Zobacz pełną wersję : Zdalne wyzwalanie lampa wbudowana 2xSB-600
Aberrator
03-02-2010, 20:36
Witam!
Mam maly dylemat. W sobote bede robil zdjecia na malej imprezie firmowej. Parametry zdjec: sala hotelowa z ciemnobrazowymi scianami, na suficie oswietlenie zarowe, zdjecie grupowe ok 34 osob i zdjecia wreczania jakichs tam nagrod. Moje zamiary to: Uzyc 18 mm do grupowego z pomoca lamp 2 x SB 600 ustawionych po lewej i prawej stronie. Druga faza wreczanie nagrod obiektyw 80-200 i lampa gdzies w poblizu ja natomiast oddalony zeby uchwycic od pasa w gore no i nie krecic sie natretnie w poblizu, czyli dyskretnie.
Zrobilem kilka prob: lampa wbudowana na CommanderTTL, dwie SB-600 tez na TTL - rezultat zdjecie niedoswietlone, dopiero korekcja na obu lampach o +2 EV dalo dobry rezultat, jednak test ten wykonalem w pokoju natomiast na sali bedzie to jakies 10 metrow odleglosci - mam zamiar dac wlasnie taka korekte. Jakies sugestie bylyby mi bardzo pomocne.
Mam wrazenie ze jakbym zdal sie tylko na automatyke to zdjecia moglyby byc niedoswietlone, nie bede robil w rawach , nie musi byc super jakosc i jakas tam profesjonalna postprodukcja - wystarcza mi dbre Jpegi fine.
Wszelkie sugestie i porady mile widziane.
Pozdrawiam Piotr
bartezzx
03-02-2010, 21:22
ja to bym robil akurat w pelnym manualu, wbudowana w --, a sabiny na manual, raz ustawilbys dobrze i mialbys spokoj
Aberrator
03-02-2010, 21:28
Przy manualu zdajesz sie na przypadek, natomiast chcialbym uniknac jakichs niespodzianek, jedyne rozwiazanie jakie sugerujesz to zrobienie zdjec testowych przed impreza.
niespodzianek bardziej spodziewałbym się po automatyce niż manualu - jak raz ustawisz przy niezmiennych warunkach to jak kolega wyżej wspomniał ...
bez testów przed raczej i tak się nie obędzie.
jeżeli sala będzie jasno oświetlona to z 10 m może wbudowana nie wyzwolić
zawsze lepiej RAW+fine - mnie też wystarczają jpg ale zdarza się że jednak akurat to jedno zdjęcie przydałoby się wyciągnąć ... a co będzie jak akurat na prezesa fotce coś nie zadziała ? :-)
Grupowego nie rób z dwoma lampami bo Ci cienie mogą duże wyjść.
Aparat ustaw 1/30 i f8 lampa na TTL i najwyższa czułość, a wszystko dobrze wyjdzie.
Flashback
04-02-2010, 01:36
Rób dwoma, ale ustaw je na krzyż, jeżeli będziesz miał ze trzy rzędy osób, to celuj w środkowy, bo jak wycelujesz w pierwszy, to ostatni będzie za ciemny w stosunku do pierwszego. TTL i ewentualna koretka z poziomu puszki, powinno być ok.
bartezzx
04-02-2010, 08:25
czy ustawisz TTL czy też na manual to właśnie i tak będziesz musiał sprawdzić jak to wychodzi, w końcu TTL też się myli, zrobisz jak będzie Tobie pasowało lepiej, ja tam jakoś przeważnie preferuję manual, bo wiem jakie mam dokładnie ustawienia, z jaką siła lampy błyskają itp.
Aberrator
04-02-2010, 21:18
Grupowego nie rób z dwoma lampami bo Ci cienie mogą duże wyjść.
Aparat ustaw 1/30 i f8 lampa na TTL i najwyższa czułość, a wszystko dobrze wyjdzie.
Oj Oj czy abys nie przesadzil z synchronizacja na 1/30? przy ogniskowej 80-150 moga wyjsc niezle chece czyli smugi poruszonych postaci synchro musi byc 1/250.
Dzisaj porozstawialem lampy w kuchni ktora jest wieksza niz poprzedni pokoj testowy i ustawialem lampy za soba jakies 0,5 metra zeby sprawdzic czy fotocele zlapia i daje rade, blysk modelujacy ladnie wychodzi z dwoch lampek, jednak trzeba uwazac przykadrowaniu pionowym - wtedy commander jest przechylony w lewo i ta prawa lampa wtedy nie odpala, gruopwe i tak bede kadrowal poziomo natomiast do zblizen usatwie chyba tylko jedna lampe , powinna wystarczyc.
PO kilku testach jednak sklonie sie do TTL (comamnder na " -- " i dodam 2-3 EV w zaleznosci jak wyjda probne.
Moze jeszcze jakies sugestie?
Aberrator
04-02-2010, 21:20
czy ustawisz TTL czy też na manual to właśnie i tak będziesz musiał sprawdzić jak to wychodzi, w końcu TTL też się myli, zrobisz jak będzie Tobie pasowało lepiej, ja tam jakoś przeważnie preferuję manual, bo wiem jakie mam dokładnie ustawienia, z jaką siła lampy błyskają itp.
Rozumiem Ciebie ale warunki moga byc zmienne, zgadzam sie z Toba gdyby wszystko bylo ustawione na raz i skalibrowane pod katem blysku manualnego ale w tej sytuacji raczej bym nie ryzykowal na manualu.
Pozdrawiam i dzieki za porady
Aberrator
04-02-2010, 21:21
Rób dwoma, ale ustaw je na krzyż, jeżeli będziesz miał ze trzy rzędy osób, to celuj w środkowy, bo jak wycelujesz w pierwszy, to ostatni będzie za ciemny w stosunku do pierwszego. TTL i ewentualna koretka z poziomu puszki, powinno być ok.
Ta wskazowka wybieram bo potwierdzily ja testy :)