PDA

Zobacz pełną wersję : Baterie do SB-800 ?

arti2002
09-11-2006, 14:57
Witam !

Czy ktos posiada jakies sprawdzone dobre baterie typ i pojemność do lampy SB-800 ?

W instrukcji sa zalecane, a mi chodzi o praktyczne użycie i wytrwałość !

Dziekuję za sugestie

Arti

leszeg
09-11-2006, 15:37
SANYO polecam,nie pamietyam ale chyba 2500

Gawronnek
09-11-2006, 16:04
leszeg ma na myśli akumulatorki chyba, zresztą zdecydownaie polecam akumulatorki Sanyo lub Panasonic, jesli naprawdę arti2002 pytałeś o baterie to odradzam, zbankrutujesz

arti2002
09-11-2006, 20:54
Oczywiscie, mam na mysli akumulatorki, :) obecnie mam: hama 1850 NiMH 1,2 V lub Panasonic 2000 tez Ni-MH

Arti

freefly
09-11-2006, 21:28
Ale z baterii lampa się szybciej ładuje.

Jacek_Z
09-11-2006, 21:34
???
z baterii ładuje się dłużej. akku dają większy prąd.

wg instrukcji sb800 str 121
po błysku pełną mocą, świeże ogniwa, na 4 bateriach:
- alkaliczno-manganowe 6 s
- litowe 7,5 s
- niklowe 6 s

akku:
-NiCd (1000 mAh) 4 s
-NiMH (2000 mAh) 4 s

freefly
10-11-2006, 07:39
???
z baterii ładuje się dłużej. akku dają większy prąd.

wg instrukcji sb800 str 121
po błysku pełną mocą, świeże ogniwa, na 4 bateriach:
- alkaliczno-manganowe 6 s
- litowe 7,5 s
- niklowe 6 s

akku:
-NiCd (1000 mAh) 4 s
-NiMH (2000 mAh) 4 s

HE,HE też zajrzałem do instrukcji po tym jak palnąłem głupstwo :oops:

Wojtek888
10-11-2006, 08:46
Czy ktos posiada jakies sprawdzone dobre baterie typ i pojemność do lampy SB-800 ?

Jeśli akumulatory, to zdecydowanie polecam Sanyo. Używam aku tej firmy (2500) i w gripie i w lampie i są rzeczywiście bardzo wytrzymałe. Pamiętaj tylko o ich sformatowaniu.

Pozdrawiam

Kuba_eM
10-11-2006, 14:31
A moja sabinka 800ka pasie się na GP 2700mAh. Działa długo i nie mam problemów.

mad_mark
11-11-2006, 12:35
a ja mam takie pytanie tez troche z tej bajki... widzial ktos kiedys ladowarki na 5 akku? byloby to interesujace.

Fodo
11-11-2006, 13:00
ech.....zeby były ladowarki nawet nie na 5 aku ale na 6 szt.......do D200 z gripem były by jak znalazł - ale niestety nie trafiłem nigdzie pomimo wielu poszukiwań w necie. Jedyne co znalazłem to ładowarkę na 8 szt firmy GP.

Moja SB800 pracuje na Energizerach 2300 mAh i Duracellach 1800 mAh
Raz awaryjnie kupiłem baterie ( jakieś dobre i drogie :twisted: ) bo bałem się że mi na imprezie pradu zabraknie i było oki ale od pierwszego błysku było widac ze ładuje dużo wolniej niż na aku.

A tak przy okazji....SB800 można zasilać z zewnętrznego aku czy czegoś takiego bo przecież o ile sie nie mylę ma gniazdo do zasilania.
Wiecie może co to jest do zasilania lampy oraz gdzie i za ile ?????

mad_mark
11-11-2006, 14:26
zasilacz sieciowy ewentualnie tez moglby byc, ale osobiscie wolalbym ladowarke na 5 akku :)

Fodo
11-11-2006, 15:07
a ja nie mówie o zasilaczu sieciowym tylko o dużym zewnętrznym aku do SB800 bo coś takiego chyba Nikon przewidział ale nie moge sie tego doszukać

Piotr_
11-11-2006, 15:16
a ja nie mówie o zasilaczu sieciowym tylko o dużym zewnętrznym aku do SB800 bo coś takiego chyba Nikon przewidział ale nie moge sie tego doszukać

1. SD-7 + kabel SC-16A
2. SD-8A
3. SK-6

mad_mark
11-11-2006, 15:38

quantum battery pack. ale to chyba wydatek wiekszy niz sama lampa.

Fodo
11-11-2006, 15:44
dzięki - o takie coś mi chodziło .......ale faktycznie te ustrojstwa są trochę drogie....:(
......w zasadzie to myślałem o jakim konkretnym akumulatorze żelowym a nie o batery paku na znowu ileś tam paluszków tak jak SD-8A bo w końcu będę chodził obwieszony takimi taśmami jak do naboi karabinowych tyle że z akumulatorkami

art44
14-11-2006, 12:45
(...)ech.....zeby były ladowarki nawet nie na 5 aku ale na 6 szt.......do D200 z gripem były by jak znalazł - ale niestety nie trafiłem nigdzie pomimo wielu poszukiwań w necie. Jedyne co znalazłem to ładowarkę na 8 szt firmy GP (...)

Są takie! :cool:
Jedne z najlepszych ładowarek to ładowarki firmy Ansmann. Ja osobiście miałem dwie ładowarki tej firmy, teraz używam Energy8, czyli takiej:

http://www.ansmann.de/en/index.htm?view=detail&pid=450&tab=description&pr2id=&appid=

Pakujesz tam do 6 aku AA (AAA) (ale możesz też naraz 5, 4 czy dwie...) lub cztery R14, czy R20, dodatkowo do 2szt. 9V. Co ważne, jest to ładowarka procesorowa, więc możesz do każdej celi włożyć inny akumulator, w innym czasie, w innym stanie naładowania. Nie obchodzi Cię literalnie NIC. Ona sprawdzi akumulator, usunie efekt pamięci, odświeży, naładuje i jeszcze... podrapie Cię po plecach ;).

Taki Nikkor wśród ładowarek. Polecam!
Jest jedno ale: podobnie jak Nikkory nie są to rzeczy tanie :-? . Jednak jeśli chcesz zainwestować w niezawodny sprzęt na lata, to są one bardziej niż godne rozważenia.
Pozdrawiam, Art

CynowaKonefka
15-11-2006, 02:16
Jako ciekawostkę dorzucę że w krakowskim fotoplusie sprzedawca rzeczywiście odradzał akumulatorki ze względu na dłuższy czas ładowania grata. Ale jako rodowity centuś zdegustowany koniecznością wydawania co jakiś czas kasy na bateryjki zakupiłem 4x akumulatorki energizer 2500 machów i wszystko ładnie gada. Do tej pory na pierwszym ładowaniu zrobiłem koło 200 cyków i dalej trzymają, jakiegoś dłuższego czasu ładowania nie zaobserwowano.

Pozdrawiam

art44
15-11-2006, 09:43
Jako ciekawostkę dorzucę że w krakowskim fotoplusie sprzedawca rzeczywiście odradzał akumulatorki ze względu na dłuższy czas ładowania grata (...)

Oczywiście sprzedawca wygadywał bzdury. Wyjaśniam: akumulatorki w porównaniu z bateriami charakteryzują się mniejszą rezystancją (czyli oporem ;) ) wewnętrzną. Oznacza to, że włączone w jakiś obwód są wydajniejsze prądowo od baterii, czyli prąd płynący przez obwód będzie większy, a więc czas ładowania przy zastosowaniu akumulatorków będzie MNIEJSZY, a nie większy.
Aby różnica w obwodzie nie była znacząca akumulatorki mają niższe napięcie,
zwróćcie uwagę nie 1.5V, tylko 1.2V
Jest jedno ale: jeśli obwód nie będzie przystosowany do używania akumulatorków jako zamienników, może ulec zniszczeniu - dlatego warto zawsze sprawdzic w instrukcji, czy producent danego urządzenia dopuszcza stosowanie akumulatorków i jakich.

Ta ostatnia uwaga dotyczyła jednak raczej czasów przeszłych, gdy akumulatorki nie były rzeczą tak powszechną.
Obecnie praktycznie wszystkie urządzenia są do nich przystosowane.
Oczywiscie, czym innym jest pojemność, baterie alkaliczne mają znacznie większą pojemność niż największe nawet akumulatorki, co w żadnym razie nie zmienia faktu, że stosowanie tych ostatnich jest dużo bardziej uzasadnione ekonomicznie :).

I jeszcze jedna różnica: charakterystyka rozładowania: akumulatorki długo nie wykazują ŻADNYCH oznak rozładowania, po czym "padają" bardzo szybko i raptownie, podczas, gdy baterie ładują lampę dłużej i dłużej, ale wciąż jeszcze działają. To kolejny plus dla akumulatorków, gdyż w przypadku baterii nie bardzo wiadomo, kiedy je już wyrzucić... a czasy ładowania są juz baaaaardzo długie ;).

Kończę już to nudzenie, pozdrawiam, Art

ocean71
17-11-2006, 23:03
Hmmm, mam pytanie dot ladowania tych 5 akku do SB800.

Mam szybka ladowarke GP U-Smart (ta srebrno-pomaranczowa, na oddzielne 4 kanaly) i akku NiMh GP 2700 1.2 V.
Czy mozna naladowac wpierw te 4 akku a potem- 1 osobno, czy wtedy maja rowne ladunki i bez obaw mozna uzywac calej 5ki w lampie? Oczywiscie ta 5ka akku bylaby zawsze uzywana w komplecie razem.
Teoretycznie ladujac akku do pelna (az zielona dioda zaswieci) powinny byc rowne ladunki, ale mam jakas dziwna watpliwosc...

Czy ktos z was spotkal sie z tym problemem, ma podobna ladowarke itp?

Jacek_Z
17-11-2006, 23:38
o ile twoja ładowarka dopuszcza ładowanie 1 ogniwa to możesz.
Nic nie szkodzi jesli to piąte ogniwo będzie ciut inaczej naładowane niż inne.

ocean71
18-11-2006, 11:07
Jacku-wg instrukcji ma oddzielne 4 indywidualne kanały ładowania pozwalajace na ładowanie akumulatorów o różnych pojemnościach, w tym samym czasie... Wiec przypuszczam ze moge wsadzic tylko 1 akku.
Troche zaniepokoila mnie instrukcja SB800 krzyczaca ze wszystkie (4 lub 5 ogniw) musza miec ten sam ladunek itp.
Ja zawsze myslalem, ze wazna jest wartosc sumaryczna a okazuje sie, ze mierzone jest kazde ogniwo... I jak to jest?

Jacek_Z
18-11-2006, 21:37
bez przesady z tą ostrożnością. Wystarczy by akumulatory były tej samej pojemności i firmy, naładowany kazdy do pełna.
Sądzę, że nawet to nie jest konieczne.
Po pewnym czasie kazdy akku jest troche inny. Też mam taką ładowarkę i stare akku ładuje mi każdy kanał w innym czasie. Czyli razem uzywane, a nierówno chodzą. Nie przejmuj się. Producent też zaleca pewne karty pamięci do swoich body itd.

ocean71
19-11-2006, 12:41
Jacek, dzieki za odpowiedz.

photoprint
23-11-2006, 18:28
Uzywam kilkunastu kompletow aku - wszystkie firmowe sa bezproblemowe, najnowsze Sanyo i Sony 2700 super ale nawet stare 1600mAh dzialaja. Wytrzymalosc jest zadowalajaca, mowia ze swieze naladowane akumulatory potrafia zrobic minimum 300 blyskow, mi zdarza sie zrobic nawet 1200!!!! w trybie TTLbl. Ostatnio probowalem aku UNIROSS i POWERBASE 2300 ale to porazka a aku firmy ZOOM lub FOREVER to wcale nie chca odpalic. Dlatego polecam "firmowki".

Ludmar
23-11-2006, 19:12
Witam !

W instrukcji sa zalecane, a mi chodzi o praktyczne użycie i wytrwałość !

Dziekuję za sugestie

Arti
Polecam Sony NiHM AA2400 (co prawda ja mam SB600)

rotor
15-12-2006, 00:55
Jak juz wspomniano, akku nierównomiernie się rozładowują. Moje pytanie brzmi: czy warto je, przed nowym cyklem naładowania, rozładowac do zera za pomocą np. latarki ? Moja ładowarka, nie ma funkcji rozładowania i pracuje albo na dwóch kanałach, albo na czterech jednocześnie. Pozdrawiam

shaddixx
15-12-2006, 15:13
Lampy sa na tyle mocne ze nie ma co jeszcze rozładowywac je w latarce. Pozatym funkcja rozladowania powinna byc w ladowarce. Ja tylko moge polecic akumulatory Camelion. Bija na glowe wszystkie inne akumulatory. Niektóre ladowarki, tez cameliona, dopuszczaja ladowanie nieparzystej ilosci akumulatorów.

Ja te aku mam juz chyba we wszystkich urzadzeniach elektronicznych. Wydajnosc jest ogromna.
(nie pracuje dla Cameliona):D

israel
26-12-2006, 11:01
ech.....zeby były ladowarki nawet nie na 5 aku ale na 6 szt.......do D200 z gripem były by jak znalazł - ale niestety nie trafiłem nigdzie pomimo wielu poszukiwań w necie. Jedyne co znalazłem to ładowarkę na 8 szt firmy GP.

Witam,
ja kiedys znalazlem takie cos
http://www.conrad.pl/glowna.php?art=250363&back=serch
ale dla mnie cena nie jest tego warta. Wole dwie ladowarki 4 kanalowe na 4 baterie kazda, nawet z nowymi akumulatorami 2500 dobrej firmy koszt 5 razy mniejszy

Jacku-wg instrukcji ma oddzielne 4 indywidualne kanały ładowania pozwalajace na ładowanie akumulatorów o różnych pojemnościach, w tym samym czasie... Wiec przypuszczam ze moge wsadzic tylko 1 akku.
Troche zaniepokoila mnie instrukcja SB800 krzyczaca ze wszystkie (4 lub 5 ogniw) musza miec ten sam ladunek itp.
Ja zawsze myslalem, ze wazna jest wartosc sumaryczna a okazuje sie, ze mierzone jest kazde ogniwo... I jak to jest?

Jesli sie dobrze wczytasz w dowolna instrukcje do dowolnego sprzetu bedzie tam ta sama informacja. Co prawda akumulatorki jak leza to sie same rozladowuja powoli ale raczej ladowarka nie laduje tak dlugo aby sie znaczaco rozladowaly te 4 ;)

pozdrawiam

hasnik
26-12-2006, 11:25
Witam wszystkich. Mam nie chwaląc się ładowarkę na 6 ANSMANN PowerLIne 6 i nawet ten kabel z ładowarki NIKON pasuje do niej jako zasilający.Kupiłem ładowarkę na giełdzie warszawskiej-foto.Polecam.

robin102
27-12-2006, 22:11
Do powarzniejszych zastosowan polecam profesjonalne ogniwa HFR idealne do lampy. Kolega używający wiele rożnych ogniw po załadowaniu HFR twierdzi że jego BIG lampa robi 2 razy wiecej strzałów niż na nowych Sanyo 2500mAh. Sanyo , Panasoniki inne konsumenckie bakteryjki to żarcik przy nich. Kosztują 8zł za sztukę 2500mAh. HFR niestety trudno kupić . Sprzedaje je jeden dystrybutor ww zadupnym mieście. Ja tez uzywam od jakiegos czasu wyłącznie HFR-ów w swoich sprzętach są nie do pokonania.

Tekla
30-12-2006, 10:52
Czyli gdzie to dostać?A ładowac mozna normalna ładowarka czy jakaś specjalna jest potrzebna?

Tekla
30-12-2006, 10:55
AAAAAAAAAAAAAAa ja głupi:)Już znalazłem.To producent ma taką nazwe.A ja myślałem ze jakaś nowa technologia:P

robin102
30-12-2006, 11:59
Ładuje się normalną ładowarką jak każde inne AA . Są to ogniwa najzwyczajniej w swiecie porządnie zrobione bez ściemy o pojemności i wydajności.

rotor
02-08-2007, 16:23
stary wątek, to może odświeżę
polecam coś takiego http://www.batimex.pl/?gclid=CIq887eFwI0CFRprXgodnW20Fw , Ładowarka procesorowa z rozładow. i pomiarem pojemności BC-700 ładowareczka "full wypas" -koniec problemów z "higieną" akumulatorów :), no i cena bardzo zjadliwa
pozdrawiam