PDA

Zobacz pełną wersję : Pilne! Zdjęcia bez profesjonalnego sprzętu.

Altiria
03-02-2010, 20:29
Witam wszystkich Nikoniarzy. :)
Z racji, że przy moim ostatnim pytaniu pojawiło się mnóstwo przydatnych odpowiedzi, liczę, że tym razem będzie tak samo. Sprawa jest prosta: muszę zrobić sesję (jeśli można to tak nazwać w moim wykonaniu) w pomieszczeniu, a nie dysponuję żadnym profesjonalnym wyposażeniem studyjnym. Nie mam nawet dodatkowej lampy, jedynie aparat, obiektyw, statyw i głowę pełną pomysłów. Zdjęcia są potrzebne do castingu modelek; zrobiłam koleżance małą sesję latem (gitarka i te sprawy) i zakwalifikowała się do następnego etapu. Teraz potrzebne są zdjęcia w stroju kąpielowym, a wiadomo, że mamy styczeń i raczej w plenerze nie da się nic załatwić. Poprosiła mnie oczywiście o zrobienie tych zdjęć, a ja niestety jeśli chodzi o studio jestem zielona i nie wiem, co by mogło nam zastąpić te wszystkie akcesoria zawodowych fotografów. Chodzi mi oczywiście o przedmioty, które są w każdym domu - prześcieradła, parasolki, różne lampki itp., żeby kolory wyszły naturalne. Mam nadzieję, że ktoś będzie miał jakiś pomysł. :mrgreen:
Jeśli chodzi o sam casting, to wszystko zostało sprawdzone przez rodziców dziewczyny, więc raczej nie ma mowy o żadnym oszustwie czy wykorzystaniu zdjęć do własnych celów (o zgrozo).
Liczę na szybkie odpowiedzi, bo zdjęcia muszę wykonać w ciągu najbliższych dwóch, trzech tygodni.
Pozdrawiam. :)

Karl Johansson
03-02-2010, 20:39
Oświetlenie - weź ze dwie - trzy lampki, a zdjęcia rób w bw, co pozwoli zamaskować nieco szum wynikający z większej czułości użytej :]
Białe prześcieradła możesz użyć w roli zmiękczaczy światła (choć do tego przydałyby się mocniejsze żarówki...)
Prześcieradła możesz też, od biedy, użyć jako tła - chyba, że masz w swojej głowie pomysły na strój kąpielowy w otoczeniu domowym (w wannie na przykład ;P).
Wykorzystaj też światło z okna - bardzo fajne efekty może dać.
Albo pożycz od kogoś. Na pewno w Kaliszu albo Kalifornii znajdzie się ktoś, kto nie tylko będzie miał lampkę jakąś, to jeszcze może pomóc Ci w realizacji tej całej sterty pomysłów, którą dysponujesz :]

sailor
03-02-2010, 21:11
Zdjęcia są potrzebne do castingu modelek; zrobiłam koleżance małą sesję latem (gitarka i te sprawy) i zakwalifikowała się do następnego etapu. Teraz potrzebne są zdjęcia w stroju kąpielowym, a wiadomo, że mamy styczeń i raczej w plenerze nie da się nic załatwić.

jesli agencja domaga sie zdjec i zyczy sobie kolejnych piszac o nastepnych etapach to na 99% jest to przekret.

Altiria
03-02-2010, 21:20
Ja tam się nie znam, ale raczej te wszystkie młodzieżowe gazety i tak dalej samych portretów nie wstawiają. Zresztą ja mam tylko robić zdjęcia, ona niech się z tym szarpie, jak ją ktoś wykiwa, to jej sprawa. Zostawmy już tu może sprawy z przekrętami, czekam tylko na kilka porad, może znajdzie się ktoś z Kalisza, kto mógłby mi pożyczyć trochę gratów.

sokrates
03-02-2010, 22:36
zrób sesję w słoneczny dzień, słońce prosto w okno - aby zmiękczyć światło na okno białe prześcieradło, obrus itp. powinno dać radę. Unikaj dużych kontrastów w kadrze, a nie będzie potrzeby dopalania lampami.

coroner
03-02-2010, 23:07
idź na miejską krytą pływalnię, i spytaj, czy Cie wpuszczą z aparatem na godzinę.. Zazwyczaj jest tam jasno, w większości takich są szklane ściany przynajmniej od jednej strony. W obiektywie masz stabilizację, więc myślę, że do czasów 1/30 możesz zejść. Przydało by się, gdybyś mogła pożyczyć od kogoś choćby Nissina Di622 który ma fotocelę, żeby sobie dopalić modelkę, ale może nie będzie to konieczne.

darsedz
04-02-2010, 10:37
może znajdzie się ktoś z Kalisza, kto mógłby mi pożyczyć trochę gratów.

zapytaj fotoellite (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=26497)

Raf 007
04-02-2010, 11:30
Kiedyś można było sobie kupić po 2 zł ze 2-3 żarówki 150W lub nawet mocniejszą, wkręcić do solidnej lampki, ewentualnie zmiękczyć trochę światło np kalką techniczną.
Robiąc w Raw-ach nie trzeba się martwić i balans bieli i już, reszta to twoja inwencja.
Teraz Ze względu na ekologię takie żarówki zniknęły.

Altiria
04-02-2010, 16:16
No to teraz tylko czekam na ładne światełko, rozwieszam wszędzie prześcieradła i tworzę. :mrgreen:
Dziękuję wszystkim za pomysły, wiedziałam, że na kreatywność Nikoniarzy można liczyć. :)

ThomasVoland
04-02-2010, 16:55
Kiedyś można było sobie kupić po 2 zł ze 2-3 żarówki 150W lub nawet mocniejszą, wkręcić do solidnej lampki, ewentualnie zmiękczyć trochę światło np kalką techniczną.
Robiąc w Raw-ach nie trzeba się martwić i balans bieli i już, reszta to twoja inwencja.
Teraz Ze względu na ekologię takie żarówki zniknęły.

Są dalej, tylko w innych działach z napisem żeby nie używać w domu.

Rumbum
04-02-2010, 18:12
@up

Nie widziałem jeszcze nigdzie takich żarówek. Możesz podać jakiś link do sklepu gdzie można je kupić "nie do używania w domu"?

Raf 007
04-02-2010, 23:08
Dzięki skinny500
Tylko jeszcze napisz gdzie ich szukać.

ThomasVoland
05-02-2010, 03:40
Posłużę się cytatem. Ustawa UE zakazująca sprzedaży żarówek dotyczy 100 i mocniejszych, więc poniższy tekst tych mocniejszych też dotyczy:

Od dnia 1 września 2009 r żarówki 100 watowe zostały przekwalifikowane z "lamp do użytku domowego” na "„lampy do celów specjalnych””:

"W przypadku lamp do celów specjalnych na opakowaniu oraz
we wszelkiego rodzaju informacjach o produkcie dołączanych
do niego przy wprowadzaniu na rynek podaje się w sposób
wyraźny i dobrze widoczny następujące informacje:
a) ich przeznaczenie; oraz
b) informację, że lampa nie nadaje się do oświetlenia pomieszczeń
domowych."

Nikt wam nie będzie bronił zakupu 100 watowych "lamp do użytku specjalnego", które będzie można kupić w dziale narzędziowym każdego większego sklepu, o ile będzie na nie popyt.
Więc jeśli wcześniej można było kupić 150 wat (a z tego co kojarzę to takie żarówki były stosowane np. w lampach na dworze), to powinny być dalej dostępne w sklepach, tylko w innych działach. Na allegro też jest jakaś 150 W (http://www.allegro.pl/item906453389_zarowka_powiekszalnikowa_philips_bia la_150_w.html) ale mleczna.
Było trochę artykułów na ten temat, sprawa nieraz zostawała poruszana też na różnych forach przy okazji tematu o wycofywaniu żarówek. Wniosek zawsze ten sam - że dalej będą legalne, ale z adnotacją że można ich używać tylko w specjalnych zastosowaniach. Najlepiej skoczyć się do jakiejś Castorami itp i tam poszukać

Raf 007
05-02-2010, 10:58
Dzieki
Jak będę w takim sklepie to poszukam sobie.

kuba_rsx
05-02-2010, 11:26
Hehe ja raz opisałem jak chałupniczo wykonałem oświetlenie i namiastkę studia.. ( LINK (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=120114) ) Efekty były całkiem ok, może nie za pierwszym razem ale przy kolejnym mi się podobały.
Halogeny starczą do takich prostych zadań, najlepiej zmatować szybkę papierem ściernym to będzie bardziej miękko świecił. 150W to trochę za mało moim zdaniem, szukałbym 200W. bo przysłonić czymś co zmiękcza i osłabia światło zawsze można... Ale spokojnie wtedy opękasz na ISO 200 i f4-5.6.
Za blendę świetnie służy styropian, można owinąć ratunkowym kocem termicznym.. Inwencja inwencja inwencja ;)
Do tego RAW i jedziesz.

Ale moim zdaniem pomysł z pływalnią jest najlepszy. Tylko blendę bym sobie skołował do tego.

Flashback
05-02-2010, 11:33
Jam mam lepszy pomysł, przywieź tą modelkę po prostu do mnie.