Zobacz pełną wersję : Kabel "ethernet".
Potrzebuję kupić dłuższy kabel do połączenia karty sieciowej w kompie z routerem.
I nie wiem jaki kabel (z założonymi już końcówkami) kupić :(
Czy ma być taki:
CAT 5e UTP Patch Cables
czy taki:
CAT 5e Cross-Over Cables
Pomożecie?
Ten pierwszy. Ten drugi służy do bezpośredniego łączenia komputera z komputerem, gdy wyposażone są w karty sieciowe starszego typu.
oba powinny dzialac. Dodatkowo jak napisal kolega wyzej, crossem mozna laczyc dwa kompy
Dzięki.
Już wiem na co "zapolować" :)
oba powinny dzialac. Dodatkowo jak napisal kolega wyzej, crossem mozna laczyc dwa kompy
A niekoniecznie. Tańsze routery wykryją crossover, ale na przykład sprzęt Cisco już nie. Do podłączenia komputera do urządzenia sieciowego używamy nie-crossa :)
A niekoniecznie. Tańsze routery wykryją crossover, ale na przykład sprzęt Cisco już nie. Do podłączenia komputera do urządzenia sieciowego używamy nie-crossa :)
Trzeba przeczytać w specyfikacji technicznej danego routera.
"Po bożemu" powinien być użyty zwykły kabel, niekrosowany.
jackrabbit
03-02-2010, 17:26
zawsze mozna odkrosowac jak komus sie chce :mrgreen:
Ucinając wtyczkę :) Mieliśmy w poprzedniej firmie praktykanta, student informatyki jakiejś prywatnej uczelni. No nic chłopak nie wiedział, więc dałem mu 100m kabla, schemat, zaciskarkę i pudło Rj-45. Facet tak kilka dni zaciskał krótkie kable do krosownicy. Wynik: ~90% kabli niezdatnych do użytku :) Okazało się że chyba jakiś lekki daltonista, bo większość kabelków miała kolory pomylone.
jackrabbit
03-02-2010, 17:37
sie dziwisz jak z prywatnej wzieliscie, cud ze w ogole sie nie zabil ta zaciskarka :mrgreen:
sie dziwisz jak z prywatnej wzieliscie, cud ze w ogole sie nie zabil ta zaciskarka :mrgreen:Rozgarnięty uczeń podstawówki sobie z takim zadaniem powinien poradzić. Tego "studenta" przez grzeczność nie nazwę należnymi epitetami.
cinspire
03-02-2010, 19:11
Hmm, no w sumie jak daltonista to trochę takiemu utrudnia sprawę. Co nie zmienia faktu, że mógłby o tym powiedzieć, że mu się kolorki mylą.
Ja jak byłem na praktyce to admin miał z tym problem - no więc jak trzeba było to wołał, żeby mu powiedzieć czy na switchu świeci czerwony, zielony czy żółty. Ale dawał radę.
A zaciskanie kabla to fajna zabawa po %. Kiedyś z kumplem był pomysł, robimy sieć, zaciskarka pożyczona, to zaciskamy. Ale do zdejmowania osłonki mieliśmy tylko nóż. Ciągle wychodziło krzywo, tak samo jak poszczególne kabelki, zawsze któryś był za długi. I nie wiedzieć czemu, im dłużej próbowaliśmy, tym bardziej krzywo wychodziło :P
A jak już wyszło, no za nic kolejność się nie chciała zgadzać.
Ale jedną końcówkę udało się zacisnąć. Choć nie wiem jakie było zużycie kabla ;) Pewnie z metr na godzinę. Na piwa trudno przeliczyć.
Mieliśmy w poprzedniej firmie praktykanta, student informatyki jakiejś prywatnej uczelni. No nic chłopak nie wiedział, więc dałem mu 100m kabla, schemat, zaciskarkę i pudło Rj-45.
Taki mały problem, że na informatyce zasadniczo nie uczą zaciskania kabli :-) Ja też po studiach, jak miałem złożyć pierwszy komputer, to byłem w lekkiej kropce. Ale - przynajmniej zadziałał :-)
Czy są jakieś ograniczenia długości takiego połączenia (router - komp)?
Jak długi może być kabel?
Czy są jakieś ograniczenia długości takiego połączenia (router - komp)?
Jak długi może być kabel?
Sto metrów.
Są, maksymalna długość kabla to 100m dla 100base-T, czyli popularnego ethernetu 100Mbps.
Edit: ekonet mnie ubiegł ;)
Dzięki Panowie. Fantastyczna wiadomość!
Koniecznie potrzeba mieć zarabiarkę do końcówek?
Nie da się jakoś ręcznie tego zrobić np. scyzorykiem typu McGyver?
Koniecznie potrzeba mieć zarabiarkę do końcówek?
Mało prawdopodobne. Wbrew pozorom jest to dosyć precyzyjna robota.
Mało prawdopodobne. Wbrew pozorom jest to dosyć precyzyjna robota.Nawet jak jakimś cudem by mu się udało to i tak będzie to tandetna robota (dużo czasu stracone a efekt może być kiepski/nietrwały/nierówny ... no tandetny po prostu).
Ewentualnie przyrządem wielofunkcyjnym "McGyver Multitool": http://www.engadget.com/2007/07/18/the-macgyver-multitool/
Da się, nawet nożem do masła. Bez problemu, trzeba mieć nieco cierpliwości.
Da się, nawet nożem do masła. Bez problemu, trzeba mieć nieco cierpliwości.
Połamie się plastikowe separatory i będzie kupa.
A gdzie tam, wsadzasz przewodziki do rynienek, każdy wciskasz nożem i potem na końcówce erjotki robisz spektakularne 'jeb' śrubokrętem aby zablokować. Jak nie ma innej możliwości, to trzeba sobie radzić :)