Zobacz pełną wersję : jaki monitor do domowego użytku
Może pytanie trywialne, ale chciałem zapytać na jakich monitorach pracujecie w domu w PS nad obróbką zdjęć lub do prac graficznych? Będę musiał w przyszłości zmienić wypalonego CRT Trinitrona na jakieś LCD, ale nie chę wypruwać się z kasy na jakieś drogie rozwiązania za kilka tysiaków....Myslałem o Eizo, ale sensowne modle idą od 2tyś w górę. Czy to nie przesada dla zastosowań domowych. Macie jakieś przetestowane modele biurow/domowe nadające się do tych celów ? Tylko nie odpisujcie o HiEndowych rozwiązaniach, bo ja kasy na tym hobby nie zarabiam !
zobacz tu;http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374
nawet jezeli nieaktualne bedziesz wiedzial kogo o to pomolestowac.
Z tym wątkiem byłem dawniej zapoznany. Bardziej zależałoby mi na Waszych opiniach, na jakich modelach LCD pracujecie i czy jesteście zadowoleni, raz ergonomia, jakość, dobry stosunek jakości do ceny...
Używam kilku monitorów w domu i w pracy. O tych droższych, zgodnie z życzeniem, nie pisnę słowa. Z bardziej normalnych całkiem niźle wypadają Eizo1721 i 1910, a także 1931. Dla niewprawionego oka trudno zauważyć różnicę z tymi drogimi. Za to różnica z TN (bo te są na PVA) czasami wprost kolosalna, nieraz wstydzę się pokazywać zdjęcia na TN, tak wykręcają kolory.
Proszę zatem o przeniesienie do właściwego, bo wciąż liczę na poważne odpowiedzi ;-)
Używane Ezio s1931, na allegro ca. 700-800 zł, kupuj od prywatnych userów nie od firm typu sprzęt poleasingowy, raz w miesiącu ca 2-3 takie sztuki się pojawiają. Zanabyłem i jestem pod wrażeniem.
Starałbym się kupić coś nowego, w przypadku monitora na kilka dobrych lat...ale dzięki za sugestie. Zastanawiam się co reprezentują monitory Eizo określane jako biurowe na matrycy S-PVA. Czym ustepuję droższym wersjom.
Starałbym się kupić coś nowego, w przypadku monitora na kilka dobrych lat...ale dzięki za sugestie. Zastanawiam się co reprezentują monitory Eizo określane jako biurowe na matrycy S-PVA. Czym ustepuję droższym wersjom.Są mniej równe (m.in. przez brak DUE), wprowadzają banding przy regulacji RGB (brak przynajmniej 14 bitowego przetwarzania wewn. ... co ciekawe posiadały to starsze nie-graficzne wersje EIZO jak 887 ... obecnie 16 bit przetw. znajdziemy dopiero od serii SX ), dodatkowo wzgl. modeli CE/CG nie są kalibrowalne automatycznie/sprzętowo bezpośrednio do LUT.
Starałbym się kupić coś nowego, w przypadku monitora na kilka dobrych lat...
Czy ktoś kupując monitor dobrej firmy np. Eizo ma zamiar go po 2 latach zdezaktualizować i stwierdzić, że to już staruszek? ..... 2 letni używany s1931 za 700-800 zł da Ci to czego oczekujesz czyli dobry monitor do obróbki zdjęć za rozdsądną cenę. Jeśli chcesz nowy to w granicach do 1kb pln zostaje TN do zastosowań biurowych a i tak po roku będziesz chciał go wymienić na lepszą matrycę i będziesz "psioczył", że jak go kupowałeś to dlatego, że chciałeś aby był nowy .....
Za 1KPLN są też monitory na matrycy PVA, np. Samsung F2380M, na matrycy cPVA.
Za 1KPLN są też monitory na matrycy PVA, np. Samsung F2380M, na matrycy cPVA.Jeśli istotna jest wierność tego co widać na ekranie ze stanem faktycznym to lepiej za 1K zainteresować się EIZO S1731 lub innym monitorem z przyzwoicie liniową gammą korygowaną z co najmniej 10 bit dokładnością.
W myśl powyższych cech o których napisaliście, czy przykładowy Eizo spełnia namiastkę monitora pod grafikę ?
http://www.proline.pl/sklep.php?p=EIZO+23+EV2333WH-BK
Pytanie co ten monitor Samsung F2380M ze sobą przedstawia. Wiele się pisze że super są Nec'i, Eizo... Mnie to wisi może być Samusng, pytanie tylko czy marki "popularne" do zastosowań bardziej ambitnych się nadają.... W końcu za marke w przypadku Eizo też się płaci...
Pytanie co ten monitor Samsung F2380M ze sobą przedstawia. Wiele się pisze że super są Nec'i, Eizo... Mnie to wisi może być Samusng, pytanie tylko czy marki "popularne" do zastosowań bardziej ambitnych się nadają.... W końcu za marke w przypadku Eizo też się płaci...Nie wiem jak w "M", ale w F2380 ludzie którzy zupełnie nie zajmują się jakąkolwiek pracą z grafiką, ostro narzekali, że g. widać w cieniach - niech to da Ci jakieś wyobrażenie jak bardzo musi być tragicznie.
W myśl powyższych cech o których napisaliście, czy przykładowy Eizo spełnia namiastkę monitora pod grafikę ?
http://www.proline.pl/sklep.php?p=EIZO+23+EV2333WH-BK
Wygląda na to że się nada (znając EIZO to nie będzie bubel).
ps. ja wolałbym dołożyć 100-150zł do modelu S2233W
Coś czuję że poniżej 2K poza Eizo nie da się zejść...... tragedia, pomimo że tylu producentów LCD. Są jeszcze IiYama, dawniej dobre CRT......Kurcze cena 2k dla mnie zbyt spora ! Czekam na dalsze propozycje....tyle osób przedstawia swoje praca na forum i chyba nie każdy ma Eizo...
Coś czuję że poniżej 2K poza Eizo nie da się zejść...... tragedia, pomimo że tylu producentów LCD. Są jeszcze IiYama, dawniej dobre CRT......Kurcze cena 2k dla mnie zbyt spora ! Czekam na dalsze propozycje....tyle osób przedstawia swoje praca na forum i chyba nie każdy ma Eizo...Jest jeszcze NEC P221W (widywałem za 1500) ... ale bardzo wskazana jest sprzętowa kalibracja tego modelu co też trochę kosztuje.
No pwoiem że ten Nec to ciekawa propozycja. Gdyby ktoś zechciał mnie oświecił na czym polega możliwość sprzętowej kalibracji ekranu poprzez programowalne tablice LUT ? Co ja na tym zyskam, bo to że 16 bitowe przetwarzanie ma wpływ na przejscia tonalne to super, ale wgrywanie czegoś do LUT ? Kurcze może pokręciłem ....?
Są jeszcze IiYama, dawniej dobre CRT
Raczej "były". Iiyama została kupiona. Produkty są obecnie klepane wg strategii nowego właściciela, a temu jakość wisi i powiewa.
No pwoiem że ten Nec to ciekawa propozycja. Gdyby ktoś zechciał mnie oświecił na czym polega możliwość sprzętowej kalibracji ekranu poprzez programowalne tablice LUT ?
Korekcja w monitorze zamiast w sterowniku karty graficznej nie obcina palety. Polega na obliczeniu i wgraniu korekcji do LUT w monitorze. Potrzebne do tego jest niedostępne w PL oprogramowanie i spektrometr.
Pytanie co ten monitor Samsung F2380M ze sobą przedstawia. Wiele się pisze że super są Nec'i, Eizo... Mnie to wisi może być Samusng, pytanie tylko czy marki "popularne" do zastosowań bardziej ambitnych się nadają.... W końcu za marke w przypadku Eizo też się płaci...
Albo monitor do 1K albo zastosowania bardziej ambitne.
moshica, dobrze Ci radzą, nie możesz/nie chcesz wydać powyżej 1000 PLN? Kup 2/3 letni monitor z gwarancją,
EIZO daje 5 lat door to door.
Ok, dzięki wszystkim za wypowiedzi, jakieś rozwiązanie znajdę....