PDA

Zobacz pełną wersję : Kabel "ethernet".

konopia
03-02-2010, 12:09
Potrzebuję kupić dłuższy kabel do połączenia karty sieciowej w kompie z routerem.
I nie wiem jaki kabel (z założonymi już końcówkami) kupić :(

Czy ma być taki:
CAT 5e UTP Patch Cables
czy taki:
CAT 5e Cross-Over Cables

Pomożecie?

kiemlo
03-02-2010, 12:13
Ten pierwszy. Ten drugi służy do bezpośredniego łączenia komputera z komputerem, gdy wyposażone są w karty sieciowe starszego typu.

Slon
03-02-2010, 12:22
oba powinny dzialac. Dodatkowo jak napisal kolega wyzej, crossem mozna laczyc dwa kompy

konopia
03-02-2010, 12:24
Dzięki.
Już wiem na co "zapolować" :)

nem
03-02-2010, 17:08
oba powinny dzialac. Dodatkowo jak napisal kolega wyzej, crossem mozna laczyc dwa kompy

A niekoniecznie. Tańsze routery wykryją crossover, ale na przykład sprzęt Cisco już nie. Do podłączenia komputera do urządzenia sieciowego używamy nie-crossa :)

ekonet
03-02-2010, 17:22
A niekoniecznie. Tańsze routery wykryją crossover, ale na przykład sprzęt Cisco już nie. Do podłączenia komputera do urządzenia sieciowego używamy nie-crossa :)
Trzeba przeczytać w specyfikacji technicznej danego routera.
"Po bożemu" powinien być użyty zwykły kabel, niekrosowany.

jackrabbit
03-02-2010, 17:26
zawsze mozna odkrosowac jak komus sie chce :mrgreen:

nem
03-02-2010, 17:35
Ucinając wtyczkę :) Mieliśmy w poprzedniej firmie praktykanta, student informatyki jakiejś prywatnej uczelni. No nic chłopak nie wiedział, więc dałem mu 100m kabla, schemat, zaciskarkę i pudło Rj-45. Facet tak kilka dni zaciskał krótkie kable do krosownicy. Wynik: ~90% kabli niezdatnych do użytku :) Okazało się że chyba jakiś lekki daltonista, bo większość kabelków miała kolory pomylone.

jackrabbit
03-02-2010, 17:37
sie dziwisz jak z prywatnej wzieliscie, cud ze w ogole sie nie zabil ta zaciskarka :mrgreen:

Kyle
03-02-2010, 18:58
sie dziwisz jak z prywatnej wzieliscie, cud ze w ogole sie nie zabil ta zaciskarka :mrgreen:Rozgarnięty uczeń podstawówki sobie z takim zadaniem powinien poradzić. Tego "studenta" przez grzeczność nie nazwę należnymi epitetami.

cinspire
03-02-2010, 19:11
Hmm, no w sumie jak daltonista to trochę takiemu utrudnia sprawę. Co nie zmienia faktu, że mógłby o tym powiedzieć, że mu się kolorki mylą.
Ja jak byłem na praktyce to admin miał z tym problem - no więc jak trzeba było to wołał, żeby mu powiedzieć czy na switchu świeci czerwony, zielony czy żółty. Ale dawał radę.

A zaciskanie kabla to fajna zabawa po %. Kiedyś z kumplem był pomysł, robimy sieć, zaciskarka pożyczona, to zaciskamy. Ale do zdejmowania osłonki mieliśmy tylko nóż. Ciągle wychodziło krzywo, tak samo jak poszczególne kabelki, zawsze któryś był za długi. I nie wiedzieć czemu, im dłużej próbowaliśmy, tym bardziej krzywo wychodziło :P
A jak już wyszło, no za nic kolejność się nie chciała zgadzać.
Ale jedną końcówkę udało się zacisnąć. Choć nie wiem jakie było zużycie kabla ;) Pewnie z metr na godzinę. Na piwa trudno przeliczyć.

kiemlo
03-02-2010, 20:56
Mieliśmy w poprzedniej firmie praktykanta, student informatyki jakiejś prywatnej uczelni. No nic chłopak nie wiedział, więc dałem mu 100m kabla, schemat, zaciskarkę i pudło Rj-45.
Taki mały problem, że na informatyce zasadniczo nie uczą zaciskania kabli :-) Ja też po studiach, jak miałem złożyć pierwszy komputer, to byłem w lekkiej kropce. Ale - przynajmniej zadziałał :-)

konopia
04-02-2010, 11:42
Czy są jakieś ograniczenia długości takiego połączenia (router - komp)?
Jak długi może być kabel?

ekonet
04-02-2010, 11:46
Czy są jakieś ograniczenia długości takiego połączenia (router - komp)?
Jak długi może być kabel?
Sto metrów.

nem
04-02-2010, 11:47
Są, maksymalna długość kabla to 100m dla 100base-T, czyli popularnego ethernetu 100Mbps.

Edit: ekonet mnie ubiegł ;)

konopia
04-02-2010, 15:34
Dzięki Panowie. Fantastyczna wiadomość!

Koniecznie potrzeba mieć zarabiarkę do końcówek?
Nie da się jakoś ręcznie tego zrobić np. scyzorykiem typu McGyver?

ekonet
04-02-2010, 15:37
Koniecznie potrzeba mieć zarabiarkę do końcówek?
Mało prawdopodobne. Wbrew pozorom jest to dosyć precyzyjna robota.

Kyle
04-02-2010, 15:49
Mało prawdopodobne. Wbrew pozorom jest to dosyć precyzyjna robota.Nawet jak jakimś cudem by mu się udało to i tak będzie to tandetna robota (dużo czasu stracone a efekt może być kiepski/nietrwały/nierówny ... no tandetny po prostu).

Tom01
04-02-2010, 18:22

Ewentualnie przyrządem wielofunkcyjnym "McGyver Multitool": http://www.engadget.com/2007/07/18/the-macgyver-multitool/

nem
04-02-2010, 21:34

Da się, nawet nożem do masła. Bez problemu, trzeba mieć nieco cierpliwości.

ekonet
04-02-2010, 21:38
Da się, nawet nożem do masła. Bez problemu, trzeba mieć nieco cierpliwości.
Połamie się plastikowe separatory i będzie kupa.

nem
04-02-2010, 21:49
A gdzie tam, wsadzasz przewodziki do rynienek, każdy wciskasz nożem i potem na końcówce erjotki robisz spektakularne 'jeb' śrubokrętem aby zablokować. Jak nie ma innej możliwości, to trzeba sobie radzić :)