie do D700. Wazne jest dla mnie, zeby akumulator dal rade, sporadycznie uzywajac podgladu, zapelnic RAWami karte 32 gb na jednym naladowaniu w mieszanych warunkach pogodowych i temperaturowych. Moze faktycznie wystarczy jeden dodatkowy.
I dziekuje za link - cena przyjazna.
pozdrawiam, m.
Faktycznie nie znam jeszcze wydajnosci tych akumulatorow - odnosze sie do D700. Wazne jest dla mnie, zeby akumulator dal rade, sporadycznie uzywajac podgladu, zapelnic RAWami karte 32 gb na jednym naladowaniu w mieszanych warunkach pogodowych i temperaturowych. Moze faktycznie wystarczy jeden dodatkowy.
I dziekuje za link - cena przyjazna.
pozdrawiam, m.
No to zdecydowanie nie znasz wydajności tego aku.
Karta 32 CB w Rawach, to on dopiero się rozpędzi;)
Zakopane, skocznia, -17, obiektyw VR włączony, podgląd zdjęć włączony, AF-C, zdjęcia seryjne, RAW 14bit = 2x32GB i poziom naładowania puszki 53%, może teraz masz lepsze wyobrażenie o tym aku.
Poza tym, nie znam osoby, która by używała zamienników w D3 i pozostałych jednocyfrowych więc ciężko do końca znaleźć odpowiedź na Twoje pytanie.
Karl Johansson
04-02-2010, 10:43
Zakopane, skocznia, -17, obiektyw VR włączony, podgląd zdjęć włączony, AF-C, zdjęcia seryjne, RAW 14bit = 2x32GB i poziom naładowania puszki 53%, może teraz masz lepsze wyobrażenie o tym aku.
Dzięki!
Dzięki Tobie wiem, że wystarczy uzbierać mi na samo mb-d10, bo gdybym miał jeszcze całe pdk1, to bym zgubił gdzieś ładowarkę pewnie...
Właśnie oszczędziłeś mi prawie tysiąc złotych :)
Wiszę Ci flaszkę jakąś dobrą za to :]
Mariusz888
04-02-2010, 11:14
MariuszF - po pierwsze wydaje mi się że kawałek:
alez sie przyczepil... i skad wiesz, ze akurat 14500 wydalem na ten aparat? A moze kupuje cos innego z rodziny D3 ? Co za mentalnosc...
czy ja pisze, ze pracujesz na D3 a nie stac cie na porzadny statyw tylko jakas HAME !? w dodatku z D3 !? i uzywasz Sigmy? Stac cie na D3 i D200 a kupujesz jakas sigme??? Bo pewnie nie dlatego, ze lepsza To tak, jakbys kupil mercedesa a twierdzil, ze oryginalny akumulator za drogi...
Tak na marginesie - D3, D3s i D3x to zdaje sie najtansze na rynku puszki dajace obrazy do bardziej wymagajacych zastosowan niz amatorskie.
wpisałeś w tekst cytowany a ja tego nie powiedziałem - a nie lubię jak ktoś wkłada swoje słowa w moje... Sigme kupiłem bo jest lepsza od Nikkora - zupełnie serio to piszę - Nikon nie ma obecnie szerokiego kąta do krajobrazu a do macro zadowoliłby mnie tylko N200/4 który jest beznadziejnie drogi - bo to samo praktycznie mam w S150... - mogę Ci poszukać jak beznadziejnie wypadł przy niej N105/2.8 VR który w dodatku był TAŃSZY niż Sigma - więc zapłaciłem za nią drożej jak za Nikkora i jest po prostu lepsza.... ;)
D3 kupiłem nie dawno - po za tym bredzisz jak potłuczony - przeczytaj ze zrozumieniem a nie wybiórczo - ja mam D200 ale nie narzekam że jak kupiłem D3 to nie stać mnie na aku... a to jest bardzo duża różnica...
Mogłeś kupić D700 zamiast D3 bo obrazuje tak samo... ;)
Witam
Dawno było, ale odświeżę - gdzie kupić najlepiej aku do D3s? W moim zaczyna umierać, a nie chce być zaskoczony. Szukałem przez wujka google ale wiele nie znalazłem.
Np. to http://www.e-fotojoker.pl/nikon-en-el4a#.U3iK3nafUuU
Taniej nowego, oryginalnego w Polsce nie znajdziesz.