PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] hey,sarny,look at me

believer
03-02-2010, 20:42
Dostrzegłem ich z okna,wziąłem aparat zamontowałem tele i poszedłem za nimi.Śledząc je trochę, w końcu udało mi się ich ustrzelić razem,kiedy wyszukiwały żarcia,chwilę stały tak zawieszone.
Nie wiem czy nie za dużo góry w kadrze,ale tak jakoś mi się to spodobało,trochę też było obróbki...
Proszę o wskazówki,chętnie poprawię niedociągnięcia i zaprezentuję jeszcze raz.
pozdrawiam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img515.imageshack.us/img515/9420/dsc0181e2.jpg)

rokus1
03-02-2010, 21:03
Sarny maja teraz bardzo trudny okres,zmarznieta pokrywa sniezna nie pozwala dostac sie do jedzenia tej zimy w moim rejonie znalazlem juz kilka padnietych zwierzat.Mam do Ciebie taka mala prosbe daj im spokoj w tym trudnym okresie.
A co do zdjecia ladnie zapozowaly.
pozdrawiam

believer
03-02-2010, 22:06
Sarny maja teraz bardzo trudny okres,zmarznieta pokrywa sniezna nie pozwala dostac sie do jedzenia tej zimy w moim rejonie znalazlem juz kilka padnietych zwierzat.Mam do Ciebie taka mala prosbe daj im spokoj w tym trudnym okresie.
pozdrawiam
Pewnie z tym poszukiwaniem pożywienia mają problem to fakt,ale przez to,że spokojnie zrobiłem im kilka zdjęć,chyba nie umrą z głodu,prawda? :) Nie umarły,dziś jedną widziałem z okna w tym samym miejscu,pewnie były tam wszystkie,nie wyruszyłem za nimi tym razem.
Może jeszcze jakieś uwagi ze strony technicznej?
pozdrawiam

lortek
04-02-2010, 00:22
pozdrawiam

popieram!
to samo sie tyczy myszołowów, sikorek, mazurków, zimorodków, dzików, BAŻANTÓW :twisted:, sójek, krogulców, sów, ślepowronów, wydr i innych różnych naszych przyjaciół :)

believer
04-02-2010, 14:20
To może Panowie załóżcie sobie jakiś osobny wątek na ten temat?Bo jeśli w każdym temacie mielibyście uprzejmie wszystkim zwracać uwagę to trochę by pisania było :) Szkoda,że żadnych uwag nie dostałem odnośnie zdjęcia.
Bo właściwie o tym powinno się tutaj rozmawiać. Ale rozumiem,że jest poprawnie ale bez szału,może jakby słońce przyświeciło wyszło by bardziej z klimatem?A kadr,no w sumie w dalszym ciągu nie jestem pewien,czy nie za dużo góry i czy drzewa,gałęzie nie wprowadzają bałaganu...

pozdrawiam

sebaok
04-02-2010, 17:05
rokus1dobrze prawi, jak ktoś ma jakieś ale niech sie przebiegnie 50m w śniegu po kolana:)

A co do zdjecia to przypadkowy dokumentalny pstryk i nic więcej więc, nie ma za bardzo co napisać.

believer
04-02-2010, 17:23
A co do zdjecia to przypadkowy dokumentalny pstryk i nic więcej więc, nie ma za bardzo co napisać.
No właśnie,kurczę,bałem się,że znów mi wyjdzie takie zdjęcie,ale nie wiedziałem jak to zrobić lepiej,w końcu amator ze mnie tylko i sprzęt marny :(

pozdrawiam

pol_t
04-02-2010, 17:31

niestety, mam takie samo zdanie

No właśnie,kurczę,bałem się,że znów mi wyjdzie takie zdjęcie,ale nie wiedziałem jak to zrobić lepiej,w końcu amator ze mnie tylko i sprzęt marny :(

pozdrawiam

ja cały czas byłem przekonany, że oceniamy tu zdjęcia a nie sprzęt

rokus1
04-02-2010, 17:56
believer ja mam d4, uwiez mi sprzet to nie wszystko,a co do zdjecia sebaok dobrze pisze zwykly pstryk i tyle

believer
04-02-2010, 17:59
niestety, mam takie samo zdanie

ja cały czas byłem przekonany, że oceniamy tu zdjęcia a nie sprzęt

Źle to sformowałem,oj chyba zrozumiałeś,że wymawiam się na sprzęt,nie o to mi chodziło :oops: .Wiem,że ja zawaliłem zdjęcie,no przecież nie aparat :) .A sprzęt już tam swoją drogą,a właściwie obiektyw.
Ale nie ważne już :)

TMB
04-02-2010, 18:08
pozdrawiam

nie przeginaj w drugą stronę! I moze powiesz, ze fotoprzyrodnicy spowodują nagły spadek liczebnosci saren? Moze od mysliwych zacznij!?
TO samo sie tyczy fotografowania zimka zimą, kiedy rzeka zamarza? no przecież ucieknie, nie złowi rybki i padnie!!

Sarny teraz sobie poradzą, jaki to snieg 40cm? Kiedys snieg był po głowe!!!

Zrozumcie ludziska! taki dziki mustang przebiegnie 10km i sie nie zmacha! taki oswojony kon przebiegnie 3-4km i zacznie sapac ze zmeczenie, a taki człek po 100m bedzie zasapany! Dlaczego?
- nie mamy 4 nóg; kopyt itp.
- mamy mniej miesni
- i zamast cwiczyc, siedzicie przed kompem wcinając jakies swinstwo!

Moder - Mógłbyś założyc odp. watek w kuluarach?

ps. - to pójdzmy dalej, nie fotografujmy saren wiosną, gdyż mozemy zwabić drapieznika, ktory pozre młode!!! Albo spłoszymy sarne, ktora wpadnie pod samochód i młode zginie z głodu jak zimą?!?!

ps. 2 - nie fotografujmy ptakow przy gniazdach; nie fotografujmy saren zimą (zaraz będzie ze i jelenie i łosi i żubrów). nie chodzmy po lesie wiosną, zeby ptaka nie spłoszyć z gniazda!!
i co jeszcze, oddajmy korpus zwierzetom i niech nas fotografują!!??

rokus1
04-02-2010, 18:18
TMB zdobadz troche podstawowej wiedzy o przyrodzie polskiej to podyskutujemy:)
Narazie kolego banialuki prawisz.
pozdrawiam

pol_t
04-02-2010, 18:25
TMB zdobadz troche podstawowej wiedzy o przyrodzie polskiej to podyskutujemy:)

popieram

a właściwie obiektyw.

a tak z ciekawości, jakim obiektywem pstryknąłeś to zdjęcie?

sebaok
04-02-2010, 18:30
TMB idź lepiej odrobic lekcje, w gimnazjum chyba dużo zadają:)

believer
04-02-2010, 18:38
a tak z ciekawości, jakim obiektywem pstryknąłeś to zdjęcie?
Tamron 70-300 f/4-5.6 więc szału nie ma,tutaj akurat ogniskowa była 210mm ,taka granica gdzie jeszcze jakościowo jest w miare dobrze,na dłuższych już trochę mydli,z resztą bez statywu i tak ciężko.

TMB
04-02-2010, 19:05
TMB idź lepiej odrobic lekcje, w gimnazjum chyba dużo zadają:)

sebaok - a to Ty nie wiesz? moze nie ukonczyłes:twisted: ?

sebaok
04-02-2010, 19:50
No nie wiem, w podstawówce jeszcze jestem. A ty skończ trolować!

Tazek
05-02-2010, 15:09
Sarenki ciut daleko a i górą spory bałaganik :neutral: