PDA

Zobacz pełną wersję : fotografia przyrodnicza - D80/D50/D70s czy jakiś używany Canon D20/D30?[B][/B]

Niby Nikt
09-11-2006, 16:19
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów:]
Jestem tu nowa, choć od jakiegoś czasu czytauję Wasze posty.

Mam do Was ogromną prośbą - oczywiście odnośnie sprzętu:]
Interesuję się głównie fotografią przyrodniczą i chciałabym przerzucić sie na jakiś "sensowniejszy" sprzęt, bo do tej pory bawiłam sie Coolpixem 8800 (który jesttak przez wszystkich krytykowany :-P). Podstawy zdobywałam na Zenicie, którego nomen omen mam nadal (sentyment...).
Od kilku miesięcy mam możliwośc kupienia jakiejś lustrzanki cyfrowej,i jestem w totalnej kropce...
Z racji tego, że mam już jakieś tam nikonowe nawyki wolałabym kupić Nikosia jakiegoś. Tylko którego?Albo D80 z kitem, albo D70s także z kitem, albo D50 z czymś lepszym (albo z kitem 18-70 z D80 i D70s). Jakoże, że zakup ten to początki mojej przyjaźni z cyfrowym lustrem wybieram cały system, w który potem będę "inwestować" dlatego jestto piekielnie poważna decyzja. Dlatego też rozważałam juz chyabwszystkie możliwe opcje, łącznie z systemem Canona, np 350d (z jakimś lepszym szkłem niż kitowe), 400d raczej nie, bo już wtedy będę skazana na KIT (kasa :(), który ponoć do najlepszych nei należy. A może by tak obejrzeć się za używaną 20D albo 30D?
Aaa, jeszcze jedna sprawa - pełna klatka dostępna jest niestety tylko u Canona, ale czy w razie zajęcia się tym fachem ta pełna klatka jest naprawdę niezbędna? Staram się myśleć przyszłościowo, więc chciałabym podjąć decyzję, której potem nie będę żałowała, bo te "marne" :p kilka tysięcy to gruba kaska jest...
Zależy mi na sprzęcie do fotografii przyrodniczej - zwierzaczki, głównie ptaśki, jak kupię tele lub tele-zoom, makro i krajobrazy.
Błagam, pomóżcie, bo już mam istny mętlik w głowie i...w końcu skończy się na tym, że przeproszę się z Zenitem :)

samuraj
09-11-2006, 16:43
bierz "tansze" body i lepsze szklo. a system... pomacaj body obu systemow i sie zdecyduj
:mrgreen:

Red_Point
09-11-2006, 16:52
osobisice nad apratem zastanawialem sie dosyc dlugo.....
zastanawialem sie nad d50/d70s - mialem okazje fotografowac jednym i drugim (d50 z kitem ma kumpel wec duzo fotek zrobilem) i stwierdzilem ze jest dla mnie w 100% wystarczajacy.....

jednak kiedys mnie podkusilo jechac i obejrzec sobie d80.....
jak tylko wziolem go do reki - nie mialem pytan....

i tak stalem sie posiadaczem d80 z kitem...

Locter
09-11-2006, 18:17
Puszka jest bez znaczenia - w tej kategorii wszystkie body spełnią swoje zadani, wszystkie maja szybki AF i wystarczające zdjęcia w serii. Radziłbym skupić się na obiektywie, bo to sprawa najwazniejsza.

Seeker
09-11-2006, 18:25
Najbardziej mnie zastanawia, czy Nikon, czy tez moze Canon.
Wspomnialas cos o teleobiektywie, ktorego dobrze znana cecha jest "swiatlolubnosc".
Pogoda bywa rozna, jasne szkielka sa drogie, a przy wysokim ISO ponoc Canon wypada lepiej pod wzgledem szumow (osobiscie nie sprawdzalem).
To tyle o tele ;)

Jezeli natomiast chodzi o krajobraz...
Zdecydowanie popieram opinie Redpoint. W jakichs 120% ;)
Puszka w manualu sporo wymaga, lecz potrafi sie tez odplacic z nawiazka. Trzeba jednak to urzadzonko bardzo dobrze poznac, aby te cechy wykorzystac.
W kategorii krajobrazu dlubanego ze statywem, modele D50 i D70 moga sie przy plenerowym laboratorium w postaci D80 schowac. Razem wziete ;). Nie twierdze, ze tymi starszymi modelami sie nie da. Da sie, i to calkiem niezle, bo sa to bardzo fajne puszki, ale do mlodszego brata im daleko, jesli chodzi o uzytkownikow z zamilowaniem do eksperymentowania z landszaftem.

Niestety nie moge zasugerowac konkretnego wyboru, ale probowalem sie przynajmniej podzielic swoimi wrazeniami.

Pozdrawiam i zycze zadowolenia z wyboru.

jurgen
09-11-2006, 18:28
witam
Podobno tylko cwanonem można robić zdjęcia przyrodnicze, przynajmniej tak słyszałem.
trochę prywaty http://www.onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=38632
i ciekawa stronka z d70 w roli glównej http://www.birdfocus.nl/Velduil/index.htm
Jakie jest moje zdanie? Zastanawiałem się kiedyś nad zmianą systemu. Droga sprawa, ale w moim przypadku do przekłniecia. Przynajmniej tak mi sie wydaje :) .
Z perspektywy dwóch lat mojej zabawy i nauki moge powiedzieć, że w miarę "doskonalenia warsztatu" sprzęt schodzi na drugi plan.
pozdrawiam

Seeker
09-11-2006, 18:45
"w miarę "doskonalenia warsztatu" sprzęt schodzi na drugi plan"

Dobrze o tym pamietac ;) i zgadzam sie z tym w pelni, ale jakies "niezbedne minimum" sprzetowe tez warto miec.

HYPER
09-11-2006, 19:05
http://www.birdfocus.nl/Velduil/index.htm

kurcze to szkło Sigmy jest bajeczne. widziałem już wiele fotek nim zrobionych i powiem szczerze, że nic więcej do przrody nie trzeba. Jedyny mankament jest taki, że tego szkła z drugiej ręki nie sposób kupić a cena nowego jest znaczna.

Czornyj
09-11-2006, 19:13
No cóż, Sigmonster jest konktretną armatą - widziałem nawet zestawionko, w którym nie ma kompleksów w stosunku do 500/4L IS...

http://www.pbase.com/liquidstone/image/58879465

michalv
09-11-2006, 20:38
Dla mnie fotografia przyrodnicza to przede wszystkim obiektywy:

1. Szeroki kąt do krajobrazu (może być zoom)
2. Makro do zdjęć makro :-) (tylko stałka!)
3. Dłuuuuugie tele do zwierzątek (na początek zoom, ale w miarę rozwoju lepiej stałka)

Także polecam zanim wybierzesz system przejrzećofertę obiektywów. Body jest mniej ważne.

Niby Nikt
09-11-2006, 21:24
Serdeczne dzięki za wszystkie opinie :]
Oczywiście zanim kupię sprzęcik na pewno sobie go troszkę podotykam :-P, bo jednak to ważne by body dobrze pasowało do ręki itd.
Och, już nie mogę się doczekać kiedy nadejdzie na "wiekopomna chwila" - mam butterfly'e w brzuchu, jak to mawiają za oceanem :)
Jak juz dokonam ostatecznego wyboru dam znać na co naciągnęłam rodziców w ramach prezentu za oficjalne przekroczenie progu dorosłości :]

Pozdrawiam gorąco

Seeker
09-11-2006, 23:55
Niby Nikt:
Fajnych masz rodzicow ;) Pozdrow ich przy okazji od zatwardzialych cynikow forumowych.

-----------------------------------------

Gdyby kozka nie skakala,
jak swini siodlo,
tak Bog Kubie...

P.S.
Okropnie zszokowany jestem przebiegiem dyskusji, bo zazwyczaj przy takich tematach tocza sie male wojenki, a tutaj tak ciiichooo i spoookooojnieeeee............ ;)

Vadim
10-11-2006, 00:11
Dla mnie fotografia przyrodnicza to przede wszystkim obiektywy:

1. ...
2. Makro do zdjęć makro :-) (tylko stałka!)...

Także polecam zanim wybierzesz system przejrzećofertę obiektywów. Body jest mniej ważne.

michalv, a micro-nikkor 70-180/4.5-5.6 AFD to co???

Pozdrawiam

wigi
10-11-2006, 00:23
Vadim, to nie to samo co stałka, a poza tym po cholerę zoom do makro? ;)

Seeker
10-11-2006, 01:13
"po cholerę zoom do makro?"
Jednym z przykladow moze byc perspektywa (zmienna oczywiscie), ale oczywiscie nikogo nie zmuszam.
I nie twierdze, ze jest to jedyny sposob jej regulacji.

Niby Nikt
10-11-2006, 21:44
Seeker:Fajnych masz rodzicow ;) Pozdrow ich przy okazji od zatwardzialych cynikow forumowych.

Hehe:] no fajnych, fajnych, trzeba przyznać:] Pozdrowię :) Właściwie to ojczulek mnie namawia na D80, ja tam "skromniutko" :P poprosiłam o używaną D50, a tu proszę - "EEEE, bierz D80" :p No ale suma sumarum, jeszcze nie kupiłam nic. Oj, ale gdybym tak musiała sama na to wszystko zarobić, to pewnie na amen związałabym się z Zeniem:]

A tak swoją drogą, ostatnio wyczytałam cosik o pierścieniach sprzęgajacych - ponoć świetna sprawa do robienia makro za małą kaskę, tylko skąd kurde takie pierścienie skołować ??!!:confused: czy ktoś może wie??

P.S. tak na marginesie, to muszę przyznać, że Nikonowcy z tego forum są wyjątkowo sympatyczni:]
Thx za rady :)

Kolekcjoner
10-11-2006, 22:29
Ja bym przede wszystkim skupił się na wyborze szkieł (zwłaszcza jak mówimy o przyrodzie). Puszka to wg. moich kryteriów sprawa drugorzędna:).

Seeker
10-11-2006, 22:53
"A tak swoją drogą, ostatnio wyczytałam cosik o pierścieniach sprzęgajacych - ponoć świetna sprawa do robienia makro za małą kaskę,"

Kaska bywa rozna, zaleznie od "zawartosci" tych pierscieni, a konkretnie taki najprostszy podzial wyglada nastepujaco:

- pierscienie z przeniesieniem pomiaru i tzw. "srubokreta", czyli mechanicznego AF,
(wersja ze zrozumialych przyczyn najdrozsza)

- pierscienie z przeniesieniam samego pomiaru
(wersja nieco tansza, ale tez pewnego nakladu wymagajaca)

- zupelnie golutenkie pierscienie
(tanio, jak barszcz. niedawno widzialem na alledrogo za ok. 90 PLN)

Wiecej danych znajdziesz w dziale optycznym. Z przykladowymi cenami wlacznie.

"tylko skąd kurde takie pierścienie skołować ??!!"
m. in. na alledrogo bywaja.

Dodatkowa, dosc wazna uwaga:
Odnosnie przeniesienia elektryki mozna spotkac rozne wersje. Nalezy zwrocic uwage na ilosc stykow i byc moze, ktore to konkretnie sa, ale jesli wszystkie, to juz bez roznicy ;)
Bylo o tym w watkach o pierscieniach, jednak poczatkujacy uzytkownicy lustrzanek moga ten szczegol latwo przeoczyc.

Niby Nikt
10-11-2006, 23:34
Hmmm, Seeker, nie wiem albo nie zrozumiałam tego, co teraz napisałeś o tych pierścieniach albo wcześniej źle się wyraziłam - chodzi mi o pierścienie, za pomocą których można podpiąć dwa szkła naraz - 1 szkło-pierścień-2szkło tyłem. Z tego co zrozumiałam, to działa tylko w analogach. "Cuś" takiego przeczytałam w książce, bodajże Nikona (dla odmiany, takie żółto-czarne nikonowe kolorki :P). Napisano tam, że mocując w ten sposób 2 szkła można uzyskać niezłe powiększenia, z tego co kojarzę 1:1 i większe.

Chyba, że moja niewiedza na tej płaszczyźnie sprawiła, że wszystko porobało mi się w główce :/

Seeker
10-11-2006, 23:55
Niedoprecyzowalas pytania ;).
Teraz juz rozumiem i moge odpowiedziec.

Pomyslalem o pierscieniach makro, a ty pytasz o pierscien odwrotnego mocowania dodatkowego obiektywu (bo mozne jeszcze umocowac odwrotnie tylko jeden egzemplarz).

Jesli masz jakies dodatkowe szkielko, to faktycznie mozna tanim kosztem sprobowac zabawy.
W pezypadku tego dodatkowego szkielka, szerokokatny bedzie mial wieksze zblizenie, niz tele (w koncu mocowany odwrotnie).
Mysle, ze cena tego gadzetu powoduje, ze bez narazenia na wielkie koszty spokojnie mozna poprobowac.
Wazne, aby ten pierscien posiadal srednice identyczna, jak gwint filta, bo wlasnie tam sie go wkreca. Jezeli obiektywy sa roznej srednicy, nalezy sie jeszcze dodatkowo zaopatrzyc w redukcje filtrowa.

P.S.
Niby_Nikt, a ciagle cos pisze... ;)

P.S.2 (nie mylic z playstation)
Bylbym zapomnial o najwazniejszym, czyli samym twoim pytaniu ;)
Ten gadzet tez na alledrogo idzie kupic. Poza tym w sklepach internetowych (ktore tez mozna znalezc na alledrogo).
Teraz juz chyba rozjasnilem :) :)

Niby Nikt
11-11-2006, 00:24
Ooo, własnie o to mi chodziło, wreszcie się zrozumieliśmy :)
Co do szkieł, to odziedziczyłam po tacie w spadku wraz z Zeniem 3 sztuki - jakąś standardową stałkę, szerokokątną stałkę i 135. Są to szkła "starej daty", ale możnaby się nieźle zabawić :P No oczywiście, po zakupieniu tych pierścieni :)
Kurcze, jak szukałam to wpisywałam hasło "pierścienie sprzęgające", bo pod tak to nazwali mądralińscy Nikonowcy we wspomnianej książce i nie znalazłam nic :( To jak mam to znaleźć na allegro? Mógłbyś pomóc, jeszcze raz :)
Ładnie proszę ... :]

P.S. Swoją drogą nie wiem czemu Niby Nikt, pewnie dlatego, że jestem pesymistką i zawsze w siebie wątpię :P
A tak w ogóle to Magda jestem :] i piszę teraz tak duuużo, bo akurat mam chwilkę, ale im bliżej "matura examination" tym czasu będzie mniej na foto-zabawy :( więc póki co korzystam jak mogę :P

Vadim
11-11-2006, 00:39
Zajrzyj tutaj, Magda:
http://www.allegro.pl/item139420386_adapter_odwrotnego_mocowani%C4%85_do _nikona_makro_.html

Seeker
11-11-2006, 00:42
Dzieki Vadim, bo ja juz nieprzytomny, a szkoda byloby Magdzie nie pomoc ;)

Niby Nikt
11-11-2006, 00:53
Oooo, ogromniaste dzięki :) Superaśnie! Pewnie sobie taki sprawię :-P, bo póki co na szkło do macro nie mam, a tak sobie poeksperymentuję, bo uwielbiam makro :]
Jeszcze raz dziękuję :mrgreen: