PDA

Zobacz pełną wersję : bardzo proszę o pomoc

Antonioo
03-02-2010, 14:01
Witajcie

dostałem maile

(1)
Szanowny Panie !
Jestem zainteresowany pańskim zdjeciem ( poniżej). pragnę je umieścić na portalu internetowym. Prosze o wycenę na wyłączność lub inne warunki.

(2)

Szanowny Panie!

W nawiązaniu do poprzedniego maila proszę o propozycję zakupu
większej liczby zdjęć bo bodoba mi się więcej.

co mam gościowi odpisać??
wypytać o więcej szczegółów, czego się wystrzegać?, jeśli sprzedam na wyłączność, to stracę prawa do zdjęć tak?, ale za to znowu można pewnie więcej sobie zażyczyć $?

ryszkut
03-02-2010, 14:44
"wyłączność" jakoś mi się nie podoba. poza tym nie wiadomo co to znaczy...
Co to za portal? jakie zdjęcia chcą kupic? polecam cennik ZPAF i http://www.klubfotografiiprasowej.pl/

leh21
03-02-2010, 15:41
opisz dokladniej to moze ci bardziej pomozemy

Antonioo
03-02-2010, 15:44
portal http://www.pergamena.pl/pl/ zdjęcia o tematyce wiejskiej.........na razie tyle mi napisał.... no coś mi się to podejrzane wydaje, patrzę na to z przymrużeniem oka.
dodam jeszcze, że zrobił kilka konkretnych ortów ;)

a to w podpisie plus telefony, maile

Z wyrazami szacunku

Jan Zając
Dyrektor Wydawnictwa
----------------------------------------------
Wydawnictwo Pergamena
ul. Rolna 43; 40 - 555 Katowice

marszull
03-02-2010, 15:59
obstawiam ze (jesli to nie sciema) to pewnie chca zdjecia na jakis kalendarz
zapytaj go o pola ekspoloatacji i czas na jaki chce zdjecia kupic i wtedy mozna by wycenic zdjecia
na wylacznosc to duzo wiecej

Antonioo
03-02-2010, 16:03
ale co za pola eksploatacji? ;) wiecie ja nie wtajemniczony.....a może po prostu zadzwonię do gościa i zapytam co i jak, i jeśli się nie okaże że to sciema, to mu mailem podam co i jak....a jeśli nie będzie wiedzieć o co chodzi, to wszystko jasne:)

ryszkut
03-02-2010, 16:09
z mojego doświadczenia wynika że lepiej takie sprawy niepewne się rozwiązuje mailowo. zawsze masz czas na spokojne przemyślenie sprawy.
pola eksploatacji to np. kalendarz, element layouta, fotka nad biurko, galeria itp itp... jeśli chcą to do kalendarza to całkiem dużo możesz sobie zażycczyć, ale ile to najlepiej na ZPAFie wsprawdzić.
ps: strona jest że tak powiem ch... strasznie mnie jakoś wnerwiła:twisted:

Antonioo
03-02-2010, 16:17
no ok, czyli co powinienem mu teraz napisać, o co zapytać? wiem, że zadaję pytanie jak dziecko, ale wolę się zapytać i wiedzieć na czym stoję niż zrobić z siebie głupka...:)

Antonioo
03-02-2010, 20:37
jeszcze jakieś sugestie?:)

Antonioo
03-02-2010, 23:42
prosiłem o więcej szczegółów i info gdzie będą wykorzystywane zdjęcia.....

gość odpisał...

"Zdjęcia chcę wykorzystać do ilustracji tematyki wiejskiej na portalu, nie bardzo wiem o jakie szczegóły Pan pyta.
Przeglądałem galerię, wiele zdjęć mi sie podoba i chciałbym je kupić, czy też prawo do ich publikacji.
Proszę o pański cennik.
Pozdrawiamę "

ryszkut
04-02-2010, 00:42
Osobiście powiem że jakoś nie podoba mi się ten człowiek. "ilustracja tematyki wiejskiej" to brzmi jak graficzne uzupełnienie treści strony, czyli gadanie żeby gadać.
najmniej to 40zł zdjęcie na jednorazową publikację, pamiętaj że w stockach można znaleźć dużo zdjęć które także mogą mu się spodobać a ceny tam raczej są śmiesznie niskie...

Antonioo
04-02-2010, 10:33
mi też.......

ale w jakim sensie jednorazowa publikacja?
pytając go o szczegóły myślałem , że napisze czy to ma być galeria, czy chce to właśnie np na skórkę na stronę wrzucić.... no chodzi mi mniej więcej, o jakąś możliwość powiedzenia mu ceny realnej, a nie ni z gruchy .....

freefly
04-02-2010, 19:20
Osobiście powiem że jakoś nie podoba mi się ten człowiek. "ilustracja tematyki wiejskiej" to brzmi jak graficzne uzupełnienie treści strony, czyli gadanie żeby gadać.

A niby co ma napisać. Zdjęcia na www najczęściej służą jako graficzne uzupełnienie treści strony.
Jeśli ktoś potrzebuje zdjęcia na stronę, to chyba raczej jako ilustrację.

sailor
06-02-2010, 00:45
wez cennik zpafu. pomnoz razy dwa. jak facet wezmie wiecej zdjec - odejmij 15%
jak facet chce wylacznosc wylacznosc pomnoz kwote x10 za kazdy rok.

ludize czy naprawde tak trudno w oparciu o cennik zpafu zrobic sobie wycene zdjec ?!?!?!?!??!?! kalkulatora chyba kazdy uzywac potrafi?

ryszkut
08-02-2010, 02:39
A niby co ma napisać. Zdjęcia na www najczęściej służą jako graficzne uzupełnienie treści strony.
Jeśli ktoś potrzebuje zdjęcia na stronę, to chyba raczej jako ilustrację.

a coś takiego jak sarkazm kolega zna?

sailor jak zawsze dobitnie :mrgreen: