Zobacz pełną wersję : Lampy studyjne a mróz
oldarcher
03-02-2010, 19:49
Witajcie.
Pokopalem troszke w forum ale nie znalazlem tematu o tej treści.
Tak więc czy wiecie coś o dzialaniu lub nie dzialaniu lamp studyjnych przy temperaturach -5 do -10 stopni celc?
Szykuje sesje na lodowisku z lyżwiarką ale nie chce ryzykować lamp.
Mam Quantuumy PT-200.
Szykuje sesje na lodowisku z lyżwiarką ale nie chce ryzykować lamp.
... i ten pomysł chyba jest słuszny.
Nie mam najmniejszego doświadczenia w tej materii, ale... no co takiej lampie sie może stać ? jeśli nie będzie za dużo wilgotności, to myślę że wszystko powinno być ok. Zobacz co w instrukcji pisze, bo na pewno jest napisana temp pracy, a i wilgotność powinna być.
BlackRoger
04-02-2010, 01:37
Jak będzie faktycznie piździło i wiało (rozumiem że to odkryte lodowisko) to jaja mogą się zrobić z palnikiem jeśli najpierw będzie długo stał na mrozie a potem dowalisz serię gdzie jego temperatura pójdzie nagle w górę - różnica temperatur w krótkim czasie może zadziałać destrukcyjnie na same palniki - wyjmij zwykłą szklankę z lodówki i zalej ją gorącą wodą - zobaczysz co się stanie. Żarnik to nic innego jak gaz w hermetycznej szklance. Jeśli już to robisz to skróć maksymalnie czas pomiędzy wyciągnięciem lamp a ich odpalaniem.
...Szykuje sesje na lodowisku z lyżwiarką ale nie chce ryzykować lamp..ja bym nie ryzykował. To może być droga sesja.
PS - powiedz nam potem czy lampy przeżyły :mrgreen:
ja bym nie ryzykował. To może być droga sesja.
PS - powiedz nam potem czy lampy przeżyły :mrgreen:
Lampy jak lampy, ale zastanawiam się, czy w tym modelu są klosze ochronne. Jeśli nie ma, to na wszelki wypadek zrobiłbym całą serię fot przy pierwszym przejeździe, bo drugiego może nie być - kiepsko się jeździ z powbijanymi w twarz odłamkami palnika :twisted:
oldarcher
04-02-2010, 12:00
W razie czego mam jeszcze dwie minolty 2800maxuum i metza 50mz5 tylko nie posiadam nic a nic wyposażenia strobingowego. No i minolty mają tylko dwa tryby LP28 i LP7 a metz przy 105mm ma LP70 z tym ze w porówaniu do studyjnych lamp ten zestaw nic a nic sie nie umywa.